Att träna som morfar!

Jag pratade med min kära mormor härom dagen. Mormor Lilly är 96 år gammal och antagligen Sveriges coolaste tant! Vi pratade en del om träning och hur de tränade på ”hennes tid”. Mormor sa att träning ägnade sig varken hon själv eller morfar åt, men däremot rörde de mycket på sig. När jag frågade vad det innebar så berättade hon om hur morfars dagar såg ut på sommaren. Morfar och mormor bodde i Solberga utanför Stockholm och morfar började dagen med att cykla in till jobbet i centrala Stockholm vilket innebar en cykeltur på ungefär 10km. Efter jobbet så cyklade han vidare till sin mamma som bodde i Stocksund som ligger ungefär 10km åt andra hållet. När han kom dit så klippte han sin mammas gräs, en gräsmatta på ca 3000kvm. Efter att klippningen var klar så cyklade han hem till Solberga vilket innebar en cykeltur på nästan 20km. Phu! Flera dagar i veckan cyklade alltså morfar nästan 4 mil och klippte en stor gräsmatta. Mormor berättade att morfar vägde exakt lika mycket från det att han var 20 till det att han dog när han var 90 år gammal. Och när jag tänker på morfar minns jag honom i farten: klyvandes ved, klättrandes på något tak eller på knäna i rabatterna. Eller fikandes på uteplatsen med kaffe och mormors hembakta bullar. Men mest minns jag honom som världens snällaste morfar med de hårdaste dunderkramarna!

Min fina mormor på sitt 96-årskalas.

Detta fick mig att tänka på hur vi lever idag. Jag kommer inte skriva något som du inte redan vet. Att vi är mer stillasittande än någonsin är ju ingen hemlighet. Det sista jag vill med denna blogg är att sprida dåliga samveten och därför vill jag inte att historien om min morfar ska få dig att må dåligt utan istället inspirera dig till lite vardagsträning nu i sommar. Kan du cykla till jobbet? Har du en gräsmatta som behöver klippas? Ett hus som behöver målas? Rabatter som behöver rensas? Ett förråd som behöver tömmas? Grattis! Då har du du verkligen möjlighet att få in superbra träning för kroppen samtidigt som du får jobbet gjort.

Jag har tyvärr inget gräs att klippa (oj, vad jag drömmer om att dricka mitt morgonte barfota i gräset just nu), men däremot försöker jag cykla så mycket jag bara kan nu i sommar!

Kramar Lisa

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..