Annons

Att inte få tänka klart sina tankar kan leda till ohälsa

valbefinnandebloggen

Vaknar upp, lite tidigare än jag tänkt, men utvilad och redo för en ny fin dag. Det är så ljuvligt de dagar när kroppen får vakna av sig själv. Ingen klocka som väcker, utan man vaknar för att man sovit klart. Välgörande och alldeles underbart.

Smyger upp och gör mig en kopp kaffe. Pussar på mina katter och kikar ut genom köksfönstret. Så vackert! Frostigt och kallt. Men solen skiner och himlen är helt klar. Magiskt!

IMG_1077

Blir sittande en stund och låter tankarna få flyga fritt. Lite hit och lite dit. Högt och lågt. Att just tillåta tankarna att få utrymme är så viktigt. Att låta dem få snurra runt tills dess att man landar in i något. Det är så sällan vi tillåter oss att göra det. Att ge tankarna utrymme. Vi tränar oss i att inte tänka eller om tankarna blir för jobbiga skjuter vi dem åt sidan och sysselsätter oss med något annat. Vi kikar ner i vår telefon eller sätter på TV:n.

Det här tror jag är ett av vår tids största problem. Att vi inte tänker färdigt våra tankar. Jag tror att det gör våra hjärnor trötta. Och att vi lagrar på oss en massa onödigheter som vi bär runt på som sätter sig som oro i magen, eller som huvudvärk eller i nedstämdhet.

IMG_1076

Så om jag får önska dig något idag så är det tid. Massor av tid så att du kan tillåta dina tankar att flyga fritt och få tänkas färdigt. Inte fly undan. Inte lägga åt sidan. Utan vara i det som är och låta din fantastiska hjärna få ägna sig åt det som den är allra bäst på: att tänka och finna lösningar för att släppa taget och på så vis få känna frid och frihet.

Önskar dig en härlig dag! För egen del skall jag få prata kärleksspråk och hålla en Yinyoga-klass på ett mysigt yogaevent idag. Men dessförinnan skall jag njuta av ytterligare en kopp kaffe och låta mina tankar få färdas fritt.

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

Annons

Starta din dag på ett bra sätt och ta därigenom både dig själv och din omgivning med storm!

valbefinnandebloggen

Hur du startar din dag påverkar nämligen resten av dagen.

Jag tror att du kan hålla med om att när man har haft en sådan där strulig morgon när allt har gått fel, att känslan liksom hänger med hela dagen. Fler saker sker och det är väldigt svårt att komma ur det ”negativa”.

IMG_1053

De morgnar som däremot börjat riktigt bra. Du vet de där dagarna när man lämnar hemmet med en go känsla inuti. Ja då är det precis som om man hamnat i ett positivt flöde. Människor du möter är vänliga och ler mot dig. Och det du tar dig för känns enkelt och bra.

Vi kommer alltid ha både de där bra och dåliga dagarna. Och även dagar som ligger någonstans mitt emellan. Det är så livet är.

Men du kan faktiskt hjälpa dig själv en bit på traven genom att skapa bra morgonrutiner som får dig att starta dagen på ett fint sätt. Och på så vis ta med den känslan in i resten av dagen.

Här kommer mina tips

Som vanligt väljer du det som tilltalar dig och bortser från det andra.

1. Se till att skapa utrymme för att minska stressen på morgonen genom att redan kvällen innan göra de förberedelser du kan. Packa träningsväskan, lägg fram dina jobbpapper, förbered barnens matsäck och tänk kanske ut vilka kläder du skall bära.

2. Öka på dina tidsmarginaler ordentligt för det du skall göra på morgonen. Du kanske behöver gå upp 30 minuter tidigare för att med lugn ta dig igenom din morgon. Gör det i så fall. Lägg dig lite tidigare på kvällen för att få din sömn. Det är verkligen värt det.

3. Ramla inte rakt in i mobilens värld som det första som sker på morgonen. Det är så lätt att bli sittande lite för länge vilket gör att det ändå, trots att du har mer tid, gör att det äter på den tid du behöver för att ge dig själv en bra start på dagen.

IMG_0537

4. När du vaknar, rusa inte upp utan sträck ut din kropp och låt den få vakna mjukt och skönt. Ägna sedan 10-15 minuter åt att sätta din intention med dagen. Det gör du genom att vara den här stunden med dig själv i stillhet. Slut dina ögon och ägna en liten stund åt att känna in hur du har det. Vilka signaler ger din kropp och själ dig. Lyssna noga och omsorgsfullt. När du hittat vad du behöver just idag, sätt det som din intention och låt det påverka alla dina beslut under dagen. Är du trött tex, så behöver du kanske sänka kraven, ta genvägar och boka av något.

IMG_1054

5. Ät din frukost i lugn och ro. Försök att ge dig själv en frukost som din kropp mår riktigt gott av. Njut av varje tugga.

IMG_1051

6. Ta dig tid (om du lever med andra) att säga god morgon ordentligt till var och en. I närvaro småprata och ge varandra en fin, varm stämning i rummet.

7. När du går hemifrån, säg något peppande till dig själv utifrån din intention eller utifrån vad du längtar efter att höra för att få en härlig skjuts in i dagen. Sätt på dig ditt leende och möt din omvärld med en trygg och go känsla i att du idag är beredd att ge dig själv vad du behöver och därigenom också kommer bemöta andra på ett fint sätt.

Ha en underbar dag! Och en riktigt härlig start på helgen!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

Annons

Mina 10 ledstjärnor för ett ökat välbefinnande

valbefinnandebloggen

Öka ditt välbefinnande genom att:

1. Alltid vara sann mot dig själv.

2. Stanna upp och känna in vad du behöver.

3. Lyssna lite oftare till din magkänsla.

4. Ta ansvar. Skyll inte ifrån dig. Bli inget offer.

5. Omge dig med människor där du får vara du.

6. Vara generös mot dina medmänniskor.

7. Vara lite modig. Prova nya saker.

8. Skratta flera gånger om dagen.

9. Lyfta och peppa andra.

10. Tro på dig själv. Bestäm dig för att du kan, om du vill.

IMG_0247

Instagram: @asanyvall

Annons

Låt oss ägna dagen idag åt att sprida nätkärlek!

valbefinnandebloggen

I samband med att sociala medier exploderade, bloggarna ökade och youtubers blev ett fenomen, så blev det inte bara möjligt för vem som helst att kommunicera och skapa kanaler för sina många gånger viktiga budskap. Samtidigt blev det också allt fler som ansåg sig ha rätten att skriva kommentarer, som om det istället uttrycktes öga mot öga, förmodligen skulle klassas som kränkningar eller till och med mobbning.

IMG_0978

Visst är det ledsamt…

Jag tycker att det är väldigt ledsamt. Och jag funderar en hel del på hur den som drabbas hanterar det. Blir man tystare. Mer osäker på sin person. Vad gör man av känslan av ledsenhet när man blir attackerad av någon som man inte vet vem det är och därför har svårt att möta för att försöka förstå.

Och hur mår den som upplever det viktigt att få trycka till? Vad är det negativa skrivandet en reaktion på. Är det något annat som personen ifråga skulle behöva istället, för att få må bra?

Det som är så sorgligt med det här är att det förmodligen leder till två ledsna och frustrerade personer. Den som trycker till och den som blir tilltryckt.

Vi får tycka olika!

Tänker att vi faktiskt inte behöver tycka samma om allt. Vi får ha olika åsikter. Och när vi uttrycker dem på ett balanserat sätt och har en respektfull ton kan det bli en intressant och givande dialog.

IMG_0980

Jag hör många som drabbas av hårda, kränkande ord. Negativa åsikter om utseende och val i livet. Många unga människor är extremt utsatta, men nu drabbas allt fler oavsett ålder och kön.

Min filosofi går alltid ut på att möta hat med kärlek. Kyla med värme. Egoism med omtanke. Jag vill och kommer aldrig sluta tro på att vi kan förändra vår värld genom att sprida mer värme, kärlek och omtanke.

Låt oss starta idag!

Så, jag tänker att vi gemensamt idag börjar att sprida massor av värme och omtanke på nätet. Massor!!!

Jag hoppas att du vill vara med på detta genom att idag göra följande:

1. Välj ut minst 10 olika Instagram-inlägg och skriv en fin positiv kommentar.

2. Dela minst 3 inlägg och/eller event som du gillar på Facebook och skriv något positivt om varför du delar dem.

3. Skriv varma, fina kommentarer på de bloggar du följer och gillar.

4. Fundera över vad du ytterligare kan göra för att sprida ännu mer nätkärlek. Kommer du på något fiffigt, så berätta gärna om det, så att vi andra kan få inspiration.

Tack för att du är med på detta! Varje liten handling vi gör i vår vardag som bygger på värme och omtanke gör stor skillnad.

Kärlek, respekt och omtanke!

Instagram: @asanyvall
Hemsida: www.regnsken.se

Vaknade på fel sida…

valbefinnandebloggen

Vaknade liksom på fel sida idag. En sådan där morgon när jag inte kan sätta fingret på varför, men känner mig trött och irriterad inombords.

Så jag mediterar. Det brukar funka för att skifta fokus. Men inte idag. Ger mig ut och springer. Endorfinerna brukar hjälpa till. Men inte idag. Tar en stor kopp kaffe. Älskar ju den stunden på morgonen. Men inte idag.

Så jag ger upp och accepterar. Förstår att kroppens signaler är här för att stanna tills jag tolkar in dem rätt och ger mig själv det jag behöver. Verkligen behöver. Vad det nu är, just idag?

Ibland förstår man inte de signaler man får och det är helt ok. Det är då man får träna sig på att stanna kvar i känslan och ha tålamod. Känna tillit till att svaren kommer om man bara är kvar och lyssnar inåt. Tålamod och tillit. Två vackra ord.

IMG_0913

Ha en fin dag idag min vän!

Instagram: @asanyvall

Det får vara slut med dessa skeva kroppsideal!

valbefinnandebloggen

Jag har tänkt en hel del det sista på det här med våra kroppsideal. Hur förvrängt det har blivit.

Orealistiska ideal

Det känns som om vi helt och hållet har glömt bort varför vi har en kropp. Vad syftet är med att ha en kropp. Istället så handlar det nästan helt och hållet om en jakt på att minska i vikt, öka i muskler och att tona sin kropp. Idealen och det vi försöker uppnå är knappt nåbara. De bilder vi ser som vi sätter som vårt mål är ofta bilder på personer som just när bilden tas är i sin livs toppform. Och trots det är de dessutom nästan alltid även retuscherade. Och det är detta som blir vårt mål. Något som inte ens finns i verkligheten …

Givetvis finns det några få undantag. Det finns dem som lyckas att hålla en toppform med en supertonad kropp hela tiden. Men de gör också varje dag uppoffringar som de allra flesta av oss inte skulle orka med. Den kost de äter och den träningsmängd de lägger in blir som ett heltidsjobb. Michael som jag hade glädjen av att ha som min PT tidigare sa alltid när jag frågade honom om olika estetiska resultat att ”allt är möjligt, men frågan är om du är villig att lägga in allt det arbete och ta alla uppoffringar som krävs”. Mitt svar blev alltid nej. Det var inte värt det. Verkligen inte!

Vad är kroppens syfte?

Tillbaka till kroppens syfte. Visst är det att ha en kropp som orkar bära dig varje dag. Som klarar av att finnas där för att låta dig uppleva massor av spännande saker varje dag. Som gör ditt liv möjligt. Och om det är det som är syftet, ja då spelar ju det estetiska ingen roll. Så länge du tar hand om dig. Ger din kropp bra bränsle och rörelse. Visar den omsorg. Det räcker.

Jag blir ganska ledsen när jag får så många mail och träffar så många människor som sliter med sin kropp och som har fått en helt sned kroppsuppfattning. Oavsett vad de gör och oavsett vilka resultat de får, blir de aldrig nöjda. För det finns alltid någon som har mer definierade armar, som väger något gram mindre eller som klarar av att springa lite snabbare. Och i det ser de inte sin egen skönhet. Sitt unika vackra jag. Det är helt borttappat.

e80588788b7e6a187a07ba2dd6eb2a84

Ge dig själva de bästa förutsättningarna

All denna jämförelse. All denna längtan efter en superkropp. Kan vi inte släppa det. Kan vi inte försöka att se på våra kroppar med kärlek och omtanke. Vara tacksamma för allt kroppen klarar av. Och sjävklart ge den de allra bästa förutsättningar för att orka bära dig så att du kan få leva ett spännande liv.

Då behöver du givetvis träna och äta bra. Men också acceptera och tycka om det som är du och så som du ser ut. Börja göra saker med din kropp som du och den tycker om. Kanske dansa loss hämningslöst till din favoritlåt. Smörja in dig omsorgsfullt med en härlig bodylotion. Och varje dag hylla din kropp. Din unikhet. Din skönhet genom att vara precis den du är.

Tillåt världen att få ta del av hela dig. Sluta fokusera på de små skavankerna som vi alla tycker oss ha. Och lyft istället fram allt det där fantastiska som du har. Som är du! Bär ditt huvud högt. Klä dig i sådant du tycker är vackert och varför inte bjuda in mer färg i din garderob. Le och skratta.

Och när du tränar – gör det med glädje och kärlek till din kropp. Och när du äter, se det som att du ger din kropp bra bränsle. Inte för att späka dig ner i vikt. Utan för att ge din kropp näring och skön rörelse.

Vi borde hylla vår unikhet!

Om det var meningen att vi alla skulle se likadana ut, hade vi då inte blivit skapta så?

Istället är vi var och en unika. Har vårt alldeles egna DNA. Det borde vi hylla. Våra olikheter. Det borde vi verkligen hylla!

Jag kommer från och med nu göra allt för att skifta mitt eget fokus och ge mig själv och min kropp massor av kärlek om omtanke. Ta hand om den. På bästa tänkbara sätt. Aldrig mer slå ner på den. För det är den inte värd. Denna kropp som varje dag kämpar med att ge mig möjlighet att få leva och uppleva saker. Inte är den värd att straffas. Det får vara slut på det.

Nu tycker jag att vi börjar leva fullt ut. Slutar gömma undan oss själva och våra kroppar. Låt världen få se att olika är vackert. Väldigt vackert!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

7 tips på hur du skapar struktur som ger frihet!

valbefinnandebloggen

Upplever du att tiden inte räcker till och att du får släcka många bränder för att få ditt livspussel att gå ihop? Det är nog en känsla som många bär på. Att inte räcka till, att det alltid finns något kvar att göra och att man många gånger prioriterar ner det som kanske är det som gör att man mår bra. Hur skall man då göra för att undvika att hamna där och istället få en känsla av att tiden räcker till och att man har koll på sin tillvaro.

Man behöver struktur. Man behöver planera. Och sedan behöver man följa den planen man lagt. Så här kan du gå tillväga för att skapa struktur:

1. Planeringsdejt

Mitt råd är att en gång i veckan avsätta tid för att planera veckan man har framför sig. Oavsett om man lever själv eller tillsammans med någon. En dejt med sig själv eller sin partner där man går igenom hur veckan ser ut framåt och planerar in det som behöver planeras in.

2. Det som inte går att påverka

När man gör det så brukar jag rekommendera att man först skriver in sådant som man över huvud taget inte kan påverka. Det kan vara ett föräldramöte eller ett läkarbesök som man länge väntat att få tid till. Börja med att skriv in det i kalendern.

3. Det som behöver göras

Nästa steg är att skriva in sådant som behöver göras för att livet skall gå ihop. Det viktigaste som till exempel att handla mat och tillreda den. Tänk nu att det är enbart sådant som behövs för att livet skall gå runt. Inte de vanliga ”måstena” som man ofta tänker in här.

organizer-791939_960_720

4. Tid för dina relationer

Därefter skriver man in sådant som behövs för att relationerna skall må bra. Den till dig själv och den till din omgivning. Här hamnar tid för träning, tid för att bara vara, tid med sin partner, tid med sina barn och tid med sina vänner. Var generös här om du lever i en relation. Det är så enormt viktig att få tid till att vara med sig själv och utföra sådant som man mår bra av. Det ger massor tillbaka till relationen. Men glöm inte heller bort varandra. Kanske skall ni som vuxna, om du är i en relation, ha en kväll i veckan när ni äter middag själva. För att få prata ostört och för att ge varandra tid att bli sedda i relationen. Det finns olika sätt att ordna det på. Har du inte så att du kan få hjälp med barnpassning kanske ni kan gå ihop med barnens kompisars föräldrar och ge varandra var sin kväll.

5. Det som blir kvar

Kika nu i kalendern och se hur mycket tid som finns över och jämför det med sådant som vore bra att få gjort. Som att klippa gräset, tvätta bilen eller storstäda. Och fundera, beroende på hur mycket tid som finns kvar, hur viktigt det är att få in. Kanske kan det vänta till nästa vecka och kanske kan tiden som inte är inplanerad just få vara fri och skön.

6. Genvägar

Och tänk genvägar. Bland det som måste göras och det som du önskar hinna med, hur kan du ordna med bra genvägar. Behöver ni äta lagad middag varje dag eller funkar det med fil och flingor någon dag i veckan. Behöver ni åka och storhandla eller kan ni klicka hem maten och få den hemlevererad av en matleverantör. Och kan du delegera ut vissa uppgifter till dina barn om du har barn. Var kreativ och tänk lösningar. Så kanske du kan minska ner dina måsten och få mer tid till sådant du gillar att göra.

7. Följ planen

Sedan kommer vi till det kanske allra viktigaste. Följ planen! Börja inte skjuta in nya saker utan att ta bort något som ligger planerat. Får du en inbjudan till en bio som du vill gå på, ja då får du stryka något annat som tar motsvarande tid. Annars är risken att du sakta men säkert börjar fylla på och plötsligt blir det för mycket i alla fall. Och fortsätt med din planering även när det känns som om allt flyter på. Det flyter på just för att du planerar och avsätter tid varje vecka för att skapa en fin struktur.

Lycka till med din struktur som förhoppningsvis leder till en känsla av frihet!

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

Vårens och försommarens Yinyoga & Meditation

valbefinnandebloggen

Nu har jag lagt upp vårens och försommarens Yinyoga med efterföljande meditation i webbshoppen.

Vi praktiserar Yinyoga i 60 minuter och avslutar sedan med 20 minuters skön meditation.

IMG_0780

20 april: Tema Långsamhet
4 maj: Tema Trygghet
11 maj: Tema Lekfullhet
25 maj: Tema Lyssna
1 juni: Tema Kraftfullhet
8 juni: Tema Tacksamhet
15 juni: Tema Stillhet
22 juni: Tema Kärlek
29 juni: Tema Öppenhet

När: Torsdagar 19.20-20.40
Var: YogaGBG, Doktor Bex gata 4, Göteborg

Jag tar max 10 deltagare på varje klass.

Vill du boka in dig på klasserna så klicka in här. Hoppas vi ses på mattan framöver! 💜

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

 

Är du din viktigaste prioritering?

valbefinnandebloggen

Att få gå i samtal är något jag varmt rekommenderar alla att göra. Många är rädda för att starta upp en process. Fundersamma på vad som kan dyka upp och om man orkar. Det finns också några som tycker att det känns pinsamt, som ett tecken på svaghet.

Jag tänker precis tvärtom…

Att det är ett tecken på mod. Att förstå att vi alla då och då behöver stöd för att kunna utvecklas. Mod att ta reda på vem man är och vad man vill. Mod att ta reda på varför man hamnar i liknande mönster gång på gång eller få förståelse varför man reagerar så som man gör. Mod att blicka inåt och finna sin egen sanning. Så modigt. Så viktigt. Så vackert.

IMG_0751

Är det mina svar eller någon annans?

I den värld som vi nu lever i kan det ibland vara svårt att skilja på sina egna svar och de svar vi ger under påverkan från vår omgivning. Vi översköljs med en massa klokhet och tyckande vilket gör att vi många gånger, helt omedvetet, gör det till vår egen sanning. Vi kan höra oss själva berätta saker för någon som vi med lite perspektiv kan se kommer från någon annans tankar eller idéer. Om vi inte så lätt blev påverkade hade vi sett mer olikheter. Men om du kikar dig runt så bär vi ungefär samma typ av kläder, våra hem har ungefär samma färgskalor, vi äter ungefär samma kost och provar ungefär samtidigt en ny diet eller träningsform. Vi påverkas och får oss att tro att vi följer vår inre röst. Men frågan är om vi gör det. Gör du det?

IMG_0747

Sedan går vi runt och känner oss förvirrade. Hittar inte rätt i livet. Känner oss nedstämda, oroliga och ledsna. Kanske för att vi har tappat bort oss i jakten att må bra. Tappat kontakten med vår inre röst. Stängt av våra signaler. Och lever inte ett liv som egentligen är vårt.

Servar du bilen oftare än ditt inre?

Vi är så noga med att serva bilen, gå till tandläkaren, köra våra träningspass, göra vår hälsokontroll och inhandla produkter som skall öka vårt välmående. Vi reser till vackra platser för att må bra. Men när servade du ditt inre senast? När gjorde du en resa in i dig själv senast? Och om du har en relation – servar du den och sköter om den lika regelbundet som er bil? Har ni i er relation någon gång gett er själva gåvan att gå och prata med någon? Utan att behöva vara i kris, utan för att stärka och må gott.

Är det din tur nu?

Kanske är det nu du skall ge dig själv gåvan att på riktigt investera i dig själv. Unna dig att gå i samtal. Att ha en regelbunden stund där du får stänga av allt brus och med stöttning få möta dig själv. Ta reda på vem du är och hur du vill leva ditt liv. Läka och stärka dig själv. Så att du därefter kan göra val som verkligen är dina. Och inte någon annans.

IMG_0752

Så, kanske är det din tur nu? Kanske är det din relations tur nu? Att få tid att blicka inåt och på så vis kunna blicka framåt med tillförsikt och glädje. Kanske får du välja bort något annat för att kunna prioritera dig själv i detta. Och känner du att ditt liv inte kan ges den största prioriteringen, då kanske det är en indikation på att det är precis det du behöver få göra. Just nu.

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se