Vikten av att få bli sedd!

Det finns få saker som får oss att må så bra som känslan vi upplever när vi blir sedda. De där magiska stunderna när vi blir mötta i total närvaro. När vi får vara som vi är och får bli lyssnade till.

Jag tänker att det också är något som vi alla längtar efter. Att få bli sedda och i det bekräftelse i att vi duger och mer därtill.

Så, troligtvis är det en av våra allra starkaste drivkrafter. Vi kan se det redan hos små barn. Hur de söker uppmärksamhet från de människor som är viktiga för dem. De skapar olika beteenden för att bli sedda. Strategier som skapas för att få känna sig älskade, speciella och viktiga. Bli sedda.

brothers-2107264__340

De här strategierna är många gånger väldigt bra när de skapas, för vi får då det vi längtar efter. Men kan på sikt ställa till problem. Om man tex har märkt att mamma blir väldigt glad och riktar sitt fokus till en varje gång som man har presterat något bra. Ja, då fortsätter man många gånger med samma beteende i vuxen ålder. Man blir en person som presterar och är duktigt. Och mår bra av att få en klapp på axeln och bli sedd i det. Problemet blir bara att de där klapparna på axeln så småningom börjar kännas tomma. För de känns inte som om de är riktade till den person man är, utan till den person som man visar upp – den duktiga. Man blir sedd i sitt beteende, men inte i sin person. Och i grunden till vår längtan att bli sedda ligger egentligen en önskan om att bli älskade – för den vi är. Så längtan efter att få bli sedd för den vi är blir starkare, samtidigt som rädslan är stor att avvika från sitt beteende. För den har ju blivit en form av trygghet. Något som man själv kan identifiera sig i och som även omgivningen har vant sig vid.

Så hur gör man då för att börja släppa på de roller man spelar och de masker man bär? För att visa sig själv så som man är och på så vis kunna bli sedd och älskad för den man är? Ja, det är inte helt enkelt. För det här är mönster som vi många gånger som sagt var har lagt oss till redan i unga år.  Så det krävs mod att våga blicka inåt, med ärliga ögon på vilka olika roller man har lagt till sig själv. Vem man blir olika sammanhang. Och därefter se om man kan våga att minska på scentiden för den karaktären och mer och mer visa upp sitt sanna jag.

Det här är något som jag jobbar med många av mina klienter. Att kartlägga vilka olika delar som finns och när dessa roller får scentid. Vi tar reda på vilket sätt som de gynnar personen i fråga och på vilket sätt de hindrar. Och sedan jobbar vi vidare med att få klienten att successivt själv kunna bestämma när och om någon del skall få utrymme. På så vis blir man dirigenten i sitt eget liv. Otroligt kraftfullt och ger väldigt goda resultat.

För ambitionen är att vi skall våga vara så nära vår egen sanning som möjligt. Att våga stå i den vi är. Bli nyfikna på vad vi tycker om och hur vi vill leva våra liv. Men för att kunna göra det, behöver vi oftast starta med att skala av oss våra masker och ta reda på vilka karaktärer vi bär på. För att kunna fatta rätt val framåt och möta människor i livet där vi kan få bli sedda och älskade så som vi är.

Ha en fin dag och kanske är det just idag som du kan bli lite nyfiken på vilka roller du har med dig i ditt liv? I vilka sammanhang och med vilka människor.

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..