För några dagar sedan kom Livsmedelsverket ut med en ny rapport; Riksmaten ungdom 2016-17, Så äter ungdomar i Sverige. Underöskningen är gjord på barn i åk 5, 8 och 2 på gymnasiet.

En kortfattad sammanfattning visar:

  • Kött- och charkkonsumtionen är högre än Livsmdelsverkets rekommendationer speciellt hos pojkar ju ädre de blir.
  • Frukt- och grönsaksintaget för lågt, även om grönsaksintaget har ökat en del men färre än en av tio når upp till rådet att äta 500 gram frukt och grönt per dag.
  • Sockerkonsumtionen är fortsatt för hög även om den minskat sedan 2003.
  • Pojkar dricker mer läsk, flickor äter mer godis och choklad.
  • Ca 21% är överviktiga.
  • ”Övervikt ink fetma är vanligare bland ungdomar i familjer med låg utbildning, lägre inkomst och/eller som bor i glesbebyggda områden”.

(Källa: Livsmedelsverket.se)

Var femte barn i Sverige är alltså överviktigt, vilket kan leda till livsstilssjukdomar som diabetes, hjärt- och kärl och cancer,  sjukdomar som också ses sjunka i åldrarna.

Förutom kosten är för lite, eller helt avsaknad av vardagsmotion, ett växande problem.  Alltför många unga sitter still alldeles för många timmar per dag, i för långa stunder i sträck. Att ”Sitting is the new smoking”, är numera ett nästintill etablerat begrepp. Läs gärna mer om detta i mina tidigare inlägg HÄR och HÄR:

Men ska det behöva vara så här? Ska det samhället vi har skapat och i många fall gillar vara det som gör våra barn sjuka? Och vad händer framöver med denna och nästkommande generationer, om vi inte börjar ta de här varningssignalerna på allvar?

Läs hela rapporten, Riksmaten Ungdom 2016-17, från Livsmedelsverket HÄR.

Så vad kan VI göra för att hjälpa våra barn.

Det är helt enkelt vi vuxna som måste ta ansvar för vad vi stoppar i våra barn och att de får sin dagliga motion.

Det enklaste sättet är ju att bara ha bra mat hemma för då är det lättare för barnen att göra bra val. Sen måste vi lära dom grunderna i vad bra mat är så att dom förstår det när de blir större och oftare äter själva utanför hemmet.

Vi måste normalisera för barnen vad riktig, vällagad och bra mat är, hur man rör sig naturligt och hur man sitter och äter tillsammans.

Några enkla tips:

  • Byt ut alla sötade yoghurtar, kvarg, etc till naturella.
  • Skippa yoghurtdricka och gör egna smoothies med naturell yoghurt och bär.
  • Byt det vita brödet mot ett surdegsbröd med råg och fullkorn.
  • Skippa skinkan, charkuterierna, på mackan och byt mot ost, keso, avokado, nötsmörer eller varför inte testa banan.
  • Servera endast vatten till måltiderna, ev ett litet glas juice på morgonen. Gör eget vatten med frysta hallon etc.
  • Begränsa, men förbjud inte, sötsaker som godis, chips och glass mm till helg och fest. Välj bättre alternativ där det går. Mer tips finns HÄR.
  • Sluta helt med läsk.
  • Gör egna efterrätter och bakverk tillsammans med barnen och skippa att köpa industribakade kakor mm.
  • Ställ alltid fram grönsaker till måltiderna och ha frukt hemma, ännu bättre skär upp och ställ fram lite frukt direkt på morgonen.
  • Byt ut 4-5 middagar mot vegetarisk, fisk eller kyckling.
  • Vänta in barnen tills dom ber om något istället för att ta för givet att dom vill ha godis etc bara för att det är helg.
  • Ät så många måltider som möjligt tillsammans utan skärmar, och prata med varandra.
  • Föregå med gott exempel. Ät lagom, långsamt och vällagad mat, sittande vid ett bord.

För mer läsning i ämnet läs denna artikel från SVD HÄR.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..