bloggheader_topphalsa-matochkost-2_thumb

Bästa hälsotipset: Syrat

karinmagnusson


I helgen föreläste jag för ett härligt gäng Topphälsaläsare och fick utmaningen att ge mitt allra bästa tips! Vad säger man då? Ät mer blåbär? Ät mer mörkgröna blad? Det finns hur många bra och viktiga hälsotips som helst, men mitt fick bli: syrat! Det råkar ju dessutom vara en jättetrend, så utbudet av syrade produkter lär bara öka.

surkålsjuice
Surkålsjuice, någon…?

Anledningen till varför syrat är så bra är att det gynnar tarmfloran. Och väldigt många sjukdomar verkar ha sitt ursprung just i mage och tarm. Syrat håller dig helt enkelt friskare. Smaken är speciell, i början kan du se det som medicin, men efter ett tag kommer du bli beroende.

Kör på två portioner per dag, varav en lite ”snällare”, nämligen naturell yoghurt, filmjölk eller kefir och så en mer hardcore: mjölksyrade grönsaker, kombucha eller surkålsjuice.

 

 

 

Snäll juice

karinmagnusson


Det här är  så fint! Frukt med ”fel” form, med skrapsår, blåmärke eller annat som gör att vi inte kan tänka oss att betala för den i en butik (helt galet ju) som istället för att slängas, räddas och blir juice.

rescued

C-vitaminrikt är bra för ditt immunförsvar och för att hjälpa kroppen att ta upp vegetariskt järn. Animaliskt järn, alltså det som finns i rött kött, blodpudding etc. tar kroppen upp ändå. Men järnet som finns i spannmål, nötter, torkad frukt etc. tar alltså tacksamt emot lite C-vitamin för att tas upp bättre.

 

 

Hemgjort nyttigt mandelsmör

karinmagnusson


Jag är en flitig konsument av nöt- och mandelsmör av alla de slag. Detta är ju produkter som – likt kokosen – gått från riktiga skämsgrejer till att få högsta klassens hälsostämpel. Det finns fortfarande en del sämre alternativ ute i butikerna, t ex jordnötssmör med både tillsatt socker, maltodextrin, sirap och palmolja, men det finns också många produkter av toppkvalitet, som enbart innehåller nötter/mandel och ev. lite salt. Och det är såklart dessa du ska hålla utkik efter.

mandelsmörNygjort, ljummet och nyttigt mandelsmör från Paradiset

Nöt- och mandelsmör är extremt kaloririkt så det går ju inte direkt att vräka i sig det om man vill hålla vikten. Näringsmässigt består det till nästan hälften av fett, en tredjedel av protein och resten kolhydrater. Lägg det på en knäcke så har du eftermiddagsmellanmålet klart. Det är också gott att ha som ”dip” till morotsstavar eller äppleklyftor. Ja, eller varför inte lägga i det i en krämig smoothie tillsammans med banan, havremjölk, kakao, vaniljpulver och blåbär…

Om du inte vill köpa kan du göra det själv.

Du behöver: Nötter/mandlar + lite salt

Och så här gör du: Rosta nötterna/mandeln i en torr stekpanna. Häll ner i en stark mixer/matberedare. Lägg i en nypa salt. Kör på full fart till nötternas/mandlarnas oljor tränger ut (tålamod – det kan ta lite tid) så det bildas ett härligt, krämigt smör.

 

 

 

 

Bli din egen kostrådgivare – kurs i höst!

karinmagnusson


Nu kör vi igen! 28-29 oktober har du chansen att gå en kurs som vi döpt till ”Bli din egen kostrådgivare”, ja eller någon annans såklart om du hellre vill det. Vi kommer prata näringslära, dieter och heta ämnen och produkter som gluten, socker och proteinpuddingar. Dessutom blir det en hel del om ätbeteendet – och om hur du kan förändra det.

Anmäl dig här: https://bonshop.se/event/grundkurs-kost-och-naringslara

kostkurs

 

 

Himmelskt god – och nyttig – fika

karinmagnusson


Blev bjuden på en av de godaste fikorna någonsin häromdagen. Och så var det dessutom nyttigt! 

rawfood

De här godbitarna är från Gott by Malin och är gjorda på mandel, valnöt, dadlar, cashew, rissirap, kokosolja, frystorkade hallon, rå kakao, vanilj och lite salt. Massor av energi – men också mycket näring.

Raw food-fika innehåller ofta dadlar och jag får ibland frågan om det verkligen är bättre att söta med det i stället för med vanligt socker.  Jag säger ja!

100 gram dadlar (ungefär 12 stycken) ger 68 gram kolhydrater, 6 g fibrer och 650 g kalium. Ingen näringsbomb direkt, men betydligt bättre än 100 g socker (en dryg deciliter) som ger 100 g kolhydrater och förutom det – ingen näring överhuvudtaget.

Fikar du sällan så spelar det inte så stor roll, men fikar du ofta – så prova att byta till nyttigare, men lika god, fika ibland!

 

 

 

Finchoklad

karinmagnusson


Jag ska inte hymla med att jag äter helt vanlig choklad då och då. Och även chips, glass och andra ”fulprodukter” med långa, krångliga ingredienslistor och skyhögt innehåll av socker, fett och salt. Varför? För att jag ibland är väldigt sugen på det helt enkelt.

 

kakaobolaget

Men ändå blir jag så glad när jag får tag på fina produkter som den här chokladkakan med en ingredienslista som består av två saker: kakaobönor och socker. Uppenbarligen det enda som behövs för att få till (väldigt god) choklad!

All choklad – mörk, ljus, ful, fin – innehåller ungefär samma mängd energi, drygt 500 kcal/100 gram choklad. Fettmängden varierar lite, men brukar ligga på 30-40 gram/100 gram. Sockermängden varierar mer, så där kan det vara värt att hålla utkik om du vill undvika det. Och ju mer kakaobönor chokladen är gjord på desto mer antioxidanter!

Ett bra eftermiddagsmellis

karinmagnusson


Ett bra mellanmål ska ju som bekant bestå av protein, fett och fiberrika kolhydrater. Här är ett exempel: minikeso, hasselnötter och frukt. 

Många tar bara en frukt på eftermiddagen, men prova att lägga till lite protein och fett. Det gör ofta stor skillnad för mättnadskänslan och – den kanske ännu viktigare –  nöjdhetskänslan.

minikeso

Lunchmacka med groddar

karinmagnusson


Blev en snabb lunchmacka idag efter härlig topphälsapromenad genom stan. Jag riktigt hör hur ”snabb lunchmacka” låter som något ohälsosamt och dåligt. Men den här, den var fantastisk! 

blueberrymacka

Spana in brödet, så här ska det se ut för att ge långsamt stigande blodsocker. Och så pålägget: gröna blad, lagrad prästost, marmlead med aprikos/ingefära. Plus groddar.

Groddar är något vi (i alla fall jag) borde äta mycket mer av. Grodden innehåller allt växten har för att kunna växa, så den är extremt näringsrik med höga värden av framförallt B,- C,- och E-vitaminer. När man groddar minskar också mängden fytinsyra, vilket gör att vi kan ta upp mer av mineralerna.

Grodda själv är superlätt, det finns massa enkla ”recept”. Hitta dina favoritgroddar och ha dem som macktopping eller ät dem istället för sallad till maten.

 

 

 

Lunchpromenad imorgon

karinmagnusson


Att röra på sig 30 minuter per dag är ju egentligen ingenting – och det minsta vi borde ge våra kroppar för att tacka dem för att de står ut med allt stillasittande (eller kanske för stenhårda träning) och för stora mängder näringsfattig mat.

Så, nu kör vi! Bor du i Stockholmsområdet – häng med på en skön lunchpromenad med Topphälsagänget imorgon!

topphälsapromenad

Raw puck vs chokladboll

karinmagnusson


Helgfika med raw puck! Inget annat än dadlar, kokosflingor, kokosolja, kakaonibs, kakao och vaniljpulver. 

raw puck

Jämför man näringsinnehållet i en sån här raw puck (eller boll för den delen, innehållet i dem är oftast ganska snarlikt), så är det identiskt med en vanlig chokladboll vad gäller kaloriinnehåll, fett, kolhydrater och protein. Så om det är det som är relevant för dig så spelar det egentligen ingen roll vilken du väljer.

Är du däremot mån om att äta ”ren” mat och vill undvika tillsatser så är valet enkelt, för här är de vanliga chokladbollarna (såna du hittar på vilket café som helst):

Socker, havregryn, vegetabilisk olja (palm, shea, raps), vatten, kokosflingor, kakaopulver, salt, arom, konserveringsmedel (kaliumsorbat), emulgeringsmedel (vegetabiliskt E471, sojalecitin), färgämne (sockerkulör).