cropped-logo-topphalsa_pilates.png

Bör du träna ifall du har ont i ryggen?

Lise Korsedahl

backpain

Jag tränar ofta människor som har ont, eller har haft smärta under en längre tid och som är rädda för att smärtan skall komma tillbaka eller bli värre. Jag har full respekt för detta och varit där själv.

Skall du träna när du har ont i ryggen?

Detta är ju självklart individuellt (det finns många anledningar till varför du har ont) och jag tycker ju definitivt du skall få råd av en läkare innan du börjar mixa ihop egna träningsprogram (fast hur stor är sannolikheten att du börjar med detta när smärtan ligger på 8 på en skala 1-10?).

Mina läkare sa så här (och de hade rätt): DU MÅSTE TRÄNA, LISE; annars blir det bara värre! Bit ihop och ta dina smärtstillande men .. TRÄNA!

När mina läkare sa ordet ”träna” var det INTE att springa maraton, köra marklyft eller börja med crossfit. Det mina läkare menade var rätta övningar för ryggen. De menade rehabträning.

 

Jag stoppade i mig smärtstillande, åkte iväg till gymmet, rullade lite fram och tillbaka på denna bollen, grät ibland under tiden och ville bara därifrån MEN jag gjorde det!

Och vad hände? Jo det blev bättre! Inte på en gång men efter några veckor kände jag redan skillnad. Det tog ÅR innan jag var mer eller mindre helt återställd men jag gjorde som dem sa och nu är jag smärtfri!

Rör på dig ifall du har ont i ryggen, den vill oftast ha lite rörlighet men då av rätt sort! I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit om mina 5 rehabövningar som hjälpte mig!

 

Ta kontakt med en sjukgymnast som kan rygg och be om hjälp eller kontakta en personlig tränare som har erfarenheter av ryggar.

Ha tålamod och du kommer bli bättre!

 

Va rädd om dig!

Kärlek från mig,

Lise

Firar 17:e maj med svensk smörgåstårta!

Lise Korsedahl

I Oslo är det verkligen folkfest idag,  den 17:e maj,  då alla normännen firar sin nationaldag.

Min son är här från Göteborg och vi ville därför självklart spetsa till det med en svensk smörgåstårta!

Alla normännen äter ”pølse i lompe”  och glass medan vi från Göteborg kör lite Swedish kost istället,  smörgåstårtan, (en riktig bra kalori bomb)!

Med handen på hjärtat tar det lite emot att lägga ut bilden på tårtan men jag vill poängtera att det är min ALLRA FÖRSTA jag lagar själv!!

Jag hittade recept här men valde även att dekorera med ost och skinka för den som inte ville ha räkor.

Så bilden visar min lilla biceps och tårtan som tog timmar att tillaga. 

image

image

image

image

Och här ser ni Oslo idag…

image

Grattis Norge idag på denna dag och till en stor kram till den som uppfann smörgåstårtan.

Kärlek från mig,
Lise

Krönika: Att avstå från kärlek

Lise Korsedahl

Kuni-Takahashi-Baghdad-03-Lightbox

Jag fick slänga mig ner på golvet bakom mitt skrivbord. Jag hörde kraftiga ljud och det lät som fyrverkeri.  Jag hörde min kollega skrika ”ligg still!!”. Det tok endast några korta sekunder innan hela mitt liv passerade och jag tänkte ”är detta hur det skall sluta?” 

Det var ett attentat. Det var Bagdad.

Lillians ögon blev blanka när hon berättade detta och började gråta. Hon såg mig in i ögonen och sa ”förlåt Lise men jag blir lite emotionell ibland”.

Lillian är 75 år gammal. Hon hade bett om att få träffa mig utan att jag visste vem hon var. Jag kände igen denna kvinnan så väl men kunde ej placera henne. Alla bitar föll på plats när han berättade att hon hade varit på FRAM Helserehab tillsammans med min pappa förra året.

Lillian gick i pension 8 år sedan. Hon gav hela sitt liv åt den Norske Utenrikstjenesten.

Hon fångade upp intresset för språk då hon var 15 år och bodde i Paris som au-pair. Sedan gick resan vidare till England, USA, Afrika, Irak, Canada.

Lillian har inga barn och aldrig varit gift. Jag tror hon var gift med sitt jobb. Lillian arbetade som diplomat.

En middag hon deltog i gav henne jobb på den Pakistanska ambassaden. Där jobbade hon som redovisningsassistent. Några månader senare var hon och åt middag med Kungen av Pakistan. En middag ledde till en ny och hon har träffat den Norska Kungafamiljen, USA’s president, samt många andra högt uppsatta människor inom politik som kungafamiljer från olika länder.

Avstå från kärlek

Hur kommer det sig att hon valde att avstå från kärlek och familj?

Hennes längsta förhållande var 3 år tillsammans med en fransk greve. Han var 20 år äldre än henne och hon gjorde slut på grund av åldersskillnaden. Ett år senare gick han bort i cancer.

Lillian säger: ”Lise, slösa inte på kärleken. Ta inte så dumma beslut som jag gjorde. Det kan ångras resten av livet. Hade jag haft lite mer förnuft hade jag ej gjort slut. Då hade jag dessutom varit grevinna”.

Under tiden jag satt med Lillian hade jag glömt bort syftet med mötet och anledningen till varför vi skulle träffas. Det var henne berättelse som fångade all min uppmärksamhet.

Efter att Lillian hade avslutat sin tjänst för den norska stat valde hon att leva sitt liv med sig själv i centrum av det.

Då bröt hon benet som numera innehåller 12 skruvar, hon fick cancer och blodpropp två gånger.

Är det möjligt tänkte jag??!

Jag satt med tårar i ögonen och var mycket berörd över denna kvinnan och hennes historia.

Hon lutar sig mot mig och säger:

Lise, jag har rehabtränat sen augusti förra året och vill nu leva. Jag vill komma så långt bort från känslan jag hade i Bagdad när jag låg på golvet och trodde livet var över.

Jag vill lära mig spela tennis så vill du hjälpa mig träna upp lite styrka i armar och ben?Mitt svar var JA!

Hon tog min hand och sa ”vi kommer bli ett bra team du och jag!”

Lillian berör mig på många olika sätt. Från att ligga på golv under ett attentat och tro att livet är över. Från avstå från kärlek pga rädsla.

Lillian väljer att ta återproducera energi från den hon har kvar.

Lillian har precis bestämt sig för att leva.

/Lise

 

Mina rehabövningar (fantastiskt för onda ländryggar)

Lise Korsedahl

5 övningar för dig som har ont i ländryggen

Jag har lovat att dela med mig mina rehabövningar. Övningarna är baserat på McKenzie metoden som visar sig vara fantastisk för ryggar.

Här är övningarna jag gör för fullt just nu:

backpa2 (1) en bra övning om du har ont i ländryggen

Övning mot ryggont 1: Bakåtböjningar

Jag får än så länge ta dessa liggande då den stående varianten fortfarande lägger lite mycket tryck på min ryggrad.

Jag håller positionen i ca 45 sekunder och vilar på magen i ca 15 sekunder. Jag andas långsamt (yogaandning) och utför denna övningen i ca 5 minuter.

Jag har dessa första dagarna fått vara försiktig med att inte göra för många men skall från och med imorgon göra denna övningen ca 4-5 ggr /dagligen.

 

 

heller – övningen mot smärta vid ländryggen

Övning mot ryggont 2: Tiltar bäckenet 

Gör det ca 10 gånger (efter varje bakåtböjning).

Övningen gör jag ca 4-5 gr/dagligen.

 

 

LARGER-side-leg-lift övning mot smärta vid ländryggen

Övning mot ryggont 3: Sidolyft av benen

Jag utför denna övningen utan att vrida höften men lyfter benet 10 gr/varje sida.

Övningen gör jag ca 4-5 gr/dagligen.

 

 

McKenzie-Back-Figure smärta vid ländryggen övning

Övning mot ryggont 4: Stretch av sätesmusklerna

Denna utförs försiktigt men skall göras nu ca 4-5 ggr om dagen. Jag är otroligt (!!) stram i min vänsta så denna stretchas. Jag får hjälp med min stretch men har du ingen som kan stretcha dig är det bara att göra som bilden visar ovan.

Övningen gör jag ca 4-5 gr/dagligen.

 

 

McKenzie-Back-Figure-11 smärta vid ländryggen övning

Övning mot ryggont 5: Avslappning

På detta vis slappnar jag av. Ryggen utsätts ej för så mycket tryck och här använder jag pilatesbollen. En stol går också utmärkt men se till att knäna är i ca 90 graders vinkel.

I tillägg till detta skall jag stå på crosstrainern varje dag.

Hoppas detta är övningar som kanske hjälper dig ifall du har ont i din ländrygg. De har en snabb och smärtestillande effekt.

Lycka till och ta hand om dig!

/Lise

Ett flöde i kroppen ger en magisk känsla

Lise Korsedahl

När jag tränar Yoga eller Pilates är det viktigt med flödet. Jag försöker bara låta kroppen bestämma ibland vad den skall göra och då får jag en skön känsla inom mig.

Idag tränade jag igenom koreografi samt körde en del handstående. Det kändes skönt i kroppen efteråt och jag känner definitivt att jag jobbat med magmusklerna! Härligt men framför allt var det ett skönt flöde jag hade i kroppen.

Kroppen bara gjorde sitt typ – svårt att förklara hur och vad egentligen…

12899720_215007725527641_1034682040_n

Testa du också nån gång för att det är en otrolig känsla. Tankarna står på flygplansläge och kroppen lever sitt egna liv – helt magiskt.

Här är mina minnen från idag

12874103_215011655527248_1129166592_o 12516423_214938052201275_932166229_n 12476562_214938305534583_1988264734_n 12421537_215011458860601_811531250_n

Med en mycket speciell person i tankarna kändes det gott att genomföra dagens träning….  <3

Njut av kvällen och dagen som kommer!

Kärlek från mig,

Lise

PT Lise – 4 tips som kan öka din motivation!

Lise Korsedahl

workout-motivation-hacks

Är du ute efter att göra dina cardiopass eller ditt styrkepass på gymmet som en del av din dagliga rutin? De flesta motionärer vill svettas mer, träna oftare men saknar motivationen för att komma igång. Många av oss skulle vilja vara den som säger ”visst vi kan ta en lunch idag men jag skall bara hinna träna innan”.

Forskare säger att det tar 21 dagar för en människa att anpassa sig till en ny vana men vad gör man den 29:e dagen när det blåser storm ute, regnar och du är känner dig för trött för att springa eller ta dig till gymmet?

Ge dig själv en belöning

rewards

Visst kan en del människor motiveras av ”en bätter hälsa” eller ”en sund livsstil” men inte alla attraheras på samma sätt av just de orden. Vad med en tidning, en good smoothie eller ett biobesök? Forskare säger att en belöning kan få din hjärna att göra en koppling slik att det blir lättare för dig att göra det du önskar göra till en vana.

En yttre belöning är så kraftfull att din hjärna kan använda denna på det vis att den gör en koppling till beteendet slit att det blir värt besväret

Skriv ett kontrakt

kontrakt

Vi kan ge löften till oss själva varje dag men forskning säger att vi är mer noga med att följa upp löften vi gör framför vänner. Du kan skapa ett kontrakt som säger att du måste betala din kompis 100 kr om du skippar ditt nästa träningspass.

Jag lovar att utföra minst 2 pass i veckan under de 12 närmaste veckorna. Om jag inte utför dessa pass kommer jag betala en form av straff till min vän …

Oavsätt vad straffet är kommer känslan av att behöva erkänna inför vänner att du ej höll ditt ord kännas mer än själva straffet du utför. Det blir en typ av dubbel bestraffning, men det visar sig fungera.

Positivt tänkande

psotitiv

Att tänka positivt kan låta lite enklare än vad det är ibland. Visst skulle vi alla vilja tänka positivt men ibland är det lite svårare och då får du tvinga dig lite att göra detta. Börja med att tänka hur skönt det skall bli att komma ut i solen, hur gott det kommer kännas om några timmar.

Efter att du föreställt dig alla hinder är det enklare för dig att gå igenom detaljerna samt skapa en plan för hur du skall övervinna dessa samt nå dit du vill

Få betalt

paid

Det kanske kan vara bra att använda kontanter? En undersökning utfördes i USA där några i gruppen fick $ 100 för att gå till gymmet. Gruppen av människor som fick betald tränade oftare.

Money talks and bullshit walks

Har du inga vänner som önskar betala dig $ 100 för att du går till gymmet kan du testa appen PACT. Den betalar dig för att träna och tar betald ifall du inte tränar! Så här blir du lite illa tvungen!

Oavsett vilken metod du använder är det viktigt att den fungerar för dig. Om inte meningen ”skaffa dig en sundare livsstil” hjälper dig är det helt OK för att vi alla är olika. Det som är viktigt är att metoden passar DIG och att det får dig på vägen åt rätt håll – ditt mål.

Lycka till!

/Lise

Påskövningar som ger dig inre styrka

Lise Korsedahl

Nu är det påsk och det märks markant i grannlandet Norge! Jag har bott i olika länder (USA, Sverige och Brasilien) och ingen firar påsken på det vis som norrmännen gör! Alla (och då menar jag nästan alla!) åker till hytta (vinterstugan i fjällen) och går på skidor.

På gymmet är det inte många som rör sig alls och mina PT kunder passade på att klämma in extra många pass förra veckan då de skulle till hytta (såklart!).

Skiner solen kan du passa på att njuta av den samt träna utomhus precis som jag gjorde i helgen! Passa på att få lite färg och bli stark under tiden!

Här är några av mina favorit övningar som du också kan göra  – oavsett vart du än befinner dig!

12380343_213217512373329_1456748199_n 12782437_213217542373326_1771138191_n

12895303_213217549039992_1658030102_n

Oavsett vart du befinner dig mår din kropp bra av att vara i rörelse!

Njut av veckan som vi befinner oss i nu!

Kärlek från mig,

Lise

Jag lämnar ett rum och kliver in i ett annat

Lise Korsedahl

10599133_781107731994019_6491695403590728273_n

Man måste lämna ett rum för kunna kliva in i ett nytt. Jag har nu valt att lämna SATSELIXIA Norge och kommer kliva in i två nya rum vilket blir otroligt häftigt. Precis som Elling säger i sin film Mors Elling går allt över.. men över till något annat.

Jag kommer bland annat finnas på Pilatesroom i Oslo – sjukt häftigt. Det är en läcker pilates studio (Oslo’s största) som ligger ett stenkast från slottet precis bakom den Amerikanska ambassaden.

11950300_786828344755291_1540505388371828822_o sertifisert_instruktor

Jag kommer lägga mer fokus nu på reformer och skall dela med mig en massa nytt.

Så är du i Oslo får du definitivt komma och hälsa på mig!

Njut av din dag!

Kram Lise

 

 

Acroyoga – våga ha kul som nybörjare

Lise Korsedahl

IMG_20160309_005143Jag är i botten en pilates tjej vilket innebär att jag inte är så mycket upp och ner i luften men mera ”grounded”. Jag började med handstående ett par år sedan. Det var läskigt och jag grät första gången jag var upp och ner. Jag anlitade en av Sveriges mest kända luftakrobat, Milla, och på det vis började min resa.

Här har ni videon .. (inga experter direkt.. haha)

https://youtu.be/rRH6IHbiEec

Jag skrev ju förra dagen att det är viktigt att hitta känslan när man tränar. Silje och jag är väldigt duktiga på det och vi skrattar alltid lika mycket när vi tränar. Vi leker oss fram, testar nya saker, hittar en bild på instragram och försöker ”kopiera” (fast vi inser att vi måste öva oftare!) haha – vi har med andra ord KUL!

PhotoGrid_1457479994208

Vi är inga experter inom detta området men vi får träning, vi har kul och vi lever!

IMG_20160309_004327

Våga fokusera på känslan när du tränar

Lise Korsedahl

Varje dag skall vi prestera i något. Vi skall leva upp till vad människor i vår närhet förväntar sig av oss samt leva upp till olika krav. Kraven är ofta höga och vi är sällan 100% nöjda. Vem ställer dessa krav och hur kommer det sig att vi aldrig känner oss nöjda?

IMG_20160305_185614

Att ställa krav kan självklart vara bra. Vi växer som människor och vi utvecklas men ibland kan kraven ta lite överhand.

Jag ser det ofta (dagligen) inom träning. Det fokuseras alldeles för mycket på att prestera samt se ut på ett visst sätt.

Hitta känslan

Vi glömmer det väsentliga – känslan!

Fokusera mer på känslan och dela kroppen i två olika enheter när du tränar. Hjärnan behövs inte så mycket under ditt pass. Din kropp (dina muskler) pratar ett annat språk som hjärnan inte alltid förstår.

Jag brukar säga till mina medlemmar och PT-kunder att kroppen kan delas vid halsen. Våga fokusera på det som finns nedanför halsen och låt hjärnan få en liten ”microsemester” under tiden.

Igår var jag och tränade tillsammans med min underbara kompis Jannicke (som jag känt i 41 år!!). Hon hade med sin son Mathias och vi hade så kul! Alltid (och jag menar ALLTID) efter att jag avslutar mina träningspass ser jag till att leka loss lite.

20160305_152717-01

Mathias, min kompis Jannickes son. Så himla kul att träna tillsammans med dessa glada människor igår!

20160305_151142

Här ser det ut som jag har otroligt tråkigt – men det har jag inte… råkar bara ha en ”vad sysslar jag med blick” HAHA

IMG_20160302_221645

Jag är 46 år men drar fram barnet i mig. Jag slår hjul, står på händer, rullar runt på bollar och bara skrattar.

Jag avslutar mina träningspass med glädje och skratt. Det är det jag vill minnas från min träning. Jag för ingen träningsdagbok men fokuserar på att hitta känslan!

Känslan måste existera, den skall kännas och vara levande och ta mig till att jag fortsätta träna! Då kommer ju resultaten ändå, eller hur?

20160302_121355-01-02

Under tiden jag och Silje står här och skrattar så händer det saker på insidan!

IMG_20160302_221930

Meditation är bra – här utför jag det på bollen! Tro mig min hjärna jobbar inte under denna övningen (då hade jag ramlat av för länge sedan!)

Hade jag endast fokuserat på antal kilon jag lyfter, hur många minuter jag står i en planka, vad jag väger eller hur jag ser ut hade jag nog lagt av och tappat motivationen för länge sen men tanke på att jag fick verkligen börja om från början i 2008.

Åldern har nog kanske gjort mig klokare men det är mitt ansvar som tränare att vidarebefordra detta till människor jag tränar. 

Jag har tränat alldeles för många människor och vittnat till alldeles för många positiva resultat för att tro något annat.

Ha kul!

Se till att du har kul under tiden du tränar. Fokusera på det som får dig att må bra – då kommer resultaten som brev på posten!

Kärlek från mig,

Lise