Är det fel att bara vilja vara lite glad?

På språng. Som alla andra.

På språng. Som alla andra.

De kommer med sina kassar och tränger sig in i en redan fullsatt buss. Har inte tid att vänta på nästa. Ena kassen hänger utanför, skitsamma, ”kör bara!”. Jag ser dem i rulltrappan, i tunnelbanan och på gatorna.

Kvinnorna, för det är ofta kvinnor, med flackande blickar och röda kinder som tränger sig före i kassan och som sen släpar runt med sina påsar och väskor i ett tempo som gör dem flåsiga och andfådda. Svettdroppar i en blank panna och med en hysterisk, nästan manisk stirrande blick.

Så mycket som ska göras.

Så mycket som ska hinnas.

Jag ser dem rusa omkring som de små mössen i sagan om Askungen på julafton och vet att jag i mitt tidigare liv har varit en av dem. En av dem som ska göra så mycket inför jul och nyår att när helgerna väl kommit har varit så sönderstressad så att jag inte kunnat njuta av allt utan bara fortsatt att stressat mig igenom dagarna.

Istället för att nöja mig med lite mindre juldekorationer, färre julklappar och kanske ett lite stökigare hem har jag vänt ut och in på mig själv för att ha den perfekta julen i det perfekta hemmet och så har jag suttit där i soffan och varit allt annat än den perfekta mamman.

Jag har varit för utsjasad för att njuta.

För stressad för att göra saker som barnen verkligen har längtat efter. Diskat och fejat istället för att gå på bio, ligga i soffan och tv-mysa, spela spel (som inte är i paddan eller i mobilen) eller bara att chilla, som sonen säger.

Om man nu ska försöka hitta något positivt som den där hjärntumören som jag levt med har medfört, så är det att jag helt enkelt inte klarar av den stressen längre.

Hjärnan strejkar när det blir för mycket och jag lärt mig att sortera och bara välja det viktigaste att fokusera på.

Lite mera sånt här. Och mindre kassar. Tack.

Lite mera sånt här. Och mindre kassar. Tack.

”Good enough” är ett bra ledord.

Allt behöver inte vara perfekt, det räcker om det är good enough.

Det är dessutom betydligt hälsosammare.

När vi blir stressar för mycket utsöndras ett ämne i kroppen som heter kortisol. Det är ett stresshormon som kan ge dig sömnsvårigheter, minskat immunförsvar, övervikt och nedstämdhet. Och vem vill liksom ha det under jul?

Inte jag i alla fall.

Jag vill bara vara glad – det kan väl inte vara fel? Och så vill jag få lite efterlängtad sinnesro och då har jag det hellre mera oorganiserat och med en huller-om-buller-planering.

Dessutom är det ju så mycket enklare nu för tiden. Klapparna kan man handla på nätet, och de senaste åren har jag till och köpt granen via webben och dessutom fått den hemkörd ända fram dörren. Fem trappor upp.

Det enkla är det nya svarta, om ni frågar mig.

Good Enough-Jul på er alla!

Hjärntumörblogg

En glad jul är egentligen det enda jag vill ha! Här med ToppHälsas redaktion.

 1. Hej Pamela,

  Jag skriver med anledning av din sjukdom, som jag för ett år sedan, fick reda på att även jag lider av. Själv är jag man, 31 och liksom du-väldigt fysiskt aktiv och i bra form. Jag insjuknade för ganska precis ett år sedan genom ett epilepsianfall vilket föranledde en rad undersökningar och till sist gjordes en biopsi där det konstaterades att jag har astrocytom grad 2. Detta anfall ledde till en närminnesstörning som jag fortfarande lider av, men som blivit allt bättre. Det är alltså det sk. ”Episodiska minnet” som är påverkat.
  Jag har förstått att din tumör står still för tillfället och jag undrar vilka behandlingsformer du genomgick fram tills dess du fick reda på att den stannat.
  Min tumör stannade efter första dosen lomustine men började sen öka aningen i kontrast, varpå man satte in temodal. Jag har dessvärre inte svarat speciellt bra på denna och man har nu bestämt sig för att man vill stråla på det område där kontrasten ökat.

  Kort och gott, jag är lite nyfiken på dina erfarenheter kring sjukdomen och vilken medicinering du hittills genomgått.

  Förstår givetvis om du inte känner för att dela med dig då det såklart är ett känsligt ämne. Vill du detta så är min e-post: broder_joel@hotmail.com

  Mvh
  Joel

 2. Så sant Pamela! Det som skapar julstämning är inte antalet tomtar och klappar utan att få umgås med nära och kära och mysa.
  Ha en härlig jul med de dina och hoppas den blir så som ni önskar!
  Kram

 3. Wow! Så himla snygg du är! Vilken snygg färg på klänningen …😊 Du passar såååå bra i den ‘oxå’!💞💖😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..