Hur utvärderar du dina mål/resultat?

På senare tid så har målen kring kost, hälsa och träning förändrats. Nu tränar, äter och lever man i mycket större utsträckning för att bli starkare, friskare, piggare, orka mer, hålla längre, tightare, uthålligare etc. vilket jag tycker är helt fantastiskt! Visst finns det fortfarande de som har som främsta mål att gå ner i vikt men som sagt, allt fler börjar inse att det är andra saker som man egentligen vill uppnå.

Så, hur vet man då om man har nått sitt mål? Hur utvärderar man insatsen? Jo, de allra flesta ställer sig på vågen. Alltså, jag vill bli starkare, slankare, tightare, piggare, friskare.. etc. och för att se om veckor av träning och rätt kost har gett resultat då ställer jag mig på vågen?!!? hur kan vågen berätta om jag är piggare? Hur kan siffran på vågen berätta om jag är starkare? Om jag ens är slankare eller tightare? Ja, så länge ni inte har någon specialvåg så skulle jag säga att det är omöjligt. Ändå envisas vi om att använda vågen för att utvärdera och mäta framgången.
Och vad gör vi när siffran på vågen inte stämmer överens med det vi trott innan vi klev upp på den? – jo, då ändrar vi vår känsla. Siffran på vågen blir verkligheten och sanningen. Visst är det fascinerande!  Tänk såhär: du har tränat bra, sovit bra, ätit bra, känner dig stark, pigg, tight etc.. tänker ”nu måste det ha hänt nåt”. Ställer dig på vågen med ett leende… väntar med spänning och förhoppning på beskedet.. och BOOOM! – siffran på vågen visar inte alls det du förväntat dig, kanske till och med samma som sist du klev på vågan. Det som kändes så bra för bara 1 sekund sedan har det vänts till ”va fan, det här funkar ju inte”. Plötsligt blir vågen sanningen och det som har känts rätt, gjort att du mått bra kastas bort på en sekund med tanken ”det funkar inte”. Men vad är det egentligen som inte funkar? är det verkligen träningen, kosten etc? Nej, utan snarare att utvärdera om du har blivit starkare med hjälp av en våg? Eller hur? Ska du veta om du har blivit starkare så kolla om du kan lyfta/dra/pressa etc. tyngre. Ska du ta reda på om du har blivit slankare och tightare – mät din kropp med måttband eller känn efter hur kläderna sitter. Ska du utvärdera om du blivit piggare och känner dig friskare – ja, känn efter! och lita på den känslan. Den enda gången du ska använda en våg för att utvärdera är om det är just vikten som är det viktigaste för dig.

På Biggest Loser är det vågen som är lag. Det är den som avgör om det gått bra eller ej eftersom det är en tävling i att tappa så mycket i vikt som möjligt. DÅ kan man inte använda något annat. Men för alla er som inte är med i biggest loser skulle jag rekommendera att istället kasta ut vågen. Den gör ofta mer skada än nytta. Jag har för en tid sedan avreagerat mig i ett inlägg kring detta.  Tänk efter vad du egentligen vill uppnå och fundera sen ut lämpliga mätmetoder för att kunna utvärdera de målen. Rättvisa metoder.  Tänk efter, vi skulle aldrig någonsin tillåta så galna, missvisande och orättvisa utvärderingsmetoder i något annat sammanhang. ”Nu ska vi se om mars-månad har varit  varmare än tidigare år – så vi kollar hur mycket det har regnat”
Det handlar i grunden att vara rättvis, ärlig och schyst mot dig själv.

Kosten i Biggest Loser

I måndag startade årets omgång av Biggest Loser. Jag har återigen fått äran att hjälpa till med kostupplägget. Det innebär bl.a att det är jag som tagit fram recepten som deltagarna lagar sin mat ifrån (den receptsamling som Mårten delade ut i tv i tisdags). Jag har även varit ute på slottet och pratat kost med deltagarna (inledningsvis), hur de ska tänka och förhålla sig till mat.
Det handlar om att uppnå så stor viktminskning som möjligt (det är ju det som hela tävligen går ut på) men samtidigt försöka undvika att gå sönder, bli skadad, bli sjuk eller ge upp av orkeslöshet, för stort sug eller liknande. Det handlar vidare om att ge kroppen de byggstenar den behöver och maximera tillfredställelsen trots att kaloriintaget är lågt. Slopa allt som kan störa och irritera kroppen och istället boosta den med så mycket hälsobringande faktorer som möjligt. Sockerfritt och glutenfritt är två verktyg. Rena råvaror och tajming på måltider två andra. Känns det igen? – ja, kanske inte helt oväntat är det samma grundläggande faktorer som jag brukar rekommendera och samma grundläggande faktorer som vi jobbar med i isodieten (vill du se vad ett sådant upplägg skulle kunna göra för dig så kolla in www.isodieten.se). Visst finns det individuella skillnader i vad som funkar bra för olika individer men i ärlighetens namn är det väldigt lika. Min erfarenhet är att de allra största skillnaderna, den främsta individanpassningen, ligger i beteendet snarare än att bra mat skulle vara olika för olika personer.
Det efterfrågs mer kost i programmet och i år har vi faktiskt filmat lite mer kostsnack. Om de inte bestämt sig för att klippa bort allt så kommer ni nog kunna se mitt nylle i rutan någon gång de närmsta veckorna :) . Följ oxå gärna biggestlosersverige på instagram och facebook så kanske det dyker upp lite tips även där.
Huruvida det är rätt eller ej att tävla i hur mycket siffran på vågen minskar på kort tid kan ju diskuteras. Men nu är det de reglerna som gäller för just detta tv-koncpet. Andra upplägg skulle kräva andra format/tv-program. Hur som helst, kanske kan man inspireras av upplägget och applicera det på sitt eget liv? När jag var hos min frissör senast berättade hon att hon och hennes syskon körde en egen ”Biggest Loser”. De tävlade dock inte i viktminskning utan mot sina egna mål. Alla behövde styra upp kost och träning men med olika fokus och slutmål: En skulle bli starkare, en smalare och en uthålligare. Kul upplägg tycker jag. Behöver du en kick är det ett perfekt upplägg. Samla ihop några vänner, kollegor, familj eller liknande och kör. Stäm av utgångsläge och bestäm vad era mål är. Det är ca 12 veckor till midsommar. Vilket är en perfekt tidsram. Den som kommer närmst sitt mål står som vinnare. Utröstningen kan ni kanske skippa ;) .

Jag blir så ledsen när jag tänker på att folk äter detta…

”Italienska läckerheter”, ”kocken rekommenderar” och ”vi har lyssnat på vad konsumenterna vill ha..” etc. marknadsförs den nya ”maten” från Allevo med.  ”Riktig mat” har nu alltså även nått pulver- och barsföretagen i bantningsindustrin. Så bra och så dåligt på samma gång. För vad det handlar om är en påse med torrfoder som man tillsätter 2 dl vatten till. Kör i micorn och låter sen stå och ”svälla” en stund. Usch, jag blir så ledsen när jag tänker på att folk faktiskt kommer att äta detta. Torrforder. Luktar som kattmat. Ser inte aptitligt ut och smakar inte speciellt kul. Det är inte så att påsen är fylld av tillsatser utan för att vara torrfoder så är det helt klart godkänt… men ändå. Ledsen. Återigen, folk äter detta. När man kan äta mat. Jag blir ledsen.

En annan irriterande sak är att man kallar den ”con mozzarella”. Jag trodde con betyder med… men av det här att döma låter det mer som ”kan finnas spår av”. För enligt ingredienslistan framgår att 0,5% är mozzarella. Eftersom påsen väger 65 gram så innebär det ju alltså 0,32 gram mozzarella. Suck!
Påse innehåller 250 kcal. Bara för skojs skull så gjorde jag idag en portion på 250 kcal – RIKTIG MAT!

Ska jag ens fråga vilken som ser mest lockande ut? Nu valde jag kanske inte den roligaste maten att jämföra med men ändå?
Min mat består av: 100 g kycklingfilé, 50 g spenat, 70 g tomat, 100 g zucchini, 70 gram potatis, 50 g morot och 1 tsk olja. – dvs. 44o gram mat. att jämföra torrfodret som då väger 65 gram och när det blandats med 2 dl vatten – 265 gram.

Nästa relevanta fundering är ju varför man ska äta 250 kcal – till middag/lunch!?!
Själv gjorde jag dubbelt upp och när jag tagit bilden la jag på resten. 500 kcal tycker jag är alldeles ypperlig lunch/middag om man är relativt stillasittande som jag (jag tränar en hel del men sitter i ärlighetens namn oxå väldigt mycket still om dagarna). Så, min portion bestod alltså av: 200g kyckling, 50 g spenat, 140 g tomat, 200 g zucchini, 140 g potatis, 100 g morot och 2 tsk olja – 500 kcal och 880 gram mat :) . Jag älskar mat. Älskar att äta. Skulle aldrig byta det mot torrfoder. Defintivit inte när man kan få ”samma sak” – kalorier – för mycket godare, roligare och mer mat.

Meet and greet på Academy

Är du intresserad av att jobba med kost och träning och funderar på vilken utbildning du ska gå? Eller är du kanske redan utbildad PT? Kom på ”meet and greet” på The Academy den 9 april och prata med utbildarna, mingla med andra i branschen och inspireras. Jag och Mårten Nylén kör dessutom föreläsningar.

Äta träna leva – skäm bort dig själv på riktigt!

Den 12 april kör jag och Erika i samarbete med Concept 4 life en heldag i Jönköping på temat ”äta, träna, leva” – skäm bort dig själv på riktigt. Vi vänder oss främst till kvinnor och har proppat dagen full med inspirerade träning, matnyttiga föreläsningar, god och hälsosam mat och grymma samarbetspartners som kan underlätta för dig att skämma bort dig själv på riktigt. Kom och mingla, träna och skäm bort dig själv tillsammans med oss! En riktigt grym goodiebag utlovas :) (ser själv väldigt mycket fram emot den ;) )

läs mer här: 

Förmedla nyttig mat till barn

En utmaning som jag ofta möts av är hur man ska förmedla nyttig mat och ett sunt förhållningssätt till mat till barn. En del tycker inte att man ska peta i barns mat. Det är de som bara tror att ”nyttigt” och ”onyttigt” är något som handlar om att vara smal eller ej. Men så är det ju inte. Det handlar om att påverka inlärningsförmåga, koncentration, om frisk – sjuk, om allergier, om sjukdomar, om besvär, om att bygga upp en stark kropp etc. Så, JA, man bör absolut lära barn vad som är nyttigt och inte att äta. MEN, agrumenten ska inte bara ”för att du blir tjock av det”. Det argumentet ska i sanningens namn inte ens användas av vuxna. Det är inte för att man blir tjock av 4 semlor som man inte ska äta det.. det är för att man kan bli sjuk.

Barn är smarta, de är intresserade av att lära sig saker. Om vi satsar på att lära dem saker istället för att förbjuda dem utan vettiga argument så är det så mycket enklare. En nära väns barn (6 år) var nyligen på ett kalas. Efter kalaset frågade vi vad de hade fått: tårta? kakor? etc. (utan att på något sätt tycka att det var fel vill jag understryka). Hon svarade att de fick tårta och kakor… naturligtvis ställde vi då följdfrågor på vilken tårta det var och om den va god (återigen inte med någon baktanke om hälsa etc. utan helt naturliga följdfrågor på ämnet).. och då kom svaret: ”jag tog ingen tårta. Jag tog bara en kaka… Vi ska ju till mormor ikväll och då tänkte jag att då får vi nog något onyttigt där och då räcker det med kaka nu”. Wow!!!! vilken klok liten unge!!! Hon har redan vid 6 års ålder lärt sig det där naturliga sättet att förhålla sig till onyttigheter. Ja, man kan absolut äta det men inte allt för mycket för det mår man inte bra av.. och man kan bestämma vilka stunder man vill ha det. Jag är såå imponerad. Nu råkar jag även veta att familjen inte alls kopplar det till övervikt och att bli tjock utan hur man mår. Barnen har relativt tidigt fått lära sig, kopplat till sina egna erfarenheter, att man inte mår bra av för mycket sött, kakor etc. Det innebär inte att de inte äter det, det gör det visst, men i måttliga mängder.

Förra veckan blev jag uppmärksammade på att ett barnprogram som jag spelade in för några år sedan återigen sänds på tv. En mamma berättade att hennes barn får vara uppe lite längre den dagen för att de ska få titta på det programmet och barnen tycker att det är jätteintressant. Mamman kan oxå enkelt, utan tjat och pekpinnar, förklara att det är därför som hon vill att de ska äta på ett speciellt sätt. Detta barnprogram har även familjen jag berättade tidigare om tittat på. Plötsligt dyker frågor som ”är det mycket vitaminer i det där” … ”finns det protein i xx..” osv. upp. Ett intresse för vad mat är har väckts vilket jag tycker ät jättecoolt!
Programmet heter ”här har du din mat” och sänds 19,20 på tisdagar på barnkanalen. Det finns även på UR play att titta på. För en tid sedan mötte jag en högstadielärare som använda programmet i sin undervisning. Sånt är så kul att höra!! :)


I diskussionen kring att man ska ”peta i” barns mat hör jag skrämmande nog argument som ”men de är barn de behöver sånt”.. om falukorv, makaroner och nu senast ett exempel med gluten. What? Behöver vad? De behöver energi – ja, de behöver protein – ja, de behöver kolhydrater – ja.. de behöver inte banta – nej. Men de behöver näring! De behöver de bästa av byggstenar, det bästa proteinet, de bästa kolhydratkällorna, det mest näringsrika valet och det är INTE falukorv eller makaroner. Man bör istället tvärtom tänka att är det någon man ska lägga krut på att ge riktigt bra byggstenar så är det ju barn – de växter ju! De bygger nytt, konstant! Låt barnen få de bästa förutsättningarna att bygga en kropp som fungerar så bra som möjligt.
De är i de allra flesta fall inte heller lika intresserade av att äta som vi vuxna. Det innebär att det lilla de äter bör vara optimalt ur näringssynpunkt. Varje tugga ska bidra med bra saker. Inte slösas bort med mer eller mindre ”tomma kalorier”.

Probiotika, nyttiga bakterier – hiss eller diss?

 

20140312-102330.jpgI vår fantastiska kropp, närmare bestämt i magtarmkanalen, lever det en herrans massa bakterier. Faktum är att de till antalet är 10 gånger så många som vi har celler i kroppen vilket är lite hissnande och svårt att greppa. Eftersom de är så små i förhållande till våra celler så blir vikten inte mer än ca 2 kg. Men alltså, ca 2 kg bakterier lever i våra kroppar. Spontant kopplar vi bakterier till smutisgt, äckligt och sjukdom men dessa bakterier som lever i våra kroppar är supervitkiga för oss och vår hälsa. Obalanser i i bakteriefloran och/eller för få bakterier ligger bakom allt från magbesvär till (troligtvis) ökad risk för autoimmuna sjukdomar, allergier och autism. I västvärlden har vi, tack vare eller kanske snarare på grund av vår allt renligare miljö, fått en massa sjukdomar så som allergier, eksem och autoimmuna sjukdomar som inte förekommer i utvecklingsländer på samma sätt. Det handlar om att vårt immunförsvar inte utsätts för tillräckliga faror när det ska tränas/utbildas att det plötsligt börjar reagera på annat. Jag brukar likna det vid ett rastlöst barn. Blir det inte stimulerat (utsätts för farar som det ska lära sig att känna igen och bygga upp beredskap mot) så kommer det bli rastlöst och klåfingrigt och börja pilla på allt annat som det inte ska (reagera på kroppsegna vävnader, beståndsdelar i mat etc).

 

Hur som helst. En bra bakterieflora i tarmen är helt klart viktigt för vår hälsa. I svallvågorna av den kunskapen har det dykt upp en massa produkter som innehåller bakterier. Allt ifrån kapslar till drycker och shots. Tanken är jättebra! Tillföra nyttiga bakterier. Men problemet är att det inte är säkert att det har någon effekt. Jag vet inte om du har reflekterat över det men reklamen för dessa preparat/livsmedel har förändrats en hel del på senare tid. En välkänd dryck säger nu att de är magens bästa vän och i reklamen visar de hur deras 2 liters förpackning innehåller mer än 1 liters förpackning (realy?!!? – är det er bästa USP??). Ett annat preparat som det rullar tv-reklam på säger att de har en massa års forskning men nämner inte på vad, utan säger istället ”prova så förstår du”… Humm.. varför gör de så här? Jo, av den enkla anledningen att de inte får göra kopplingen att bakterierna är bra för magen. Sedan reglerna kring hälsopåståenden skärptes så är det förbjudet att säga så. Det finns helt enkelt inte tillräckliga bevis för att få säga så.

Bra för magen är en anledning till att man pratar om probiotika och jag vet många som tar tillskott och blir bättre. Om det är en tillfällighet, att den mängden bakterier och den typen av bakterier passar just den personen eller det är gammal hederlig placebo är svårt att säga. Huvudsaken är att de mår bättre och att ta tillskott av bakterier är inte på något sätt farligt.
En annan anledning till att man tar probiotika är för att stärka immunförsvaret. ”70% av ditt immunförsvar sitter i tarmen” har vi fått lära oss av en annan producent. Det stämmer alldeles riktigt. Det innebär, återigen, att bra tarmflora är viktigt för vårt immunförsvar… MEN, bara för det är det inte säkert att vi med tillskott av just dessa bakterier i just dessa doser kan påverka? Såhär ligger det till: En dos av tex. lactiplus innehåller 5 miljarder bakterier: det är alltså 5.000.000.000 bakterier vilket låter sjukt högt. MEN, då ska man veta att i vår tarm finns det 100.000.000.000 bakterier per ml tarminnehåll. och vi har en tarmyta bara i tunntarmen som motsvarar en tennisplan… ”en fis i rymden” eller ”en piss i Mississippi” är uttryck som dyker upp i min hjärna när jag ser sådant.

Jag är personligen inte så mycket för att äta tillskott etc. Har tagit probiotika i perioder när magen har krånglat men kan inte med säkerhet påstå att det ”funkat” för samtidigt har jag gjort en massa annat som är bra så det är omöjligt att utvärdera vad som varit den verkliga effekten. MEN, nu har jag plöstligt blivit lite såld. Förrförra helgen var jag nere i Skåne hos mina underbara syskonbarn. 3 st från 1 till 6 år. De var mer eller mindre förkylda, den minsta värst. i 4 dagar utsattes jag för blöta pussar, nysningar i ansiktet, torkade snor etc – ja, alla som är nära små barn vet hur det är oavsett hur förkylda de är så kan man inte motstå myset. Jag blir ALLTID förkyld när jag har träffat dem. Denna gång bestämde jag mig för att testa ett knep. Jag laddade veckan innan med högsta dosen lactiplus och har sen fortsatt nu i 1,5 efter och helt mirakulöst så blev jag inte förkyld! Skulle jag inte ha blivit det annars heller – ja, det vet man ju aldrig. Är det bara en tillfällighet? Är det placebo? Ja, vem vet.. men jag är definitivt såld! I fortsättningen kommer det helt klart bli lactiplus boost inför myshelg med älsklingarna.

 

Äta på känslor?

Jag fachineras dagligen över hur vi människor fungerar och hur korkade vi många gånger är. Ett sådant exempel: hur vi löser problem och agerar på de känslor vi känner.

I morse fick jag syn på denna bild på instagram. Klockren! Träning är verkligen lösningen på många problem och känslor. (Och inte minst hälsoproblem men det är en historia för sig.)
Men i sanningens namn – hur bra är vi på att följa det? Vi VET men ändå gör vi det inte…

Vad vi däremot gör är att vi äter på känslor. Glada, ledsna, arga, uttråkade – oavsett tar vi till ”stoppa något i munnen” som lösning. SÅ, när jag fick syn på ”training graph” kunde jag inte låta bli att göra en egen version av den – en ”eating graph” :) .

Same, same – men tvärtom! Det är väldigt sällan som äta löser problemet. I själva verket är det ju faktiskt bara när vi är hungriga. OCH är det hunger vi känner så är det MAT, riktig mat, vi ska äta.

Hur funkar du? Själv är jag lite både ock ska jag erkänna. Jag vet att jag blir deppig när jag inte har rört mig och för det mesta lyckas min intelligenta del av hjärnan få sista ordet och jag går och tränar… men självklart händer det att jag tar till ”äta” som lösning. Försöker dock påminna mig om: ”kommer det här verkligen lösa problemet? Kommer det här göra situationen bättre?”- När det kommer till att äta/stoppa något i munnen så är det ju i sanningens namn bara när man är hungrig som det är en lösning.

Träning behöver naturligtvis inte alltid vara bästa lösningen. Ibland kan det vara en kram som behövs :) .

Föreläsning i Jönköping 6/2

På torsdag den 6/2 ska jag föreläsa i Jönköping. Det är Idrottsmedicin Högland som har bjudit in mig.

”Dieter, trender, bra mat!?” har de satt som rubrik. Vi kommer med andra ord beröra det mesta :) . Du kommer att ”få med dig” vad du bör fokusera på i detta hav av råd och hur du med enkla medel får mer ut av dina insatser och hur du får till bra mat i praktiken.

 

Lokal: Jönköping Hotell & Konferens, strax nedanför A6 golfbana i Jönköping

Datum: Torsdag 6 februari, kl: 17.30 – 19.30

Kostnad: Gratis för medlemmar i IMH, övriga 100 kr. Kontant betalning på plats.

Anmälan: Senast 3/2 till im-hogland@hotmail.com

Från kl 17 serveras kaffe och fralla till självkostnadspris!

Välkommen!

 

 

Enzymer i kolhydrater och kött som ruttnar i tarmen?

Okej, dags att ventilera lite och utbilda :) . Och jag säger det redan nu. Nej, jag är inte arg.. jag tycker bara att det är synd att det sprids så mycket felaktigheter som förvirrar människor som försöker göra medvetna val.. Here we go:

Jag är så innerligt trött på tokiga så kallade ”hälsopåståenden” som figurerar här och var. Om ni bara visste hur skämmande lite många så kallade experter inom kost och hälsa egentligen vet om hur kroppen fungerar. Hur jag vet det? – jo, de gör bort sig gång på gång genom att skriva och säga saker som är helt upp åt väggarna och bevisar att det vet väldigt lite om hur vår kropp egentligen fungerar. Det där grundläggande t. ex. hur vår magtarmkanal ser ut och fungerar, DET är det alldeles för få som har koll på.

För en tid sedan fick jag syn på denna text på en förpackning:

Det står: ”Kolhydrater som finns i grönsaker, frukt och bär är fulla av enzymer, vitaminer, mineraler och fiber. Det ger oss energi och gör oss alerta och glada”. Jaha tänker kanske du.. vad är det för konstigt med det? Jo, det är ungefär som att säga att äpplena som ligger i fruktkorgen är fulla av päron, vindruvor, bananer och apelsiner… ”Va?!” tänker du.. ”nu måste jag ha läst fel” och läser igen.. ”eller har Kristina skrivit fel..” Nej, exakt så tokigt står det. Kolhydrater är en sorts molekyler – okej, på ett enklare språk- en sorts legobitar/byggstenar (eller frukt). Enzym är uppbyggt av protein vilket är en annan sorts molekyler (legobitar/byggstenar/frukter).. det går absolut inte att säga att det finns protein, eller enzymer, i kolhydrater. Det blir jättefel!!! ungefär som att säga att det finns päron i äpple. Det går inte heller att säga att det finns vitaminer eller mineraler i kolhydrater för det är andra typer av molekyler. I kolhydratkällor ja, men inte i kolhydrater. Och i denna mening visar de tydligt att det är kolhydraterna de avser och inte kolhydratkällan – för de har de ju urskiljt genom att skriva ”i kolhydrater som finns i frukt, bär etc..” Okej?

På tal om enzym så påstås det till höger och vänster att vi behöver äta enzymer. Inom raw-food är det väldigt vanligt att man pratar om detta och att maten inte får beredas eller upphettas för att det skulle förstöra enzymen i maten.  Vidare påstås det att vi behöver få i oss dessa enzym eftersom enzym är viktiga för olika funktioner inne i vår kropp. Hummm.. Okej, låt oss backa tillbaka bandet och kolla hur vår kropp fungerar och vad enzym är, det vill säga lite grundläggande näringslära (vilket borde vara steg 1 för alla som jobbar med och uttalar sig om kost).
Som sagt enzym är gjort av protein. Protein i sin tur är som ett pärlband av aminosyror (pärlorna) som sitter hop. Tänk dig sen att vi tar detta pärlband (protein) och vecklar ihop det till ett garnnystan – då först har vi t.ex. ett enzym.
Det är alldeles riktigt att enzym är extremt viktiga för alla funktioner i kroppen. Inte bara nedbrytningen i tarmen utan så gott som allt som sker i kroppen är det ett enzym involverat i. MEN, är det samma sak som att vi behöver äta enzym??.. låt oss fortsätta… När vi äter enzym (eller protein) så bryts dessa ner i vår mag-tarmkanal. I magsäcken är det extremt surt på grund av att magsaften innehåller saltsyra. Den sura miljön gör att garnnystat (enzymerna) nystas upp. Dvs. det som en gång varit ett enzym/ett garnnystan är nu bara ett protein/ett prälband.  Dessutom kommer våra egna enzym att bryta ner proteinet till dess minsta enheter/byggstenar – aminosyror.
För att något ska kunna komma in i vår kropp, dvs passera tarmväggen, så behöver det nämligen brytas ner till sin minsta byggsten. OM vi inte skulle bryta ner dem så kommer det inte in utan hamnar i bajset som ska lämna kroppen. Det vill säga enzym kommer aldrig in i vår kropp! Se det som att det är för stort. Däremot kommer byggstenarna som enzymet har bestått av, aminosyrorna, in i vår kropp.  Av dessa kan vi sen inne i kroppen bygga de enzym vi behöver eller muskler eller något annat som vi behöver som är protein. Okej?
En fundering som jag skulle vilja ställa till de som anser oss behöva äta enzym är: OM det nu skulle vara så att det fanns enzym i grönsakerna som vi behövde för att kunna bryta ner dem när vi åt dem.. skulle det inte innebära att de bröts ner redan innan vi ätit dem?!
OCH om de är så känsliga att de inte tål upphettning över 42 grader – hur i hela friden ska de tåla den extrema sura miljön i magsäcken?

Med ovanstående resonemang kan vi lika gärna bränna av en annan väl inarbetad myt, nämligen att kött ruttnar i tarmen. Det första man skulle vilja ställa som motfråga här är: hur hamnar köttet i tarmen? Kött är till stor del protein. Som förklarades ovan så löses det upp i saltsyran i magsäcken för att sedan ”klippas sönder” av våra enzym till aminosyror. Hela köttbitar kommer inte att passera den nedre magmunnen (gränsvakten mellan magsäck och tunntarm) och alltså inte hamna i tarmen.

När jag ändå är igång så kan vi väl även reda ut om man kan ”rensa ut socker”. Hela resonemanget kring att vi kan ”rensa ut” eller detoxa genom att äta vissa saker saknar ju vetenskaplig bevisning .. men om vi lämnar det just nu och bara håller oss till just ”rensa ut socker”. Varför detta är helt omöjligt? – jo, socker finns inte ansamlat i kroppen. Det ligger inte högar av socker som vi kan rensa ut. För det först – det som vi kallar ”socker” sackaros på kemispråk, kommer aldrig in i vår kropp (om du inte petar in det genom ett öppet sår i huden… ;) ) enligt samma resonemang som enzymerna. Sackaros är en så kallad disackarid, vilket innebär att den består av två byggstenar som sitter ihop (glukos och fruktos). Disackarider kan vår kropp inte ta upp. De måste brytas ner till enkla byggstenar, sk. monosackarider, för att kunna tas upp. SÅ, när du äter sackaros/vanligt socker så är det glukos och fruktos som kommer in i kroppen. ”ja, men det är väl samma sak.. där är det ju det man rensar ut..” kanske någon kontrar med.. men nej, inte ens det stämmer. Vi har inte en massa sånt heller som ligger och skräpar för att vi har ätit mycket socker eller druckit läsk. Vi har en viss mängd socker i blodet men det ändras konstant över dygnet beroende på hur du äter och lever och är inget du ”rensar ut” under en period. Övrigt lagars i våra glykogenförråd eller byggs om och lagras som fett. Så, NEJ, du kan inte ”rensa ut” socker som du har ätit.

 

Oj, detta blev långt.. man kan hålla på hur länge som helst.. Det finns massor av inarbetade myter som är så lätta att slå hål på med enkel grundläggande näringslära/fysiologi … men jag lämnar det nu.. åtminstone för denna gång ;) .

PS. detta är anledningen till att jag älskar att undervisa blivande kostrådgivare, PT´s etc. i kost :)