Jonas Colting tappar sans och balans.

Exakt tills jag såg detta inslag har jag tyckt att Jonas Colting vart bra, kanske har jag sett honom för lite, eller så har jag bara tagit del av dialoger där han sagt saker jag gillat. Men redan efter några minuter i denna debatt sjunker han som en gråsten på min lista. ”vi tränar inte för att ha kul, vi tränar för att få ett bättre förhållande till vår kropp”…. Ursäkta och goddag yxskaft!

För rättvisans skull ska jag tillägga att diskussionen återigen halkar snett när det kommer till det laddade ämnet träning och hälsa. Ytterligheter ställs mot ytterligheter och vi kommer ingen vart. Men om nu Jonas värnar om hälsan, varför ska då träningen inte vara kul? I en annan debatt går han hårt åt högintensiv träning som Crossfit, den är skadlig, hetsig och ohälsosam. Ingenting för vanligt folk. Han förutsätter att a l l a slänger sig in i hämningslösa lyft. Vi som vart där vet att dom som gör så finns där, det är lite själva grundtanken. Men vi ser också att det är väldigt många som inte gör så, det tar det lite lugnare. I denna debatt generaliserar och raljerar han på samma  sätt. Träning kan inte vara kul… Vem är ”vi” som inte tränar och har kul? Det är inte jag i alla fall. Inte de som är med på Moveoopassen, eventen och de resor jag gör. Där garvar alla samtidigt som mjölksyran och muskelutmaningen tilltar. Jonas blandar ihop saker och ting och han saknar perspektiv i denna diskussion . ”Allt i livet har inslag av smärta”,, stackar kille. Just i denna dialog blir han faktiskt helt utmanövrerad av Yvonne… Sorry Jonas, du kämpar och kämpar men tappar fotfästet helt.

Vi är ett djur som är skapta för rörelse, inte för träning när det är sprungen från idrottens sträva moral och etiska regelverk. (jo, jag älskar träning och elitidrott fortfarande, men det är något annat) Jonas skulle behöva komma i kontakt med en träning som INTE kommer från den kulturen. Där är det inga som helst problem att skratta. Springa med pulsklocka är en prestation och ett fokus som inte lockar till glädje. Går det bra blir man nöjd, och det är en annan bra känsla. Springer man och jagar en boll med sina barn är det lättare att känna glädje, och man blir en frisk förebild för sina barn på köpet…. Det är den träningen, eller kanske är det tänket bakom den typen av träning, som Jonas skulle ha tänkt på medans han rasade på min ”poppis-lista”. Nu överlever Jonas nedgraderingen och jag tror fortfarande han är en reko kille. Men det skulle vara rätt kul att få med honom på ett Moveooevent och lyssna av hans reaktioner och reflektioner efteråt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..