”Man måste dö några gånger innan man kan leva”

valbefinnandebloggen


Jag har en textrad som har etsat sig fast hos mig från konserten med Håkan Hellström. Den lyder så här: ”Man måste dö några gånger innan man kan leva” Vet inte riktigt varför just den här meningen har stannat kvar och cirklar runt i mitt inre. Av allt vackert han uttrycker i sin musik så berörde det här lite extra. Just nu.

Blir nyfiken på vad jag läser in hos mig själv och inser att det kanske till viss del är så jag ser på livet. Att vi behöver gå på en hel del törnar. Svårigheter. Men att det är det som ger oss erfarenhet. Får oss att växa. Och att det gör oss mer levande.

Vi är så rädda för att göra fel. Rädda att misslyckas eller såra någon. Oroliga för hur andra skall se på oss. När vi inte orkar. Eller när vi har varit modiga att ge oss ut i något som sen inte blir som vi önskat.

IMG_4668

Men kanske är det just det som är livet. Att när vi är levande också behöver få tillåta oss att det ibland blir fel. Att vi blir besvikna. Att vi sårar eller blir sårade. Känner smärta och hopplöshet när vägen inte tar oss dit vi vill.

När vi är modiga, tar chanser, utforskar olika möjligheter blir vi levande. Ibland blir det härligt, ibland blir det en motsatt känsla. Det är att leva. Och för att känna oss levande behöver vi ibland kasta oss ut i det okända, prova oss fram eller gå igenom svårigheter med risken att dö en smula inombords om vi krockar. Men efter ett tag leder vårt utforskande och vårt mod oss till rätt plats. Där man verkligen får känna livsandarna fullt ut.

Så länge vi inte har några som helst onda avsikter eller avsiktligen sårar någon. Då behöver vi kärleksfullt tillåta oss att slänga oss ut i livet. På vinst och förlust. Med förståelse om att det många gånger kan resultera i att det inte blir så som du själv vill eller andra önskar. Men agerar du med fina avsikter kan du aldrig bära skuld. Utan snarare se det som att du tar ansvar för att leva ditt liv levande.

”Man måste dö några gånger innan man kan leva” Så vackert. Så sant. Livet är utveckling. Det är verkligen inte alltid enkelt. Men tanken på att det är ok och att feltramp kan ge dig utveckling och ta dig närmare ditt välbefinnande. Det är trösterikt och fint tycker jag.

Instagram: @asanyvall
Hemsida: www.regnsken.se

Ett enkelt, men vansinnigt gott mellanmål!

valbefinnandebloggen


Jag försöker att vara snäll mot min kropp och ge den så bra bränsle som möjligt. För att det skall vara möjligt och för att jag inte skall falla för frestelser när jag är trött och hungrig ser jag till att ha bra råvaror hemma som det snabbt går att slänga ihop något gott med.

IMG_4147

Och just det här är ett mellanmål som jag fullkomligt älskar. Funkar också precis lika bra att äta som frukost eller efter träning. Enkelt, gott och nyttigt. Bästa kombinationen!

Så här gör du:

1. Ta fram frysta hallon och låt dem ligga framme en stund så att de tinar upp. (går också att micra om du inte orkar vänta)
2. Lägg hallonen i en djup tallrik och ta några skedar med naturell kvarg och blanda ihop hallonen och kvargen ordentligt.
3. Strössla över cashewnötter (eller andra nötter eller frön) och kanske några färska bär.
4. Voila! Klart att njuta av!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

Checka ut en dag från livets måsten!

valbefinnandebloggen


De allra flesta av oss lever ganska intensiva liv. Dagar som fylls med saker som behöver utföras för att allt skall rulla på som vi önskar. Ovanpå vardagens göromål är vi duktiga på att lägga på ytterligare måsten för att få känna oss duktiga och kapabla. För att få känna oss älskade och värdefulla.

Men tänk om vi skulle unna oss en dag utan några som helst måsten. En dag som vi tillåter oss att bara vara. Tar genvägar. Gör precis det som faller oss in. Sover ut om vi önskar. Går upp tidigt om vi vill. Äter hämtmat på vardagsrumsbordet. Struntar i att plocka undan. Kollar på en rolig serie eller ger oss ut på en lång, skön promenad i naturen. Verkligen bara göra sådant som får vår själ att dansa. Strunta i normer. Lägga undan krav och måsten. Låter inte det alldeles, alldeles underbart!

images-4

Så vad tror du. Skulle det vara möjligt att ge dig själv en ledig dag utan några som helst måsten? En dag som är din alldeles egna? Om JA. När? Om NEJ. Varför inte?

Jag kommer unna mig en sådan här dag innan sommaren är över. En helt kravlös dag. Och jag tycker att du också är värd det. Verkligen, verkligen är värd det!

Instagram: @asanyvall
Hemsida: www.regnsken.se

Ett inre lugn

valbefinnandebloggen


Kan du prova att starta din dag med fokus på ett inre lugn. Ett lugn i att allt är precis som det skall vara just nu. Ett lugn i att ha tillit till livets process och flöde. Ett lugn i att allt sker när det är dags att ske.

Att våga vara i stillhet och vila ger många inre svar. Att skapa balans mellan det aktiva, intensiva livet och det lugna, stillsamma tror jag är en väg för att må bra. Att se att båda delar finns och kan få utrymme. Men att man känner in vad som behövs för stunden för att ha en bra balans.

IMG_4067

Önskar dig nu en fin dag! Och kom ihåg att stanna upp och andas då och då!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

Tänk dig för!

valbefinnandebloggen


Ett ord. En handling. Kan betyda allt för den som blir utsatt. Och beroende på vad ordet eller handlingen innebär kan den lyfta en människa eller helt och hållet sänka personen ifråga.

Hissnar ibland…

Jag märker en tendens, som säkert har funnits där länge, som handlar om att det verkar vara fritt fram att få uttrycka sig nästan på vilket sätt som helst i kommentarsfält i våra sociala kanaler. Jag hissnar ibland och tänker att om samma sak hade hänt live, att det då förmodligen hade ansetts vara mobbing eller kränkning av något slag. Jag har svårt att förstå hur det kommer sig att man anser sig ha rätten att uttrycka negativa saker, många gånger till en människa som man inte ens har mött. Allt ifrån personangrepp till syrliga kommentarer om en åsikt som uttrycks. Jag förstår inget av det. Jag förstår inte varför någon tycker att det känns bra att få säga något elakt om någons utseende. Vad handlar det om? Eller varför man behöver slänga ut elakheter bara för att någon annan har en åsikt vi inte håller med om. Att ha en hövlig diskussion med olika tankar och ideer är spännande och intressant. Men att angripa varandra med saker som inte ens hör till inlägget är för mig obegripligt. Varför?

girl-925284__340

Mitt motto

För egen del har jag som mitt motto att aldrig säga eller skriva något som jag inte skulle kunna sätta upp på en storbildsskärm på avenyn och stå bredvid och säga ”jajemän – det är jag som sagt eller skrivit exakt det där”. Jag har också som motto att alltid kunna stå för mina ord om andra människor. Att jag skulle säga samma sak om personen ifråga stod bredvid mig. För mig är det viktigt. Att stå för det man gör och att alltid ha en vänlig inställning till andra människor. Jag behöver inte alltid tycka som andra. Jag behöver inte alltid förstå. Och det är ok. Det gör inte att jag behöver kränka dem eller försöka sänka dem. Jag kan ibland ge min syn på saker. Men det räcker.

Visst behöver vi ibland få ”surra” av oss när vi känner oss ledsna eller besvikna på någon. Men gör det då med någon du har nära dig. Någon som du litar på. Och var tydlig med att det här är mitt surr. Det är inte verkligheten, utan det är så jag känner just nu. Och jag vill att vi håller samtalet mellan varandra så att jag kan få ur mig det jag behöver lätta på.

Allt behöver inte uttryckas

Vi behöver inte alltid uttrycka allt vi tycker och tänker. Ibland kan vi hålla det för oss själva. Har vi inget snällt att säga. Var hellre tyst. Om det vi säger inte utvecklar eller gynnar den vi pratar med nu eller på sikt. Håll det för dig själv. Såra inte människor i onödan. Tryck inte ner andra med tron att du själv höjs upp. För vad säger det egentligen om en människa som behöver trycka ner någon annan för att själv må bättre? En hel del tänker jag.

IMG_0978

Tänk efter!

Om du ser någon kommentera något negativt, ta en hövlig debatt om du känner att behöver. Men håll en respektabel ton. Gå ALDRIG till personangrepp. Häng ALDRIG ut någon. Elda ALDRIG på genom att hålla en tråkig dialog levande. Håll inte en mobbare om ryggen. ALDRIG!

Och även i verkliga livet. Tänk efter hur du handlar. Vad du säger och hur du bemöter din omgivning. Få aldrig någon att känna sig dålig. Få aldrig någon att känna att den kommer i andra ,eller sista hand. Var generös med dig själv och det du har att erbjuda. I tid. I omtanke. I att involvera. Jag lovar – du får tusenfalt tillbaka. Och mår samtidigt så mycket bättre med vetskapen om att du handlar utifrån de godaste avsikter!

Heja alla er som ägnar tid åt att lyfta andra. Som ser andra. Och som ALDRIG skulle komma på tanken att medvetet göra någon besviken. Eller kränka någon. Heja er som förstår att man kan vara snäll och omtänksam om sig själv och samtidigt ha en fin inställning till andra människor! Heja er!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

Häng med på ToppLoppet vetja!

valbefinnandebloggen


Gillar du att springa. Eller kanske lunka fram. Spelar ingen roll. Det viktigaste med ToppLoppet är att springa utifrån sina egna förutsättningar och njuta av gemenskapen på plats. Jag har bestämt mig för att springa och det hade varit superkul om även du hänger på!

Har ingen aning om hur det kommer gå för mig… Min kropp gör lite som den själv vill just nu, känns det som… Håller på att försöka få ordning på den så jag kan få komma tillbaka till känslan av en stark och kapabel kropp. Men fram tills dess är det bara att acceptera att vissa dagar är löpningen ren, skär njutning. Andra dagar det precis motsatta. Men det är helt ok. Varje runda är ett steg framåt i min kropps utveckling och ger mig möjlighet att varar lyhörd för hur jag har det och hur jag mår.

17629781_10154619714499538_2257842759267000917_n

Så jag är taggad för ToppLoppet. Och alldeles oavsett hur löprundan går, så är mitt mål att ha så roligt som möjligt och inte för ett ögonblick gå in i prestation!

Vill du läsa mer och anmäla dig, så klicka på länken här nere. Det här blir kul!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

Premiär för ToppLoppet 2017!

Gör ett hälsosamt val idag!

valbefinnandebloggen


Många gånger vill vi göra stora förändringar i våra liv för att leva riktigt hälsosamt. Vi ger oss på tuffa dieter. Detoxar. Kör igång med träningsprogram på en nivå som en elitidrottare och sätter marathon som vårt första mål för löpningen. Visst kan det kännas inspirerande och härligt. Få oss att drömma. Men många gånger får det en motsatt effekt. Vi ger oss in i det vi bestämt oss för med entusiasm, men orkar inte så länge, vilket är helt förståeligt med tanke på den nivå vi lagt vår förändring på. Så vi ger upp. Blir besvikna på oss själva och tröstar oss många gånger med sådant som inte gynnar vår hälsa.

grapes-690230__340

Så istället för att ta ett sjumilasteg kanske det är möjligt att ta ett litet steg för ditt välbefinnande. Kanske kan du bestämma dig för att ta ett steg i taget och låta din hälsoresa få ta den tid som det behövs för att det skall kunna vara beständigt och härligt. Kanske kan du just idag göra ett hälsosamt val. En justering i livet som får dig att må bättre.

För att komma fram till vad det skulle kunna vara så kan du ställa dig följande frågor:

* Finns det något jag skulle behöva börja med?
* Finns det något som jag skulle behöva sluta med?
* Är det något jag redan gör som jag skulle behöva få in mer av i livet för att må bättre?

Börja med något som känns enkelt att förändra. För det finns något stärkande i att känna att man klarar av det som man föresatt sig att göra. Resultat föder motivation. Och det gör att chansen är större att du vill fortsätta. För att du lyckas med det du bestämt dig för. Det skulle kunna vara att dricka ett glas vatten före varje måltid. Att röra på sig en stund varje dag. Att ta bort läsken på helgen. Eller något helt annat. Du vet. Och du väljer.

När du har lyckats med ett beslut. Ett steg. Ja då är du redo för nästa. Bestäm dig för att lägga in ytterligare något som förbättrar din hälsa och ditt välbefinnande. Skapa en ny god vana ovanpå den du redan lagt in. Och ta på så vis ett steg i taget, lugnt och skönt. Njut av att få lyckas med det du bestämt dig för genom att göra det i en rimlig takt. Genom att ta ett steg i taget.

Lycka till!

Instagram: @asanyvall
Hemsida: www.regnsken.se

En välbehövlig paus

valbefinnandebloggen


Det här året har varit väldigt speciellt för mig. Så här långt. Det är året som jag hoppade rakt ut i friheten.

Friheten att få ägna mig åt det jag brinner för. Möten med människor. I terapirummet. På yogamattan. I föreläsningssammanhang. På träningsresor och event. Här på bloggen och i tidningen ToppHälsa. Och jag känner mig så lyckligt lottad. Så enormt tacksam över att det är möjligt för mig att få leva mitt liv på det här sättet. Att jag är fullbokad upp över öronen och att jag får träffa så härliga människor på min resa. Nyper mig i armen nästan varje dag och tänker. Jösses vilken tur att jag vågade. Trots att det var läskigt. Trots att det var ovisst. Tänker också att det är så många som drömmer på samma sätt som jag gjorde. Att få göra något annat i livet. Och tänker vidare att om jag kunde, ja då kan alla. Men det krävs en stor portion mod och mycket förberedelser. Men det går. Om man verkligen vill och är beredd att skala av och förenkla livet en hel del.

IMG_4708

Det kan låta enbart som en dans på rosor. För känslan är sådan. När man följer sitt hjärta. Men det innebär också hårt arbete. Jag har nog faktiskt aldrig jobbat så mycket som jag gjort det här halvåret. Men det har oftast gett massor av energi. För att det just är passion och glädje i det jag nu får ägna mig åt.

Men jag skall inte sticka under stolen att jag just nu längtar efter helt lediga dagar. Har jobbat hela sommaren, men har nu en veckas semester framför mig med min älskade dotter. En vecka som vi skall spendera genom att bara vara. Sova när vi vaknar. Äta när vi är hungriga. Sola och bada. Gå på upptäcksfärd. Följa det vi längtar efter för stunden. Så, så ljuvligt.

Och för att verkligen kunna ägna den här veckan åt precis det här, har jag också bestämt mig för att helt och hållet lägga jobb åt sidan. Och bara vara. Där jag är. Där och då. Så från och med imorgon och en vecka framåt har jag gjort inlägg här på bloggen som kommer gå ut med automatik en gång om dagen. Jag hoppas att ni kommer gilla inläggen och att ni om ni vill, lägger era kommentarer med era tankar kring ämnet som kommer upp. Dessa kommer jag läsa och kommentera så fort jag är tillbaka och jobbar igen. Så det du skriver försvinner inte. Jag kommer läsa det och svara. Men med en liten fördröjning.

Tack för att du är med mig här på bloggen! Och tack alla som jag möter i alla olika sammanhang. Det är ni som gör mitt jobb så magiskt! Varje möte. Varje sammanhang. Ni är guld!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

Vänd upp och ner på din dag!

valbefinnandebloggen


Det låter kanske lite märkligt. Att vända upp och ner på sin dag. Men jag tänker att de allra flesta av oss är vanemänniskor som gör ungefär samma sak varje dag. Mer eller mindre. Vi dricker samma sorts kaffe sittandes på samma stol varje dag. Vi kör samma träningsform och läser en viss typ av litteratur.

Vanor sparar vår energi

Anledningen till varför vi gör så mycket utifrån vana är i grund och botten för att spara energi. Vår kropp och vårt sinne är så klokt att det förstår att det skulle gå åt alldeles för mycket energi om vi i varje stund behöver fatta ett välgrundat beslut. Om vi varje morgon skulle värdera vilken stol som passar bäst att sitta på just idag eller om spinning är det som kroppen egentligen längtar efter. Det går snabbare och spar på energi att göra saker utifrån vana. Och det är ju fint och smart. Men också lite tråkigt.

Utmana dig själv!

Så idag tänkte jag höra med dig om du har lust att utmana dig själv? Att under en hel dag göra tvärtemot vad du brukar. För att se vad som händer. Kanske väcks något spännande inuti dig. Kanske hittar du något nytt att gilla. Vem vet.

Att under en hel dag göra tvärtom låter kanske enkelt, men det är det verkligen inte. När man utmanar sig i detta blir man ganska snabbt varse om hur många saker vi gör dagligen av ren rutin. Hur oändligt många vanor vi har. Visst är det spännande.

diving-2183571__340

Allt på ett nytt sätt under en hel dag!

Så är du med på att under morgondagen göra allt på ett nytt sätt. Från det att du vaknar på morgonen tills dess att du släcker lampan. Ändrar din morgonrutin – kanske äter något annat, sitter på en annan stol, borstar tänderna före duschen etc. Ändrar ditt sätt att ta dig till jobbet eller dit du skall. Ett annat transportsätt eller en annan väg. Lunch ett annat klockslag på en plats du inte brukar äta och gärna en rätt som inte är ditt vardagliga val. Sätter på en annan radiokanal. Lyssnar på en random pod. Hoppar över att sitta i soffan och scrolla de sociala kanalerna och gör något annat – vem vet – kanske en svängom på vardagsrumsgolvet eller något som du normalt sätt inte hittar på. Ett annat träningspass i en annan miljö. Sätt på dig vänster strumpa före höger strumpa först. Ja du ser… Mängder av val vi gör under en dag. Som vi sällan utmanar utan bara gör utan att tänka på att vi går på rutin.

#uppochnermedåsa

Jag tänker utmana mig. Hänger du med? Hade varit superkul om vi är många som också kan dela med oss av hur det blir och vilka nya val som görs. Om insikter landar av något slag. Skriv gärna en kommentar om din dag i kommentarsfältet och finns du på Instagram så ta gärna några bilder under #uppochnermedåsa så kan vi följa alla roliga upptåg där.

Kul om du hänger på och får med dig fler i din omgivning! Ju fler vi är som utmanar oss, desto roligare!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

The Power of Love!

valbefinnandebloggen


Varmt välkommen till The Power of LOVE – en kväll i kärlekens tecken! En kväll där jag kommer hålla en workshop där du får med dig insikter som faktiskt på riktigt påverkar alla dina relationer framåt på ett positivt sätt. Relationen till din partner, dina barn, dina föräldrar och dina kollegor. Det handlar om att vi kommunicerar och uttrycker vår omtanke och kärlek på olika sätt, vilket gör att det många gånger kan bli fel fast man vill så rätt. Jag berättar om detta och ger exempel på hur det påverkar oss. Du kommer sedan också få reda på vilket ditt kärleksspråk är. Härligt, eller hur!

IMG_4424

Plats: Studio Yogaheart, Göteborg

När: Den 19 september 18.30-20.00

Pris: 500 kronor

Boka din plats här

Ta gärna med din partner och dina vänner, för det är riktigt härligt att få dela denna upplevelse tillsammans. Kanske kan det vara en fin gåva till någon du tycker om – dig själv till exempel.

Hoppas vi ses!

Åsa

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se