Vågar du be om hjälp?

Det här med att få bli buren. Att få hjälp. Det är så vackert tycker jag. Men också svårt.

Stark om man klarar sig själv

Vi lever idag i ett samhälle där det har blivit fint att klara sig själv. Att vara kapabel och lösa allt på egen hand. Vi hyllar många gånger dessa individer – de som genomför och genomgår saker i livet som nästan verkar omöjligt att klara själv. Ser att de är starka och duktiga.

Så att be om hjälp har fått hamna i skymundan. Det blir svårt att fråga om att få stöd för i samma stund som du yppar den frågan har du också uttryckt mellan raderna att du inte är kapabel. Att du inte löser situationen själv. Det blir pinsamt. Man skäms över sin oförmåga och ställer därför många gånger inte frågan. Utan kämpar på en gång till själv för att hantera allt.

IMG_1340

Läskigt att ställa frågan

Skulle man dessutom ta mod till sig och be om hjälp och svaret då blir nej. Då drar man sig snabbt in i sitt skal. Tänker att det där tänker jag aldrig mer utsätta mig för. Besvikelsen blir oproportionerligt stor. För att det krävdes så mycket mod för att ställa frågan denna enda gång…

Om vi istället var lite modiga hela tiden. Bad om hjälp och stöttning lite då och då, ja då blir inte besvikelsen så stor vid ett nej för då har man troligtvis också fått några ja under resans gång.

Att börja be om hjälp oftare är tufft för många. Nästan omöjligt. Att visa sig sårbar, att tala om att man inte mäktar med själv och att vara andra ”till last” – allt det där är läskigt. Men kanske går det att ändra tanken och inställningen. Istället tänka att det är en gåva till omgivningen att få bli inkluderad i ditt liv. En gåva att få chansen att finnas till hands för dig. Det är något vackert i det.

Kan själv!

Jag brukar ofta studera våra barn. Dessa kloka små fulländade individer som ännu inte har hunnit lägga på sig en massa lager av normer och föreställningar om hur man bör vara. De är självklara i sin egen person. Om man kikar på dem så har de en helt naturlig balans mellan ”kan själv” och ”snälla hjälp”. För dem är det självklart att vilja utvecklas och klara av saker på egen hand. Få känna att de kan och är kapabla. Men det är precis lika självklart för dem att be om hjälp när de inte kan något.

IMG_1337

Precis den där balansen skulle vi vuxna behöva återta. Att utvecklas och känna att vi själva har förmågan att klara saker på egen hand, men också be om hjälp de gånger man behöver stöd eller någon form av avlastning. Båda delar behövs.

Hur är det för dig? Har du en bra balans mellan ”kan själv” och ”snälla hjälp”? Om inte, vad behövs för att du skall kunna börja ta steg mot en sådan balans? Du behöver inte klara allt själv min vän! Det är ok att sträcka ut en hand och be om hjälp. Det är till och med väldigt vackert!

Instagram: @asanyvall
Hemsida: www.regnsken.se


 

  1. Jag tycker det är jättesvårt att be om hjälp… vill orka/klara allt själv. Är nu sjukskriven för utmattningssyndrom, så gör ju inte det… har en man som jobbar mycket och två barn (2 och 4 år). Har tex väldigt svårt att be om hjälp med barnen. Skulle vara så skönt om min mamma tex erbjöd sig att ta dem några timmar någon gång. Men är så svårt för mig, vet att hon trycker det är jobbigt med barn och vill inte vara ”skyldig” …

    1. Kanske kan du vara lite modig och bestämma dig för att fråga om hjälp minst fem gånger och se vad som händer. Om du berättar hur du har det och bjuder in dem i din situation så kanske de blir glada för att få hjälpa till. Och vill inte dem, så kanske det finns någon annan i din omgivning som skulle vilja ta din utsträckta hand. ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..