Stress+träning=väggen!

bloggfrisk

Sitter och lyssnar på TV4as morgonprogram där Tilde och Peter pratar om stress. Ett hett ämne där dessvärre allt fler får anledning att bekanta sig med dess bieffekterna. Gillar att de lyfter upp fler dimensioner som att man kan ”gå in i väggen” av för mycket skoj att göra också. Att notoriskt säga ja till saker kommer förmodligen från viljan av att tillhöra och tillföra. Viktiga egenskaper om man vill vara kvar i gruppen som ökar chansen att överleva. Men då, när behoven utvecklades var livet annorlunda och alternativen färre. Nu ställs vi inför multialternativ från verklighet och den nya digitala världen. Vi tvingas helt enkelt inse att vi är biologiska varelser som har fyllt på med intryck helt utan tanke på vad som är nödvändigt, nyttigt och vad vi tål. Nu rinner det över!

Många stressförespråkare nämner träning som en lösning på problemet. När träningen används som ett redskap för att kunna fortsätta missköta sig är den över tid av ondo. Idag blir allt fler kvinnor sjuka av stress, många för att de inte hinner träna som de tror sig behöva. Vi har lärt känna kvinnan som en social varelse med starka behov av att tillföra, vara tillräcklig och till lags. Förväntningar som karriär, god hustru, bästa mamma, vältränad, sexig och så vidare skulle knäcka vilken man som helst. (jag vet, jag vet, jag generaliserar. Men håll med och att det ligger något i det jag skriver.) De stressas av utebliven träning, och stressig kosthållning och av att de inte har en bättre kropp. Med detta som bakgrund undrar jag då hur sund träning egentligen är. Träning är bra, och det kan också få bägaren att rinna över snabbare och kraftigare.

Känner du dig träffad? Tränar du för att du måste, annars orkar du inte med allt? Eller tränar du för att vara ”någon” till lags med en fin kropp? TÄNK OM!

Bortsett från träning som ska leda till en idrottslig prestation ska träning drivas av lust och glädje. I bästa av världar är träning en frizon där man kan slappna av samtidigt som man utmanar sig på ett jobbigt sätt utan att man behöver jämföra sig med vad andra presenterar. Är du en sådan som använder träning som en livlina kommer du få mycket snabbare resultat med kropp och knopp om träningen istället är att få ordning på orsaken till träningsbehoven.

Välj bort sådant som gör att du inte ”hinner” laga bra mat. Att stå framför spisen med ett nytt recept är mindfullness på riktigt. Varje gång du känner dåligt samvete kring utebliven träning stannar du upp en halvtimme bara för att göra lite töj, böj eller dans. Helt enkelt sådant som bromsar upp din påtvingade stress och samtidigt ökar förbränningen och hormontillförseln. Viktigast med liknande åtgärder är att skapa nya beteenden och att visa dig själv att du är värd så mycket mer än att bara blåsa med i olika stormbyar. Bara av att du börjar styra din tid och dina beslut får dig att bygga en sundare kontrollkänsla som öppnar nya dörrar. Och jag våga nästan lova dig att bakom en av dörrarna hittar du en träning som fungerar i din nya vardag.

Är du och ditt företag intresserad av hur man kan lustifiera tankar, görandet och miljön för att öka lust och kreativitet samtidigt som stressen minskar är du välkommen att höra av dig:-) jose(at)moveoo.se

Kram!

77-sjukvården

  1. Där satte du huvudet på spiken. Jag drog ner intensiteten och ambitionen på all träning sedan jag började jobba efter ha varit föräldraledig. Jag kände att kroppen inte klarade den stress ett intensivt träningspass innebär för kroppen. Rörlighet, yoga och promenader blev min motion för hälsan. Det betyder att jag inte är lika ”vältränad” som tidigare men jag känner mig minst lika hälsosam. Trevlig helg!

    1. Klokt av dig! Och frågan är om man inte är som bäst ”vältränad” när man mår som bäst!Trevlig helg till dig med:-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..