Ensamhet i sommartider…

Härliga sommardagar. Redo att fylla med vila, återhämtning, bus och upptåg. Tid med vänner och familj. En period de allra flesta längtar efter. Semester. Ledighet. Att få ha lata dagar att bara vara. Eller att ha fullspäckade dagar med trevligheter. 

Men så är det inte för alla. Det finns både barn och vuxna som bävar inför denna period. Att se andra människor få vara i trevliga sammanhang. Att se andra få vara inkluderade. Att se andra ha saker att göra. Det kan bli extra påtagligt i perioder som dessa hur ensam man känner sig. När ens egen kalender är tom. När ingen frågar om man vill vara med och grilla eller åka ut och bada. När det inte finns någon att fira in sin semester med. När dagarna känns oändligt långa och smärtan ökar i bröstet när man scrollar i sina sociala kanaler och ser hur härligt alla andra har det.

Unknown-5

Det är inte alltid lätt att veta vem i vår omgivning som är ensam. Den som utåt sett kan se ut att leva ett rikt liv kanske inte har någon nära sig. Ingen att dela sin tid med. Det som visar upp kanske är ett skydd för att skammen är så stor över att vara ensam. Det är så ledsamt. För det är verkligen ingen skam i att vara själv. Tvärtom. Men jag träffar många som just vittnar om detta – att skammen över att vara ensam är så stor att man gör precis allt för att inte visa upp det. Man skäms och är livrädd för att fråga någon om samvaro för risken att bli avvisad och den smärta det skulle innebära inte är värt det. Så det är inte lätt att se. Den som skrattar högst, kanske är den som gråter inombords. Vi har ingen aning.

Så min vädjan till dig som just nu läser detta inlägg är att involvera någon den här sommaren. Få någon i din omgivning att få ingå i ett fint sammanhang. Om du har en grillfest, bjud in några fler än de du brukar bjuda in. Om du skall åka ut och bada med dina barn fråga dem om det inte finns fler kompisar som vill hänga med. Om du fikar i din trädgård och ser grannen igen sitta själv, bjud över honom eller henne på en kopp kaffe. Vad du gör spelar inte så stor roll. Men varje insats för att få någon att känna sig mindre ensam är så fin och så viktig. Kanske är det just din handling som får någons sommar att bli minnesvärd och glad istället för ensam och sorgsen.

landscape-1468753740-summer-dinner-party-garden

Fundera på vilka du har i din närmaste cirkel och bli nyfiken på vilka du faktiskt aldrig brukar bjuda in. Och bjud in dem denna sommar. Var observant och lyhörd. Var generös med din tid och ditt umgänge. Varje handling räknas och tillsammans kan vi alla göra skillnad. Ingen skall behöva känna sig ensam. Verkligen ingen!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnskens.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..