Hur stark är egentligen vältränad?

simonskold

Hur stark man ska vara för att vara vältränad är något som inte är jättelätt att svara på utan det beror givetvis på personen i fråga. Men det finns en tabell som jag tycker är väldigt intressant där man iaf kan få en uppfattning om hur man ligger till.

Jag har inte gjort den själv, det är Fitnesskolan  som har lagt ut den baserat på  ”Weightlifting Performance Standards” från ExRx.net och data från ”Basic Strength Standards”  baserat på definitioner från ”Practical Programming” av Kilgore, Ripptoe och Pendlay.

Man tittar alltså på vad man lyfter i 1RM och kan där i tabellen se hur man presterar i olika övningar. 1 RM står för en repetition max, och syftar alltså på hur tungt du kan lyfta 1 gång i en styrkeövning. Detta är alltså sitt max, jättetungt och är ni inte vana bör ni inte prova att lyfta så tungt ni kan utan hjälp för att undvika att skada er. Använd er istället av detta enkla formula för att se hur mycket ni lyfter i 1RM.

Nedan kan ni se och jämföra var ni ligger, jag kan erkänna att jag ligger mellan medel och vältränad på alla övningarna, men då håller jag inte heller på med styrketräning som idrott utan är fighter.

MÄN:

simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, starkKVINNOR:

simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark simon sköld, maxvikt, fitnesskolan, mma, styrketräning, the gentleman, stark Observera att det är olika tabeller för män och kvinnor, detta är även ingen ”regel” det är mer en indikation och kanske en bra utgångspunkt att se vart man står.