Låt träningen ge, inte ta…

Jag pratade med en kund här om dagen som sa:
”Jag har tränat massor och hårt i perioder tidigare, både med och utan PT. Kunde gå upp tidigt på morgonen och köra järnet. Problemet var bara ett efter ett sånt pass var jag så slut att jag knappt kunde jobba. Jag var i mitt livs form, men samtidigt som i en konstant dimma…”

Så min fråga är såklart – är det då toppform vi snackar om? När jag tänker på toppform tänker jag på en kropp och ett sinne med massor av energi – någon som njuter av livet och trivs med sig själv och sin kropp.

Jag tror piskan är det stora problemet här. Att piska sig till träningspass man egentligen inte är upplagd för, att pressa sig till max bara för att det står så i ett program.
Visst, elitidrottsmän och de som tränar för specifika idrottsliga mål njuter inte direkt av varje träningspass, men så har deras mål inte heller med hälsa att göra.
Vi andra, vi som vill må bättre och behöver träna för att våra kroppar ska palla vardagen – vi behöver välja träning som ger tillbaka mer än en stunds blodsmak i munnen.
Fråga dig – vad behöver jag just nu?
Glädje? Dansa, rid, gör ngt som gör dig glad. Lugn och fokus? Yoga. Frisk luft och energi? Spring.
Nu förenklar jag det hela, men min poäng är att om vi börjar lyssna lite mer inåt så kommer de tidiga morgnarna du behöver kliva upp för att hinna träna, eller tv-serierna du missar inte kännas tunga. Känslan i kroppen kommer göra det lätt att välja rätt.

Tänk såhär, den kropp och hur du mår idag är ett resultat av hur du levt hittills i ditt liv. Om du ändrar ditt liv några veckor men sedan går tillbaka till hur du levde innan kommer du med andra ord oundvikligen att hamna här igen.
Alltså – om du vill ha en bestående förändring måste du göra en bestående förändring. Och om den träning du gör och den mat du äter känns som en uppoffring – då kommer du få väldigt svårt att hålla fast vid det. För vem vill ”offra” resten av sitt liv för att må bra?

Kort och gott: skippa mirakeldieter, pulver och galna träningsprogram som lovar dig guld, gröna skogar och en tjugo år yngre kropp på några veckor.

Bestäm dig istället för att unna dig själv att må bra, inifrån och ut, varje dag i resten av ditt liv.
Det… Är kärlek!

KOMMENTERA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

  6 Kommentarer
 1. Erika skriver:
  !

  Hej fina ni som kommenterat. Har varit dålig på att uppdatera bloggen, det ska bli ändring på det. Vill bara säga tack för värmande ord, det gör mig verkligen glad.
  KRAM ERIKA

 2. jenny skriver:
  !

  Du är så klok Erika!
  kram.

 3. Browneyedgirl skriver:
  !

  Hej =) Ville bara säga att jag köpt er bok och jag älskar den, helt underbar! Snyggt jobbat.
  Ha det fint! Kram

 4. Katja skriver:
  !

  Bra skrivet! :) så sant!

 5. Alexandra skriver:
  !

  Hej,

  Jag har bara börjat min resa mot topphälsa, men eftersom 40 är det nya 30 så känner jag mig ändå lycklig att jag började i tid :)
  Din blogg är superfin och inspirerande. Hoppas det är ok att jag länkar hit från min egen. Kram Alex

 6. Ulrica skriver:
  !

  Så klokt skrivet!
  Det tanken gillar jag – att hur jag tränar o äter är inte bara för stunden utan för resten av livet…

  Precis börjat följa din blogg. Så glad att jag hittade hit!