Mitt OS-guld hänger runt hjärtat

Pamela Andersson

Det var bara en enda backe kvar när smärtan kom. Benen stumnade och jag kunde känna väggen torna upp sig framför mig. Andhämtningen blev mer och mer ansträngd och för varje tramptag tappade jag fart istället för att kunna öka. Skit också! Tankarna flög genom skallen.

Inte stanna. Måste upp. Några tramptag till. Heja mig för fan!

Benen skrek av mjölksyra och precis när jag kände att det var kört kom den där fantastiska handen i ryggslutet och hjälpte mig över krönet.

Maken, som redan hade 16 andra cyklister att hålla koll på, hade sett min kamp mot kroppen och precis innan jag gick över gränsen, precis innan mjölksyreväggen knockade mig som en cyklingens Jörgen Brink fick jag Christers hjälp och kunde tillsammans med de andra rulla nedför backen i motvinden.

Hjärtat jublade och jag lämnade tillbaka hyrcykeln med ett leende på läpparna trots att benen knappt bar mig.

Pamela Andersson

Känslan att kunna pressa sig så.

Glädjen som blandas med smärta i benen, att kroppen gör ont av träning och inte av cellgifter. Att kunna träna sig så trött igen efter år av skelettsmärtor och låga blodvärden känns som världens vinst.

Jag befinner mig med ToppHälsa på Playitas, Fuerteventura, och på måndag kommer Sveriges OS-trupp till Rio 2016 hit och tränar.

Jag kör redan med några av Sveriges bästa genom tiderna: världsrekordhållaren i simning Emma Igelström, handbollslegenden Ampan Carlsson och kanotistmästaren Susanne Gunnarsson som till och med har med sitt OS-guld från Atlanta 1996.

De har redan vunnit allt (nästan) som går att vinna i idrottssammanhang, och trots att jag inte har en chans att hänga med i deras tempo är jag precis lika glad som de.

Varje dag jag får leva är en vinst. För varje dag jag blir starkare är jag en vinnare.

Jag har inget OS-guld att hänga om halsen – men jag känner jublet i hela kroppen. Mitt guld hänger om hjärtat.

Och det känns underbart.

Pamela Andersson, Susanne Gunnarsson

Pamela Andersson, Emma Igelström, Ampan Carlsson

Pamela Andersson

Pamela Andersson

ToppHälsa

 

Det kommer att bli tårar, det kommer att göra ont

Cancergalan Pamela Andersson

För exakt ett år sedan stod jag barfota på en scen i Stockholm och tittade rakt in i ditt vardagsrum.

Jag var klädd i min bröllopsklänning som designern Camilla Thulin hade sytt om till en galadress av ljuvliga spetsar och jag stod mitt på den cirkelformade scenen med publik framför och runt omkring mig.

Skorna som jag hade tänkt bära stod däremot kvar i mörkret bakom scenen.

Smärtorna i skelettet efter alla cellgiftsbehandlingar var som värst i fötterna och trots att jag ville vara mitt finaste jag när jag skulle vara gäst i ditt hem gav jag upp bara minuterna innan det var min tur att ändra scenen.

Istället för att trippa in på höga klackar lyfte jag på klänningen så att jag inte skulle trampa på fållen och gick med mina bara fötter ut och tittade dig rakt in i ögonen. Dig och en halv miljon andra människor runt om i Sveriges vardagsrum som tittade på galan Tillsammans mot cancer som sändes i Sjuan.

Vi slog rekord förra året, du och jag.

Tillsammans med de andra tittarna samlade vi in 88,3 miljoner kronor till förmån för svensk cancerforskning och när jag en gång i framtiden kommer att tvingas summera mitt liv är det en kväll – och en känsla – som jag kommer att ranka bland de häftigaste och mäktigaste. Att få vara med om ett historiskt insamlingsrekord är bara det en fantastisk förmån, men det är den berusande lyckokänslan av att få del av något viktigt, något livsviktigt, som ristat in sig i hjärnans topp-tio-upplevelser för all framtid.

Vi är bra på insamlingar i Sverige.

Vare sig det gäller till Cancerfonden, världens barn eller flyktingkatastrofen öppnar vi våra plånböcker och våra hjärtan och samlar ihop pengar för att rädda det som räddas kan.

Hela Sverige skramlar ofta. Jag kan aldrig sluta att beröras av det.

Att se människor skänka sin tid, sitt engagemang och sin omtanke för personer de inte känner och aldrig ens har mött träffar mig alltid rakt in i hjärtat.

Jag känner mig stolt på något konstigt vis.

Generositeten och kärleken för okända som drabbas av något som krossar deras tillvaro tickar igång hela kroppen och jag känner mig upplyft och gråtmild på samma gång. Ni är alla hjältar och jag hoppas känslan av att göra något stort för en annan människa ska kvala in på era hjärnors lycko-tio-i-topp i framtiden också.

Och i kväll är det dags igen. Insamlingsgalan Tillsammans mot Cancer på tv. Direktsändning från Cirkus i Stockholm och jag har en ny klänning i spets.

Den här gången behöver jag inte sparka av mig skorna precis innan sändning, smärtorna har minskat och jag hoppas och tror att fötterna orkar hela kvällen.

Dessutom ska jag lämna ditt vardagsrum i fred.

Scenen och ögonkontakten med dig som tittar lämnar jag till andra.

Jag och maken ska sitta i publiken, pappersnäsdukarna ligger redo i handväskan och jag har införskaffat vattenfast mascara. För första gången på tre år känns kroppen riktigt stark och jag ska spänna ögonen i den sjukdom som bosatt sig i min hjärna och som jag i kväll tillsammans med hundratusentals andra tänker ge allt för att bekämpa.

Det kommer att bli tårar, det kommer att göra ont.

Men jag tänker sitta med rak rygg och heja på alla er som återigen ger det ni kan för att sätta stopp på den folksjukdom som på ett eller annat sätt drabbar oss alla.

Cancern.

Cancergalan Pamela Andersson

Cancergalan Pamela Andersson

Därför räknas en ynka kilometer

Pamela Andersson

Kurvan fortsätter uppåt.

Jag känner det i kroppen trots att PT-maken är och tränar sina elitåkare i Ramsau och inte har nån koll på min återhämtning. Trots att jag är trött i huvudet efter två veckors hårt jobb med tidning, tv-framträdande och föreläsningar känner jag spänsten i benen. Jag behöver inte stanna och pusta ut lika ofta när jag går uppför trapporna och i veckan sprang jag en kilometer i sträck för första gången på två och ett halvt år.

Egentligen är det skrattretande. En kilometer är ju nada.

Men för mig är det ett framsteg, och varje framsteg i kriget mot cancern räknas.

Därför räknas en sprungen kilometer.

Och framför allt räknas alla tillfällen jag tagit på mig kläderna och gått ut på en powerwalk de senaste veckorna.

Visste ni att bara 30 minuters vardagsmotion om dagen kan minska risken för att drabbas av cancer? Det räcker alltså med att pulsen går upp och du blir lite varm, du behöver inte ens springa en enda kilometer eller ens köra så att du blir svettig!

Det viktiga är att hjärtat börjar slå snabbare för att kroppen ska sätta ingång processer som minskar risken för cancer.

Det är det budskapet som jag vill föra fram genom att vara ambassadör för Cancerfonden.

Och eftersom jag nu redan fått cancer så vet jag att motionen betyder oerhört mycket även för dem som drabbas. Man blir gladare, känner sig friskare (trots att man är sjuk) och man stärker kroppen inför eventuella motgångar!

Jag pratade om det i TV4 i veckan, och missade ni det snacket ligger klippet kvar på TV4-sajten.

TV4

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Förresten ska jag snart ut och traska igen.

Det är helg. Fredagmys.

Och jag ska fira helgen med att göra allt sånt jag blir glad av.

Barnen ska komma från sin pappa i kväll. Jag ska träffa mina vänner – och jag ska träna.

Slå den värstinghelgen om ni kan!

Kram.

Cancerfonden

Allt jag hör är hans: ”du är tillbaka!” Jippie!

återhämtning

Kolla in den här kurvan.

Den betyder enormt mycket för mig. För första gången på två och ett halvt år håller kroppen på RIKTIGT på att återhämta sig!

Inte sedan den 2 maj 2013 har jag haft så bra återhämtning på natten och jag tror nästan inte mina ögon när jag ser bilden.

Jag fattar det inte.

I’m back!

I natt hade jag en vilopuls på under 50 i snitt – det har inte hänt sedan maj för två år sedan! (Nu gråter jag nästan!)

Då som nu befann jag mig på Mallorca, jag hade genomgått två cellgiftsbehandlingar och väntade på den tredje och cyklade i tre dagar runt Palma. Att jag skulle behöva drygt ett år till av hårda behandlingar kunde jag väl aldrig tro då. Jag kämpade bara för att orka dag för dag.

Och nu är jag tillbaka.

På samma hotell, i Can Pastilla utanför Palma, med värden som jag längtat efter. Som jag jobbat för.

Alla tidigare känslor av att vara på gång har egentligen bara varit mentala. Jag är ju positivt lagd (eller extremt positivt som ni som känner mig brukar säga) och när jag tyckte att det kändes bättre än tidigare har det bara varit i min skalle.

Kroppen har kämpat vidare i ett traskande långt ifrån den formkurva som hjärnan vandrat i.

Men nu. Nu!

Det här beskedet betyder att jag äntligen kan börja om och träna på det sätt jag vill; lite längre, lite oftare, lite tuffare.

Så vad beror det på då?

Ja, enkelt förklarat handlar det förstås främst om att kroppen inte påverkas av stress på samma sätt som den gjort under alla behandlingar och cellgifter.

PT-maken har en massa fina ord på allt som händer i kroppen och med hjärtats slag, men allt jag hör är hans jublande ord när han såg kurvan efter nattens sömn: ”Du är tillbaka! Det här är nästan det bästa nånsin”!

(Och här gråter jag nästan igen).

Jag har känt mig stark den senaste tiden.

ToppLoppets 5 km gick och sprang jag utan att känna mig särskilt trött och de dagarna jag fick tack vare CancerRehabFondens vecka var guld värt. I går körde jag mitt första riktigt hårda pass på två år när jag körde moveoo med Jose Nunez och i dag har jag gjort två lågintensiva pass i form av vandring i bergen, totalt nästan tre timmar.

Mallorca är tydligen min ö.

I morgon står det vinprovning på programmet – kanske ska jag fira med en sipp cava?

JAAAAAAAAAA!!

pamela andersson

På dagens vandring med PT-maken Christer Skog.

ToppHälsa

Med topphälsas marknadschef Annika Kvist efter gårdagens moveoo-pass.

ToppHälsa

Utsikten från min terrass på Waterfront hotell!

ToppHälsa

En del av gänget inför vandringen.

OMG, han höll sitt löfte! Jippie!

Jag gillar verkligen såna som står för sina löften.

Som den här mannen.

I går morse när jag kom till frukosten på Frötuna Gård (där jag befinner mig på en cancerrehabvecka arrangerad av CancerRehabFonden) möttes jag av det här meddelandet:

Frötuna Gård

Och han gjorde det!

Han tog hand om allting och jag behövde inte bekymra mig ett dugg.

Bara några timmar senare när jag kom tillbaka efter cykeltur i regn låg där ett sms från ett okänd nummer och väntade på mig i telefonen på rummet.

Det var från min läkare.

Jag har ju tid hos honom för att få besked hur det står till med tumören den 22 september, men den tiden kan jag nu stryka.

”Allt ser bra ut, tumören vilar och eftersom jag är säker på att du har roligare saker för dig än att komma hit tyckte jag det var lika bra att jag sms:ade”.

Hahahahahahahaha!

Jag stapplade ut från rummet som i trans och tårarna rann när jag berättade för de andra i gruppen.

Vilken känsla!

Jag har fyra månader månader till på mig att leva, njuta, älska och skratta!

Nu är nästa kontroll i januari vilket känns helt fantastiskt långt bort!

Imorse gick jag på meditation och jag att där i tystnad med ett leende på läpparna.

Sedan fick jag Guds lapp av den snälla föreståndaren på Frötuna Gård.

Det kanske är lite fusk, men jag tänker ställa fram den åt mig själv den där dan i januari också.

Hoppas du inte tar illa upp av det, du däruppe.

Frötuna Gård

Här satt jag i går och minfulnessa mig.

Rosa Bandet

 

En väska packad för inre frid

Röhnisch

Var cancern än suttit hamnar den i huvudet till slut.

Det är CancerRehabFondens så klockrena budskap i den film som då och då dyker upp i TV4 eller i mitt facebookflöde.

Nu råkar jag ju ha cancer precis just där, i huvudet, men det är ju inte det som är andemeningen.

Hur bra det än går med behandlingarna, hur stark man än känner sig, kommer det där jobbiga tankarna ibland. Ofta om kvällen. Ofta i sängen när alla ljud och ljus tystnat och slocknat.

”Kommer jag att klara mig?”

”Hur länge får jag leva?”

”Jag vill ju se mina barn växa upp!”

CancerRehabFonden

Jag peppar ofta andra att våga vara svag ibland men själv ångar jag på som ett lokomotiv. Framåt, uppåt, oftare, starkare, mer, mer, mer!

I en sekund av självdistans insåg jag att kroppen inte orkar allt som jag själv vill. Jag stannade upp och för första gången lyssnade på riktigt, inte på vad kroppen ville – utan på vad den behövde.

Så där är jag i dag.

Med en resväska färdig att stängas.

Här ligger träningskläder av den mjukare, softare sorten. Böcker, body butters och bodyscrub.

Snart hoppar jag i bilen och åker på cancerrehab resten av veckan.

Jag har via en ansökan som jag mailade till CancerRehabFonden haft turen att få plats på Frötuna Gård och det känns både pirrigt och längtansfullt. Med tanke på den senaste tidens bakslag i form av dödsfall och galet mycket jobb känner jag hur jag längtar efter att bara få gå in i mig själv och reflektera, kanske läka sorgen.

I väntan på mitt eget leva-eller-dö-besked som är planerat till den 22 september ska jag unna mig vila, meditation och lugn.

Hejdå stress.

Hejdå krav.

När vi ses på ToppLoppet den 19 september (det går att anmäla sig på plats) är det förhoppningsvis en glad och utvilad kropp som ställer sig på startlinjen!

Rosa Bandet

Förr4esten; i dag börjar Rosa Bandet säljas! Årets design är gjord av arkitekttrion Claesson Koiviso Rune!

En fågel – och jag visste att han somnat in

Pamela Andersson

Livet är så upp och ner.

Ett fantastiskt 50-årsfirande, en lyckad boksignering, en sommar med vila, återhämtning och kvällar när jag skrattat så att jag fått träningsvärk i kinderna.

Meningen var att den känslan skulle hålla i sig resten av året.

Skratten och de sammetslena kvällarna i augusti skulle värma mig ända fram till jul. Minst.

Men livet går sina egna vägar.

Det är inte alltid det kommer som en blixt från en klar himmel – som när min pappa dog för snart två år sedan – ibland kommer det som ett sms.

Eller en telefonsignal som skär genom den disiga morgonen och som man hör alldeles för sent för att hinna svara.

En fågel satte sig på fönsterblecket.

Klockan var 06.05 och jag visste att han är död nu.

Min mammas man, min bonuspappa, den enda pappa jag hade kvar – är borta.

Oväntat, plötsligt och alldeles för tidigt. Åt helvete för tidigt.

Jag hann upp på sjukhuset, jag hann sitta och smeka hans panna och säga hur mycket vi älskar honom, hur mycket han har betytt för mig och mina barn, hur oändligt älskad han var och även om han inte var vaken reagerade hans kropp.

Morgonen därpå kom han som en fågel.

Vi åkte direkt mamma och jag, och de hade gjort det så fint på hans rum.

Två rosor, ett konstgjort ljus och en liten ängel.

Varför är det alltid de snällaste människorna som försvinner först? Är det så himla kymigt där uppe så att man plockar de varmaste personerna, de mest älskade, tidigare än de andra?

Först pappa. Sedan min barndomskamrat. Och nu mina barns älskade morfar K.

Efter att alla tårar torkat ut funderade sonen länge tyst och sedan sa han:

”Mamma. Det känns verkligen som vi har otur. Först du som är sjuk. Och nu två morfar som är döda.”

Orden högg i hjärtat.

Det får vara bra nu.

Lämna oss i fred nu, liemannen.

Kan man skratta ihjäl en tumör?

Måns Möller

I fredags firade jag min födelsedag med ett jätteparty i Stockholm. 110 gäster som skrattade, partade och dansade i den fantastiska villa jag hyrt intill Mälaren.

”Du har till och med fixat månsken!” jublade en av gästerna när solen gick ner och månen speglade sig i det blanka mörka vattnet utanför de enorma fönstren. Det var en kväll att minnas för alltid, skratten ligger fortfarande som en mjuk kärleksboll i mitt hjärta och jag tänker att den känslan ska hålla i sig resten av året.

Kanske livet.

Jag behöver bara tänka på fredagen så blir jag glad. Om tillvaron rämnar ska jag hålla fast i känslan av kärlek, samhörighet och generositet som genomsyrade en av de roligaste födelsedagsfester jag haft.

Alla vänner som bjöd på sig själva i tal, sånger och långa härliga kramar. Skratt, bubbel, ett band som spelade alla mina gamla favvolåtar, sonen och bonussonen som uppträdde på scenen, makens fantastiska kärleksvisor.

Pamela Andersson

För att inte tala om Malena Laszlo, ja, den Malena Laszlo, som sjöng sin egen ”Pam’s sång” för mig så vackert att tårarna trillade.

I morgon är det dags igen.

Tumören ska röntgas och jag förbereder mig med ett glas rött vin och med ett kvittrande hjärta.

Jag leder med 6-1, jag har tagit hem första setet i tennismatchen mot cancern och hjärntumören och jag hoppas att röntgenbilderna ska ge mig det besked jag vill ha.

Att skratten och bilderna från festen som jag lagrat i hjärnan ska knäcka cancern totalt.

”Det är bra att du är glad, mamma, för om man skrattar mycket så lever man längre har jag hört. Och du skrattar ju ofta”, sa sonen nån dag efter festen.

Hörde du det, tumören? Eller har jag redan skrattat ihjäl dig?

Pamela Andersson

Pamela Andersson

Pamela Andersson, Claes Blom

Pamela Andersson

Pamela Andersson

Pamela Andersson, Simona Ahrnstedt

Pamela Andersson

Måns Möller

Pamela Andersson, Christer Skog

Sjuk och ful på min egen Golgata

Mellanfjärden

I dag är det exakt tre år sedan jag låg på den där britsen på Karolinska och skjutsades genom korridorerna ner till operationssalen. Nyduschad med det där äckliga men nödvändiga hibiscrub-medlet för att man ska vara så bakteriefri som det bara går men som alltid ger en grym bad hair-day. Håret kändes som en blandning av såpa och tagel.

Sjuk och ful rullades jag på min egen Golgata av en av mina bästa kompisar vars ansikte var det sista jag såg innan jag somnade av narkosen.

Dagen D.

Den 21 augusti 2012.

Dagen då min fantastiska läkare med precision och enorm skicklighet varsamt avlägsnade så mycket han kunde av den tumör som bosatt sig i mitt huvud och gav mig ytterligare några år till att leva.

I tre år har jag kämpat för att få ännu lite mera tid, köpa mig ännu några år tillsammans med familjen och alla vänner.

Jag ser inget slut på kampen.

Inte än.

Den 2 september är det ny röntgen på den del av tumören som är kvar, och trots att den krympt, lever jag med risken att den alltid kan vakna igen.

Det står 6-1 till mig i matchen mot tumören, och snart är det dags för nästa set. Att spela tennis med döden är en balansgång, men jag har unnat mig att njuta under sommaren av de stora siffrorna i första set.

Nu är jag på gång igen.

Röhnisch

Bara i veckan har jag tränat i Hagaparken med Lofsan Sandström och ToppHälsa-läsarna som dök upp. Vi kör varje tisdag kl 18.00, helt gratis och ingen föranmälning så det är bara att dyka upp. Vi tränar i vår egen takt inför ToppLoppet den 19 sept, och jag tänker mig att jag ska orka gå/springa 5 km i alla fall.

Tre år senare: 21 augusti 2015.

I går firade jag min första bröllopsdag (lite för sent) med maken och ikväll får jag krama om mina barn igen som kommer efter två veckor hos sin pappa.

Jag lever fortfarande.

Och håret är snyggare.

Pamela Andersson Christer Skog

När det onda kommer ikapp

Prästkrage

Å ena sidan har det varit en fantastisk sommar med familjen, goda vänner, en sommar utan smärtor i kroppen och med barnkramar som inte gjort ont.

Å andra sidan har det onda kommit ikapp mig när det drabbat två personer i min närhet.

En av dem somnade in för gott för några veckor sedan, och i fredags gick jag på min bästa barndomsväns begravning.

Den här krönikan som publicerades på helahalsingland.se den 14 augusti är till dig Nettan:

 

Hjärtat ekar tomt. Jag går in på mina meddelanden på facebook men det har inte kommit något nytt.

Min bästa barndomsvän begravs i dag och det är tomt i inkorgen.

Mejlgången från himlen verkar trög och jag försöker söka tröst i hennes tidigare mejl, men gråtklumpen i halsen försvinner inte.

Tårarna rinner nedför mina kinder när jag går tillbaka och läser vår konversation.

Alla ord. Det enda jag har kvar av dig, min vän.

Och så armbandet du gav mig ”bara för att”.

”Jag ville ha ett själv och om jag skulle ha ett så ska du också ha ett. Det blir inte rätt annars, så är det bara. Tillsammans blir vi starkare” skrev du.

Det var du som kom ihåg allt, som påminde mig om saker jag glömt. Som skickade bilder och fick mig att skratta högt över hur vi såg ut på den tiden, på 70-talet. Du tröstade mig när min pappa dog för två år sedan och skrev så fint att jag gråter igen när jag läser det.

Du sjöng högt i bilen när musiken vi upptäckte tillsammans spelades och så sent som i våras skrev du glatt om bilfärden med låten London Calling av The Clash som du tillägnade min pappa.

”Jag sjöng extra högt för oss båda och flinade länge efteråt och skänkte en tanke till ‘go-Bengt’ som sponsrade vårt musikintresse”, skrev du och jag blev glad.

Under många år hördes vi knappt av, vi levde olika liv och valde olika vägar när vi blev äldre. Men samma dag som jag gick ut med att jag drabbats av en hjärntumör fick jag ett meddelande från dig.

”Läste att livet jävlas med dig…” och så började vi vår kamp tillsammans.

Kampen för livet – och mot cancern.

I tre år har vi peppat varandra, du och jag. Vi har delat positiva minnen, skrivit av oss ilskan och förtvivlan, skrattat åt alla minnen (som du kommer ihåg åt mig) och tröstat varandra när det känts tungt.

Nu kommer det inga glada emoji-gubbar i min inbox från dig längre, och det känns så jävla orättvist.

Dina ninjas, som du kallade cellgifterna, förlorade kampen och jag kunde inget göra. Jag satt intill med din hand i min en sista gång innan du somnade in några dagar senare, och jag ska alltid vara tacksam för att vi fick en fin stund tillsammans innan allt var över.

Du var min bästa vän när jag var liten – och sin första bästa vän glömmer man aldrig.

Så sjung så högt du kan i himlen, sjung så att änglarna får hålla för öronen.

Jag ska kämpa vidare härnere. För oss båda.

Pamela Andersson