Bacon – riktigt dåligt för hälsan

För inte så länge sen fick jag en fråga om bacon. Hur är det nu? Tidigare, när många till varje pris försökte hålla nere fettmängden var bacon ett stort no-no. Men så kom LCHF med dunder och brak och vips var bacon tillåtet igen. Det var till och med något som var bra. 

bacon

Var så god – här finns salt, mättat fett och nitrosminer

Fettälskare landet över frossade i bacon och höll sig mätta fram till lunch. De slutade småäta och vittnade om att sötsuget minskade. Detta var givetvis inte just baconets förtjänst, utan fettets. Och vill man äta mycket fett finns mängder av alternativ som är bättre än bacon.

Att bacon inte är nyttigt är såväl WHO som cancerläkare överens om. För hög konsumtion kan bidra till fetma, högt blodtryck, hjärtkärlsjukdom och vissa cancerformer. En del jämställer till och med att äta bacon med att röka.

Bacon…
…är väldigt salt
…är väldigt fett- och energirikt (ett halvt paket ger 250 kcal
…innehåller nitrit (E250), en tillsats som ska förhindra tillväxt av farliga bakterier, men som när man steker baconet leder till att skadliga nitrosaminer, bildas.

Som alltid är det viktigt att se till den berömda helheten och inte peka ut ett enskilt livsmedel (inte ens bacon) som enda boven till vår ohälsa. Äter du väldigt sunt (typ massa gröna bladgrönsaker, bär, bönor och nötter) för övrigt så kan bacon ingå i din kost! Drick smoothies och ät kokta ägg till frukost sex dagar i veckan och ät bacon den sjunde.

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..