DU är viktig!

slider_BIM_22-560x180

Denna blogg berör oss alla för den handla om samhällets hälsa! Är du dessutom aktiv så berörs du extra mycket, du är nämligen delaktig. Vare sig du vill eller inte signalerar du ut olika signaler till din omgivning. En del inspirerar du, andra ger du ångest. En del tycker du är duktig medan andra undviker dig för att slippa påminnas om hur lite man rör på sig.

Även om vi som är aktiva skiljer oss åt i ambition och i hur vi aktiverar oss bär vi alla med oss möjligheten att göra skillnad i hur samhället och dess invånare mår.

Sitter med en artikel från Dagens Industri som lyfter fram viktiga fakta som vi bör hjälpas åt att sprida . Jag gick igång redan i inledningen av artikeln vars länk ligger längst ner i bloggen. För mig är det obegripligt att vi tillåter oss misshandla barnens förutsättningar att bli vuxna, friska och glada. Sätten (generaliserar) skolan misshandlar våra barn är oräkneliga. Att vi tillåter kommersiella krafter gå genom våra plånböcker och kommersialisera på våra barn är oförlåtligt.

Tog del av obekräftade uppgifter från 2010 som säger att drygt 7000 dog av terrorism medans 100 000-tals dog av fetma och ett ”skruttigt” leverne. Frågan är vem som är största skurken, vem vi ska vara mest rädd för och vem vi kan påverka enklast.

”Ämnet är politiskt och socialt känsligt eftersom det sista en stillasittande ungdom behöver är en skuldbeläggande debatt. På samma sätt som Sverige länge teg om de ökande ohälsotalens effekt på sjukskrivningarna är barns och ungdomars bristande motion ett märkligt frånvarande ämne.”

Vi måste fortsätta fokusera på naturen och vår näromgivning. Vi måste också se över vårt förhållningssätt när det kommer till våra barn. Vi måste föra ett tydligare och rakare samtal för att göra skillnad nu!

Du finner några intressanta punkter från folkhälsoforskaren Daniel Berglind på Karolinska institutet i artikeln. Här ett axplock:

•Alla sitter mycket mer i dag än för bara några år sedan. Sedan år 2000 har hela befolkningens stillasittande ökat från 25 timmar i veckan till över 50 timmar. Alla rörelseaktiviteter har sjunkit. Vi rör oss mindre på arbetet, på fritiden, på resor och vi tränar mindre.

•Rörelse hos barn följer med. I Sverige är barn fysiskt inaktiva 69 procent av den vakna tiden.

•Inaktiviteten ökar när barnen börjar skolan. Under förskoleåren är den fysiska aktiviteten på en hygglig nivå för att stadigt gå ner under hela skolgången, särskilt hos flickor.

Inget är en ”kioskvältare”, ändå låter vi det fortsätta. Jag har slutat tro på politiker, deras ämbete är förlegat och deras förtroende brutet. Nu har kommersiella krafter makten över våra beslut och vägval. Vi kan inte lasta dem för vår kollektiva kollaps men fakta säger oss att den konsumtionsdjungel vi skapat tar kol på vår ekonomi, vår livsglädje och sunda beslut,, vi går in i motlut och vi mår allt sämre. Och det gäller även våra barn som ärver våra vuxna problem i allt yngre åldrar. Depression, ryggskott och diabetes är bara några av de gåvor till skänker våra barn.

”Fysisk aktivitet hos barn förebygger risken för depression och ensamhet, bygger upp ben- och muskelstyrka, ökar lung- och hjärtkapacitet och håller kroppsvikten på en hälsosam nivå.”

Till påståendet ovan vill jag addera alla de kreativa egenskaper som aktiveras vid kreativa aktiviteter. Alltså inte monoton gympa som utförs schematiskt på skolan. (gissa hur många minuter barn i snitt aktiveras på jumpan… läs svar i DI)

Vi som är aktiva som ledare eller deltagare bär alla ett ansvar att sprida rörelsen och då inte bara genom träning. Glöm inte att kroppen och knoppen är skapt av rörelser som pågick under hela dagen. Det fick oss att må bra. Våra barn har, som vi redan vet, ett otroligt stort rörelsebehov. Barn som sitter är FEL! Och det är vi vuxna som har ställt till det och det är bara vi som kan får ordning på det. Vi får kämpa mot desorienterade politiker (Vuxna i konstiga ”kläder”) som värnar om sin existens och position före sunda tankar och de kommersiella (vissa vuxna som är styrda av företagsprognoser;) krafterna som just nu inte skyr några medel för att nå utsatta vinstmarginaler.

Vill du så hjälper jag till så mycket jag kan. Låt oss skapa flera event som lyfter en roligare träning utan måsten och tvång samtidigt som vi ökar fokus på det som händer mellan träningen. För det är faktiskt där som det viktigaste händer. Med en sundare värdegrund i träning rår vi även på det som skapar stress och ångest. Hör gärna av dig med tankar, idéer och förslag på event. För vem vet, kanske kan vi tillsammans så ett frö som växer sig till en stor stark ek!

Artikeln i DI!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..