bloggheader_topphalsa-matochkost-2_thumb

Annons

Ät godiset direkt efter maten

karinmagnusson

Idag blev det tidig och inte så glamourös medhavd frukost ute på Bosön. Det var brödbrist hemma så dubbelmackan bestod av en sån där brödskiva som jag alltid tjatar om att den är så nyttig – full med struktur/hela korn, den andra, en hembakad (inte av mig) variant förvisso med lite frön, men inte i sådan mängd att de gör så att hela mackan blir långsam.

En med lågt GI (långsamma kolhydrater) + en med högt GI (snabba kolhydrater. Hela lilla måltiden blir då allt som allt medel!

frukost

Precis så här kan du tänka vad gäller annan mat också. Har du hört att potatismos är supersnabbt (det är det). Se då till att inte bara äta potatismos (eller ännu värre – potatismos med massa ketchup). Ät istället en klick mos och så proteiner i form av fisk/kyckling/kött/soja/baljväxter och fett.

Både protein och fett gör att nedbrytningen av kolhydraterna bromsas upp och går långsammare. 

Detta är anledningen till varför du (eller dina barn) ska äta godis direkt efter maten. Dels äter du mindre mängd, eftersom du är mätt, dels gör maten att godiset inte får samma påverkan på ditt blodsocker som de hade fått om du hade ätit det på fastande mage.

 

Annons

En eftermiddagshot ger en hälsosammare kväll

karinmagnusson

Rolig och så inspirerande helg med kurs i kost- och näringslära för fina Topphälsaläsare. Vi har pratat kokos, pasta, smoothies, att äta för tarmen, supermat och mycket mer. Dessutom delade alla med sig med massor av tips, inspiration och recept. Allt för att få till de där små förändringarna som, i längden, kan göra så mycket för hälsan. 

ingefära2

Att starta dagen med en shot på citron- och ingefärashot brukar för många göra att de äter en hälsosammare frukost och sen bär på en ”fräsch” känsla hela förmiddagen. På eftermiddagen, däremot, brukar den där sköna känslan avta och att då, när man går hungrig från jobbet, klara av att inte falla för chokladbiten när man handlar eller mackan under tiden man lagar mat, är svårt.

Går det att göra en ”omstart”, låtsas att det är morgon igen fast klockan är fyra, dra i sig en kryddig shot och sen lyckas stå emot sötsaker och få en hälsosammare eftermiddag och helg? Jag vet inte, men detta var något vi diskuterade och också provade!

Eftermiddagsshot
Färsk riven ingefära
Gurkmejapulver
Lite flytande akaciahonung
Fryst grönkål
Citron
Äppeljuice

Mixa samman och dra i dig ca en deciliter vid 16-tiden!

Annons

Chaga istället för fredagsvin?

karinmagnusson

Chaga, sprängticka, sägs vara fruktansvärt nyttigt. Ja det är väl inte så att nyttigheterna är vetenskapligt bevisade, men eftersom chaga använts medicinskt i tusentals år och har skyhöga antioxidantvärden så m å s t e det ju bara vara bra. 

chaga

Har druckit chaga förut, då har jag använt chagapulver eller köpt färdig ”chagalatte”. Men i tisdags fick jag en bit egenplockad chaga från Yasmin, en av mina elever på Jakobsbergs folkhögskola och blev såklart jätteglad! I går la jag den lilla chagabiten i vatten, lät koka upp och så fick den stå och dra ett bra tag – vattnet blev alldeles mörkt, det såg precis ut som vanligt svart te. Och gott var det, smakade inte alls sött, vilket är positivt. Den smakade mer som skog, svamp, vilt…

Kanske skulle detta kunna bli en kvällsdryck för många som annars lätt faller för sött under kvällen. Den triggar ju inte alls något sötsug.

Chaga sägs vara antibakteriellt, motverka svamp, stärka immunförsvaret, sänka kolesterolet och sänka blodsockret. Brukar ofta vara skeptiskt mot sådant som låter för bra för att vara sant, men det skadar inte att prova! En hälsosam vana brukar också göra det lättare att lägga till fler goda vanor – så nu kör jag på chaga ett tag.

 

 

 

Annons

Vilken honung är nyttigast?

karinmagnusson

Honung har rykte om sig att vara väldigt nyttigt, ett hundra gånger bättre alternativ än vanligt socker. Men hur är det med det egentligen? Ja jag skulle säga att det beror på vilken honung du väljer. 

manukkaI mitt kök just nu – en ”vanlig” som jag använder i smoothies, i bakning, i te – och en lyxig som jag ser som mer medicin och äter 1 tsk per dag. (obs, endast i perioder, den är tyvärr vansinnigt dyr…)

Socker är raffinerat – man har alltså tagit bort alla vitaminer och mineraler. Det ger oss därför bara massa energi, men ingen näring. I honung finns en del vitaminer och mineraler om än i väldigt små mängder.

Det som är positivt med honung är att många upplever det sötare i smaken jämfört med socker, vilket gör att man kan ta mindre mängd och ändå få samma söta smakupplevelse. All honung innehåller också en del bakteriedödande ämnen och har därför en viss antibakteriell effekt. Så egentligen skulle jag säga att all honung är ett snäpp bättre än vanligt socker. Och sen finns det den honung som är mycket, mycket bättre!

Allra nyttigaste honungen är färsk honung, helt nyslungad honung. I denna honung (som så klart är jättesvår att få tag på) kan levande mjölksyrebakterier finnas kvar. Näst nyttigast är oupphettad/raw honung som alltså inte hettats upp till mer än max 40 grader, vilket gör att  den näring som naturligt finns i honungen bevarats. Raw honung är rätt lätt att få tag på, läs på förpackningen.

Drottningen av alla honungssorter är den nya zeeländska Manukahonungen, den har en helt unik antibakteriell aktivitet som överträffar all annan honung. Men – vi har faktiskt ett lika bra svenskt exempel, nämligen Ljunghonungen. Denna har i flera studier visat sig ha samma positiva effekter på hälsan som Manukahonungen.

 

 

 

Supergott och supersnabbt till helgen

karinmagnusson

Egentligen är det bästa jag vet att fixa i köket och göra egen granola, eget bröd och egen mat från grunden (fast jag börjar tröttna liiite på det uttrycket nu). 

Men – väldigt ofta (typ jämt) finns ingen tid eller ork till detta. Gillar därför när jag hittar smarta lösningar som åtminstone gör halva jobbet åt mig.

Förra helgen blev det ”fuskpizza” på fredagen och ”fuskmeze” på lördagen. Liten och rolig insats av mig och jättegott resultat!

pizzaFredagsmiddag

meze

Lördagsmiddag

 

 

En superstart på dagen

karinmagnusson

Vad du äter i en måltid påverkar ofta det du äter i kommande måltid. Just nu svämmar nätet över av tips och recept på superstarter på dagen – ingefärsshots, citronvatten, äppelcidervinäger, gröna smoothies etc. Den ena lovar mer än den andra.

superstart

Och man får väl tro vad man vill, men det här helt klart mindre risk att man trillar dit på rostmackor och chokladpuffar till frukost efter man har hällt i sig en hälsoshot.

Min superstart idag blev gurkmejate med ingefära, citron och honung. Gurkmeja innehåller kurkumin som sägs vara bra för inflammationer och leder, ingefära gynnar matsmältningen och honung är prebiotiskt = mat åt de goda bakterierna i tarmen.

Undvik småätandet innan middagen

karinmagnusson

Det gäller att identifiera vilka risksituationerna är som drar igång småätandet. För många funkar förmiddagen, runt lunch, en stund efter lunch jättebra, men så fram emot tretiden börjar suget komma. Faller du för det blir det en bulle till kaffet. Står du emot så är du troligtvis ruskigt sugen när det är dags att gå från jobbet. Ska du då in och handla är det svårt att inte grabba tag i närmsta chokladbit. Klarar du dig hela vägen hem gäller det att kämpa för att inte börja äta kex eller ett par mackor i väntan på middagen. 

Lösningen på det här? Ett mättande mellanmål innan du går från jobbet, ja eller någon gång vid tre, fyra-tiden. Mellanmålet ska bestå av protein, fett, långsamma kolhydrater och så massa bra näringsämnen. Min favorit just nu är naturell yoghurt, hemrostad granola och blåbärspulver!

Mellisem

11 tråkiga (?) tips för bättre hälsa och viktnedgång

karinmagnusson

Ibland krånglar vi till det och tror att det är olika typer av superlivsmedel som kommer göra att vi håller vikten. Eller att det är hen med längsta listan med ”får-inte-äta-mat” som kommer leva längst (och bli smalast). Nu provar vi att damma av de gamla råden istället. Kanske är det något tips du kan ta till dig.

1. Rör på dig mer! Du har säkert hört det tvåhundra gånger, men det du måste göra om du vill gå hålla din vikt (eller gå ner) är att se till att energiutgifterna är större än energiintaget. Det där smågrejerna, som att gå till busshållplatsen eller ta en kvarts promenad på lunchen kanske tillsammans blir 100 kcal i ”utgifter” per dag – på ett år blir det massor.

2. Drick (kran)vatten. Det är både gratis och kalorifritt. Mjölk och juice är bra för aktiva barn och ungdomar samt för de som tränar enormt mycket. Smoothies är perfekt som mellanmål istället för något att äta.

3. Ät minst två portioner grönsaker varje dag. Det är fiberrikt, näringsrikt och mättande. Plus att det tränger ut annan mat från tallriken.

4. Ät två frukter varje dag. Det kommer inte göra dig tjock, snarare tvärtom. Mängden fruktos (som går till levern och lätt gör oss överviktiga) i frukt är jättliten. Det du ska passa dig för är frukosen i läsk och andra sötade drycker.

5. Ät linser och bönor. Är du inte van så börja med att smuggla in det i din vanliga mat. Lite mixade vita bönor eller kikärter i pannkakssmeten, en näve linser i smoothiesen!

6. Ät fett, men ät det ”rent” t. ex i form av en bit ost, en klick creme fraiche till maten eller några nötter som mellanmål – inte i mix med socker. Kombon fett+socker är det som allra lättast gör oss överviktiga, det är gott och svårt att sluta äta.

7. Lita på ditt sunda förnuft när det gäller mat (inte lätt i detta brus). Tror du på riktigt att det är potatisen, äpplet eller ens ketchupen som gör oss tjocka?

8. Sitt alltid ner och ät. Då kommer du känna när du blir mätt och automatiskt äta mindre.

9. Ät bara choklad eller glass som du verkligen älskar – och välj dina tillfällen.

10. Börja varje morgon med en superfrukost. Det är större chans att du äter hälsosamt resten av dagen.

11. Hitta en kvällsrutin. Många äter halva sitt dagsintag efter klockan 18. Leta upp ett gott te, mixa ihop goda smoothies eller gör hemgjord nyttig glass. Eller så gör du något helt annat än att äta.