Jag har sedan januari byggt på min yogalärarutbildning mot 500h RYT (registered yoga teacher). Det innebär att jag går olika kurser på Yogayama och sakta men säkert får jag ihop mina timmar samtidigt som jag fördjupar min kunskap och utvecklas som yogalärare, yogautövare men kanske viktigast, faktsikt, som person.

Under helgen har jag gått en 4 dagarskurs i Pranayama (andningsteknik) och meditation med Sara Granström Powiecki och Guy Powiecki. Båda fantastiskt kunniga och inspirerande inom något som alla borde få uppleva.

Jag förstod redan när jag gjorde min grundutbildning att andningen egentligen är grunden till vår helhetshälsa och balans, och att meditation var något jag skulle må bra av om jag bara fick in en rutin på det. Men ändå har jag inte lyckats etablera den rutin jag velat, det har funnits ett motstånd som jag inte kan förklara förutom att jag alltid prioriterat den mer fysiska delen av yoga.

 Men efter den här helgen känner jag annorlunda. Jag vill att det här ska blir en daglig rutin för jag mår väldigt bra av det, även om det fortfarande är utmanade för mig att vara stilla både i sinne och kropp. 

Kankse är det en mognad, timingen eller bara utveckling i att våga förändra som fick mig att öppna upp och ta emot precis det som jag som allra mest behöver.  

Så Tack Sara och Guy för att ni på ett så naturligt, självklart och motiverande sätt delat er kunskap och inspirerat till förändring. Jag vet att det krävs en del disciplin att få in den dagliga rutinen men nu när jag upplevt känslan under och efter, kommer det bli lättare att låta detta bli en sjävklar del av mitt liv.

Så småningom ser jag också fram emot att dela med mig mer av detta på mina klasser.

Fullsizeoutput 35dd

diplom

Vill du läsa lite mer om varför medveten andning är så hälsosamt, klicka här.

Jag finns också på www.charlottef.se, Insta coh FB @charlottef.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

 

Nu när det blir lite svalare och mörkare kan vi äntligen plocka fram den fantastika benbuljongen! En trend som fått fäste och självklart är här för att stanna!

Fsuv94smt0cegmrehwkpq

bonebroth

Kollagen är ett naturligt protein i kroppen och står för en stor del av kroppens strukturella uppbyggnad. Ca 70% av huden består av kollagen och den finns även i bindväven som omsluter allt från organ, muskler och skellet.

När vi föds har vi fullt med kollagen och kroppen själv producerar hela tiden nytt genom aminosyror. Samtidigt bryts det hela tiden ner och när vi blir äldre avtar produktionen av vårt egna kollagen. Vi blir stelare, rynkigare och får värkande leder mm.

Som ni säkert visste bidrar kollagenet till just fast och spänstig hy, rörliga leder, starka ben och muskler men också till fungerande tarm och vitala blodkärl. Därför vill vi gärna förse kroppen med extra kollagen genom kosten.

Benbuljong är fullt med motsvarande aminosyror som finns i kollagenet. Den innehåller även hyaluraonsyra som har en stötdämpande funktion och gele som skyddar tarmen. Benbuljong sägs därför lindra Artros och läckande tarm men är också bra för glänsande hår, mjuk hud och slitstarka naglar. 

Gelatinet i benbuljong fungerar smörjande, läkande och förebyggande för tarmen och enkelt uttryckt kan man säga att gelatinet spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker som stress och fel kost. 

Att göra egen benbuljong kräver lite tid men har man väl gjort kan man frysa in portionvis så att det räcker länge. Det är också viktigt att inte blanda ihop detta med de små buljongtärningar vi köper, de har ofta en helt annorlunda innehållsförteckning och inte alls samma hälsofördelar. 

Nu finns det som tur är några bra produkter på marknaden för den som vill köpa färdigt, tex denna.

58372 280

Buljong från Scandinavian organics

Koka din egen buljong

(Tyvärr finns det inte ett lika hälsobringade alternativ för vegetarianer i detta fall, men det går bra med fisk och skaldjur om man inte vill ha kött)

 • 2 kg ben (nöt, lamm, kyckling eller gris) gärna med lederna kvar eftersom det är där mycket av kollagenet sitter. Om du använder kyckling, så ha med både skinn och ben). Fråga din lokala matbutik med köttdisk efter ben, många ger bort det gratis eller väldigt billigt.
 • 5 liter vatten
 • 1 morot
 • 1 gul lök
 • 1 bit rotselleri
 • Saften av 1 citron eller 2 msk äppelcidervinäger
 • 3 lagerblad
 • Svartpeppar – hela korn
 • Salt

Skär upp grönsakerna grovt. Lägg sedan allt i en gryta med benen och låt koka upp. Skumma av och låt sedan sjuda under lock på låg värme i minst 10-12 timmar gärna upp till 18h. Fyll på med mer vatten när det dunstar. När det kokar och kollagenet tillagas blidas det hälsosamma gelatin.

När allt är klart, låt svalna och sila sedan bort alla ben- och grönsaksrester. Frys in i portionspåsar, lätta att ta fram och ta med till jobbet som ett riktigt superfoodmellanmål. 

Fullsizeoutput 35d3

bonebroth

Lycka till!

Jag finns även på www.charlottef.se, insta och fb @charlottef.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Det pratas mest om hur du stärker tarmfloran och bl a immunförsvaret genom kosten. Men det finns faktiskt andra sätt att bygga en stark, balanserad och hållbar tarmflora och helhetshälsa på, nämligen delvis genom medveten andning.

Våra tarmbakterier påverkar nästan alla kroppsfunktioner och många organ, t.o.m vår hjärna och psykiska tillstånd. Nästan alla hormoner och signalsubstanser bildas i tarmen och indirekt pratar med vår hjärna.  Det är klart att balansen hos våra vänner i tarmen påverkas om vi stressar och inte andas ordentligt.

När vi blir stressade ändras vårt andetag och blir kort och snabbt samtidigt som vårt hormonsystem påverkas. Adrenalin och andra stresshormoner utsöndras och våra ”flight or fight” instinkter kopplas på ganska omgående, tankarna far runt, vi tappar fokus och vi känner av det i magen.

Vi gör oss omedvetet redo för att fly eller fightas. När detta händer skickas blod från magen ut till de stora muskelgrupperna som ska ta oss dit vi vill och för att skydda oss.

Att det här händer lite då och då är ingen fara, vi behöver t.o.m lite stress för att må bra, men när det blir för mycket, för ofta och för starkt, påverkar det oss snabbt negativt.

Förutom att det sliter ut vår hjärna och försämrar kroppsfunktioner och vi riskerar att bli utbrända, ökar det inflammationen i vår kropp. Vi blir sura, får försämrad matsmältning, näringsupptag och vårt immunförsvar försvagas. Våra bakterier kämpar mot inflammationen men till slut tar de onda över. Andetaget verkar här antiinflammatoriskt, stärker bla immunförsvaret och bromsar upp åldrandet.

Till en början kan det verka som vi blir bättre när vi har detta adrenalinpåslag, vi känner oss som fighters som ingen rår sig på. Men till slut säger kropp och knopp ifrån, likaså vårt immunförsvar. Om inte genom utmattning visar det sig istället när vi till slut slappnar av, därav många som blir sjuka så fort de går på semester. Att magåkommor är kopplat till stress är ju inte något nytt. Men nu vet vi alltså även att tarmfloran påverkas.

Vi vet också att djup andning, gärna 10 minuter fokuserat om dagen, kan stabilisera balansen i tarmen, minska inflammation, öka koncentrationsförmåga, blodcirkulation, förbättra återhämtning och matsmältning, ge oss mer energi och vitalisera och rena våra organ ända från hjärnan till magen.

Så om vi istället börjar kontrollera andningen, som ju är en självklar funktion, och använder den som en bro mellan sinne och kropp kan vi styra mycket mer av våra liv, kroppsfunktioner och därigenom hitta en balanserad och hållbar hälsa.

Försök att stanna upp när du är stressad, andas lite djupare och långsammare så lugnar du
nervsystemet, tänker klarare, ta rätt beslut, syresätter cellerna, ökar näringsupptag och
energibalans. Tarmfloran stärks och skickar rätt signaler till hjärnan.

För mer läsning i ämnet sök på tarmflora och återhämtning längst upp till vänster i bloggen.

Jag finns också på www.charlottef.se, insta och FB @charlottef.se

Breathe in breathe out inspirational postcard r653e5d8cca014d26814b1b7d76ac5cc1 vgbaq 8byvr 540

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Supergoda, nyttiga och snabbgjorda äppel- och kanelbollar. Perfekta att slänga ihop nu när hösten kommer och det kryllar av svenska äpplen!

Img 0179

svenska äpplen

 • 1 normalstort eller 2 små äpplen
 • 2 dl hasselnötter
 • 8 urkärnade färska dadlar
 • 1,5 dl havregryn (glutenfria om du vill)
 • 2 msk extra virgin kokosolja
 • 2 tsk kanel
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1 nypa salt
 • Kokos och kanel att rulla i.
2mu20cuftxgdw6jhppqzsg

raw äppelbollar

 1. Riv äpplet i en skål
 2. Mixa nötterna i matberedaren tills smuliga.
 3. Blanda ner rivet äpple, havregryn, vaniljpulver, salt och kanel, mixa litegrann så allt blandas.
 4. Blanda ner de urkärnade dadlarna och kokosoljan och mixa tills det är smetigt. Addera ev lite vatten om det är svårt att mixa. Smaka av, justera om det behövs.
 5. Häll kokosflingor och kanel i en skål, rulla bollarna och sen skaka runt dom i kokosblandningen.
 6. Lägg i kylen en stund och servera. Frys in de som blir över.
Fullsizeoutput 35c5

höstäpplen

För fler recept på liknande sötsaker och bollar sök på Raw i bloggen.

Hemsida: www.charlottef.se,

Insta och FB: @charlottef.se

Allt gott!

Charlotte

Fullsizeoutput 35c2

raw

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hej!!

Efter tre och en halv vecka på mitt nya heltidsjobb i stan, som för övrigt är vansinnigt roligt(!), blir jag löjligt påmind om hur mycket svårare det är att få till den där hälsosamma livsstilen.

Inte för att det var mycket enklare som egenföretagare. Men flexibiliteten att handla när ingen annan är i butiken, påbörja middagen redan på em, eller smita iväg på ett träningspass/yogaklass mitt på dagen, försvinner nästan helt.

Till mitt försvar har jag aldrig påstått att det är enkelt, har alltid hävdat att det krävs massa disciplin, uthållighet, vilja och en jäkla massa planering för komma in i och att bibehålla ” the healthy lifestyle”, oavsett. Och ju längre man gör det desto självklarare blir det.

Det är också därför mina recept, och sättet jag lagar och äter mat på, är väldigt enkelt och syftet har alltid varit att förenkla för att få in mer grönt i vardagen, även för kräsna barn.

För att hitta en fungerande balans och ändå känna att vi tar hand om vår hälsa, har jag landat i att nedan är viktigast för oss som familj och det som får oss individuellt att må bäst och fungera i vardagen.

 • Äter varierat (inte så svårt). Läs mer HÄR.
 • Äter så färgglatt som det bara går (inte så svårt). Läs mer HÄR.
 • Alltid väljer fiberrikt (svårare för vissa…) Läs mer HÄR.
 • Undviker för mycket raffinerat socker och mättat fett (krävs lite regler). Läs mer HÄR.
 • Rör på oss dagligen (inte svårt). Läs mer HÄR.
 • Minskar skärmtiden och Fortnight!!! (Svårast utmnaninngen hittills, men störst positiv effekt när vi lyckas!)
 • Umgås, pratar och har kul! (svårare varadgskvällar, lättare helger). Läs mer HÄR.
 • Tid för återhämtning och bra sömn. (Funkar bra för nästan alla just nu). Läs mer HÄR.

Som mitt motto alltid varit; låt det medvetna valet bli det självklara, testa er fram, se vad ni mår bra av och vad som funkar utifrån era förutsättningar.

Och kom ihåg att sänka kraven, ha tålamod och också ha kul och leva livet!!

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta och FB @charlottef.se och på mitt nya jobb @goactivetravelsweden.se

Fullsizeoutput 35a9

Gårdagens morgonpromenad

Ha en fin dag!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

6 tips för bättre sömn!

Den läkande sömnen.

Det här med sömnen är ju helt klart viktigare än vi kanske trott. Om ni inte har läst Sömngåtan, den nya forskningen om sömn och drömmar, av Matthew P. Walker, gör det. 

Enkelt sammanfattat från senaste årens forskning om sömn är att det påverkar oss vansinnigt mycket i allt från humör, hjärnfunktion, viktuppgång och depression. 

Jag skulle, med den erfarenhet jag har, säga att det är nummer ett av alla hälsoråd att ha koll på, för att uppnå balanserad hälsa.

Vid sömnbrist påverkas vi både fysiskt och psykiskt, vi kan få hormonrubbningar och våra signalsubstanser störs. 

Förutom att hjärnan och alla celler som inte får sin vila och utrensande djupsömn, så har vi svårt att hålla ihop allt när vi sovit dåligt. Vi blir ineffektiva, rastlösa, lättretade, sötsugna och kan inte riktigt tänka klart.

Dessutom påverkas i många fall vårt horomonsystem och andra kroppsfunktioner och mångas övervikt beror faktiskt enkom på dålig sömn. 

Vi har dessutom svårt att känna och hantera känslor, vilket gör oss till mindre trevliga personer.

Nu när hösten kommer, som för en del är den mysigaste årstiden och för andra den jobbigaste med mörkare kvällar, jobb och vardag, är det viktigt att hitta en bra rutin för sin sömn.  

Oavsett om man är kvälls-, eller morgonmänniska vad man har för preferenser är det viktigt att ta vara på den förhoppningsvis utvilade kropp och knopp man har efter semestern och bygga en grund inför den mörkare tid som nu väntar.

Allt hör ihop, ju bättre sömn du har desto mer planerad och effektiv blir du och kan därför styra dina kvällar så du hinner den viktiga nedvarvningen.

Några enkla tips för bättre sömn.

 1. Ät och drick inget uppiggande för nära inpå läggdags, som frukt, socker, kaffe, svart te och alkohol.
 2. En bra riktlinje är att man får ca 7-9 timmars sömn per natt. Räkna ut när du behöver lägga dig och känn efter hur många timmar du mår bäst av.
 3. Lägg dig 1/2 timme tidigare än du ska så att du har gott om tid att varva ner. Att hinna ligga och läsa lite (i en bok) och sen bara blunda och låta tankarna snurra klart, så att man kan släppa det som man inte behöver göra något åt nu innan man somnar, gör att man sover bättre.
 4. Undvik all typ av skärm i sovrummet.
 5. Vädra ut rummet, se till att det är mörkt och ta några riktigta djupa andetag när du lägger dig i sängen, sucka ut.
 6. Fysiskt beröring har en fantastisk lugnande effekt, om du har möjlighet se till att ge dina barn, husdjur eller partner en ordentligt godnattkram. Oxytocinet som utsöndras lugnar och sitter kvar i kroppen en stund efter kramen.

Om du behöver en rejäl återhämtning följ med oss till Marbella för en helt Magisk yogahelg!

Sov gott;)

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta & FB: @charlottef.se

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Äkta, vild och färsk honung har visat sig ha positiva effekter på hälsan och immunförsvaret då den innehåller mjölksyrebakterier. I binas magen, där nektarn förvaras, finns massor goda bakterier som följer med när den omvandlas till honung.

Honungen innehåller desstuom en del antioxidanter och tryptofan vilket kan bidra till att vi blir gladare och lugnare, verkar antiinflammatorisk, boostar immunförsvaret och är slemlösande. Dessutom innehåller den en del mineraler och vitaminer.

Men man ska så klart komma ihåg den höga sockerhalten, 83gr socker per 100 gr honung. Så lagom är bäst.

Fullsizeoutput 3549

Färsk, äkta vildhonung från Frankrike.

Det har också visat sig att honungen kan skydda oss mot antibiotikaresistenta bakterier genom att mjölksyrebakteriena bildar bakteriedödande ämnen. Så pass bra att vissa forskare spår även att man kommer kunna använda honung istället för, eller åtminstone ingå i, antibiotika i framtiden.

Det här är framförallt den Nya Zeeländska Manukahonungen som lyfts fram som drottningen av alla honungar när det kommer till antibakteriell effekten.

Manukahonungen är framförallt rik på methylglyoxal (MGO), ett bioaktivt ämne som ökar antibakteriella aktiviteten i honungen. När du köper honungen välj gärna en med minst MGO +250, det är högt värde och försvarar det höga priset jmf med vanlig honung.

Den är både känd för att fungera på utsidan av kroppen genom att läka sår, mildra eksem, ärr, brännskador och acne. Men också ha fantastiska egenskaper när vi äter den och hjälper mot flera magåkommor som matsmältningsbesvär, diarré och kolik. Vidare sägs den hjälpa den mot bla förkylning, framförallt halsont och tex urinvägsinfektion.

Så varför vänta börja redan idag så bygger du upp ditt immunförsvarinför hösten. Du köper Manukahonungen på häloskosten. Lägg en tesked i chian, gröten, yoghurten, teet, ljummet vatten eller var du än känner.

Fullsizeoutput 2ca0

Manukahonung

 

Jag finns även på www.Charlottef.se, insta och FB; @charlottef.se

LOADING..

Visste du att genom det du äter och hur du lever kan aktivera eller avaktivera sjukdomsgenererande och hälsofrämjande gener?

Våra celler består av tiotusentals gener och över 99% av alla gener vi har finns i våra bakterier. Det betyder alltså att vi påverkar våra gener genom hur våra bakterier mår och fungerar, som i sin tur påverkas av kost och livsstil. Givetvis har vi ärvda gener vi inte kan styra över och som också kan förklara varför vi mår eller är på ett visst sätt.

Det är det här som kallas epigenetik, bron mellan arv och miljö och det sägs att vi kan påverka ca 50 % av våra gener.

Det betyder att om du föds med en nedärvd risk för en viss sjukdom eller personlighetsdrag kan du genom att äta bra mat, motionera och återhämta dig minska risken för att den utvecklas. Och tvärtom, om du äter för mycket mat som skapar inflammationer i kroppen, sk antinutrienter (tex vitt mjöl, socker och rött kött), inte rör på dig och stressar för mycket, istället kicka igång de cellerna så att sjukdomen får fäste.

Vi påverkar alltså våra gener genom vår kost och livsstil och att skapa en god och balanserad tarmflora.

Visst är det coolt.

För att skapa en god och balanserad tarmflora behöver vi bla:

 • Äta mycket fiberrik mat i form av fullkorn, bönor, frön, havre, frukt och grönsaker, sk prebiotika som göder de goda bakterier.
 • Probiotika – goda bakterier som finns i syrad mat tex surkål, kimchi, yoghurt, honung och surdegsrågbröd.
 • Oftare välja enkel- och fleromättat fett från nötter, frön, olivolja, rapsolja, fet fisk, ägg, avokado, alger och kyckling och äta mindre av mättat fett från ostar och kött.
 • Se till att få i oss fullvärdiga proteiner från tex bönor, linser, nötter, ägg, kyckling, fisk och skaldjur.
 • Sova, varva ner, motionera dagligen och att ha kul är också viktigt för tarmfloran och epigenetiken.

Och vet du, det är inte försent att börja idag. Om du känner att du levt lite onyttigt en period är det aldrig försent att göra de förändringar som behövs för en bättre livsstil.

Vill du veta mer om fibrer och tarmflorans påverkan på vår hälsa, läs gärna mer HÄR, HÄR, HÄR och HÄR.

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta och FB @charlottef.se.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Sellerin är en supergrönsak som både är god och billig. Det finns många sätt att äta selleri på men den går också alldeles utmärkt att blanda ner i en smoothie, speciellt om man inte tycker så mycket om den.

Visste du att selleri tex har en lugnande effekt på nervsystemet? Vill du veta mer om hur nyttig sellerin är läs inlägget här!

Fullsizeoutput 3518

Ingredienser till smoothie

Recept, 1 stor eller 2 mindre smoothies, håller ett dygn i kylskåp.

 • 1 dl fryst broccoli.
 • 1/2 citon, allt kött och juice och lite av skalet (rengör noga).
 • 1/4 gurka med skal.
 • 1 urkärnad avokado
 • 1 päron
 • 4 selleristjälkar, gärna med bladen.
 • 2 ,5- 3 dl avsvalnat Matchate, blanda 1 tsk matchapulver med hett vatten, eller annat grönt te.
 • Vatten – om smoothien blir för tjock kan du alltid späda med lite vatten.

Brygg ditt te och låt det dra och svalna, lägg ev i en isbit för att få det kallt snabbare. Rengör och skär alla grönsaker i mindre bitar, lägg allt i en mixer och häll över det svalnade teet. Mixa tills slät. Smaka av, skulle du behöva mer sötma droppa i lite honung.

Vill du veta mer om Matcha teets magiska effekter, läs här.

Allt gott:)

Jag finns även på www.charlottef.se, insta och FB: @charlottef.se

Fullsizeoutput 351e

Sellerismoothie

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Sellerin är en riktig supergrönsak. Många hälsoexperter världen över prisar den och har länge rekommenderat att dricka sellerijuice dagligen, av just den anledningen. Till och med det mineralrika sellerisaltet sägs var ett bättre alternativ till vanligt salt (svårt att hitta i sverige tyvärr, jag köper det i Frankrike).

Img 9305

Sellerisalt från Frankrike.

Förutom att sellerin sägs ha en lugnande effekt på nervsystemet, vara mycket fiberrik och utrensande har den en mycket god effekt på hela vår tarmhälsa och välmående.

Fullsizeoutput 3507

Selleri

 

 5 skäl till att äta sellerin varje dag.

 • Antiinflammatorisk: Tack vare sitt innehåll av flavoniderna quercetin, apigenin, kaempferol och luteolin, som är kraftiga antioxidanter, verkar sellerin antiinflammatorisk och anses skydda och mildra mot bla allergier, depression, reumatism och cancer. 
 • Detoxande. Sellerin verkar utrensande på många sätt men framförallt i levern där den rensar ut tex svamp, dåliga bakterier, toxiner och virus. Den sägs även förbättre leverns hälsa och ökar dess kapacitet till bättre utrensning på egen hand.
 •  Förbättrad matsmältning. Sellerin bidrar till återuppbygnad och balanserad magsyra som är mycket viktig för nedbrytning av födan, framförallt proteiner samt att skydda oss mot främmande bakterier. Bra att veta är att vi producerar mindre magsyra ju äldre vi blir.  
 • Lugnar nervssystemet: Tack vare sina utrensande egenskaper och innehåll av fibrer lugnar den vårt nersystem bla genom att hjälpa kroppen bli av med toxiner och restprodukter.
 • Hjärthälsa: och sist men inte minst finns det forskning som menar att sellerin kan bidra till att sänka blodtrycket, och skydda mot stroke och plack i våra artärer.
Ja ni hör ju, det är bara att börja knapra selleri!
Jag återkommer snart med en grön supernyttig smoothie för er som kanske inte tycker om selleri eller bara tycker det är enklare att dricka era grönsaker.
Fullsizeoutput 3513

Sellerismoothie kommer i nästa inlägg

Trevlig lördag:)
Jag finns även på www.charlottef.se, insta och FB: @charlottef.se
LOADING..

Många sätter nya mål under semestern. Det är toppen, för under ledigheten hinner man ofta reflektera över hur man vill att ens liv ska se ut. Sen kastas man tillbaka till vardagen och har genast glömt bort det man bestämde. 

Här kommer tips på hur du kan fullfölja och nå dina mål inom träning på ett enkelt sätt. 

 • Fundera på vad du vill och vad som är rimligt. Vilken typ av träning/motion gillar jag och vad har jag för utrymme i kalender för att det ska vara genomförbart.
 • Skriv ner dina mål. T ex ska börja träna 2 ggr i veckan, springa milen under 1 timme, vara med i ett lopp, gå till en PT, börja jogga, yoga, gymma, powerwalka eller vilken typ av motion som du vet passar dig.  
 • Skriv ner syftet med att nå målen. T ex jag vill bli starkare, hälsosammare, mindre stressad, gå ner i vikt, få bättre kondition, mer harmonisk, träffa nya människor etc.
 • Skriv ner det du behöver ändra på i ditt liv/vardag för att nå målen: T ex sluta snooza bort morgonen, inte ta med jobbet hem, inte hitta ursäkter för att slippa träningen, frigöra mer egentid, ta mer hjälp med t ex barnen.
 • Prioritera – När vardagen kickar in och du känner att det inte kommer att gå, eller du glömmer bort alla dina mål och syften – titta på det du skrivit ner och prioritera om – Träning är alltid viktigare än tvätten;).
 • Tro på dig själv – var positiv och känn att du klarar detta, beröm dig själv när du gjort något och var snäll mot dig själv, justera dina mål om du märker att dom inte funkar, sätt delmål osv.
 • Skyll inte på andra eller hur du är; ” jag är ingen träningsmänniska”, är något många säger om sig själv – men det kanske är just det du är! Du kan aldrig veta om du inte testar. Och kom ihåg ge det minst 3 veckor.
 • Boka in den där PT, löpträningen, yogaklassen eller vad de nu än är. Står det i kalendern är det lättare att det blir gjort.
 • Behåll känslan från semestern när du hade ork och tid och känslan efter varje träningspass. Vi har alla 24 timmar, det handlar bara om hur du använder din energi, prioriterar din tid och vilken inställning du väljer att ha.
 • Skapa rätt förutsättningar – se till att du äter och sover bra så att du orkar träna, planera in tiden så att inget annat blir lidande och ta hjälp om du märker att du vacklar.

Mitt personliga träningsmål i höst är att lära mig handstående utan vägg. Varför? För att det är kul och jag har övat halvdant i flera år. Jag ska också börja träna något riktigt fysiskt utmanande som boxning. Varför? För att jag älskar den typen av träning men inte prioriterat det senaste åren oh jag längtar efter den typen av träning.

Vad är ditt mål?

Img 2509

Övar handstående, målet är utan vägg.

Lycka till!

Ni hittar mig även på www.charlottef.se, insta och FB: @charlottef.se

LOADING..

Skaldjur med kantarell- och kronärtkockspaj – Nyttigt och supergott!

Hur gott är det inte med kantareller och skaldjur, två riktiga favoriter som också passar bra ihop!

Ikväll ska vi äta kräftor och då gör jag alltid denna ”kantarell- och kronärtkockspaj” till. Den här pajen är full med nyttigheter,  lågkolhydrat, glutenfri och fiberrik. Och du slipper hela pajbotten grejen. Först lite om nyttigherrna, receptet hittar du längst ner;)

 • Kantareller (och de flesta andra svampar) – innehåller bl a stor mängd kostfibrer, som gynnar matsmältningen, nyttiga mineraler som selen, mangan, zink, kalcium och järn. Men framförallt är kantareller rika på C- och D-vitaminer (enda naturligt icke animaliska källan till D-vitamin förutom solen).
 • Svampen innehåller även mycket vätska och är basisk vilket stabiliserar pH-värdet i magen som stöttar vår mag- och tarmfunktion. En sur kropp gör oss trötta, försämrar vårt immunförsvar och triggar igång inflammationer.  

Img 0330

 • Skaldjur är en bra källa till protein, D-vitamin, (som ju är bra att börja fylla på med redan nu inför vintern) och selen, viktig mineral för immunsystem, leverns funktion och är även en kraftig antioxidant som skyddar mot fria radikaler som bl a påskyndar åldrandet (När metall oxideras rostar det, när celler oxiderar åldras vi, enkelt förklarat).
 • Dessutom får vi i oss den essentiella Omega 3 fettsyran som bl a skyddar hjärnan mot nedbrytning.
 • Till sist sägs det att skaldjur är bra om man har sömnproblem eftersom det innehåller tryptofan, en essentiell aminosyra som vi bara får i oss via födan, finns också i t ex banan, kött och ägg. Den behövs för att producera serotonin, vårt ”må bra” hormon, som i sin tur producerar melatonin, hormonet som gör oss trötta och förbättrar vår sömn.

Img 0334

 • Kronärtskockan i sig är också supernyttig, läs allt om den här.

 

Recept ca 6 personer beroende på vad du serverar till.

 • Köp eller allra helst plocka ca 1 liter kantareller.
 • 2 burkar med Kronärtskocksbottnar (finns bland konserverna).
 • 2 st charlottenlök
 • 1 knippe persilja
 • Smör
 • 3-5 dl grädde, havre eller sojagrädde går också bra.
 • Riven västebottenost (kan skippas eller bytas mot veganost)
 • Salt och peppar efter smak.

Gör så här:

 • Värm ugnen till 200 grader
 • Ta ur kronärtskocksbottnarna ur burkarna och låt rinna av.
 • Lägg dem så att de täcker botten på en ugnsfast form
 • Stek den rensade och delade svampen i lite smör tills vätskan är ute.
 • Lägg i en stor klick med smör och den finhackade charlottenlöken.
 • Stek en stund och blanda runt
 • Tillsätt hackad persilja, salt och peppar
 • Häll långsamt på grädden
 • Låt koka ihop några minuter till en stuvning, smaka av med salt och peppar.
 • Bred stuvningen och över kronärtskockarna.
 • Strö över Västerbottenost.
 • In i ugnen i ca 15-20 minuter.

Lägg upp kräftorna (eller valfria skaldjur) på ett fat, servera dem först med de klassiska tillbehören och ”pajen” gärna efteråt med en grönsallad.

Img 0367

Stek kantarllerna länge på låg värme

Img 0370

Kantarell och kronärtskockspaj

Efter skaldjur blir man ofta sötsugen och då kankse någon av mina söta recept passar, tex denna eller denna.

Om du gillar musslor kanske du även vill läsa om varför det är rena supermaten.

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta och FB @charlottef.se.

Ciao:)

 

LOADING..

5 livsstilsvanor som kan addera 14 år till ditt liv!

Visste du att, enligt en forskning utförd av Harvard T.H. Chan School of Public Health, har man funnit att 5 livsstilsvanor kan påverka din livslängd och addera ca 12- 14 år efter att du fyllt 50. Om du sköter dem rätt i vuxen ålder.

I de här vanorna ingår såklart en balanserad och hälsosam kost och daglig motion utöver de andra vanorna som forskarna tittade på;
 • Sluta röka
 • Ät hälsosamt
 • Motionera dagligen
 • Håll en hälsosam vikt
 • Drick lagom med alkohol

Forskarna fann också att de som levde mest hälsosamt minskade risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar med 82% och cancer med 65% jmf med de som levde minst hälsosamt över en 30-årsperiod.

Det är för många ganska sjävklara livsstilval men kan ändå vara bra att bli påmind om att små förändringar kan göra stor skillnad i fråga om bl a livslängd men också livskvalité.

Lycka till och hör gärna av dig om du har frågor!

Img 7702

Rör på dig dagligen.

Img 9089

Andas frisk luft.

Jag finns även på www.charlottef.se, insta och FB: @charlottef.se

 

 

LOADING..

Så kom vi äntligen till vår sista semestervecka, en resa vi har planerat i flera år egentligen men som vi tidigare inte lyckats få till.

En av mina närmsta vänner är gift med en fransman som kommer från byn Saint Hilare Sur Bénaize, en mil utanför Le Blanc som är en liten stad 3h sydväst om Paris med ca 6500 invånare.

C8cdshhbrmiclxznpadyaq

Bara vackra gamla stenhus i hela byn

5ff1cd6d 1363 4a5e 933e b965521b9a65

Vacker trädgård

Idag bor vi grannar i Sverige men varje sommar tillbringar de i hans gamla hemtrakter.

Förutom att de är mycket nära vänner till oss, och att vi gärna velat se hur de har det på somrarna, har det länge lockat mig att se det mer genuina franska lantlivet.

Jag har nämligen två sidor, en som drömmer om att bo på landet med massa djur, egna trädgårdsland, tysthet och skit under naglarna och en som älskar allt som storstaden har att erbjuda. Nu fick jag äntligen tillfälle att nära lantdrömmen.

6fc3a3a1 b76a 4933 a145 c4db1637e094

Direkt från trädgårdslandet.

Här överträffade enkelheten allt på ett mycket genuint och kvalitativt sätt. Med enkelt menar jag inget negativt utan tvärtom, avslappnat på ett trevligt sätt, opretantiöst men oerhört engagerat, ödmjukt, hjälpsamt och uppskattande, och mycket befirande.

 5b702d3c85055 5b702d3c8509fsaqw0uwkr7adfzlhysg.jpg

Blomdekoration

Fw4ytginsz8qvxp8rtkjg

Prisvärt och gott på den lokala restaurangen

Att Sebastian dessutom är kock gjorde ju inte resan sämre och vi togs mycket väl hand om under dessa dagar. Det blev en mat-, äventyr- och djurresa precis som vi hoppats och som gav mersmak.

D3165489 8ded 4192 b17e ff44ab831d6d

Lunch a la maison

83e2a2d5 b3e2 4bb9 8d12 505d299f52b7

På marknaden

856e288e 2eeb 4bc4 92fd 79901a5d5876

Pilgrimsmusslor

 5b700148a4365 5b700148a43d2vsykrqysr62he8exwaa.jpg

Grilmiddag med lokala råvaror

Vi åt magiskt gott kött från bonden, plockade våra egna grönsaker i trädgården, var på marknaden och köpte färska, extremt prisvärda skaldjur, red på fransk ridskola, paddlade 1, 2 mil genom en flod med bävrar, slott och uppfriskande forsbad, promenerade med oändligt vackra vyer, drack apéritifs med släktingar och fick honung slungad hos farmor och farfar.

Hjklohgstwasooy840tvqw

Paddla

46184ddd c649 409d b2f3 b755633bbdfe

Paus i paddling för ett uppfriskande forsbad

Xh2lsqx7rfcwflhyjz6hq

Apéritif

Pb5umsmqxgwbwjrqlcvqg

Hemslungad honung

Nmf49jsrwu8av3gv44bzg

Nyplockade rödbetor hos farfar

8bf0573b aa03 4684 b502 9f4925c221cc

Farmors citroner

Gosade med hundvalpar och ankungar, hälsade på lamor, getter, hästar, katter, höns, åsnor, fiskar mm. Åt gott på lokala restauranger och lät sönerna klippa håret hos en äkta barberare.

Zxmro94oqvsuekcdzbq5xg

Gos med ankungar.

5fsl0bg0tzgc1bourswjzq

Ridlektion

Ub0rwcjft56jzwndkaza

Åsnan Babou

4vewiikrqbeqvkljzxanrg

”Galoppain” en liten öl när man passerar för att gosa med hundvalpar.

Intensivt men ändå så avkopplande; ingen stress till något, ingen wifi och endast några få ”spots” med 4G. Inget ”vad ska man ha på sig” (om man frågade fick man svaret; kläder blir bra) och var man hungrig gick man bara och plockade en tomat i landet. Förövrigt de godaste tomater jag ätit!

Fqfj6s16r9io1p5d9b6udw

Långpromenad

99753894 166e 44c4 94fc 1ecc34c62b51

Uthållighetschallenge

Img 9028

Sista kvällen

Tusen tack Victoria och Sebastian, barnen och släktingar för en annorlunda och oförglömlig vecka.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Igår när vi åt lunch ville min dotter gärna ha Moules Frites, Musslor med Pommes. Det gladde mig av två anledninar; dels för att hon gärna testar nytt men också för att just musslor anses vara ett riktigt superfood.

Och det bästa av allt var att hon fick båda bröderna att smaka och dom gillade det:))

Så, om vi bortser från pommes friten som såklart inte är nyttig någonstans, så är musslor den raka motsaten. Här följer 5 anledningar till varför du ska äta musslor (och ostron):

 1. Musslor innehåller massor med mineraler men framförallt järn, jod och selen där 100 gram musslor ger mer än RDI (rekommenderat dagligt intag) av alla tre mineraler.
 2. Är en extremt god källa till vitamin B12 och är därför extra bra för de som äter mycket veganskt (och kan ha brist på just denna vitamin). Även om musslor är animalisk har de ett primitivt nervsystem och ingen hjärna, vilket gör att de inte känner något. Därför anses det för vissa veganer ok att äta musslor och ostron.
 3. Hög halt av högvärdigt (alla aminosyror) protein, ca 15gr per 100 gr (ungefär samma som ägg).
 4. Mycket låg fetthalt men det fett som finns är av mycket hög kvalitet och hälften är den nyttiga fettsyran Omega-3.
 5. För hållbart vatten – Musslor hjälper vattnet mot övergödning, eftersom de lever på alger och andra partiklar som de filtrerar och således rensar från att gödas i vattnet.

Ät endast godkänt odlade musslor från kontrollerade vatten för hållbart fiske och som kontrollerar risken för att musslan får i sig algtoxiner och bakterier. Detta i sin tur minskar risken att du blir sjuk. Dock finns inget garanterat skydd mot magsjukeviruset Norovirus, men risken minskar när musslorna kokas och öppnar sig så att ångan och vätskan når hela musslan och blir kokt.

Eftersom musslor inte innehåller några fibrer rekommenderar jag en sallad till istället för pommesen, gärna med mycket rårivna grönsaker och en god dressing. För recept kolla här och här .

o musslor

LOADING..

Den klassiska grekiska salladen med feta är ju alltid god, men jag tycker den kan bli lite torr och sträv med den råa löken. Dessutom är det godare när osten får bli lite varm så att den blir mjukare och smakar lite mer.

Den här salladen har vi ätit var och varannan dag under sommaren i olika varianter, till allt möjligt.

Här kommer min favoritvariant. Tyvärrr inte så vacker på bild men jättegod, krispig, ljummen, mättande och som alltid snabb att göra.

Ingredienser 4-6 personer, beroende på vad som äts till.

 • 500 gram färska (eller frysta) gröna bönor, Haricots verts.
 • 1 liten färsk lök eller rödlök
 • 500 gr körsbärstomater i olika färger
 • 1/2 pkt ca 40-50 gr, soltorkade tomater, jag gillar dom här.
 • 1/2 gurka
 • 1 röd och 1 gul paprika
 • 200 gram fetaost – jag hittade en supergod feta, Dodoni, här på Mallorca som även verkar finnas på Willys:). Välj alltid en äkta krämig fetaost i block som du smular sönder, tips på andra bra feta:  Zeta, Konstantines, Fontana.
 • 3 msk olivolja, 1 msk balsamvinäger, 2 tsk dijonsenap några droppar honung, salt och svart peppar.

Gör så här.

 • Ta ut fetaosten så den blir rumstempererad.
 • Skiva löken tunt och lägg den i botten på salladsskålen, häll på 1 msk olivolja och salta, rör runt.
 • Knipsa, skär bort, ändarna på det färska gröna bönorna, skölj och lägg åt sidan.
 • Skölj och hacka resten av grönsakerna; tomaterna i halvor, gurka och paprika i fyrkanter, lägg åt sidan.
 • Skölj de soltorkade tomaterna och skär dom i mindre bitar.
 • Blanda dressingen.
 • Koka upp vatten med salt och lägg i bönorna låt dom koka i 1 minut, häll av vattnet och låt dom ligga kvar i kastrullen med lock, drissla över lite olivolja.
 • När det är dags att äta: lägg i bönorna i salldsskålen och rör runt med löken, smula över fetaosten, rör runt, lägg i tomat paprika, soltorkade tomaterna och gurka, blanda försiktigt runt, häll på lagom med dressing.

Passar utmärkt som lunch eller till grillat.

Jag finns även på www.charlottef.se, och på insta och FB @charlottef.se.

Fortsatt trevlig sommar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag älskar matmarknader och här på Mallorca finns det så många härliga. Nästan en i varje by och en varje dag.

Vi har bara hunnit besöka några få av alla som finns och vi tar fortfarande emot tips från vänner och bekanta som kan ön utan och innan.

Men här kommer lite bilder och länkar till de vi varit på hittils och som jag tycker är värt ett besök.

Mercat de Santa Maria del Cami.

Öppen varje söndag mellan 9-14 och ligger en bit norr om Palma. Det är en stor marknad med massor av folk. Här finns mycket lokala råvaror som oliver och charkuterier, fantastiskt utbud av färsk frukt och grönt och mycket ekologiskt! Även blommor, kläder och lite inredning.

Mysig liten by att stanna för lunch i efteråt.

Gastronomic Mercado San Juan Palma.

Det här mer som en food court med ”små hål i väggen ställen”. Det finns mycket tapas, pinxos, croketter och pizza men också kött, sushi, thai, fisk och skaldjur. Härlig stämning, toppen när alla vill äta olika och perfekt för barnen som kan springa runt när de ätit upp.

Mercat de Santa Catalina.

Detta är mer som en saluhall som håller öppet varje dag. Stort utbud av det mesta i färskvaror, trevlig stämning och mysigt att strosa runt i området utanför.

Valldemossa Sunday market. 

Marknaden i sig var helt ok men Valldemossa som by är väl värt ett besök. Så vackert med alla små gränder och just på söndagarna när det är marknad smyckas byn och det kändes lite extra festligt.

Om du planerar att äta lunch stanna inte vid första bästa som vi gjorde, Cappuccino, utan gå runt lite och välj någon restaurang med utsikt över dalen.

Som sagt, vi har bara besökt en bråkdel av alla marknader men kommer definintivt fortsätta åka runt.

Mer tips på just marknader hittar du tex här Mallorcaguiden.

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta och FB; @charlottef.se

Fortsatt trevlig sommar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Våra kroppar är ju fantastiska, det visste ni redan, men visste ni att under vissa timmar av dygnet jobbar kroppen med att rensa ut, andra med att ta upp näringen från maten och så vidare. Den här teorin är inte särkilt ny och fick stor uppmärksamhet av många när Fit for Life hade sin peak under 80-talet.

Efter att jag utbildat mig till kost- och näringsrådgivare ändrade jag i stort sett helt mina kostvanor och tillsammans med yogan fick det fantastiska effekter både fysiskt och mentalt. En stor del av det var just var, hur och när jag åt maten. Jag märkte stor skillnad i att just följa vissa rutiner och mår fortfarande som bäst när jag håller dem.

Under semestern rubbas detta en del och vi äter vi på helt andra tider än hemma. Och även om jag både älskar det kan jag märka av det, därav detta inlägg.

Dygnsrytmen påverkas ju även av tex sömn, men när det kommer till hur den hanterar maten vi äter så ser kroppens naturliga, biologiska, dygnsrytm ut så här:

 • 12-20 – upptag; vi äter, smälter maten, tar upp näringen via tarmarna och ut till kroppens olika delar. Vi mår alltså bäst om vi äter den mesta av maten under dessa timmar.
 • 20-04 – Tillgodogörande; näringen absorberas och används till det den behövs för, tex hormoner, celler, muskler, hjärnan, signalsubstanser, tarmbakterier mm. Här bör vi alltså låta kroppen vila från matintag.
 • 04-12- Utrensning; kroppen gör sig av med avfallsprodukter, toxiner, rester den inte behöver eller längre har nytta av. Tarmrörelsen kommer igång under denna period. Även här bör vi egentligen inte äta mer än något lätt.

Man tror att just utrensningen har mycket stor betydelse för vår allmänna och hållbara hälsa. För att stötta kroppen rekommederas därför att äta bara färsk frukt eller smoothies fram till kl. 12. Det är också därför många förespråkar periodisk fasta.

Frukt innehåller mycket vatten och fibrer och hjälper således utrensningen, dessutom kräver det lite energi att omsätta och ger kroppen en bra start med massa vitaminer och mineraler.

Idag har forskningen kommit längre och man ser också ett samband med hur tarmbakterierna arbetar och följer samma rutiner och dygnsrytm. Dom är alltså också i behov av rutiner. Levern, som ju är kroppens reningsverk, funkar även den som allra bäst när den har möjlighet att rensa ut på fm.

Vad händer då när VI inte följer dessa rutiner…? Vi vet ju idag att vår tarmflora styr en stor del av hur vi även mår psykist, men vår tarmflora är inte bara beroende av vilken mat vi äter utan även hur vi sköter vår sömn, stress, motion och vårt sociala liv. Så när vi inte följer dem rubbas balansen och många av kroppens funktioner sätts ur spel. Bland annat våra signalsubstanser och hormoner.

Det har vidare visat att natt- och skiftarbetare, folk som reser ofta med mycket jetlag och folk som äter oregelbundet har obalans i tarmflora, hormoner och sömn.

Summan av kardemumman är; vi mår bäst av rutiner och att äta på vissa tidpunkter, också vilken mat vi äter kan stötta eller påverka hur vi mår. Så behåll rutinerna så gott det går, men är det så att det blir annorlunda på semestern är det ingen större fara så länge vi återgår till det vi är vana vid när vi kommer hem.

Trevlig fortsatt sommar!

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta och FB: @charlottef.se.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Glass i stora lass har det minst sagt blivit denna sommar med en värmebölja som biter sig fast över hela Sverige och stora delar av Europa!

Här kommer ett enkelt recept på en nyttig hemmagjord glass utan tillsatt socker, grädde och artificiella smaker och istället sötad med endast banan och krämighet jordnötssmöret. Ljuvligt god!

Ingredienser:

 • 2 frusna bananer
 • 1,5 dl frysta (lätt tinade) jordgubbar
 • 2 msk jordnötssmör (kan bytas mot mandelsmör)
 • Lägg allt i en mixer eller matberedare
 • Häll på en skvätt havre- eller mandelmjölk, inte för mycket, späd hellre med mer efter ett tag.
 • Pulsmixa tills slät – häll upp och servera på en gång.

För fler liknande recept kolla här.

Ni hittar mig även på www.charlottef.se, Insta och FB: @charlottef.se

Ha en fortsatt fin dag i värmen!

LOADING..

Perfekta till em kaffet, som mellanmål och till frukost. Dom är fiberrika, supergoda och mättande. Vill du inte göra dem veganska finns alternativa ingredienser i receptet.

Ingredienser:

 • 1 dl kokosolja, (Kan bytas mot smör)
 • 3 dl nötter, (tex valnöt eller cashew)
 • 3 dl havgregryn
 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 0,5 dl linfrön
 • 0,5 dl sesamfrön
 • 1,5 dl riven kokos
 • 1 dl finhackade färska dadlar
 • 1 -2 msk kokossocker (kan bytas till honung). Smaka av tills du får den sötma du gillar.
 • Några nypor havssalt
 • 2 chiaägg: 2 matskedar chiafrön och 4 msk vatten (Kan bytas till 3 ägg)

Gör så här: 

 • Sätt ugnen på  175 grader.
 • Smält kokosolja på spisen och låt svalna.
 • Mixa nötterna i matberedaren i till crunchy.
 • Kärna ur och finhacka dadlarna.
 • Blanda chiaäggen; 2 matskedar chiafrön med 4 msk vatten, rör runt och låt svälla.
 • Häll ner nötterna och blanda med fettet i en bunke
 • blanda ner alla andra ingredienser
 • Blanda ordentligt och låt ligga och sätta sig en stund.

Valfri smaksättning, blandas ner i smeten:

 • 50 gram finhackad 80-100% mörk choklad eller kakaonibs
 • 50 gram nötssmör  (tex jordnöt, mandel eller hasselnötssmör)
 • Några tsk Kanel, kardemumma eller ingefära.

Klicka ut 15 kakor på bakplåtspapper, platta till och forma.

 • Grädda i mitten av ugnen i 175 g i ca 15 minuter min.
 • Låt svalna.  Går bra att frysa in.

 

Jag finns även på www.charlottef.se och Insta och FB: @charlottef.se.

LOADING..

Häromdagen skrev jag ett inlägg om vikten att verkligen varva ner och några tips på det, bl a att bara motionera luststyrt. Läs hela inlägget här.

Det där fastnade hos mig eftersom jag själv är inne i en period där lusten att träna inte alls är som den varit.

Min filosofi överlag är att låta det medvetna valet bli det självklara. Bakom den filosofin ligger erfarenheten att om man först måste vara disciplinerad, dedikerad, motiverad och målmedveten för att göra en livsstilsförändring, bryta mönster eller ändra vanor för att nå sina mål, kommer man ofta tillslut till en livsstil där det medvetna valet blir det självklara. Man kan lita på att man gör det man mår bra av.

För när man kommit över en viss ”tröskel”, ett motstånd, nått ett mål eller tagit sig igenom en tidsperiod tills det blir ens naturliga livsstil och inte längre en diet eller träningsmåste, då behöver man inte längre tänka utan man väljer utifrån vad kroppen signalerar att den behöver oavsett om det är träning, vila, mat, sömn osv.

Man behöver inte längre samma disciplin och rutiner för både du och din kropp vill ha den livsstil som du mår bra av och det gör inget med ett litet avsteg här och där. Att komma hit, till det stadiet, kan ta tid och kräver uthållighet men har väl ”hamnat” här vill man inte tillbaka till det som inte var bra.

Det är då man kan börja leva och träna luststyrt.

Men man kan ju hamna i perioder av längre avsteg där, som i mitt fall, träning inte alls lockar, du känner inte igen din kropp och signalerna inte är som de varit. Då gäller det att vara lite snäll mot sig själv och backa, vila, vänta in lusten och fånga känslan när den kommer.

Som idag när jag vaknade av mig själv utvilad och hela kroppen signalerade; ut och spring! Första gången på jag vet inte hur länge, men antagligen behövde jag några dagars nedvarvning och vila för att kunna känna den känslan igen, för en stressad kropp känner och läser inte signaler på samma sätt.

Löprundan idag var fantastiskt, långsam men vad gör det, den var ju luststyrd!

LOADING..

En perfekt sommarlunch för familj och vänner. Enkel att göra, nyttig, mättande och smakrik. Och så klart antiinflammatorisk och tarmflorevänlig.

Egentligen behövs ju inget recept för denna eftersom man kan lägga i nästan precis vad som helst. Men för att den dels ska bli näringsriktig, mättande och ha bra texturer så att man blir nöjd, kan det var bra med en stor variation i innehållet.

Ingredienser ca 4-6 personer:

 • 5 dl svart och/eller vitt ris
 • 2 påsar babyspenat
 • 250 gram sojabönor
 • 1 pkt, 225 gram, tinad mango
 • 1/2 huvud blomkålsbuketter och/eller broccoli
 • 1 gurka
 • 1 pkt körsbärstomater
 • 3 avokados
 • 1 dl cashewnötter
 • 1 kruka koriander eller stora persiljeblad
 • 550 gr Salmalax, backloin. (Kan bytas ut mot det man gillar tex kyckling, räkor, tofu, tonfisk, fetaost etc.)

Dressing:

 • Blanda 1 dl Tamarisoja med 2 dl olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor och juicen från 1 citron.  

Gör så här:

 1. Koka ris enligt förpackningen
 2. Rosta cashewnötter i lite salt tills gyllenbruna
 3. Tina mango coh sojabönor
 4. Skölj och hacka alla grönsaker i ungefär lika stora bitar
 5. Blanda dressingen
 6. Låt riset svalna till rumstemp
 7. Skär upp laxen
 8. När allt är klart; lägg först en bädd av spenatblad, sedan ris  i mitten och sedan allt annat runt om.
 9. Eftersom vi serverade denna till barn hade vi dressing, cashewnötter och koriander på sidan om, så kunde alla ta det dom ville.

 

För liknande recept se Buddha Bowl och Healthy sliders.

www.charlottef.se

Insta och FB: @charlottef.se

LOADING..

När det känns omöjligt att varva ner.

Ni vet den där känslan när man inget hellre vill än att koppla av, men det kliar i hela kroppen. Man försöker att bara vara men tankarna surrar och kroppen signalerar något helt annat.

Min man är grym på att varva ner, han släpper tankar på jobbet så fort han kommer hem, stänger av jobbtelefonen på  semestern och har valt att inte ha tillgång till jobbmail utanför sin arbetsplats.

För mig tar det längre tid, och jag har alltid undrat varför jag har så svårt att bara sitta ner och läsa en bok eller bara vara stilla.

Häromdagen läste jag en artikel i Vetenskap & Hälsa om just detta och problemet är ofta att vi stressar för mycket under för lång tid, utan återhämtning.

Vi behöver återhämtningen för att få ner utsöndring av kortisol (ett stresshormon) i kroppen. OM vi gör det för sällan eller aldrig, tar det helt enkelt längre tid att varva ner, känna lugn och få bort oron i kroppen.

Vi återhämtar oss när vi har tid helt utan krav, antingen genom sömn, vara i naturen, kravlös motion och umgänge eller bara läsa i hängmattan.

Vi måste också lära oss lyssna på kroppen som är grym på att signalera när vi upplever negativ stress, är man mer irriterad och tröttare än vanligt, lättare stör sig på andra männsikor och svårare att känna känslor, kan det vara ett tecken på att det är dags att varva ner.

3 tips för att varva ner.

 • Ett jobb är bara ett jobb – låt det inte ta över ditt liv. Planera in ledig tid och släpp då alla tankar på jobb, ta bort mailappen från telefonen eller annat som får dig att börja tänka på jobbet.
 • Sänk krav och förväntningar – det viktigaste när man är ledig är inte hur bra det blir utan hur mycket vi återhämtar oss. Förenkla tex matlagning och aktiviteter, minska måsten och ”att-göra-listor”, tacka nej när det blir för mycket och försök bara vara. Det sistnämnda är tyvärr lättare sagt än gjort, men väldigt bra att öva på.
 • Skapa utrymme för helt oplanerad tid – det ökar möjligheten för spontanitet och att känna in vad man verkligen har lust att göra. Välj att göra det du tycker är kul, umgås med vänner och familj som ger positiv energi och motinera luststyrt.

 

Ha nu en skön fortsatt sommar!

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta & FB: @charlottef.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..