Kosttillskottets vara eller icke vara.

Tänkte jag skulle ta ett varv kring det här med kosttillskott.  Det säljs varje år kosttillskott för miljonbelopp och de tendera dela upp oss i två generella åsiktsläger. De som är för och de som är emot. De som är emot är med all rätt kritiska till om det i huvud taget fungerar. Redan här måste man dela upp svaren. Vissa fungerar, de flesta inte. De med behov behöver lite hjälp, många behöver det inte. Bland de som inte tror på kosttillskott finner vi de som inte tror på dålig mat, men som äter den ändå. De finns de som tycker kosttillskott är att kasta pengarna i sjön, men att fredagsmys är att unna sig något gott. Det sägs att kosttillskottstillverkarna skinnar oss på pengar medans de som säljer annat vi inte behöver gör vad?… Sen har vi de som inte vet så mycket om kosttillskottens breda flora och klassar allt som doping, punkt!

index

Sen har vi andra sidan som äter kosttillskott. De finns de som inte kan leva utan kosttillskott. Och de finns de som vill hjälpa grannar, vänner och hela världen med olika kosttillskott för att vår utarmade mat inte räcker till. Sen har vi de som trycker i sig kosttillskott för att dämpa ångesten kring allt fredagsmys och lördagsgodis. Jag vet inte hur många tusentals liter olika sockergel som slinker ner i alla löpare och triatleter som är livrädda för att tappa sekunder.

Vem har rätt? Vem gör rätt? Inte en aning!

Jag vet dock att jag väljer att komplettera med det naturen kan tillföra men som av olika anledningar är reducerat. Om det hjälper mig? Jag vill tro det, så bara där har de en funktion för mig. Men det gör inte att jag släpper fokus på maten, tvärt om. Aldrig ska väll pulver, tabletter och sockersåser ersätta det goda som bra och vällagad mat kan tillföra.

 

Vill du ha personliga och väldigt allmänna råd kan du läsa vidare. Om inte, sluta nu. För jag tänker ge några.

  • Tar du mer än tre kosttillskott på regelbunden basis kanske du ska se över varför du tror dig behöva det och rätta till orsaken.
  • Låt din skepsis öka i takt med kosttillskottets löften. Det finns inga mirakelmedel. Bara små tillsatser som kan tillföra i en annars vettig matflora.
  • Det är du och ingen annan som bär ansvaret över vad som åker in i din mun. Tror du dig behöva kosttillskott bör du vara kritiskt och granskande. Precis som innan du äter allt annat som ligger på ”skuldsidan”.

 

Nästa inlägg blir med lite udda kroppsövningar som du kan ta med dig på semestern 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..