cropped-logo-topphalsa_pilates.png

Firar 17:e maj med svensk smörgåstårta!

Lise Korsedahl

I Oslo är det verkligen folkfest idag,  den 17:e maj,  då alla normännen firar sin nationaldag.

Min son är här från Göteborg och vi ville därför självklart spetsa till det med en svensk smörgåstårta!

Alla normännen äter ”pølse i lompe”  och glass medan vi från Göteborg kör lite Swedish kost istället,  smörgåstårtan, (en riktig bra kalori bomb)!

Med handen på hjärtat tar det lite emot att lägga ut bilden på tårtan men jag vill poängtera att det är min ALLRA FÖRSTA jag lagar själv!!

Jag hittade recept här men valde även att dekorera med ost och skinka för den som inte ville ha räkor.

Så bilden visar min lilla biceps och tårtan som tog timmar att tillaga. 

image

image

image

image

Och här ser ni Oslo idag…

image

Grattis Norge idag på denna dag och till en stor kram till den som uppfann smörgåstårtan.

Kärlek från mig,
Lise

Krönika: Att avstå från kärlek

Lise Korsedahl

Kuni-Takahashi-Baghdad-03-Lightbox

Jag fick slänga mig ner på golvet bakom mitt skrivbord. Jag hörde kraftiga ljud och det lät som fyrverkeri.  Jag hörde min kollega skrika ”ligg still!!”. Det tok endast några korta sekunder innan hela mitt liv passerade och jag tänkte ”är detta hur det skall sluta?” 

Det var ett attentat. Det var Bagdad.

Lillians ögon blev blanka när hon berättade detta och började gråta. Hon såg mig in i ögonen och sa ”förlåt Lise men jag blir lite emotionell ibland”.

Lillian är 75 år gammal. Hon hade bett om att få träffa mig utan att jag visste vem hon var. Jag kände igen denna kvinnan så väl men kunde ej placera henne. Alla bitar föll på plats när han berättade att hon hade varit på FRAM Helserehab tillsammans med min pappa förra året.

Lillian gick i pension 8 år sedan. Hon gav hela sitt liv åt den Norske Utenrikstjenesten.

Hon fångade upp intresset för språk då hon var 15 år och bodde i Paris som au-pair. Sedan gick resan vidare till England, USA, Afrika, Irak, Canada.

Lillian har inga barn och aldrig varit gift. Jag tror hon var gift med sitt jobb. Lillian arbetade som diplomat.

En middag hon deltog i gav henne jobb på den Pakistanska ambassaden. Där jobbade hon som redovisningsassistent. Några månader senare var hon och åt middag med Kungen av Pakistan. En middag ledde till en ny och hon har träffat den Norska Kungafamiljen, USA’s president, samt många andra högt uppsatta människor inom politik som kungafamiljer från olika länder.

Avstå från kärlek

Hur kommer det sig att hon valde att avstå från kärlek och familj?

Hennes längsta förhållande var 3 år tillsammans med en fransk greve. Han var 20 år äldre än henne och hon gjorde slut på grund av åldersskillnaden. Ett år senare gick han bort i cancer.

Lillian säger: ”Lise, slösa inte på kärleken. Ta inte så dumma beslut som jag gjorde. Det kan ångras resten av livet. Hade jag haft lite mer förnuft hade jag ej gjort slut. Då hade jag dessutom varit grevinna”.

Under tiden jag satt med Lillian hade jag glömt bort syftet med mötet och anledningen till varför vi skulle träffas. Det var henne berättelse som fångade all min uppmärksamhet.

Efter att Lillian hade avslutat sin tjänst för den norska stat valde hon att leva sitt liv med sig själv i centrum av det.

Då bröt hon benet som numera innehåller 12 skruvar, hon fick cancer och blodpropp två gånger.

Är det möjligt tänkte jag??!

Jag satt med tårar i ögonen och var mycket berörd över denna kvinnan och hennes historia.

Hon lutar sig mot mig och säger:

Lise, jag har rehabtränat sen augusti förra året och vill nu leva. Jag vill komma så långt bort från känslan jag hade i Bagdad när jag låg på golvet och trodde livet var över.

Jag vill lära mig spela tennis så vill du hjälpa mig träna upp lite styrka i armar och ben?Mitt svar var JA!

Hon tog min hand och sa ”vi kommer bli ett bra team du och jag!”

Lillian berör mig på många olika sätt. Från att ligga på golv under ett attentat och tro att livet är över. Från avstå från kärlek pga rädsla.

Lillian väljer att ta återproducera energi från den hon har kvar.

Lillian har precis bestämt sig för att leva.

/Lise

 

Ett flöde i kroppen ger en magisk känsla

Lise Korsedahl

När jag tränar Yoga eller Pilates är det viktigt med flödet. Jag försöker bara låta kroppen bestämma ibland vad den skall göra och då får jag en skön känsla inom mig.

Idag tränade jag igenom koreografi samt körde en del handstående. Det kändes skönt i kroppen efteråt och jag känner definitivt att jag jobbat med magmusklerna! Härligt men framför allt var det ett skönt flöde jag hade i kroppen.

Kroppen bara gjorde sitt typ – svårt att förklara hur och vad egentligen…

12899720_215007725527641_1034682040_n

Testa du också nån gång för att det är en otrolig känsla. Tankarna står på flygplansläge och kroppen lever sitt egna liv – helt magiskt.

Här är mina minnen från idag

12874103_215011655527248_1129166592_o 12516423_214938052201275_932166229_n 12476562_214938305534583_1988264734_n 12421537_215011458860601_811531250_n

Med en mycket speciell person i tankarna kändes det gott att genomföra dagens träning….  <3

Njut av kvällen och dagen som kommer!

Kärlek från mig,

Lise

PT Lise – 4 tips som kan öka din motivation!

Lise Korsedahl

workout-motivation-hacks

Är du ute efter att göra dina cardiopass eller ditt styrkepass på gymmet som en del av din dagliga rutin? De flesta motionärer vill svettas mer, träna oftare men saknar motivationen för att komma igång. Många av oss skulle vilja vara den som säger ”visst vi kan ta en lunch idag men jag skall bara hinna träna innan”.

Forskare säger att det tar 21 dagar för en människa att anpassa sig till en ny vana men vad gör man den 29:e dagen när det blåser storm ute, regnar och du är känner dig för trött för att springa eller ta dig till gymmet?

Ge dig själv en belöning

rewards

Visst kan en del människor motiveras av ”en bätter hälsa” eller ”en sund livsstil” men inte alla attraheras på samma sätt av just de orden. Vad med en tidning, en good smoothie eller ett biobesök? Forskare säger att en belöning kan få din hjärna att göra en koppling slik att det blir lättare för dig att göra det du önskar göra till en vana.

En yttre belöning är så kraftfull att din hjärna kan använda denna på det vis att den gör en koppling till beteendet slit att det blir värt besväret

Skriv ett kontrakt

kontrakt

Vi kan ge löften till oss själva varje dag men forskning säger att vi är mer noga med att följa upp löften vi gör framför vänner. Du kan skapa ett kontrakt som säger att du måste betala din kompis 100 kr om du skippar ditt nästa träningspass.

Jag lovar att utföra minst 2 pass i veckan under de 12 närmaste veckorna. Om jag inte utför dessa pass kommer jag betala en form av straff till min vän …

Oavsätt vad straffet är kommer känslan av att behöva erkänna inför vänner att du ej höll ditt ord kännas mer än själva straffet du utför. Det blir en typ av dubbel bestraffning, men det visar sig fungera.

Positivt tänkande

psotitiv

Att tänka positivt kan låta lite enklare än vad det är ibland. Visst skulle vi alla vilja tänka positivt men ibland är det lite svårare och då får du tvinga dig lite att göra detta. Börja med att tänka hur skönt det skall bli att komma ut i solen, hur gott det kommer kännas om några timmar.

Efter att du föreställt dig alla hinder är det enklare för dig att gå igenom detaljerna samt skapa en plan för hur du skall övervinna dessa samt nå dit du vill

Få betalt

paid

Det kanske kan vara bra att använda kontanter? En undersökning utfördes i USA där några i gruppen fick $ 100 för att gå till gymmet. Gruppen av människor som fick betald tränade oftare.

Money talks and bullshit walks

Har du inga vänner som önskar betala dig $ 100 för att du går till gymmet kan du testa appen PACT. Den betalar dig för att träna och tar betald ifall du inte tränar! Så här blir du lite illa tvungen!

Oavsett vilken metod du använder är det viktigt att den fungerar för dig. Om inte meningen ”skaffa dig en sundare livsstil” hjälper dig är det helt OK för att vi alla är olika. Det som är viktigt är att metoden passar DIG och att det får dig på vägen åt rätt håll – ditt mål.

Lycka till!

/Lise

Påskövningar som ger dig inre styrka

Lise Korsedahl

Nu är det påsk och det märks markant i grannlandet Norge! Jag har bott i olika länder (USA, Sverige och Brasilien) och ingen firar påsken på det vis som norrmännen gör! Alla (och då menar jag nästan alla!) åker till hytta (vinterstugan i fjällen) och går på skidor.

På gymmet är det inte många som rör sig alls och mina PT kunder passade på att klämma in extra många pass förra veckan då de skulle till hytta (såklart!).

Skiner solen kan du passa på att njuta av den samt träna utomhus precis som jag gjorde i helgen! Passa på att få lite färg och bli stark under tiden!

Här är några av mina favorit övningar som du också kan göra  – oavsett vart du än befinner dig!

12380343_213217512373329_1456748199_n 12782437_213217542373326_1771138191_n

12895303_213217549039992_1658030102_n

Oavsett vart du befinner dig mår din kropp bra av att vara i rörelse!

Njut av veckan som vi befinner oss i nu!

Kärlek från mig,

Lise

Jag lämnar ett rum och kliver in i ett annat

Lise Korsedahl

10599133_781107731994019_6491695403590728273_n

Man måste lämna ett rum för kunna kliva in i ett nytt. Jag har nu valt att lämna SATSELIXIA Norge och kommer kliva in i två nya rum vilket blir otroligt häftigt. Precis som Elling säger i sin film Mors Elling går allt över.. men över till något annat.

Jag kommer bland annat finnas på Pilatesroom i Oslo – sjukt häftigt. Det är en läcker pilates studio (Oslo’s största) som ligger ett stenkast från slottet precis bakom den Amerikanska ambassaden.

11950300_786828344755291_1540505388371828822_o sertifisert_instruktor

Jag kommer lägga mer fokus nu på reformer och skall dela med mig en massa nytt.

Så är du i Oslo får du definitivt komma och hälsa på mig!

Njut av din dag!

Kram Lise

 

 

Acroyoga – våga ha kul som nybörjare

Lise Korsedahl

IMG_20160309_005143Jag är i botten en pilates tjej vilket innebär att jag inte är så mycket upp och ner i luften men mera ”grounded”. Jag började med handstående ett par år sedan. Det var läskigt och jag grät första gången jag var upp och ner. Jag anlitade en av Sveriges mest kända luftakrobat, Milla, och på det vis började min resa.

Här har ni videon .. (inga experter direkt.. haha)

https://youtu.be/rRH6IHbiEec

Jag skrev ju förra dagen att det är viktigt att hitta känslan när man tränar. Silje och jag är väldigt duktiga på det och vi skrattar alltid lika mycket när vi tränar. Vi leker oss fram, testar nya saker, hittar en bild på instragram och försöker ”kopiera” (fast vi inser att vi måste öva oftare!) haha – vi har med andra ord KUL!

PhotoGrid_1457479994208

Vi är inga experter inom detta området men vi får träning, vi har kul och vi lever!

IMG_20160309_004327

Våga fokusera på känslan när du tränar

Lise Korsedahl

Varje dag skall vi prestera i något. Vi skall leva upp till vad människor i vår närhet förväntar sig av oss samt leva upp till olika krav. Kraven är ofta höga och vi är sällan 100% nöjda. Vem ställer dessa krav och hur kommer det sig att vi aldrig känner oss nöjda?

IMG_20160305_185614

Att ställa krav kan självklart vara bra. Vi växer som människor och vi utvecklas men ibland kan kraven ta lite överhand.

Jag ser det ofta (dagligen) inom träning. Det fokuseras alldeles för mycket på att prestera samt se ut på ett visst sätt.

Hitta känslan

Vi glömmer det väsentliga – känslan!

Fokusera mer på känslan och dela kroppen i två olika enheter när du tränar. Hjärnan behövs inte så mycket under ditt pass. Din kropp (dina muskler) pratar ett annat språk som hjärnan inte alltid förstår.

Jag brukar säga till mina medlemmar och PT-kunder att kroppen kan delas vid halsen. Våga fokusera på det som finns nedanför halsen och låt hjärnan få en liten ”microsemester” under tiden.

Igår var jag och tränade tillsammans med min underbara kompis Jannicke (som jag känt i 41 år!!). Hon hade med sin son Mathias och vi hade så kul! Alltid (och jag menar ALLTID) efter att jag avslutar mina träningspass ser jag till att leka loss lite.

20160305_152717-01

Mathias, min kompis Jannickes son. Så himla kul att träna tillsammans med dessa glada människor igår!

20160305_151142

Här ser det ut som jag har otroligt tråkigt – men det har jag inte… råkar bara ha en ”vad sysslar jag med blick” HAHA

IMG_20160302_221645

Jag är 46 år men drar fram barnet i mig. Jag slår hjul, står på händer, rullar runt på bollar och bara skrattar.

Jag avslutar mina träningspass med glädje och skratt. Det är det jag vill minnas från min träning. Jag för ingen träningsdagbok men fokuserar på att hitta känslan!

Känslan måste existera, den skall kännas och vara levande och ta mig till att jag fortsätta träna! Då kommer ju resultaten ändå, eller hur?

20160302_121355-01-02

Under tiden jag och Silje står här och skrattar så händer det saker på insidan!

IMG_20160302_221930

Meditation är bra – här utför jag det på bollen! Tro mig min hjärna jobbar inte under denna övningen (då hade jag ramlat av för länge sedan!)

Hade jag endast fokuserat på antal kilon jag lyfter, hur många minuter jag står i en planka, vad jag väger eller hur jag ser ut hade jag nog lagt av och tappat motivationen för länge sen men tanke på att jag fick verkligen börja om från början i 2008.

Åldern har nog kanske gjort mig klokare men det är mitt ansvar som tränare att vidarebefordra detta till människor jag tränar. 

Jag har tränat alldeles för många människor och vittnat till alldeles för många positiva resultat för att tro något annat.

Ha kul!

Se till att du har kul under tiden du tränar. Fokusera på det som får dig att må bra – då kommer resultaten som brev på posten!

Kärlek från mig,

Lise

 

 

Att leva med sömnproblem är vanligare än vad man tror

Lise Korsedahl

image

​Alla som känner mig vet att jag lider av sömnproblem. Det är inget som har plötsligt dykt upp men något som funnits länge, under många år.

Det kommer ​gärna smygande i oktober och stannar ut mars-april. Under alla övriga månader sover jag bättre. Att sova bättre för mig innebär att ibland kunna sova upp till 6 (ibland 7) timmar.

Under denna tiden på året varierar sömnen från mellan 3-5 timmar. Inatt sov jag INGET.

image

Jag kan lägga mig, känna mig trött men hjärnan går ofta i spinn. J​ag kan även ligga och inte tänka på något särskilt. Vaknar jag kan jag bara glömma att somna om. Jag kan vakna mitt i natten och känna mig kreativ och utvilad (ja det låter konstigt kanske) men då kommer alla idéer. Precis som att jag inte har tid att sova…

Jag kan vakna och tänka på koreografi, saker jag vill göra,  skriva om …ja typ allt.

Jag har pratat med läkare om detta och anledningen till att detta slår nu, på denna tiden av året beror en hel del på solen. Min kropp får för lite solljus och detta kan påverka alla människor. Sen är det också stressrelaterat.

Jag har ett lågt (väldigt lågt) D-vitamin värde så jag har dubblat doseringen av den nu. Mitt värde var på 24 och ska helst ligga över 100.

Jag har testat andning, meditation och blivit testad på hur jag kan få ett bra samspel mellan hjärtat och hjärnan. ​På dessa tester har jag topp betyg men det beror på att jag arbetar ofta och aktivt med olika andningstekniker inom yoga och pilates …..men ändå har jag sömnproblem.

​Jag hoppas detta blir bättre med tiden. Att inte sova gott påverkar mer än vad man tror.

Med tanke på att jag sov 4,5 timme natt till igår, inget natt till idag hoppas jag att jag idag får sovit bättre.

Drabbas du av sömnproblem kan du läsa om Insomnia här. Många fler än vad vi tror lider av samma som mig.

Kärlek från mig,
Lise

Pilates – varför blev jag så besatt av denna träningsformen?

Lise Korsedahl

64441_10152712590290468_2007763836_nFör mig har alltid träning varit naturligt men i 2008 skadade jag min rygg och världen ställdes upp och ner på. Träning förvandlades från något roligt till ett ont, smärtsamt och ett stort måste.

Jag fick i flera år rehabilitera min rygg, den dagliga smärtan jag hade i kroppen (med och utan smärtstillande) och grät igenom många pass jag utförde. Vissa dagar, veckor låg jag bara på soffan och valde hellre smärta och smärtstillande då träningen var alldeles för jobbig att ta mig igenom.

Jag vet, från egen erfarenhet, att träning inte alltid är lika roligt och inspirerande. Det kan vara tufft ibland och andra dagar så himla lätt när allt bara flyter på.

För mig blev det viktigt att fokusera på känslorna kring själva träningen. Jag fick skaffa en relation till min kropp, mina muskler och knyta ett mer kärleksfullt band mellan hela kroppen. Jag fick lära upp min muskler från början hur dem skulle göra samt ge dem beröm när dem utförde små saker. Jag sänkte min krav, ändrade kurs helt och hållet och tog mig in i det jag hade läst skulle vara så bra, nämligen Pilates!

12620341_10156392867155184_913589249_o

Numera älskar jag det jag håller på mig, smärtan är borta och jag är starkare i ryggen nu än vad jag någon sinne varit.

Mina muskler lärde sig inte allt detta på en dag men numera sitter minnet av hur dem gör i alla muskelceller. Jag litar på min kropp, är stolt över min styrka och kommit längre än vad jag någonsin trodde jag skulle kunna komma.

Det är inte bara mig denna metoden fungerar på men så många andra.

Att vara stark i din vardag är det bästa du kan ge dig själv som gåva.

Kärlek från mig,

Lise