Tips på grönare (och nyttigare) julmat

Julen tillhör de perioder då många frossar i något om vi egentligen ska äta betydligt mindre av, nämligen animaliskt protein. Dessutom lyser grönsaker ofta med sin frånvaro med undantag från en majostinn rödbetssallad och någon enstaka clementin. 

quornskinka
 Klassiska knäckemackan med skinka gjord på quorn (svampprotein) istället för gris, och senap såklart. 

Gör klimatet och din hälsa en tjänst och satsa på lite grönare julmat i år! Vill du göra det lätt för dig (som jag) finns mängder av bra alternativ i frysdisken – vegetarisk skinka, korvar, ”kött”bullar och revben. Du får i dig i princip lika mycket protein som om du ätit de animaliska alternativen. En del tillsatser, men sådana finns ju även i vanlig korv och köttbullar.

Gör också i ordning ett gäng grönsaksrätter, t ex  picklade äpplen&betor, grönkålssallad med päron och ost, rotfruktsgratänger och liknande. Supernyttigt i sig och dessutom mättar det och gör att du äter mindre av annat.

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..