Fredagsfys innan fredagsmys!

lisasloparskola


Nu är det augusti och även om hösten fortfarande är långt borta så börjar många återvända till kontoren och vardagen är i rullningen igen. Då tycker jag att det är dags för lite effektiva fredagsintervaller igen. Varje fredag bjuder jag på ett intervallpass som inte tar längre än 30 minuter att genomföra och därför passar perfekt att köra på lunchen eller direkt efter jobbet.

Här kommer veckans fredagsintervaller:

Uppvärmning: 5minuter

Intervaller:

5min

2min

4min

1min

3min

45sek

45sek

30sek

30sek

20sek

20sek

15sek

Vila: 30sekunder mellan varje intervall

Tempo: Är du nybörjare? Spring alla intervaller i lugn fart och öka endast om du känner att du kommer orka ta dig igenom hela passet. Behöver du lägga in lite korta gångpauser i de längre intervallerna så gör du det. Är du van löpare? Spring de första fem intervallerna i tröskelfart d.v.s ungefär din tävlingsfart på 10km och öka sedan farten så att de korta intervallerna går snabbare och snabbare ju kortare de är.

Avsluta med några minuters lugn jogg eller promenad.

Lycka till och glad fredag!

Lisa

Lisa Beskow

Att känna livet i sig!

lisasloparskola


”Jag känner livet i mig” skrek jag till Edward när vi susade fram på cyklarna i mörkret. Vinden i håret, ljudet av grusvägen under hjulen och månen som blänker i havet.

Vid sådana tillfällen känner jag livet i mig. Känner du igen dig? Finns det tillfällen när livet greppar tag i dig och plötsligt känner du dig mer levande än du gjort på länge? Har du identifierat när det sker? För mig är det alltid när jag är nära naturen.

På klipphällar i spöregn och snålblåst. Där känner jag mig stark och levande, men enormt liten på en och samma gång.

När jag hoppar från bryggan ner i kallt vatten utan att doppa tårna först. Chocken när huvudet sjunker ner under ytan som gör mig skakig, skrattig och så otroligt levande.

När jag springer så snabbt jag kan uppför en skogsbacke. Den mjuka terrängen under fötterna, svetten som sticker i ögonen och benen som svider av mjölksyra. Den häftiga andhämtningen på toppen av backen. Hjärtat som pickar som en vettskrämd fågel i bröstet, andhämtningen som är häftig, ytlig och nästan skrikande och ögonen som är halvt slutna för att försöka lugna ner kroppen. Samtidigt som jag känner mig enormt levande, som att varje cell i hela kroppen är aktiverad, så känner jag mig inkapslad i mig själv. Världen snurrar långsamt vidare där utanför, men jag befinner mig där innanför mina halvslutna ögon. Jag är bara mig själv, men en del av allt annat, allt på samma gång.

När sprang du det snabbaste du kan senast? Jag brukar ställa den frågan till mina kunder ibland. Jag menar alltså inte det snabbaste du kan på 5km utan det snabbaste du kan. Kanske orkar du springa allt du har i 30 meter, kanske i 10. Det är något visst med att springa sitt snabbaste. Man känner livet i sig! Att det dessutom finns massor av hälsoeffekter av att springa i maxfart kan vi prata om en annan dag. Nu vill jag bara prata av den mentala känslan. Kanske börjar du gapskratta. Kanske börjar du gråta. Kanske känner du dig som barn igen.

Det är tråkigt att prata om varningar. Ibland tycker jag att det är för mycket varningar när det kommer till träning och att många kanske inte vågar träna på grund av alla risker, trots att den största risken vi utsätter oss för är när vi inte tränar… Men jag känner ändå ett ansvar och vill uppmana dig till att värma upp ordentligt innan du springer ditt snabbaste. Det vore så trist om du skulle känna livet i dig ena sekunden och få en bristning i vaden nästa.

Imorgon lovar jag att det kommer fredagsintervaller igen. Nu är det augusti och många börjar återvända till jobbet och vad passar då bättre än lite härliga intervaller innan fredagsmyset.

Ta hand om er! Och ni, som liksom jag, är på tredje dagen i yogautmaningen hoppas jag har haft en skön yogastund i dag.

Lisa Beskow

Kram Lisa

Yoga, promenad och utegym

lisasloparskola


Dagens träningsskörd har bestått av dag två i min yogautmaning och även i dag har jag kört yoga hemma med hjälp av Adriene som har massor videos på youtube. Yogan körde jag direkt på morgonen innan jag tog tag i dagens arbetsskörd.

Efter lunch tog jag en paus från jobbet och tog en skön långpromenad längs vattnet och lyssnade på sommarprataren Johan von Schreeb som pratade om sitt arbete med Läkare utan gränser. Otroligt inspirerande!

Efter att arbetsdagen var slut tog jag med mig Edward till utegymmet för en skön genomkörare. Jag fullkomligt älskar utegym! Speciellt dagar då jag suttit inne och jobbat från morgon till kväll så finns det inget som gör mig gladare än utomhusträning. Frisk luft, vackra vyer och träning på det.

Kram Lisa

Lisa Beskow på utegymmet

 

Yoga genom augusti

lisasloparskola


Jag har tidigare nämnt min kärlek till yoga. Löpningen som motionsform är utan tvivel min absoluta favorit, men jag tror på variation och jag tror på yoga.

Det finns några anledningar till varför jag tror att yoga är viktigt för oss löpare:

  1. Löpare är ofta stela och är vi för stela kan vi inte springa med ett optimalt rörelsemönster.
  2. Yogans djupandning har visat sig förbättra lungkapaciteten och en bra lungkapacitet är guld värt som löpare.
  3. Yogan stärker upp de stabiliserande musklerna i kroppen som hjälper oss att motverka vanliga löparskador.

Utöver detta tror jag att nästan alla människor i dagens uppkopplade samhälle mår bra av någon form av meditation som motvikt till stressen de flesta av oss upplever.

I augusti kommer jag göra en liten utmaning för mig själv där jag tänker yoga varje dag! Jag har bestämt mig för att följa Yoga with Adrienes 30 days of yoga som utgångspunkt, men med friheten att byta ut vilken video jag vill mot ett yogapass på en studio eller ett eget pass helt utan instruktioner. Det jag gillar med Adriennes utmaning är att varje video är mellan 15 och 35 minuter lång. Det gör det enkelt att få in ett litet pass. Om några av er vill vara med och yoga tillsammans med mig så vore det jätteroligt! jag lovar att dela med mig av mina upplevelser här.

Dagens träning blev dag ett i yogautmaningen följt av 5km löpning i lugn fart. Allt som allt så tog passet kortare tid än en timme och jag blev sådär lagom trött.

Annars ligger mitt fokus just nu mest av allt på att suga ut det sista ur sommaren! Cykelturer, bad, att kliva rakt ut i sommarregnet och känna dropparna mot huden, vinden i håret, att äta måltider utomhus, att gå barfota på klippor… Ja, jag vill njuta njuta njuta, så mycket jag bara kan!

Kram Lisa

Lisa Beskow

Lisa Beskow

Träningen måste vara tillgänglig och enkel! 

lisasloparskola


Jag funderar ofta kring vad det är som gör att så många av oss har svårt att få till träningen.

Är det för att vi är av naturen lata? Men hur kommer det sig då att alla barn springer, klättrar, hoppar, dansar och snurrar?

Är det för att det är tråkigt att träna? Men är det verkligen så att all träning är tråkig? Kanske har du bara inte hittat rätt träningsform? Och även om det inte alltid känns lockande att dra på sig träningskläderna så är ju belöningen efteråt så fantastisk med alla underbara må bra-hormoner som frigörs i kroppen av fysisk aktivitet.

Är det kanske så att det är för krångligt med träning? Vi svettas, måsta byta om och duscha. Det tar tid ur vår redan fullspäckade vardag och kanske tar det en halvtimme bara att ta sig till träningen. Sen är träning ofta ganska krånglig också. Det krävs klockor, redskap och dessutom ett lexikon av krångliga termer för att kunna träna. Passen heter saker som AMP, Body Jam, Piloxing och GRIT… Inte konstig att det ibland känns läskigt och krångligt att våga sig dit för en nybörjare.

Personligen så vill jag att träningen ska vara lättillgänglig och enkel! Träna hemma i vardagsrummet, på gräsmattan eller i en trappa i närheten. Kom ihåg att du måste inte ta dig till ett gym för att träningen ska räknas. Det går precis lika bra att få till ett härligt pass hemma i vardagsrummet. Om du tycker att det är läskigt (eller jobbigt) att ta dig till gymmet, men ändå vill ha hjälp att designa ett pass vill jag tipsa om youtube där det finns massor av olika träningspass att testa. Gillar du inte passet är det bara att byta till ett annat och du behöver inte vara orolig för att instruktören ska bli ledsen :-)

Jag brukar ganska ofta köra yoga hemma i vardagsrummet. Jag försöker göra det mysigt genom att tända ljus. Eftersom jag inte har några yogaredskap (bortsett från en yogamatta) så använder jag kuddar, filtar och pocketböcker istället för bolster och block.

Yoga hemma i vardagsrummet.

Sedan letar jag upp ett program som jag känner mig sugen på. Oftast kör jag yoga with Adrienne. Jag gillar hennes ton och tycker att hon har många bra program. I går körde jag ett av hennes program som heter Empower. Det tog ungefär 45 minuter och var en bra blandning av pulshöjande och avslappnande övningar. Om du är nyfiken på yoga så vill jag tipsa om Adriennes nybörjarserie som är helt perfekt som start.

Lisa Beskow yogar.

Har du ingen yogamatta? Rulla ut ett liggunderlag eller en handduk. Låt inte redskapen stå i vägen för dig och din träning.

Efter yogan lyxade jag till det med en riktigt härlig frukost bestående av en blåbärs-smoothibowl toppad med banan, nektarin och kokos och proteinboostad med chiafrön, havregryn och jordnötssmör. Till det smörstekte jag en macka som jag toppade med mosad avokado, lime, chiliflakes och flingsalt. MUMS!

Det är en annan fördel med träning; aldrig smakar maten så gott som efter ett pass!

Frukost.

I dag blir det löpning för min del. Jag tänkte mig 8 sköna kilometer längs med vattnet i lugn fart. Är du sugen på att komma igång med din löpning? Ta en powerwalk och lägg in några korta springavsnitt i lugn fart i din promenad så är du igång. Det behöver inte vara svårare än så!

Kram Lisa

Sommarens skafferi

lisasloparskola


Åh vad jag älskar sommardagar. Kanske är det enkelheten som gör sommaren så himla härlig? Inga krångliga stora jackor och varma kängor. Inga vantar, mössor eller underställ. Utan hopp ner i shorts, linne och flipflips och så är dagens outfit klar.

Samma sak med träningskläderna. Shorts, sport-bh, linne, strumpor och skor. Sen är det klart. Så himla enkelt att slänga ner i strandväskan tillsammans med badlakan, bikini och en bok. Då är det plötsligt enkelt och nära till träningen. Det är bara att riva av ett träningspass på stranden när springet i benen (förhoppningsvis) kommer.

För några år sedan coachade jag och min Rundaykollega Charlotte Svett & Etikett-Kalle Zackari Wahlström i löpning och då tipsade han om ett enkelt träningspass som är perfekt att köra på en strand när tiden är knapp, nämligen 10 varv av: 5 armhävningar, 10 situps och 15 djupa benböj. Gärna så snabbt som möjligt. Ta tid och tävla mot en kompis, eller dig själv och se hur mycket snabbare du kan bli. Precis det upplägget körde jag idag när jag ville riva av ett snabbt pass. Roligt, svettigt och snabbt avklarat. Med andra ord precis i min smak!

Sedan lyxade jag till det med världens bästa sommargodis!

Sommarbär

Kram Lisa

 

 

Vem springer du för?

lisasloparskola


Under helgen som var firade jag och Edward bröllopshelg. Tänkt att det redan gått ett år sedan den där soliga lördagen i Södermanland för ett år sedan då vi sa jag till varandra.

Lisa och Edward Beskow

Vi bestämde oss för att fira bröllopsdag i Stockholms skärgård med lite löpning och massor av mys. Vi tog båten ut till Sandhamn på lördagsmorgonen och efter en frukost på båten så laddade vi för fullt inför loppet ”Vem springer du för?” Alla pengar som samlas in under loppet går oavkortat till Cancerfonden vilket gör att det kändes extra bra att springa just det loppet. Det var ett mycket fint arrangemang med vackra vyer och en härlig bana. Extra roligt var att Edward slog nytt personbästa på 5km!

Vem springer du för?

Efter loppet fokuserade vi på njutning resten av helgen. Vi åt gott, badade i havet, tog ytterligare en löptur (där vi sprang vilse) och bara hade det så himla bra!

Sandhamn

Lisa och Edward Beskow

Hälsotrender i Kalifornien

lisasloparskola


En sak som jag alltid undersöker när jag är på besök i mitt gamla hemland USA är vilka som är de starkaste rådande hälsotrenderna för tillfället. Några saker som jag lagt märke till på denna resa är att:

Den sociala scenen börjar nyktra till – det erbjuds massor av barer där det inte serveras alkohol alls. Exempelvis är kombuchabarer väldigt populära.

Kombucha

Antiinflammatorisk mat tar över menyerna – det är tydligt att gurkmeja är en av de absolut starkaste trenderna just nu. Det är inte längre bara i maten som gurkmeja har en naturlig plats, det dricks gurkmejalatte (givetvis gjord på nötmjölk istället för vanlig mjölk), äts gurkmejagodis och gurkmejaglass (givetvis utan socker i).

Gurkmejalatte

Grönt protein ger köttmarknaden tuff konkurrens – ärt- och hampaprotein har många av oss stött på även hemma i Sverige, men veganska hamburgare som är så lika kötthamburgare att de till och med blöder? Den veganska maten börjar bli så lik kött i både smak och utseende att det är möjligt att leva som en vegan och ändå kunna njuta av traditionella kötträtter.

Vegetariska burgare

Buljong anses vara en skönhetsdryck – bone broth som det heter här, är otroligt omtalat. Den anses vara en riktig skönhets- och hälsokur som ska ge allt från glansigare hår och friskare hy till en lugn mage och bättre sömn.

Buljong

Amerikanarna har blivit kokoscrazy – kokosolja är knappast någon nyhet för hälsointresserade människor, men kokossmörgåsar, kokoschips och kokostortillas? Det var nytt för mig i alla fall!

kokosnöt

Lila är det nya gröna – bort försvinner de gröna juicerna för nu är det lila som gäller. Det finns lila sparris, lila blomkol, lila potatis och såklart den gamla godingen acai.

Lila blomkol

Jackfrukt istället för kött – en grön bubblare är jackfrukten som börjar toppa listorna som en utmärkt ersättning till fläsk i exempelvis en pulled pork då den har samma konsistens när den är tillagad.

Jackfrukt

Stoppa matsvinnet – här i Kalifornien pratas det otroligt mycket om hur matsvinnet ska minskas och hur det kan bidra till ökad hälsa. Några exempel är ”ugly produce” det vill säga sneda morötter eller deformerade äpplen som tidigare har slängts har nu blivit favoriter att visa upp på sociala medier med captions som ”I saved an apple!” Nu har dessa deformerade grönsaker börjat flytta in i grönsaksdisken hos stora hälsokedjor som Whole Foods. På samma tema så har stjälkar och kikärtsspad börjat användas istället för att kastas. Denna är min favorittrend och definitivt något som jag själv skulle vilja bli bättre på!

Ugly produce

Löpning då? När det kommer till träning pratas det framför allt om mindfulness (yoga, pilates, meditation) och HIIT (hög intensiv intervallträning), men med det sagt så är bordwalken fortfarande fylld med löpare så att löpartrenden lever råder det inga tvivel om!

Hoppas att solen skiner på er hemma i Sverige. Här borta är det över 30 grader varmt och strålande sol. Får jag säga att det för för varmt, eller är jag bortskämd då? :-)

Kram Lisa

Alla bilder kommer från Pinterest

 

Semesterträning

lisasloparskola


Just nu befinner jag mig ”on my old stomping grounds” i Kalifornien. Jag pluggade, tävlade i löpning och jobbade här borta under totalt sex år så känslan av att komma hit är en blandning av att komma hem och att vara på semester. När jag landade på LAX så slogs jag direkt av ett nostalgiskt meteoritregn. Känslor, tankar, smaker överfall mig och längtan efter livet här borta blev genast enormt stark. Någon gång ska jag och Edward flytta tillbaka hit i några år, men det får bli senare.

Kalifornien soluppgång.

Hur som helst, jag är framför allt här för att umgås med min bästa vän Annie och hennes två månader gamla dotter Adeleine.

Lisa Annie

Våra dagar följer bebisens dygnsrytm och det blir mycket promenader och strosande uppblandat med amningspauser. För mig är det ett optimalt upplägg då det jag allra helst vill är att få kvalitetstid med Annie och bara prata, prata, prata. Och eftersom vi låter dagarna vara ganska obokade så hinner vi med massor av den varan.

Utöver alla härliga bebispromenader så vill jag få in minst ett träningspass per dag när jag är här. En bra sak med att resa västerut är att jag blir kvällstrött, men otroligt morgonpigg. Då är det inga problem att starta dagen med en löptur. Gårdagens pass med en lugn morgonjogg för att skaka ur flygresan ur benen. Jag sprang 8km i lugn fart och avslutade sedan med lite bålstyrka. Idag ska jag ge mig på en snabbdistans på 5km för att känna av kroppen lite. Dessutom vill Annie testa att köra ett lättare yogapass för första gången sedan hennes förlossning vilket jag tänkte vara med på.

Ja, livet är väldigt härligt här borta med den perfekta mixen av träning, sol, bad, god mat och mysigt häng!

Lisa Beskow

Ha en underbar dag!

Kram Lisa

Next up: California!

lisasloparskola


Det här med semester! Nog för att livet är väldigt härligt även på vardagarna, men inget går upp mot den avslappning som semester ger. Att vakna upp och ta dagen som den kommer är nog en av livets skönaste känslor.

Precis så var det i måndags. Vi vaknade upp i Strängnäs och bestämde oss för att spontant boka en natt i Trosa. Vi tog bilen dit, käkade en lätt lunch och sedan drog vi på oss löparkläderna. Vi sprang först längs vattnet och sedan en stund på skogsstigar.

Lisa Beskow löpning

Lisa Beskow löpning

Efter att vi kommit ut på vägen igen drog vi upp tempot och sprang i ganska snabb takt tillbaka till hotellet där vi bodde. Det blev en bra tur på ungefär 45 minuter.

Lisa Beskow löpning

Lisa Beskow - stretch efter pass

Efter en dusch och lite slappande i morgonrocken på hotellrummet gjorde vi oss iordning för en middagsdejt. Under middagen får Edde den lysande idén att vi borde nattbada och vips har den gulliga servitrisen lånat ut två cyklar till oss och vi cyklar i morgonrockarna bort till en badbrygga. Jag hoppar i det svala vattnet (utan att doppa tårna innan) och både chockas och njuter av kylan på en och samma gång. Sedan cyklar vi hem till hotellet igen, skrattar och bestämmer oss för att sitta ute och spela spel en stund. Verkligen så underbart mysigt!

Cykeltur i Trosa

Efter några dagar i stan med lite fix så är jag nu på nästa sommarort, nämligen mitt älskade Kalifornien där jag bodde i fem härliga år. Mer om livet här imorgon!

Hoppas att ni alla njuter av sommaren!

Kram Lisa