Passivt stående!

moveoo_okt_lowres_11
Har precis utvärderat ett arbete som gjordes på företag- X. Syftet är att Lustifiera arbetsmiljön för att om möjligt komma åt långtidssjukan och sjuknärvaron. En spännande och komplex uppgift som kommer att spara pengar och mänskligt lidande när vi lyckats få till en förändring. En reflektion som jag redan dragit ut är hur man på företaget, likt många andra, försökt köpa sig ansvarsfrihet med ergonomiska möbler. I all välmening har företaget investerat i höj och sänkbara bord till alla anställda. Upplevt resultat vid rundfrågning- ” det var skillnad i början, men nu känns det som allt är som innan”. Vid samma rundfrågning var det ingen som  upplevde att någon rygg blivit bättre, höft blivit starkare eller nacke som slutat besvära sig. När jag gick runt och hälsade på alla passade jag även på att göra en snabbanalys över hur de anställda satt och stod vid sina bord. När jag sedan delade insikten om passivt sittande och stående fångade jag allas uppmärksamhet. Alla var överens om att de inte tänkte på hur de stod eller satt. När de väl fick prova på ett aktivt sittande och stående upplevde många det som ansträngande.  När de sedan fick prova på hur de kunde hålla ”lågan” brinnande skapades en mängd skratt. Av detta stärks min insikt om att vi lider stor brist av stimuli i vår vardag. Att flytta kroppen mellan olika passiva positioner räcker inte långt, det är sjukvård. Att skapa en kultur där aktiva ser varandra, hjälper varandra och skapar moment där kropp kopplas till nyfikenhet och skratt är framtidens friskvård. Det är när vi förstår det enkla kring människans välmående vi på riktigt kommer bort från att människor finner sig obrukbara och stannar hemma. Och du kan börja på en gång. Under dagen försöker du vara kreativ och finna ut rörelser där du vinglar, belastar rumpan, vrider på överkroppen. Kan du dessutom locka fram skratt hos dig och andra är du på väg att bli en riktigt Moveoos.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..