bloggheader_topphalsa-matochkost-2_thumb

Dags att byta protein mot kolhydrater

karinmagnusson

Häromdagen skrev DN en artikel med rubriken: ”Kolhydrater bakom världens friskaste hjärtan”. Kan inte låta bli att tycka det är lite skönt att läsa sånt. Mest för att jag börjar tröttna på det enorma proteinfokus som råder. Och då menar jag inte trenden att övergå från kött till bönor, alltså att vi satsar på grönt protein – det är fantastiskt och helt nödvändigt. Nä, det som ibland gör mig aningen matt är fokuset på mängden protein och all oro inför att man inte få i sig tillräckligt. Detta proteinintresse mynnar sen ut i mängder av produkter, många av dem proteinrika redan från början, som proteinboostas. Mest protein vinner. Detta trots att det, även på en vegokost, är SÅ LÄTT att få i sig tillräckligt. Det är liksom bara att äta lite av varje så ordnar det sig. Visst, vissa grupper har högre behov, men även detta är enkelt att uppnå. 

proteinbröd

Kolhydrater har varit skambelagda under några år nu. Vissa upplever att de nästan fått ursäkta sig om de tagit en potatis eller en skiva bröd till lunch. Men kanske har det varit nödvändigt med denna totala kolhydratskräck en period. För nu, när de börjar kika ut i ljuset igen, kommer vi se dem på ett helt annat sätt. Vi kommer älska och hylla de som är bra för oss – de näringsrika, prebiotiska kolhydraterna – och vara restriktiva med de som inte tillför annat än god smak, de näringsfattiga kolhydraterna som triggar oss att äta mer.

För att klumpa ihop kolhydraterna och tala om linser och geléhallon som om det vore samma sak, eller potatis och vitt fluffbröd eller havregryn och kakor, är inget annat än dumt.