Yoga, mysfrukost och fartlek

lisasloparskola


Jag hade lyxen att vakna till en ledig dag i morse. Istället för att sova länge så hade jag ställt klockan på 06 och klädde på mig och begav mig mot UCSP för ett underbart yogapass med min kära vän och coach Frida.

Yoga på UCSP

En timmes yoga och jag var så avslappnad efteråt att jag somnade till under savasana på slutet. Det var verkligen precis vad min kopp behövde.

Efter yogan gick vi vidare till Nybrogatan 38 och åt en smarrig frukost och pratade om träning, spännande projekt och livet. Som alltid efter en frukost med Frida var jag fylld med pepp, energi och glädje när jag gick därifrån.

Nybrogatan 38 frukost.

Efter lite lägenhetsfix och en power nap (yes, jag som aldrig kan somna på dagen somnade till en halvtimme mitt på förmiddagen) körde jag en fartlek. Om du aldrig har testat fartlek så vill jag varmt rekommendera det. Precis som det låter så är det ett sätt att leka med löpning där du varierar löpturen med hjälp av din egen fantasi. Känner du för att springa snabbt uppför en backe så gör du det. Känner du för att lägga in lugn jogg någon kilometer så gör du det. Vill du springa en kort sprint så lägger du in det.

Jag tycker att fartlek är bra av några olika anledningar:

 1. Du lär känna din kropp genom att faktiskt lyssna på den.
 2. Det är en glädjefylld form av löpning där du omöjligt kan misslyckas eftersom det inte finns några förutbestämda regler att förhålla dig till.
 3. Det ett bra sätt att träna dig på att variera farten vilket ger dig både snabbhet och uthållighet.

Jag sprang runt Årstaviken vilket blev ungefär 8km och varierade farten genom att växla upp tempot i varje backe och på några raksträckor. Efteråt var jag lycklig, svettig och nöjd. Jag satte mig på balkongen för att eftersvettas och njuta av en chiapudding med massor av frukt och bär.

Chiapudding med frukt och bär.

Nu laddar jag för middag och myskväll!

Trevlig helg till er alla!

Kram Lisa

Lisa Beskow

10 saker som ingen berättade om löpning!

lisasloparskola


För några år sedan skrev jag ett blogginlägg om 10 saker som ingen berättar om löpning och nu när sommaren är på intågande och många vill komma igång med löpningen tycker jag att det passar bra att damma av den texten, så här kommer den:

10 saker som ingen berättade om löpning.

1. Det är jobbigt, riktigt jobbigt! Men precis som med ett nytt jobb, ett nytt förhållande eller att lista ut hur man använder sin nya telefon så blir det lättare med tiden och du kanske till och med (djupt andetag) kommer gilla det!

2. Det kommer en dag då du ser en annan löpare kissa offentligt. Du kommer rynka näsan och tänka ”usch, vidrigt”.

3. Förr eller senare kommer du också kissa offentligt. Efter det kommer du aldrig döma igen..

4. Detsamma gäller skidåkarsnytningar och att spotta i farten.

5. Du kommer spärra upp ögonen när prislappen på ett par högklackade skor visar 1 000kr, men utbrista ”vilket kap” och slå till direkt när dina favoritlöpardojjor kostar detsamma.

6. I början kommer 5km låta väldigt långt, men det kommer en dag då du uttalar orden ”det blev bara 5km lätt distans i dag”. Försök att inte le överlägset när det händer..

7. Din tvättkorg kommer lukta som ett omklädningsrum fyllt med svettiga hockeykillar och du kommer inte bry dig det minsta.

8. På din första tävlingsdag kommer du vakna upp med en pirrande känsla i magen, precis som ett barn på julafton. Omfamna känslan, den kommer dyka upp på många tävlingsmorgnar framöver.

9. De vänner du skaffar genom löpningen kommer bli som en andra familj.

10. Alla kan göra det! (Ja, DU!)

Lisa Beskow löparbana

Hur mår jag av det här?

lisasloparskola


Jag vaknade till underbart solsken i Stockholm i dag så jag bestämde mig för att cykla till jobbet vilket tar mig ungefär 30 minuter. Jag njuter mycket av den första delen av cykelturen innan jag kommit till innerstan och behöver trängas med bilar, andra cyklister och fotgängare. Inget ont om mina medtrafikanter, jag är bara lite känslig för trängsel tidigt på morgonen och undviker gärna tunnelbanan och trafikköer så långt som möjligt. Hur som helst så tycker jag alltid att jag är piggare och gladare på förmiddagen om jag har fått promenera eller cykla en stund innan jobbet. Jag förstår att det är svårt att få till för många, speciellt för er med småbarn, men om ni har möjlighet att testa så tycker jag att ni ska ge det ett försök och se hur det känns och hur ni mår av det.

Jag tror generellt på att reflektera över hur kroppen mår och reagerar på olika val vi gör. Ibland får jag känslan att många av oss har blivit bortkopplade från våra kroppar. Vi gör massor av saker utan att ta en stund och reflektera hur vi faktiskt mår av det. Det känns som om vi i många fall lyssnar mer på experter och stora tidningsrubriker än på vår egen kropps signaler.

Det kan vara bra att ställa sig själv frågan ”hur mår jag av det här?” då och då:

 

Hur mår jag om jag går upp i god tid och hinner äta frukost i lugn och ro, i jämförelse med om jag sover en halvtimme extra på morgonen?

Här tror jag att alla är olika! Min man prioriterar alltid en extra halvtimme sömn och mår bra av det medan jag vill ha den extra halvtimmen till att äta frukost i lugn och ro för att jag mår dåligt av att stressa iväg på morgonen.

Hur påverkas min sömn om jag läser eller om jag tittar på TV den sista halvtimmen innan jag går och lägger mig?

Kanske märker du skillnad och kanske gör det ingen skillnad alls. Jag tror bara att det är viktigt att ställa sig frågan för att få sova så bra som möjligt. Personligen märker jag faktiskt ingen skillnad, men däremot har jag svårare att somna om jag kollar på sociala medier det sista jag gör så det försöker jag undvika.

Hur mår jag av att träna sent på kvällen? 

Jag får ofta frågan från de jag tränar om det är okej att springa sent på kvällen eller om det stör sömnen. Jag tror återigen på att ställa sig själv frågan snarare än att fråga en ”träningsexpert”.  Känn efter, lär känna din kropp och fatta beslut utifrån den snarare än utifrån råd och tips. Om du gillar kvällsträning och inte har några problem att somna eller sova gott efter ett tufft kvällspass så tycker jag att du ska fortsätta oavsett vad alla experter säger. Märker du däremot att din sömn blir lidande så kanske du ska försöka se om du kan hitta en annan träningsrutin som passar dig bättre.

Hur mår jag av att äta det här? 

Detta är kanske den viktigaste frågan av alla! I en tid då vi matas med olika dieter, bantningstips och motstridande forskningsresultat är det svårt att veta vad man ska tro på. Jag tycker att den viktigaste frågan man kan ställa sig själv för att orientera sig fram i denna matdjungel är ”hur mår jag av att äta detta?”. Maten har i många fall blivit så bortkopplad från känslan i kroppen att det är svårt att veta hur man mår av maten man äter. Man kanske vet allt om effekten den ska ha på kroppen, men mindre om hur man faktiskt mår av det man äter.

Fundera på om det är några andra frågor du vill ställa dig själv och ta en stund till att reflektera. Ansträng dig för att lära känna dig själv och din kropp. Jag kämpar med det varje dag och ofta faller jag in i gamla mönster och fattar beslut baserat på vad andra tänker och tycker snarare än vad min egen magkänsla och kropp säger till mig, men som alltid är medvetenheten det första steget och jag hoppas att jag snart kommer vara expert på min egen kropp och vad jag ska göra för att den ska må som allra bäst!

Lisa Beskow med sin cykel.
Här är jag och min kära cykel. Jag använder SJÄLVKLART alltid hjälm. Bäst att säga det innan ni hinner undra :-)

Ha nu en härlig dag och ta hand om era kroppar!

Kram Lisa

Över ytan

lisasloparskola


För lite drygt en månad sedan klev jag in i en intensiv arbetsperiod och sa till mig själv att efter den 27e maj så tittar jag upp över ytan igen, men ibland händer det sig så att ytan är närmare än det ser ut som och här är jag nu redan den 22a maj och har plötsligt massor av luft i kalendern igen! Så hej på er alla och förlåt för dåliga uppdateringar. Det kommer bli så mycket bättre framöver!

Mitt under min arbetstopp började en tanke väckas i mig och den handlar om det här med mål. Vi tränare är specialister på att tala om för alla våra adepter att de måste sätta upp mål med sin träning för att den ska bli av och kännas meningsfull, men så plötsligt slog det mig att träningen kanske inte behöver vara ytterligare en plats som vi kopplar till prestation? Jag tror att tanken väcktes just för att jag har befunnit mig på en arbetstopp och att min träning blev en tillflyktsort under den här tiden. Ute i löparspåret har jag släppt alla tankar på jobb och prestation och istället bara njutit. Jag har helt struntat i klocka, tid och distans. Jag har nöjt mig med den träning som blivit av och varit stolt över det jag fått till. Om jag hade haft ett tydligt mål med min träning utöver att må bra så kanske även träningen hade blivit en plats där jag hade känt stress och press? Kanske hade jag haft dåligt samvete för att det inte riktigt blivit så mycket träning som jag hade hoppats? Kanske hade träningen stressat mig istället för att sänka mina stressnivåer? Dessa tankar är fortfarande bara fragment och inte på något sätt färdigformulerade, men jag ville ändå dela med mig utav dem. Jag kommer nog återkomma till dessa tankebanor snart igen. Behöver vi verkligen mål med vår träning? Det är en fråga som tåls att dissekeras.

Annars vill jag dela med mig av en ljuvlig, ledig helg! Att vara ledig är en lyx som jag uppskattar så otroligt mycket. Speciellt efter en lång period utan lediga dagar. Bara en sådan sak som att slippa ha bevakning på mobilen kan kännas så enormt dyrbart. Eller att få gå och lägga sig utan att ställa väckarklockan!

Dagarna har spenderats med långa frukostar, lägenhetsfix, lunch ute i solen, träning och goda middagar.

IMG_4996

IMG_5011

IMG_5014

I lördags körde jag och Edde ett pass som jag varmt kan rekommendera.

IMG_5024

Vi sprang i lugn fart till ett utegym som ligger ca 10 minuter från där vi bor. Väl där så valde vi ut tre övningar var. Jag valde benböj, axelpress och chins. Bredvid utegymmet ligger en lång backe på ca 200m så jag designade ett pass som ser ut så här:

Tre varv av:

Kör 10 repetitioner vardera av dina tre övningar. För mig blev det alltså 10 benböj, 10 axelpress och 10 chins (obs! Med hoppstart för annars grejar jag aldrig 10 chins)

Spring backen (i hög fart om du vill köra riktigt tufft)

Gåvila ner för backen innan du startar nästa varv.

Hoppas att ni alla mår bra!

Kram Lisa

Lisa Beskow springer

 

Njuter i solen.. och lite intervaller!

lisasloparskola


Snart är min första av två träningsveckor till ända. Jag kommer lämna denna vecka påfylld med så mycket glädje, pepp och inspiration. Varenda en av deltagarna har inspirerat med kämparglöd, rörelseglädje och förmågan att bjuda på sig själv. Många har krossat barriärer och vågat sådant de aldrig trodde att de skulle klara av. Det får mig att vilja testa saker som jag inte gör i vanliga fall. Dans kanske? I går höll superinspirerande Terese ett kort danspass med oss där vi avslutade med att dansa till ”En värld full av liv”. Det var en nästan religiös upplevelse och för mig som i vanliga fall blir vettskrämd av dans i grupp var det så befriande att jag till och med fick en tår i ögat.

IMG_4818

I morgon bär det av till Mallorca och precis som här på Kreta så blir det mycket löpning för min del, men målet med träningsveckan (bortsett från att leverera en vecka som deltagarna kommer älska) så är det att försöka yoga varje dag. Jag tror att efter veckor med extrem stress och långa dagar så är det precis vad jag behöver. Andas, tänja, öppna upp och släppa.

IMG_4799

För er som vill köra lite sköna intervaller i helgen kommer här ett tips på ett pass som Terese och jag körde med gruppen igår:

Uppvärmning: 5-10 minuter

Dynamisk rörlighet (tänjningar): 5 minuter

Stegringslopp med fokus på teknik: 2x100m (börja i lugn fart och accelerera stegvis så att du avslutar stegringsloppet i hög fart)

Intervaller:

2×60 sekunder med fartökning var 15e sekund (börja i lågt- till medelhögt tempo och öka farten var 15e sekund så att det går snabbare och snabbare), vila 60 sekunder mellan intervallerna.

Serievila 2 minuter

4×45 sekunder med fartökning var 15e sekund (börja i lågt- till medelhögt tempo och öka farten var 15e sekund så att det går snabbare och snabbare), vila 45 sekunder mellan intervallerna.

Serievila 2 minuter

6×30 sekunder med fartökning efter 15 sekunder (börja i medelhögt tempo och öka farten efter sekunder så att det går snabbt de sista 15 sekunderna), vila 45 sekunder mellan intervallerna.

IMG_4824

Lycka till!

Kram Lisa

IMG_4831

Träningsläger på Kreta!

lisasloparskola


Jag har haft helt otroligt intensiva veckor på sistone, men nu är jag framme vid målet som jag har jobbat för; en underbar träningsvecka med tidningarna amelia och Tara på Cavo Spada på Kreta. Här ska jag hålla i massor av härliga löppass, men också umgås med alla deltagare och bara ha det härligt!

Om några timmar börjar deltagarna trilla in och jag har varit här i några dagar och förberett allt från goodiebags till bra löparrundor. Nu är jag laddad till tänderna!

När deltagarna kommer tänkte jag bjuda på en shake out på stranden. I löparsammanhang innebär det ungefär 30 minuter löpning i lugn fart med några stegringslopp på slutet. Ett perfekt pass efter en lång dag sittande i ett flygplan. Jag tänkte faktiskt att ni där hemma kunde köra samma pass som fredagsfys.

Så här kommer veckans fredagsintervaller

Spring 20 minuter i lugn fart.

Efter 20 minuter gör du 8st stegringslopp på ca 100m.
Ett stegringslopp innebär att du börjar långsamt och successivt ökar farten. Jogga eller gå tillbaka som vila mellan stegringsloppet. Fokusera hela tiden på att springa med bra teknik. Ha en stolt hållning, lyft mer och mer på knäna ju snabbare det går och tänk dig hela tiden att marken är varm och att du vill lyfta upp foten från marken så snabbt det bara går.

Lycka till!

Kram Lisa

IMG_4797

Så här vackert var det i går kväll innan jag skulle gå och lägga mig.

Följ mig gärna på instagram för uppdateringar: @lisa.beskow

Fredagsfys före fredagsmys!

lisasloparskola


Hej på er!

Ledsen att det är lite dåligt med aktivitet här. Jag är verkligen fullt upptagen på jobbet just nu, men nästa vecka åker jag på träningsresa till Kreta med Topphälsas systertidningar amelia och Tara. Då kan ni räkna med massor av härliga updates om strandlöpning och annat.

Men först kommer veckans fredagsintervaller:

 Intervallstege

5min uppvärmning

1min medelhög ansträngning
30sek lätt
2min medelhög ansträngning
1min lätt
3min medelhög ansträngning
1.5min lätt
4min medelhög ansträngning
2min lätt
3min hög ansträngning
1.5min lätt
2min hög ansträngning
1min lätt
1min hög ansträngning

5min nedvarvning

Som bekant så finns det inget härligare än ett intervallpass innan fredagsmyset så jag hoppas att ni hittar 30 minuter i schemat för ett härligt pass!

Glad fredag!

Kram Lisa

Lisa Beskow springer.

Ett litet livstecken från mig.

lisasloparskola


Det var länge sedan vi hördes här och det har flera olika orsaker. Den första är det som hände i Stockholm förra fredagen. Jag visste verkligen inte vad jag skulle säga. Överallt på sociala medier hade människor så mycket klokt att säga, välvalda ord som landade rätt, tröstade, förklarade. Jag kände mig helt tom på ord. Flera gånger började jag skriva, men allt jag sa kändes fjuttigt och fel. Jag var tvungen att landa i mina känslor innan jag kunde dela med mig utav dem.

Jag befann mig på kontoret när attentatet skedde, nära, men samtidigt långt ifrån. Några kvareter bort. I trygghet kantat med en tung ljudridå av helikoptrar och sirener följde jag det som hände på olika nyhetssajter. Det var en absurd situation som jag tror att många av er kan känna igen er i. Att befinna sig i trygghet och att med en klump i magen läsa om vad som händer en liten bit ifrån, där andra människor är mitt i kaoset. Sedan kom den skamligaste känslan av alla: lättnad. Lättnad över att ingen som jag känner råkade illa ut och lättnad över att det inte var värre. Det är en dubbel känsla. Ett enda taget människoliv är en ofantlig sorg för så många människor. Jag har läst någonstans att varje människoliv sörjs i genomsnitt av etthundra personer.  Trots det kände jag mig lättad över att vi inte förlorade fler, att förödelsen inte var större. Jag var också lättad över Sverige reaktion; kärlek istället för hat. Önskar att vi individuellt och kollektivt alltid ska reagera så. Låta kärleken vinna. Alltid!

Så liten plats en människa tar på jorden mindre än ett träd i skogen Så stort tomrum hon lämnar efter sig en hel värld kan inte fylla det Så litet en människas hjärta är inte större än en fågel rymmer ändå hela världen och tomma rymder större än hela världen ändlösa tomma rymdskogar av tystnad sång Ingrid Arvidsson

Den andra anledningen till att vi inte hörts på länge är att jag har alldeles för mycket att göra just nu. Jag jobbar sena kvällar och försöker klämma in min egen träning under de små pauser jag ger mig själv. Det är också absurt att stressa över jobbet på det sättet som jag gör just nu när ett attentat skett och människor har förlorat sina viktigaste personer i livet. Jobbet känns så pluttigt i jämförelse, men ändå behöver det göras. Perspektiven blir skeva när jag ena sekunden stressar över en deadline och nästa går förbi havet av blommor på Sergels torg…

Åhlens efter attacken

Påsken kom väldigt lägligt. Det är skönt att träffa min familj, kramas, mysa med hundar, skratta, baka och umgås. Påminnas om det enda som är viktigt här i livet. Kärleken. Att ta hand om varandra. Att agera utifrån kärlek. Att livet är här nu och bräckligt. Att springa snabbt tills lungorna svider, att gapskratta med sina syskon, att låta hjärtat översvämmas av kärlek och saknad när vi tittar på gamla filminspelningar från barndomen och älskade, saknade morfar dyker upp.

Påsktårta

Att bli omskakad är fruktansvärt, skrämmande, men viktigt. Får jag ens säga så? Att det är viktigt? Varför behöver jag påminnas om livets bräcklighet för att kunna känna riktig tacksamhet? Jag måste träna mig själv i att känna den tacksamheten varje dag. Att kunna se den oavsett vad livet kantas av.

Kärlek till er alla!

Lisa

Fredagsfys före fredagsmys!

lisasloparskola


Weekendmode! I Stockholm skiner solen, det är vårigt ute och perfekt temperatur för utomhusträning. Hur härligt som helst!

I dag tänkte jag bjuda på lite korta och snabba fredagsintervaller. Perfekta att riva av på lunchen eller direkt efter jobbet. Som vanligt tar passet inte mer en 30 minuter. En halvtimmes svett och sedan njutning resten av dagen. Visst låter det bra?

Här kommer veckans fredagsintervaller:

Uppvärmning: 5 minuter

Intervaller:

4×20 sekunder, vila 30 sekunder (spring 4 stycken intervaller på 20 sekunder och vila 30 sekunder emellan)

Serievila 1 minut

2×40 sekunder, vila 30 sekunder (spring 2 stycken intervaller på 40 sekunder och vila 30 sekunder emellan)

Serievila 1 minut

50 sekunder + 30 sekunder, vila 30 sekunder (spring 50 sekunder, vila 30 sekunder och spring sedan 30 sekunder)

Serievila 1 minut

60 sekunder + 20 sekunder, vila 30 sekunder (spring 60 sekunder, vila 30 sekunder och spring sedan 20 sekunder)

Serievila 1 minut

70 sekunder + 10 sekunder, vila 30 sekunder (spring 70 sekunder, vila 30 sekunder och spring sedan 10 sekunder)

Serievila 1 minut

80 sekunder (spring 80 sekunder)

Serievila 1 minut

80 sekunder (spring 80 sekunder)

Nedvärmning: 5 minuter

Tempo: Är du nybörjare? Ha som mål att springa alla intervaller i lugn fart. Är du van löpare? Då vill jag att du testar din kropps gränser och verkligen pressar tempot på varenda intervall. Det här är ett pass med syftet att lära dig tolerera mjölksyra och tyvärr är det så att för att kunna lära dig tolerera mjölksyra så måste du fortsätta trycka på när den kommer.

Stort lycka till och ha en underbar fredag!

Kramar Lisa

Lisa Beskow

TIPS: Just nu har Topphälsa en tävling!

Du som inte har hunnit anmäla dig till att springa ToppLoppet med oss den 16 september i Hagaparken har nu chansen att vinna ett stort paket med lyxiga skönhetsprodukter från Dermoshops serie Dermosil! Den 400:de anmälda vinner nedan produkter totalt värde 765 kronor!
Anmäl din startplats på www.topploppet.se ! Vi annonserar ut vinnaren på topploppet.se. #topploppet2017 #topphalsamagazine #dermosil

Dermoshops trygga produkter innehåller alltid bra råvaror som växtoljor, hudvänliga parfymer och innehåller låg mängd konservering som passar alla hudtyper för hela familjen! Läs mer om produkterna på www.dermoshop.com

dermosilprodukter

Pollenallergiker och löpare? Här kommer tips på hur du tacklar våren på bästa sätt!

lisasloparskola


Träden har små knoppar, gräset börjar bli grönt och dagarna är längre. Livet är så himla härligt, men så plötsligt händer det. Andningen känns tung under löpturerna. Jag hostar, snörvlar, är slemmig i halsen och tror att jag håller på att bli sjuk. Sedan går det upp ett ljus för mig; pollensäsongen är här.

Många löpare, jag själv inkluderad, blir rejält sänkta under den värsta pollensäsongen och löpningen känns inte alls bra. Trist när det äntligen är barmark och varmare igen. Hur ska man då komma till rätta med problemen?

Här kommer några tips:

 • Medicinera om du behöver det.
 • Spring helst utomhus på morgon eller kväll då pollenhalterna i luften är lägre.
 • Passa på att träna i samband med regn som renar luften från pollen.
 • Undvik cigarettrök och avgaser då detta förvärrar symptomen.
 • Byt kläder och tvätta håret direkt då du kommer in om du har varit ute en längre stund.
 • Håll sovrummet rent. Byt lakan ofta och tvätta håret innan du går och lägger dig.
 • Håll dörren till sovrummet stängd om möjligt så att så lite pollen som möjligt smiter in.
 • Skölj näsan med vatten för att få bort pollen som fastnat i näsgångarna. Gärna både innan och efter träning.
 • Är det riktigt illa en dag så kan löpbandet på gymmet vara ett bra alternativ.

Pollenprognoser och fler tips finns att hitta på alltompollen.se.

Själv njöt jag riktigt mycket av en tidig kvällstur i solen. Trots lite kli i ögonen och hosta så njöt jag varenda steg!

Kramar Lisa