bloggheader_topphalsa-matochkost-2_thumb

Annons

Häng med på viktkurs 14-15 januari

karinmagnusson

Sugen på en ny fräsch och lätt start på 2017?

14 och 15 januari håller jag en viktminskningskurs!

Under två dagar får du lära dig om vad du ska äta för att gå ner i vikt och hur du sätter ihop mättande frukostar, icke-söta mellanmål, peppmat och goda alternativ som stillar kvällssuget. Mycket fokus kommer också ligga på mat- och ätbeteendet – om hur du identifierar de situationer som gör att du ”trillar dit” och om att hitta alternativa beteenden.

Anmäl dig på: https://bonshop.se/event/bli-din-egen-viktcoach/

 

bär

 

 

Annons

Lär dig handskas med julbord och lussefika

karinmagnusson

December brukar inte vara den lättaste månaden för den som vill leva hälsosamt. Det är lussefirande hit, adventsfika dit, en burk pepparkakor på jobbet som man bara få plocka av – och så några julbord där till.

”Det är inte det du äter mellan jul och nyår du blir tjock av, utan det du äter mellan nyår och jul”. Ja, visst stämmer det, men att frossa en hel månad är onödigt om du inte vill att linningen ska spänna i januari. Här är mina bästa tips:

-Lägg till en timmes motion varje dag. Förutom att du bränner kalorier är det bra för dina leder, ditt skelett och ditt humör.

-Vet du om att det vankas fika eller julbord – ät riktigt nyttigt alla andra måltider under dagen. Vi snackar alltså kokt ägg och havregrynsgröt till frukost, en proteinrik lunch och mellanmål bestående av kvarg och bär.

-Ät bara det du verkligen tycker om – det är svårt, men effektivt. Plocka godbitarna från jul- och fikabord. Välj bort torra lussekatter, prinskorvar (korv äter vi ju resten av året), färdiggjorda rödbetssallader och mjukt bröd med ost (inte heller direkt unikt för juletider) och njut av det goda, det du sällan äter, det som känns lyxigt och speciellt!

Annons

Nyttigare glöggfika

karinmagnusson

Glögg är något det från och med nu och någon månad framåt kommer bjudas på till höger och vänster. Som alla vet så är denna dryck extremt söt. Se nedan hur mycket du får i dig i en deciliter. Så klart ingen fara om du dricker glögg någon enstaka gång, men blir det flera gånger i veckan under hela december kan det definitivt vara en orsak till viktuppgång. 

Glögg 1 dl Energi Socker
Starkvinsglögg 16% 180 kcal 13 gram
Vinglögg 10% 125 kcal 17 gram
Alkoholfri glögg  1oo kcal  16 gram

Ännu sötare och energirikare blir det om du fyller din glöggkopp med russin och mandlar. Och vad äter du till? Ja inte är det ägg och äpple som är godaste tillbehöre till glöggen, utan pepparkakor, lussebullar och annat sockerstinnt julgodis.

En variant är att välja godaste glöggen och godaste tilltugget och se till att njuta av det vid få tillfällen. Är du en glögg- och fikaälskare av rang kan ett tips vara att se dig om efter nyttigare alternativ. Det finns glögg helt utan tillsatt socker (som istället innehåller sötningsmedel) som är ett mycket bättre alternativ för dig som är diabetiker eller av andra anledningar inte vill ha socker.

En annan idé är att hoppa över eller fixa nyttigare tilltugg till glöggen. Energibollar med pepparkakssmak, nötter doppade i mörk choklad och grönkålschips är goda altenativ.

glöggHalvnyttig glöggfika…

Annons

Ät godiset direkt efter maten

karinmagnusson

Idag blev det tidig och inte så glamourös medhavd frukost ute på Bosön. Det var brödbrist hemma så dubbelmackan bestod av en sån där brödskiva som jag alltid tjatar om att den är så nyttig – full med struktur/hela korn, den andra, en hembakad (inte av mig) variant förvisso med lite frön, men inte i sådan mängd att de gör så att hela mackan blir långsam.

En med lågt GI (långsamma kolhydrater) + en med högt GI (snabba kolhydrater. Hela lilla måltiden blir då allt som allt medel!

frukost

Precis så här kan du tänka vad gäller annan mat också. Har du hört att potatismos är supersnabbt (det är det). Se då till att inte bara äta potatismos (eller ännu värre – potatismos med massa ketchup). Ät istället en klick mos och så proteiner i form av fisk/kyckling/kött/soja/baljväxter och fett.

Både protein och fett gör att nedbrytningen av kolhydraterna bromsas upp och går långsammare. 

Detta är anledningen till varför du (eller dina barn) ska äta godis direkt efter maten. Dels äter du mindre mängd, eftersom du är mätt, dels gör maten att godiset inte får samma påverkan på ditt blodsocker som de hade fått om du hade ätit det på fastande mage.

 

En eftermiddagshot ger en hälsosammare kväll

karinmagnusson

Rolig och så inspirerande helg med kurs i kost- och näringslära för fina Topphälsaläsare. Vi har pratat kokos, pasta, smoothies, att äta för tarmen, supermat och mycket mer. Dessutom delade alla med sig med massor av tips, inspiration och recept. Allt för att få till de där små förändringarna som, i längden, kan göra så mycket för hälsan. 

ingefära2

Att starta dagen med en shot på citron- och ingefärashot brukar för många göra att de äter en hälsosammare frukost och sen bär på en ”fräsch” känsla hela förmiddagen. På eftermiddagen, däremot, brukar den där sköna känslan avta och att då, när man går hungrig från jobbet, klara av att inte falla för chokladbiten när man handlar eller mackan under tiden man lagar mat, är svårt.

Går det att göra en ”omstart”, låtsas att det är morgon igen fast klockan är fyra, dra i sig en kryddig shot och sen lyckas stå emot sötsaker och få en hälsosammare eftermiddag och helg? Jag vet inte, men detta var något vi diskuterade och också provade!

Eftermiddagsshot
Färsk riven ingefära
Gurkmejapulver
Lite flytande akaciahonung
Fryst grönkål
Citron
Äppeljuice

Mixa samman och dra i dig ca en deciliter vid 16-tiden!

Chaga istället för fredagsvin?

karinmagnusson

Chaga, sprängticka, sägs vara fruktansvärt nyttigt. Ja det är väl inte så att nyttigheterna är vetenskapligt bevisade, men eftersom chaga använts medicinskt i tusentals år och har skyhöga antioxidantvärden så m å s t e det ju bara vara bra. 

chaga

Har druckit chaga förut, då har jag använt chagapulver eller köpt färdig ”chagalatte”. Men i tisdags fick jag en bit egenplockad chaga från Yasmin, en av mina elever på Jakobsbergs folkhögskola och blev såklart jätteglad! I går la jag den lilla chagabiten i vatten, lät koka upp och så fick den stå och dra ett bra tag – vattnet blev alldeles mörkt, det såg precis ut som vanligt svart te. Och gott var det, smakade inte alls sött, vilket är positivt. Den smakade mer som skog, svamp, vilt…

Kanske skulle detta kunna bli en kvällsdryck för många som annars lätt faller för sött under kvällen. Den triggar ju inte alls något sötsug.

Chaga sägs vara antibakteriellt, motverka svamp, stärka immunförsvaret, sänka kolesterolet och sänka blodsockret. Brukar ofta vara skeptiskt mot sådant som låter för bra för att vara sant, men det skadar inte att prova! En hälsosam vana brukar också göra det lättare att lägga till fler goda vanor – så nu kör jag på chaga ett tag.

 

 

 

Vilken honung är nyttigast?

karinmagnusson

Honung har rykte om sig att vara väldigt nyttigt, ett hundra gånger bättre alternativ än vanligt socker. Men hur är det med det egentligen? Ja jag skulle säga att det beror på vilken honung du väljer. 

manukkaI mitt kök just nu – en ”vanlig” som jag använder i smoothies, i bakning, i te – och en lyxig som jag ser som mer medicin och äter 1 tsk per dag. (obs, endast i perioder, den är tyvärr vansinnigt dyr…)

Socker är raffinerat – man har alltså tagit bort alla vitaminer och mineraler. Det ger oss därför bara massa energi, men ingen näring. I honung finns en del vitaminer och mineraler om än i väldigt små mängder.

Det som är positivt med honung är att många upplever det sötare i smaken jämfört med socker, vilket gör att man kan ta mindre mängd och ändå få samma söta smakupplevelse. All honung innehåller också en del bakteriedödande ämnen och har därför en viss antibakteriell effekt. Så egentligen skulle jag säga att all honung är ett snäpp bättre än vanligt socker. Och sen finns det den honung som är mycket, mycket bättre!

Allra nyttigaste honungen är färsk honung, helt nyslungad honung. I denna honung (som så klart är jättesvår att få tag på) kan levande mjölksyrebakterier finnas kvar. Näst nyttigast är oupphettad/raw honung som alltså inte hettats upp till mer än max 40 grader, vilket gör att  den näring som naturligt finns i honungen bevarats. Raw honung är rätt lätt att få tag på, läs på förpackningen.

Drottningen av alla honungssorter är den nya zeeländska Manukahonungen, den har en helt unik antibakteriell aktivitet som överträffar all annan honung. Men – vi har faktiskt ett lika bra svenskt exempel, nämligen Ljunghonungen. Denna har i flera studier visat sig ha samma positiva effekter på hälsan som Manukahonungen.

 

 

 

Supergott och supersnabbt till helgen

karinmagnusson

Egentligen är det bästa jag vet att fixa i köket och göra egen granola, eget bröd och egen mat från grunden (fast jag börjar tröttna liiite på det uttrycket nu). 

Men – väldigt ofta (typ jämt) finns ingen tid eller ork till detta. Gillar därför när jag hittar smarta lösningar som åtminstone gör halva jobbet åt mig.

Förra helgen blev det ”fuskpizza” på fredagen och ”fuskmeze” på lördagen. Liten och rolig insats av mig och jättegott resultat!

pizzaFredagsmiddag

meze

Lördagsmiddag

 

 

En superstart på dagen

karinmagnusson

Vad du äter i en måltid påverkar ofta det du äter i kommande måltid. Just nu svämmar nätet över av tips och recept på superstarter på dagen – ingefärsshots, citronvatten, äppelcidervinäger, gröna smoothies etc. Den ena lovar mer än den andra.

superstart

Och man får väl tro vad man vill, men det här helt klart mindre risk att man trillar dit på rostmackor och chokladpuffar till frukost efter man har hällt i sig en hälsoshot.

Min superstart idag blev gurkmejate med ingefära, citron och honung. Gurkmeja innehåller kurkumin som sägs vara bra för inflammationer och leder, ingefära gynnar matsmältningen och honung är prebiotiskt = mat åt de goda bakterierna i tarmen.