Svar på bra kritik!

joseMAT_Val4

Med anledning av ett tidigare inlägg har jag samlat på mig kritik som jag vill besvara. (Till kritiserat inlägg)

Som medial lärjunge uppskattar jag att få konstruktiv kritik. Jag vill nå ut och till viss del provocera fram lite nya tankar som skapar nya samtal och ett sundare görande. När jag utrycker mig fattigt eller fel ska jag också förklara mig.

I just detta inlägg valde jag att reflektera på något som skrevs i Dagens Industri vilket jag upplever att jag var tydlig med. Jag inte far omkring med påstådda fakta och har jag inte kollat att sifforna stämmer, inte heller påstått att de gör det. En kritisk mail kom till Topphälsas redaktion- ”Denne bloggare har felaktigheter med i sitt inlägg. Att påstå att 100 000-tals barn dött 2010 av fetma är helt absurt och visar på bristande källkritik. Jag vänder mig också mot formuleringen ”Sätten (generaliserar) skolan misshandlar våra barn är oräkneliga”. Vad menar han? Skolan följer sina styrdokument och att hävda att skolan i sig misshandlar barn är mycket uppseendeväckande. Dessutom uttalar han sig kring diabetes. En mkt komplex sjukdom som finns i två varianter. Detta inlägg minskar mitt förtroende för Topphälsa. Jag hoppas att ni tar bort det från flödet”.

Jag tyckte jag var tydligt med att det var obekräftade uppgifter och för att tydliggöra mdet la jag till ”skruttigt leverne”. Här är min text som ogillades- ”Tog del av obekräftade uppgifter från 2010 som säger att drygt 7000 dog av terrorism medans 100 000-tals dog av fetma och ett ”skruttigt” leverne. Frågan är vem som är största skurken, vem vi ska vara mest rädd för och vem vi kan påverka enklast.” Låt oss konstatera att ohälsa skadar och i värsta fall dödar våra barn och att vi borde göra något åt det.

I samma inlägg kritiseras jag för meningen kring skolan. Det är ok, alla äger rätten att tycka vad man vill och jag uppskattar som sagt konstruktiv kritik.

Jag håller med om att misshandlar är stark och ovanligt i sammanhanget. Men jag tycker att skolan som institution och metod är dålig på att ta hand om våra barn. (Jag vet att det finns lysande undantag:-) Att undanröja barn och ungdomar deras rörelseutveckling med stillasittande, passiva miljöer och massor av läxa kallar jag misshandel för det gör barnen illa. Att metoden finns dokumenterad i styrdokument gör inte saken bättre och det gör mig inte mindre kritisk. Tycker inget är uppväckande med det påståendet… förutom att jag använde ordet misshandel som oftast används i andra sammanhang.

Och så berörde jag diabetes i en mening. Här förstår jag inte riktigt kritiken så återkom gärna i frågan. Visst finns den i fler varianter. Och visst är den komplex. Och forskare anser att delar av den komplexa bilden handlar om vårt leverne. Var det för att jag var för generell? Det var meningen för inlägget handlade inte om det.

Att mitt inlägg ska tas bort får man gärna tycka. Men vad säger man då till alla som tyckte det var bra och förstod dess innebörd på ett annat sätt? Att förtroendet minska för ToppHälsa känns märkligt, det är jag som ska sjunka till botten.

Jag har vart tränare i 30 år. Under de åren har jag samlat på mig erfarenhet och kunskap om människan. I mitt nätverk har jag många forskare, politiker och andra kloka människor som jag ständigt filtrerar mina tankar igenom. Med det som bakgrund tar jag mig friheten att tycka och uttrycka mig om träning och vår hälsa. Min ståndpunkt är att vi måste göra annorlunda för att skapa en positiv förändring och det börjar med tanken. Aldrig förr har vi kunnat så mycket om träning och hälsa som nu, heller inte vart så sjuka. Jag tycker att det är intressant. Jag tror att vi med nya tankar skapas ett nytt görande. Därför kommer jag fortsätta att ”tycka” mycket även när det generaliseras. Ibland är det jag säger och skriver inte förankrat i forskningen och det ska jag fortsätta vara tydlig med.

Helt klart ska jag lära mig mer om hur man uttrycker sig i text så att så många som möjligt förstår det egentliga budskapet och inte fastnar i ”skrivmissar” från min sida.

Jag tror att vi alla vill väl, bara på lite olika sätt. Kan vi stötta och korrigera varandra kan vi göra skillnad i hur vi tänker och gör för att må bättre. Hoppas att ni fortsätter läsa mina inlägg och att ni även framöver reagerar med ris och ros.

Trevlig helg! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..