Variation skapar inspiration!

Foto: Rolf Adlercreutz

Foto: Rolf Adlercreutz Modell: Magdalena Holmberg

Min ”grej” har blivit inspiration inom träning. Det kommer sig naturligt och jag mår bra när människor har kul. Det blir ett vinn/vinn som jag gärna fortsätter med så länge jag kan. Många förundras över övningarna, var kommer de ifrån och är de bra? Två relevanta frågor i ett samhälle som till stora delar styrs av konkreta och mätbara metoder. För att förstå varifrån övningarna kommer ifrån måste du förstå lite av min filosofi som ligger bakom Moveoometoden. Jag delar helt enkelt upp begreppet träning i övningar och rörelser.

Alla friska däggdjur rör på sig med olika förutsättningar och med olika mål i sikte. De lever sitt liv fullt ut och måste ständigt vara på vakt i en värld som är oregelbunden, oförutsägbar och full med faror och möjligheter. Det är bara människan som tar en rörelse (som i träning) och upprepar den till förbannelse bara för att bli bättre på den rörelsen. Det är bara människan som sätter sig på en stol under långa perioder bara för att byta ut sittandet mot ett passivt stående. Det är bara människan som lägger ner massor av resurser på att förflytta sig så passivt som möjligt mellan två punkter.  Alltså är övning något onaturligt och rörelse något naturligt. Det gör inte övningar dåliga. M e n vi ser att de tenderar slita på människan, de ger skador och de får oss att tappa inspirationen. När väl det sker måste vi kliva ner till rehab (enklare och varierade övningar) och vi söker oss till variation för att få inspiration.

Med mitt lilla videoklipp (jag missade huvudet, men där händer ändå inget av vikt 😉 ) visar jag ett exempel på hur enkelt du kan ta en övning och göra den till en varierad rörelse. Bonusen är en ökad hjärn-nerv och muskelaktivitet. Små muskler måste samverka med större muskler på ett smart sätt. Ökad puls och höjd förbränning är andra bonuseffekter.

Såååå, vilket sätt föredrar du? Övning eller rörelser?

#variationistheking #moveoo

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..