De e mycke nu!

Det sägs att träning ska leda till bättre hälsa, fan trot! Viss träning är ju såklart bra. Speciellt när den görs under rätt förutsättningar och på rätt sätt. Men träning som skapar stress och press är inte bra. Just nu kommer tidningen ToppHälsa lyfta ämnet stress lite extra och det tycker jag är väldigt bra. För 10 år sedan fick jag klart för mig att stress och press kan slå till en fin vårdag. Jag var inne i en bra period. En kreativ period där jag fått mycket att göra och jag fick beröm för det jag gjorde. Det började med svid på bröstet.. Inte i bröstet, p å bröstet. Det var små stickningar som sakta övergick till svidande hetta. När jag drog upp tröjan såg det ut som jag blivit skållad över hela bröstkorgen. Med en skarp kant var den kraftiga rodnaden begränsad till själva bröstkorgen. Efter 8 timmar på akuten fick jag klart för mig att jag fått en slags ”reaktion” (no shit!) som framkallas av stress. Jag var inte helt överraskad, mest förvånad, över att det hände just då. Jag var ju stark, hade bra kondis, solen lös och saker gick bra. Jag blev nyfiken och samtidigt motiverad, ville veta mer om det som hände mig.

joseHARD_Vawl

När jag idag tänker på vad press och stress gör med vårt huvud ser jag likheter med vad press och stress gör med vår kropp. Om vi tränar ”bra”, men för mycket, blir vi slitna. Samma med huvudet, bra stress sliter det också. Om vi tränar för mycket blir vi övertränade, sover sämre, får sämre aptit, i värsta fall blir vi kroniskt skadade. Motsvarande i huvudet leder till att vi får svårare att fatta beslut, svårare att sova bra, svårare att få positiva tankar,  du blir snäsig och risken att gå in i väggen ökar.

När det hände mig kända jag en uns skam över att inte ”palla ”trycket. Det gör jag inte idag. Fortfarande går jag på en skör lina när jag jobbar väldigt mycket med saker jag tycker om. Jag, precis som många andra småföretagare med visioner, sitter på alla stolar i företaget. Utveckling, planering, marknad, ekonomi, reklam, kommunikation, kundvård, sälj… och så ska man jobba med kunder, leda pass, hålla event och föreläsa innan maten ska lagas och familjen vårdas.

Skillnaden nu är att jag lyssnar lite bättre på kropp och knopp. Jag påminns även om att stigande ålder inte bara påverkar musklernas återhämtning. Det tar längre tid att återhämta sig i huvudet också. Därför har jag valt att planera in flera tysta stunder än förr. Ingen musik, inget att titta på, bara massor av ingenting i 20-30 minuter. Har jag jobbat en helg försöker jag att ha en vardag ledig för att göra bara ingenting. (galet svårt)

Nu har jag en månad med arbete framför mig utan helg. Måndag till söndag i en månad gör att jag måste planera in massor av tysta timeouter där jag bara sitter och gör absolut ingenting.

Ett problem jag delar med människor som har galopperande tankar är att tomrummet hela tiden fylls med andra tankar. Så fort man går ner i varv och hittar ett lugn så öppnas det upp ett utrymme för nya tankar och idéer. Vi som ”lider” av detta vet att träning hjälper. Dagligen får vi jobba med att balanser energier på bästa sätt. Och då är rutiner ett hjälpmedel, söka sig till bättre miljöer ett annat. Att ta del av andras erfarenheter och insikter gav, och ger, mig inspiration och näring i min träning. Därför är jag väldigt glad över Tidningen Topphälsa och deras initiativ att ta upp temat stress.

Önskar dig en skön vecka, det är du värd 🙂

82-ljud

  1. Jag råkade ut för samma grejs förra året… Stress å press ..blev bara hemma två månader …sedan var farten uppe igen…..alla måsten men jag lärde mig nått att planera min tid ……

    1. Intressant det där med våra måsten. Dom finns, och jag tror vi på regebunden basis ska ifrågasätta dem. Vad måste jag… egentligen? Vad av det jag ”måste” drar ner mig och vad av dessa ”måsten” kan jag ändra liiiite på. Små förändringar öppnar upp för nya små förändringar. När man över tid ser tillbaka kan man se på en förändring i beteende och i attityd som skapar en roligare livsstil. Själv väljer jag att skriva upp, gillar att rita, vad som stör min rytm, vad som ger och vad som tar energi. Sen pusslar jag åt rätt håll och får ständigt ta lite hänsyn till jobb, träning barn och allt annat som finns i livet. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..