Ni vet känslan av total återhämtning? När kroppen känns hel, sinnet är i harmoni och känslorna är balanserade?

Det var faktsikt länge sedan jag upplevde den känslan men den infann sig verkligen här på Shanti Som i Marbella – dit min senaste träningsresa eller snarare första renoldalde yogaresa gick.

IMG_0561

Yoga utomhus

I samarbete med Topphälsa och Annika Kvist fick jag äran att hålla flertalet yogaklasser, meditationer och föreläsningar om antiiflammatorisk kost och livvstil.

fullsizeoutput_3889

Annika Kvist

Vi hann med allt från yinyoga, dynamisk flow, Hatha, paryoga, till vandringar, olika meditationer och shake and dance mm.

Jag tror det var kombinationen av Shanti Som, hotellets, oerhörda lugn, ont om wifi, inget telefonnät, hälsosam god mat, sköna sängar, dränerande massage, otroligt härliga människor som delade så mycket energi och glädje men också djupa och intressanta samtal, som gjorde helheten.

%bWkOHwnQrS%TfY5+M3o1w

pool

Det sista jag gjorde innan hemfärd var en Soul Reading, det kan ju låta flummigt men var en otroligt befriande pusch i rätt riktning. Vi gick igenom alla mina nära relationer, jobbsituation, livet i sig och jag fick vägledning inför framtiden.

Med den kunkskapen, boosten från deltagare, det givande samarbetet med Annika, genomyogad från topp till tå (för jag gick såklart på alla Annikas klasser) kom jag faktiskt hem som en lugnare, klokare och trevligare människa.

fullsizeoutput_3764

Mitt rums namn…

Här kommer lite mer bilder och den glada nyheten är att vi kommer med största sannolikhet göra om denna resa, så håll utkik!!

Jag finns också också på www.charlottef.se, insta och FB: @charlottef.se.

Bo2qGkHuQje+5ZZgjVg5xA

Shala

znnMdpIjT0eld8ph+n20Ww

Shanti Som

fullsizeoutput_3763

poolen

fullsizeoutput_3768

lunch

EB5rMKqcSouVuwftJ+PMng

Yoga inomhus

40JF6w1jTFCyhbV7PgE87A

Meditaiton

tK9eLFDDTmOeW2YUArQeKg

Vandring

IMG_2657

Hike

vvcQz9DLRleBQ+WW61tK3Q

Yogalärare

whbd5tWXQFyJRxh4u0XrQQ

Middag

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Savasana/Shavasana/dead mans position.

th

I am just here for the savasana

Kärt barn har många namn….

I yogan avslutar man alltid med Savasana – ”dead mans position” – lite makabert namn egentligen…Men det tänker man inte på när man ligger där!

Många skojar om att dom bara går på yogapasset för Savasanan, och jag förstår dom. Den lilla, lilla stunden av återhämtning är magisk! Den räddade alla mina år med små barn och störd nattsömn. det spelade ingen roll hur dåligt jag hade sovit, hade jag bara möjlighet att yoga och avsluta med en savasana räddades resten av dagen.

Syftet med positionen är att nå fullständig avslappning och återhämtning både fysiskt men också mentalt och för själen. Låta det man gjort landa i kroppen.

Man borde egentligen lägga till shavasanan i sin andra träning också, för om vi rusar iväg direkt efter träning oavsett om det är yoga eller inte så får vi inte samma effekt av träningen. Det är också ett sätt för kroppen att memorera träningen i muskelminnet så att det är lättare nästa gång du gör samma övningar.

Shavasna kan också utövas som en enskild position, bara för återhämtningen.

Det man gör är att ligga raklång, helt avslappnad på yogamattan, 5-20 minuter som sista position.

Även om det ser ut att vara en enkel position är det faktiskt inte helt lätt. Att bara ligga ner och vara kräver övning, både att ta sig den tiden men också att låta tankar få flyta bort och bara var helt avslappnad.

Det lugnar sinnet och motverkar stress. Är fantastiskt om man har sömnproblem, dels för att återhämta sig men också för att
lindra insomningsbesvär. Kan även bidra till att sänka blodtrycket.

IMG-8336

Ni hittar mig också på www.charlottef.se, Insta och FB; @charlottef.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mitt motto och bästa tips för en så antiinflammatorisk kosthållning som möjligt är att alltid försöka äta så varierat, fiberrikt och färgglatt och vända på tallriken. Alltså börja med grönsakerna och därefter lägga till protein, fett och om det behövs ytterligare en kolhydrat.

Det är också viktigt att råvaror är av olika konsistens och innehåll så att det blir en balanserad måltid, lugn mage och hållbar mättnad. 

Det underlättar ju såklart om man är lite planerad och alltid ser till att ha en bra grundutbud hemma med näringsrika råvaror i varierad form.

Här kommer min lista på vad jag nästan alltid har hemma som utgör grunden i ett antiinflammatorisk skafferi:

 1. Kål av olika slag (Vitkål, rödkål, svartkål, grönkål, brysselkål, blomkål, broccoli mm)- Billigt, mycket näring på lite kalorier, fiberrikt och antiinflammatorisk, innehåller stora mängder A, K och C vitamin, kalcium.
 2. Avokado –  full med goda enkelomättade fetter, mycket fibrer och C, E, B6 vitaminer, antioxidanter och folat.
 3. Blåbär – fulla med antioxidanterna quercetin och antocyaniner. Innehåller massor med B6,C, E, K vitaminer, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. Dessutom innehåller blåbär betakarotener.
 4. Citron – C-vitmanin (en citron ger dagsbehovet) fibrer, fytokemikalier. Dessutom verkar den basiskt coh balanserar pH-balansen.
 5. Olivolja – bra källa till omättade fetter, antioxidanten quercetin. Verkar antiinflammtorisk bl a genom sitt innehåll av oleocanthal och skyddar mot åderförkalkning.
 6. Chiafrön – Fantastiskt innehåll av fibrer och när du tuggar dem frigörs ett stort innehåll av den essentiella fettsyran omega-3. (Med essentiell menas något som är livsnödvändigt men som inte kroppen själv kan tillverka och därför behövs tillföras via kosten). 
 7. Spenat – Full med fibrer och klorofyll. Nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen och vidgar blodkärlen, folat, järn och C-vitamin.
 8. Konserverade tomater – ja du läste rätt. Vi äter gärna färska tomater men konserverade, tomatpuré och soltorkade är en basvara framförallt vintertid.  Tomten innheåller C-vitmain, fibrer och antioxdanten lykopen och just den tas bättre upp av kroppen varm, vilket innebär att vi gärna lagar tomatsås i olika former.
 9. Majs – Innehåller massor med fibrer bl a resistent stärkelse som stödjer tarmfloran, fosfor och  antioxidanter. Även protein, magnesium, järn, kalium, Zink och B3 .
 10. Äpplen – Mycket fibrer, bla Pektin som gynnar en bred tarmflora och bidrar till produktion av den viktiga smösyran, antioxidanter; lite olika varianter beroende på vilken färg äpplet har.

Klicka för mer info om antiinflammtorisk kost och tarmflora

Ha det gott!

IMG_0418

DSC01269

Jag finns även på charlottef.se, Insta och FB @charlottef.se

LOADING..

Har ni läst Tim Spectors ”Matmyten”?

En bok som jag ofta återvänder till och som på riktigt fick mitt intresse för tarmfloran att väckas.

En intressant del i boken handlar om varför fransmän
rapporterar färre (4 ggr) dödsfall i hjärtsjukdomar än enegelsmän, och man därför lät göra en studie där man jämförde deras levnadsvanor för att se vad som kunde vara orsaken.

Trots att det på ytan kanske inte ser ut som fransmännen lever speciellt nyttigt med baguetter, eau de vie och blodiga biffar, visade resultatet att det var just delar av deras kost som bidrog till bättre tarmflroa och i sin tur hjärthälsa.

De äter dagligen stor del råvaror som består av levande bakterier, framförallt opastöriserade ostar, rött vin och naturell yoghurt. Till helgen festar dom till med råa ostron, råbiff och maten de äter är oftast tillagad med mycket vitlök och i olivolja, vilket också är gynnsamt. Alla dessa råvaror innehåller massor av levande och goda bakterier och bra fetter som bidrar till en bredare och sundare tarmflora.

En bred tarmflora får vi om vi äter en varierad kost med mycket rå, fermenterad (jäst) och fiberrik mat.

Fibrerna får fransmännen bl a från sin sallad till maten och sin korg med råa grönsaker, Crudités, som oftast serveras med en fet sardellkräm (även här bra fetter) före maten.

En bra tarmflora full med många goda tarmbakterier skyddar oss mot inflammationer som kan leda till sjukdom, samt stärker vårt immunförsvar, hormonbalans, nervsystem, hjärnans funktion, hjärt- och kärlsjukdomar och påverkar upptaget och omsättningen av näring och energi i vår kropp.

Så om du äter en varierad kost med mycket fibrer och bra fetter kan du med gott samvete njuta av god bit ost efter maten och naturell yoghurt till frukosten. Detta styrker också att medelhavsdieten är en av få kosthållningar som sägs var den enda bevisade att kunna ge oss några år extra.

För mer läsning på ämnet tarmflora sök gärna här.

IMG_1580

Trevlig söndag!

Jag finns också på www.charlottef.se insta och fb @charlottef.se.

 

LOADING..

Hello!

Ännu en kul och ganska intensiv vecka går mot sitt slut!

Har bl a varit på två mycket intressanta boksläpp i veckan. Båda böckerna sammanställer, guidar och tar upp viktiga delar i en hållbar och häslosam livsstil.

Den stora boken om Din hälsa! Ät godare, Träna smartare, stressa mindre – av ToppHälsa/Helene Arkhem.

IMG-0421

Stora boken om din hälsa

En ny hälsobibel som ToppHälsa producerat och Redaktören Helene Arkhem har skrivit.

Helene har baserat boken på tidningens oändligt gedigna content som producerats genom åren, sedan starten 2004. Hon har sammanställt en fantastisk guide utifrån de bästa artiklarna och med flera experters uttalande, tips och tester för att ge oss en vägledning om hur vi optimerar vår egna hälsa.

Boken är både snygg och lättläst och innehåller alla delar av en hålbar hälsa. Den kommer definitivt få en självklar plats i min hälsobokhylla!

IMG-0428

Trevligt mingel på ToppHälsa med Sandra Hjort, foto Pamela Andersson

 

 

Sömnpusslet! Arbete, stress och sömn – så får du bitarna att gå ihop – av Helena Schiller.

fullsizeoutput_36df

Sömnpusslet

I tisdags hade min goda vän Helena Schiller mingel för sin nya bok ”Sömnpusslet” om Sömn, stress och arbete. Helena är forkare i ämnet och doktor i folkhälsa, som är så högaktuellt just nu. Jag har haft förmånen att ha många samtal med Helena genom åren om just sömn och stress och barns sömn etc och hon är otroligt kunni.  Det har varit en stor inspirationskälla till mina tidigare inlägg om hur viktigt just sömn och återhämtning är.

Det är ju, som ni säkert vet, den kanske viktigaste pelaren i en hållbar hälsa men ändå är det idag allt fler som lider av sömnbrist och bränner ut sig.

Hur ”mår” egentligen din sömn, vad behöver du och hur kan du optimera den för ditt bästa välmående. Detta är några av frågorna hon svarar på i boken och du får dessutom en sömndagbok att fylla i som hjälp.

IMG-0415

Författare och forskare Helena Schiller

 

Två Helenor som släppt två väldigt bra böcker som jag ser fram emot att läsa under hösten.

Trevlig helg!

 

Jag finns också på www.charlottef.se, insta och fb @charlottef.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hej!

Sitter och tittar på Barncancergalan och fy vad sorgligt det är.

Det är ju helt olidligt att ens tänka tanken att någon av våra barn skulle drabbas av cancer. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag inte hade varit med och bidragit till forskningen.

Självklart vill jag blir månadsgivare. Kostar 100 kr i månaden.

Bli det du också!!

Sms:a BARN och ditt personnumer till 71440!!!

Eller bli större månadgivare på Barncancefonden.

Fullsizeoutput 36d3

Barncancerfonden månadsgivare

Hoppas vi alla tillsammans kan bidra till att fler överlever barncancer.

Kram Charlotte

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hej!

Även om det inte är så där riktigt kallt ännu, har det i alla fall blivit betydligt svalare sista tiden och då längtar jag alltid efter lite varmare sallader.

Här kommer recept på en supergod quinoa- och sötpotatis sallad som vi fick i Portugal, funkar som egen måltid eller tillbehör.

Fullsizeoutput 3617

quinoasallad

4 portioner eller 4 lunchlådor.

 • Finhacka en liten charlottenlök, lägg i en skål, täck med 1 dl olivolja, 2 msk vitvinsvinäger, salt, peppar och crema de balsamico. Rör runt så att all lök täcks. Låt stå.
 • Rosta 1 msk vardera av pumpa och solroskärnor i en stekpanna med salt, tills gyllenbruna.
 • 1 stor sötpotatis, rengör, skär i kuber och rosta i ugnen 20 minuter i 200 grader.
 • Koka quinoa enligt förpackningen för 4 personer.
 • Blanda en sallad av en stor näve ruccola, en stor näve babyspenat och 1/4 hackad isbergsalladshuvud.
 • Finhacka 6 stjälkar vardera av basilika, bladpersilja och koriander.
 • Skär 1/2 gurka i kuber med skal
 • skär 1/4 vardera av röd och gul paprika i paprika.
 • Klyfta 10 körsbärstomater, gärna i olika färger
 • Hacka 1-2 avokados.
 • Blanda ner 1/2 pkt färska hallon.
 • Låt quinoa, frön och sötpotatis svalna något, blanda sedan  allt, utom löken, i en stor skål, toppa med örterna och fröna.
 •  blanda i en tsk dijonsenap i löken och mixa ner hela dressingen i salladen.
 • Ät som den är eller servera med grillad haloumi, feta, getost, tofu eller som tillbehör till tex kyckling.

Hoppas du gillar det:)

Fullsizeoutput 36cf

Lunch quionasallad

Jag finns också på www.charlottef.se, insta och fb @charlottef.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nu bekräftar den senaste forskningen att vi inte ska äta efter kl 20.00, läs gärna hela artikeln här, vilket egentligen inte är en stor nyhet men det är alltid intressant med bekräftande fakta. Läs även gärna mitt inlägg om att äta efter kroppens dygnsrytm här.

Det är ju däremot inte alltid man kan styra sin tid och är man väldigt stressad, har tränat på kvällen och uppe i varv kan det faktsikt hjälpa att äta något litet för att varva ner, lugna nervsystemet och sova bättre.

Mandlar, som inte är en nöt utan ett frö, är ju rena rama  ”superfröet” som både ger kanonbra näring och lugnar.

Ät därför gärna en näve mandlar på kvällen.

Se nedan innehållet i mandlar och deras funktioner. (Näringsvärde per 100 gr.)

 • Magnesium ca 270 mg– lugnar nervsystemet, verkar muskelavslappnande, bra mot förstoppning och används mot bland annat mot restless legs och kramp.
 • Järn ca 3,7 mg – är bla med i produktionen av dopamin, hormonet  som påverkar vår muskelfunktion och vårt humör.
 • Tryptofan – en essentiell aminosyra och viktig för produktionen av serotonin och melatonin, två ämnen som bla bidrar att vi slappnar av och motverkar sömnlöshet.
 • E-vitamin – en stark antioxidant som verkar antiinflammatorisk och skyddar cellerna. Är en fettlöslig vitamin som bl a hjälper mot muskelvärk och skyddar dessutom mot åldrande.
 • Enkelomättat fett 31gram – bidrar till hållbar mätnad och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Kalcium – Stärker skelett och används i produktionen av sömnhormonet melatonin.
 • Protein 21gram: bidrar till hållbar mättnad och stabiliserar ditt blodsocker.
 • Kostfibrer 12 gr – bra för matsmältning, mättnad och tarmfunktion, stärker tarmfloran och bidrar till stabilare blodsocker.

Sammanfattningvis och dessutom sägs mandlar:

Skydda mot diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, viktökning och fetma. Sänka blodtryck, insulinpåslag och det dåliga kolesterolet.  Bygga starka ben, balansera pH värde och blodsockret. Bidra till hjärnans och nervsystemets funktion och sist men inte minst verka lugnande och bidra till bättre sömn.

Jag finns också på www.charlottef.se, insta och fb; @charlottef.se.

Vi ses!

Fullsizeoutput 36c9

Mandlar

 

 

 1. Hej.
  Vad säger du om att man bör blötlägga mandlar innan man äter dem (i flera timmar)? Har hört att man på detta sätt ”gör” dem mer nyttiga/tar bort något onyttigt i dem (kommer inte riktigt ihåg hur eller var jag läst det)? Detta verkar gälla alla nötter och mandlar, vad jag förstår. Har du hört något om det?
  Mvh Minna

  1. Hej!

   Ja det stämmer, det frigör fytinsyran som skyddar nöten/fröet och som vi har svårt att smälta. När vi blötlägger frigörs den och vi tar sen lättare upp all näring från nöten.
   Hälsningar
   CHarlotte

   1. Okej, tack för svar.
    Men är det ett måste att göra så, att blötlägga? Är det totalt bortkastat att äta icke-blötlagda? Det kräver ju trots allt tid och planering att blötlägga, då går det ju bort att äta mandlar spontant, om du förstår hur jag menar..? Hur länge kan man ”spara” redan blötlagda mandlar innan de blir dåliga? Tacksam för svar.
    Mvh Minna

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hemma igen efter en helt fantastisk vecka. Hoppas innerligt att alla har möjlighet åka på någon form av träningsresa åtminstone en gång i livet!

Kombinationen av stenhård, rolig träning, kul utmaningar, skön återhämtning, mjukgörande yoga, nådda mål, pröva nya saker, gemenskap, sol, bad, slappa på stranden, god mat, underbara nya bekantskaper och enormt mycket skratt – är i mina ögon den bästa semestern.

Nedan kommer lite fler bilder från våra dagar i Peniche – träning-, surf- och yogaresa. Hoppas kunna inspirera dig att följa med på någon av alla resor i framtiden. Nästa går till Marbella med ToppHälsa och därefter Marrakesh med Amelia och Food Pharmacy, fortfarande några platser kvar…Läs gärna mer om tidigare resor jag har gjort här.

Tveka inte att höra av dig om du vill veta mer eller boka en plats!

Img 0256

Surfboards

 

Fullsizeoutput 35f7

mellanmål

Hslvhmvvs2gv7acsbbclq

surf

Img 0649

surf

Img 0656

surf

Fullsizeoutput 362f

Frukost

Img 0316

Crossfit team

Fullsizeoutput 3640

Lunch

Fullsizeoutput 3643

AIK mot Hammarby missade vi inte…

T39kdleqrtmwgcycta7za

Väldigt disigt emellanåt

Fullsizeoutput 3688

paus innan nästa pass

Fullsizeoutput 3685

Lekfull paryoga

Fflmc2vrn6kyihbbjawog

paryoga

Hecvorvbsm67bmrqlvtvba

paryogaövningar

N0wtqyudqsafmtpjnulweq

meditation

Unqjtucxtbmgcibdek6zra

7-kamp, vi vann!

Fullsizeoutput 36a4

Trevlig avslutningsmiddag

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hej!

Just nu är jag i Portugal, Peniche, på en tränings-, yoga- och surfresa med BodyMindCamp.

Det är tredje året jag reser med dem och jag är så glad för detta. Både att få uppleva Portugal och prova på att surfa men framförallt träningresor i sig.

Det är verkligen något magiskt med en sådan här resa och jag har skrivit tidigare blogginlägg för att verkligen försök beskriva varför. Men allra helst önskar jag att alla fick vara med och uppleva det själva.

Jag jobbar ju heltid numera på Go Active Travel där jag skapar träningresor av alla slag och över hela världen, så det kommer massor av tillfällen framöver att hitta just den perfekta resan för dig.

Dessutom har ju ToppHälsa helt underbara resor och i höst åker jag med dem till Marbella på en yogaresa och till Hooks Herrgård på en träningshelg.

Här kommer lite bilder från de två första dagarna i Peniche och silverkusten.

Oul37c5atoedd6pmppwqa

Coacher uppvärmning

Img 0244

Gruppträning

Img 0246

idioten

Img 0248

Beach Savasana

Img 0261

Coacher

Fullsizeoutput 35f3

Middag

Fullsizeoutput 35f4

Lunch

Img 0264

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag har sedan januari byggt på min yogalärarutbildning mot 500h RYT (registered yoga teacher). Det innebär att jag går olika kurser på Yogayama och sakta men säkert får jag ihop mina timmar samtidigt som jag fördjupar min kunskap och utvecklas som yogalärare, yogautövare men kanske viktigast, faktsikt, som person.

Under helgen har jag gått en 4 dagarskurs i Pranayama (andningsteknik) och meditation med Sara Granström Powiecki och Guy Powiecki. Båda fantastiskt kunniga och inspirerande inom något som alla borde få uppleva.

Jag förstod redan när jag gjorde min grundutbildning att andningen egentligen är grunden till vår helhetshälsa och balans, och att meditation var något jag skulle må bra av om jag bara fick in en rutin på det. Men ändå har jag inte lyckats etablera den rutin jag velat, det har funnits ett motstånd som jag inte kan förklara förutom att jag alltid prioriterat den mer fysiska delen av yoga.

 Men efter den här helgen känner jag annorlunda. Jag vill att det här ska blir en daglig rutin för jag mår väldigt bra av det, även om det fortfarande är utmanade för mig att vara stilla både i sinne och kropp. 

Kankse är det en mognad, timingen eller bara utveckling i att våga förändra som fick mig att öppna upp och ta emot precis det som jag som allra mest behöver.  

Så Tack Sara och Guy för att ni på ett så naturligt, självklart och motiverande sätt delat er kunskap och inspirerat till förändring. Jag vet att det krävs en del disciplin att få in den dagliga rutinen men nu när jag upplevt känslan under och efter, kommer det bli lättare att låta detta bli en sjävklar del av mitt liv.

Så småningom ser jag också fram emot att dela med mig mer av detta på mina klasser.

Fullsizeoutput 35dd

diplom

Vill du läsa lite mer om varför medveten andning är så hälsosamt, klicka här.

Jag finns också på www.charlottef.se, Insta coh FB @charlottef.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

 

Nu när det blir lite svalare och mörkare kan vi äntligen plocka fram den fantastika benbuljongen! En trend som fått fäste och självklart är här för att stanna!

Fsuv94smt0cegmrehwkpq

bonebroth

Kollagen är ett naturligt protein i kroppen och står för en stor del av kroppens strukturella uppbyggnad. Ca 70% av huden består av kollagen och den finns även i bindväven som omsluter allt från organ, muskler och skellet.

När vi föds har vi fullt med kollagen och kroppen själv producerar hela tiden nytt genom aminosyror. Samtidigt bryts det hela tiden ner och när vi blir äldre avtar produktionen av vårt egna kollagen. Vi blir stelare, rynkigare och får värkande leder mm.

Som ni säkert visste bidrar kollagenet till just fast och spänstig hy, rörliga leder, starka ben och muskler men också till fungerande tarm och vitala blodkärl. Därför vill vi gärna förse kroppen med extra kollagen genom kosten.

Benbuljong är fullt med motsvarande aminosyror som finns i kollagenet. Den innehåller även hyaluraonsyra som har en stötdämpande funktion och gele som skyddar tarmen. Benbuljong sägs därför lindra Artros och läckande tarm men är också bra för glänsande hår, mjuk hud och slitstarka naglar. 

Gelatinet i benbuljong fungerar smörjande, läkande och förebyggande för tarmen och enkelt uttryckt kan man säga att gelatinet spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker som stress och fel kost. 

Att göra egen benbuljong kräver lite tid men har man väl gjort kan man frysa in portionvis så att det räcker länge. Det är också viktigt att inte blanda ihop detta med de små buljongtärningar vi köper, de har ofta en helt annorlunda innehållsförteckning och inte alls samma hälsofördelar. 

Nu finns det som tur är några bra produkter på marknaden för den som vill köpa färdigt, tex denna.

58372 280

Buljong från Scandinavian organics

Koka din egen buljong

(Tyvärr finns det inte ett lika hälsobringade alternativ för vegetarianer i detta fall, men det går bra med fisk och skaldjur om man inte vill ha kött)

 • 2 kg ben (nöt, lamm, kyckling eller gris) gärna med lederna kvar eftersom det är där mycket av kollagenet sitter. Om du använder kyckling, så ha med både skinn och ben). Fråga din lokala matbutik med köttdisk efter ben, många ger bort det gratis eller väldigt billigt.
 • 5 liter vatten
 • 1 morot
 • 1 gul lök
 • 1 bit rotselleri
 • Saften av 1 citron eller 2 msk äppelcidervinäger
 • 3 lagerblad
 • Svartpeppar – hela korn
 • Salt

Skär upp grönsakerna grovt. Lägg sedan allt i en gryta med benen och låt koka upp. Skumma av och låt sedan sjuda under lock på låg värme i minst 10-12 timmar gärna upp till 18h. Fyll på med mer vatten när det dunstar. När det kokar och kollagenet tillagas blidas det hälsosamma gelatin.

När allt är klart, låt svalna och sila sedan bort alla ben- och grönsaksrester. Frys in i portionspåsar, lätta att ta fram och ta med till jobbet som ett riktigt superfoodmellanmål. 

Fullsizeoutput 35d3

bonebroth

Lycka till!

Jag finns även på www.charlottef.se, insta och fb @charlottef.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Det pratas mest om hur du stärker tarmfloran och bl a immunförsvaret genom kosten. Men det finns faktiskt andra sätt att bygga en stark, balanserad och hållbar tarmflora och helhetshälsa på, nämligen delvis genom medveten andning.

Våra tarmbakterier påverkar nästan alla kroppsfunktioner och många organ, t.o.m vår hjärna och psykiska tillstånd. Nästan alla hormoner och signalsubstanser bildas i tarmen och indirekt pratar med vår hjärna.  Det är klart att balansen hos våra vänner i tarmen påverkas om vi stressar och inte andas ordentligt.

När vi blir stressade ändras vårt andetag och blir kort och snabbt samtidigt som vårt hormonsystem påverkas. Adrenalin och andra stresshormoner utsöndras och våra ”flight or fight” instinkter kopplas på ganska omgående, tankarna far runt, vi tappar fokus och vi känner av det i magen.

Vi gör oss omedvetet redo för att fly eller fightas. När detta händer skickas blod från magen ut till de stora muskelgrupperna som ska ta oss dit vi vill och för att skydda oss.

Att det här händer lite då och då är ingen fara, vi behöver t.o.m lite stress för att må bra, men när det blir för mycket, för ofta och för starkt, påverkar det oss snabbt negativt.

Förutom att det sliter ut vår hjärna och försämrar kroppsfunktioner och vi riskerar att bli utbrända, ökar det inflammationen i vår kropp. Vi blir sura, får försämrad matsmältning, näringsupptag och vårt immunförsvar försvagas. Våra bakterier kämpar mot inflammationen men till slut tar de onda över. Andetaget verkar här antiinflammatoriskt, stärker bla immunförsvaret och bromsar upp åldrandet.

Till en början kan det verka som vi blir bättre när vi har detta adrenalinpåslag, vi känner oss som fighters som ingen rår sig på. Men till slut säger kropp och knopp ifrån, likaså vårt immunförsvar. Om inte genom utmattning visar det sig istället när vi till slut slappnar av, därav många som blir sjuka så fort de går på semester. Att magåkommor är kopplat till stress är ju inte något nytt. Men nu vet vi alltså även att tarmfloran påverkas.

Vi vet också att djup andning, gärna 10 minuter fokuserat om dagen, kan stabilisera balansen i tarmen, minska inflammation, öka koncentrationsförmåga, blodcirkulation, förbättra återhämtning och matsmältning, ge oss mer energi och vitalisera och rena våra organ ända från hjärnan till magen.

Så om vi istället börjar kontrollera andningen, som ju är en självklar funktion, och använder den som en bro mellan sinne och kropp kan vi styra mycket mer av våra liv, kroppsfunktioner och därigenom hitta en balanserad och hållbar hälsa.

Försök att stanna upp när du är stressad, andas lite djupare och långsammare så lugnar du
nervsystemet, tänker klarare, ta rätt beslut, syresätter cellerna, ökar näringsupptag och
energibalans. Tarmfloran stärks och skickar rätt signaler till hjärnan.

För mer läsning i ämnet sök på tarmflora och återhämtning längst upp till vänster i bloggen.

Jag finns också på www.charlottef.se, insta och FB @charlottef.se

Breathe in breathe out inspirational postcard r653e5d8cca014d26814b1b7d76ac5cc1 vgbaq 8byvr 540

 

LOADING..

Supergoda, nyttiga och snabbgjorda äppel- och kanelbollar. Perfekta att slänga ihop nu när hösten kommer och det kryllar av svenska äpplen!

Img 0179

svenska äpplen

 • 1 normalstort eller 2 små äpplen
 • 2 dl hasselnötter
 • 8 urkärnade färska dadlar
 • 1,5 dl havregryn (glutenfria om du vill)
 • 2 msk extra virgin kokosolja
 • 2 tsk kanel
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1 nypa salt
 • Kokos och kanel att rulla i.
2mu20cuftxgdw6jhppqzsg

raw äppelbollar

 1. Riv äpplet i en skål
 2. Mixa nötterna i matberedaren tills smuliga.
 3. Blanda ner rivet äpple, havregryn, vaniljpulver, salt och kanel, mixa litegrann så allt blandas.
 4. Blanda ner de urkärnade dadlarna och kokosoljan och mixa tills det är smetigt. Addera ev lite vatten om det är svårt att mixa. Smaka av, justera om det behövs.
 5. Häll kokosflingor och kanel i en skål, rulla bollarna och sen skaka runt dom i kokosblandningen.
 6. Lägg i kylen en stund och servera. Frys in de som blir över.
Fullsizeoutput 35c5

höstäpplen

För fler recept på liknande sötsaker och bollar sök på Raw i bloggen.

Hemsida: www.charlottef.se,

Insta och FB: @charlottef.se

Allt gott!

Charlotte

Fullsizeoutput 35c2

raw

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hej!!

Efter tre och en halv vecka på mitt nya heltidsjobb i stan, som för övrigt är vansinnigt roligt(!), blir jag löjligt påmind om hur mycket svårare det är att få till den där hälsosamma livsstilen.

Inte för att det var mycket enklare som egenföretagare. Men flexibiliteten att handla när ingen annan är i butiken, påbörja middagen redan på em, eller smita iväg på ett träningspass/yogaklass mitt på dagen, försvinner nästan helt.

Till mitt försvar har jag aldrig påstått att det är enkelt, har alltid hävdat att det krävs massa disciplin, uthållighet, vilja och en jäkla massa planering för komma in i och att bibehålla ” the healthy lifestyle”, oavsett. Och ju längre man gör det desto självklarare blir det.

Det är också därför mina recept, och sättet jag lagar och äter mat på, är väldigt enkelt och syftet har alltid varit att förenkla för att få in mer grönt i vardagen, även för kräsna barn.

För att hitta en fungerande balans och ändå känna att vi tar hand om vår hälsa, har jag landat i att nedan är viktigast för oss som familj och det som får oss individuellt att må bäst och fungera i vardagen.

 • Äter varierat (inte så svårt). Läs mer HÄR.
 • Äter så färgglatt som det bara går (inte så svårt). Läs mer HÄR.
 • Alltid väljer fiberrikt (svårare för vissa…) Läs mer HÄR.
 • Undviker för mycket raffinerat socker och mättat fett (krävs lite regler). Läs mer HÄR.
 • Rör på oss dagligen (inte svårt). Läs mer HÄR.
 • Minskar skärmtiden och Fortnight!!! (Svårast utmnaninngen hittills, men störst positiv effekt när vi lyckas!)
 • Umgås, pratar och har kul! (svårare varadgskvällar, lättare helger). Läs mer HÄR.
 • Tid för återhämtning och bra sömn. (Funkar bra för nästan alla just nu). Läs mer HÄR.

Som mitt motto alltid varit; låt det medvetna valet bli det självklara, testa er fram, se vad ni mår bra av och vad som funkar utifrån era förutsättningar.

Och kom ihåg att sänka kraven, ha tålamod och också ha kul och leva livet!!

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta och FB @charlottef.se och på mitt nya jobb @goactivetravelsweden.se

Fullsizeoutput 35a9

Gårdagens morgonpromenad

Ha en fin dag!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

6 tips för bättre sömn!

Den läkande sömnen.

Det här med sömnen är ju helt klart viktigare än vi kanske trott. Om ni inte har läst Sömngåtan, den nya forskningen om sömn och drömmar, av Matthew P. Walker, gör det. 

Enkelt sammanfattat från senaste årens forskning om sömn är att det påverkar oss vansinnigt mycket i allt från humör, hjärnfunktion, viktuppgång och depression. 

Jag skulle, med den erfarenhet jag har, säga att det är nummer ett av alla hälsoråd att ha koll på, för att uppnå balanserad hälsa.

Vid sömnbrist påverkas vi både fysiskt och psykiskt, vi kan få hormonrubbningar och våra signalsubstanser störs. 

Förutom att hjärnan och alla celler som inte får sin vila och utrensande djupsömn, så har vi svårt att hålla ihop allt när vi sovit dåligt. Vi blir ineffektiva, rastlösa, lättretade, sötsugna och kan inte riktigt tänka klart.

Dessutom påverkas i många fall vårt horomonsystem och andra kroppsfunktioner och mångas övervikt beror faktiskt enkom på dålig sömn. 

Vi har dessutom svårt att känna och hantera känslor, vilket gör oss till mindre trevliga personer.

Nu när hösten kommer, som för en del är den mysigaste årstiden och för andra den jobbigaste med mörkare kvällar, jobb och vardag, är det viktigt att hitta en bra rutin för sin sömn.  

Oavsett om man är kvälls-, eller morgonmänniska vad man har för preferenser är det viktigt att ta vara på den förhoppningsvis utvilade kropp och knopp man har efter semestern och bygga en grund inför den mörkare tid som nu väntar.

Allt hör ihop, ju bättre sömn du har desto mer planerad och effektiv blir du och kan därför styra dina kvällar så du hinner den viktiga nedvarvningen.

Några enkla tips för bättre sömn.

 1. Ät och drick inget uppiggande för nära inpå läggdags, som frukt, socker, kaffe, svart te och alkohol.
 2. En bra riktlinje är att man får ca 7-9 timmars sömn per natt. Räkna ut när du behöver lägga dig och känn efter hur många timmar du mår bäst av.
 3. Lägg dig 1/2 timme tidigare än du ska så att du har gott om tid att varva ner. Att hinna ligga och läsa lite (i en bok) och sen bara blunda och låta tankarna snurra klart, så att man kan släppa det som man inte behöver göra något åt nu innan man somnar, gör att man sover bättre.
 4. Undvik all typ av skärm i sovrummet.
 5. Vädra ut rummet, se till att det är mörkt och ta några riktigta djupa andetag när du lägger dig i sängen, sucka ut.
 6. Fysiskt beröring har en fantastisk lugnande effekt, om du har möjlighet se till att ge dina barn, husdjur eller partner en ordentligt godnattkram. Oxytocinet som utsöndras lugnar och sitter kvar i kroppen en stund efter kramen.

Om du behöver en rejäl återhämtning följ med oss till Marbella för en helt Magisk yogahelg!

Sov gott;)

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta & FB: @charlottef.se

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Äkta, vild och färsk honung har visat sig ha positiva effekter på hälsan och immunförsvaret då den innehåller mjölksyrebakterier. I binas magen, där nektarn förvaras, finns massor goda bakterier som följer med när den omvandlas till honung.

Honungen innehåller desstuom en del antioxidanter och tryptofan vilket kan bidra till att vi blir gladare och lugnare, verkar antiinflammatorisk, boostar immunförsvaret och är slemlösande. Dessutom innehåller den en del mineraler och vitaminer.

Men man ska så klart komma ihåg den höga sockerhalten, 83gr socker per 100 gr honung. Så lagom är bäst.

Fullsizeoutput 3549

Färsk, äkta vildhonung från Frankrike.

Det har också visat sig att honungen kan skydda oss mot antibiotikaresistenta bakterier genom att mjölksyrebakteriena bildar bakteriedödande ämnen. Så pass bra att vissa forskare spår även att man kommer kunna använda honung istället för, eller åtminstone ingå i, antibiotika i framtiden.

Det här är framförallt den Nya Zeeländska Manukahonungen som lyfts fram som drottningen av alla honungar när det kommer till antibakteriell effekten.

Manukahonungen är framförallt rik på methylglyoxal (MGO), ett bioaktivt ämne som ökar antibakteriella aktiviteten i honungen. När du köper honungen välj gärna en med minst MGO +250, det är högt värde och försvarar det höga priset jmf med vanlig honung.

Den är både känd för att fungera på utsidan av kroppen genom att läka sår, mildra eksem, ärr, brännskador och acne. Men också ha fantastiska egenskaper när vi äter den och hjälper mot flera magåkommor som matsmältningsbesvär, diarré och kolik. Vidare sägs den hjälpa den mot bla förkylning, framförallt halsont och tex urinvägsinfektion.

Så varför vänta börja redan idag så bygger du upp ditt immunförsvarinför hösten. Du köper Manukahonungen på häloskosten. Lägg en tesked i chian, gröten, yoghurten, teet, ljummet vatten eller var du än känner.

Fullsizeoutput 2ca0

Manukahonung

 

Jag finns även på www.Charlottef.se, insta och FB; @charlottef.se

LOADING..

Visste du att genom det du äter och hur du lever kan aktivera eller avaktivera sjukdomsgenererande och hälsofrämjande gener?

Våra celler består av tiotusentals gener och över 99% av alla gener vi har finns i våra bakterier. Det betyder alltså att vi påverkar våra gener genom hur våra bakterier mår och fungerar, som i sin tur påverkas av kost och livsstil. Givetvis har vi ärvda gener vi inte kan styra över och som också kan förklara varför vi mår eller är på ett visst sätt.

Det är det här som kallas epigenetik, bron mellan arv och miljö och det sägs att vi kan påverka ca 50 % av våra gener.

Det betyder att om du föds med en nedärvd risk för en viss sjukdom eller personlighetsdrag kan du genom att äta bra mat, motionera och återhämta dig minska risken för att den utvecklas. Och tvärtom, om du äter för mycket mat som skapar inflammationer i kroppen, sk antinutrienter (tex vitt mjöl, socker och rött kött), inte rör på dig och stressar för mycket, istället kicka igång de cellerna så att sjukdomen får fäste.

Vi påverkar alltså våra gener genom vår kost och livsstil och att skapa en god och balanserad tarmflora.

Visst är det coolt.

För att skapa en god och balanserad tarmflora behöver vi bla:

 • Äta mycket fiberrik mat i form av fullkorn, bönor, frön, havre, frukt och grönsaker, sk prebiotika som göder de goda bakterier.
 • Probiotika – goda bakterier som finns i syrad mat tex surkål, kimchi, yoghurt, honung och surdegsrågbröd.
 • Oftare välja enkel- och fleromättat fett från nötter, frön, olivolja, rapsolja, fet fisk, ägg, avokado, alger och kyckling och äta mindre av mättat fett från ostar och kött.
 • Se till att få i oss fullvärdiga proteiner från tex bönor, linser, nötter, ägg, kyckling, fisk och skaldjur.
 • Sova, varva ner, motionera dagligen och att ha kul är också viktigt för tarmfloran och epigenetiken.

Och vet du, det är inte försent att börja idag. Om du känner att du levt lite onyttigt en period är det aldrig försent att göra de förändringar som behövs för en bättre livsstil.

Vill du veta mer om fibrer och tarmflorans påverkan på vår hälsa, läs gärna mer HÄR, HÄR, HÄR och HÄR.

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta och FB @charlottef.se.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Sellerin är en supergrönsak som både är god och billig. Det finns många sätt att äta selleri på men den går också alldeles utmärkt att blanda ner i en smoothie, speciellt om man inte tycker så mycket om den.

Visste du att selleri tex har en lugnande effekt på nervsystemet? Vill du veta mer om hur nyttig sellerin är läs inlägget här!

Fullsizeoutput 3518

Ingredienser till smoothie

Recept, 1 stor eller 2 mindre smoothies, håller ett dygn i kylskåp.

 • 1 dl fryst broccoli.
 • 1/2 citon, allt kött och juice och lite av skalet (rengör noga).
 • 1/4 gurka med skal.
 • 1 urkärnad avokado
 • 1 päron
 • 4 selleristjälkar, gärna med bladen.
 • 2 ,5- 3 dl avsvalnat Matchate, blanda 1 tsk matchapulver med hett vatten, eller annat grönt te.
 • Vatten – om smoothien blir för tjock kan du alltid späda med lite vatten.

Brygg ditt te och låt det dra och svalna, lägg ev i en isbit för att få det kallt snabbare. Rengör och skär alla grönsaker i mindre bitar, lägg allt i en mixer och häll över det svalnade teet. Mixa tills slät. Smaka av, skulle du behöva mer sötma droppa i lite honung.

Vill du veta mer om Matcha teets magiska effekter, läs här.

Allt gott:)

Jag finns även på www.charlottef.se, insta och FB: @charlottef.se

Fullsizeoutput 351e

Sellerismoothie

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Sellerin är en riktig supergrönsak. Många hälsoexperter världen över prisar den och har länge rekommenderat att dricka sellerijuice dagligen, av just den anledningen. Till och med det mineralrika sellerisaltet sägs var ett bättre alternativ till vanligt salt (svårt att hitta i sverige tyvärr, jag köper det i Frankrike).

Img 9305

Sellerisalt från Frankrike.

Förutom att sellerin sägs ha en lugnande effekt på nervsystemet, vara mycket fiberrik och utrensande har den en mycket god effekt på hela vår tarmhälsa och välmående.

Fullsizeoutput 3507

Selleri

 

 5 skäl till att äta sellerin varje dag.

 • Antiinflammatorisk: Tack vare sitt innehåll av flavoniderna quercetin, apigenin, kaempferol och luteolin, som är kraftiga antioxidanter, verkar sellerin antiinflammatorisk och anses skydda och mildra mot bla allergier, depression, reumatism och cancer. 
 • Detoxande. Sellerin verkar utrensande på många sätt men framförallt i levern där den rensar ut tex svamp, dåliga bakterier, toxiner och virus. Den sägs även förbättre leverns hälsa och ökar dess kapacitet till bättre utrensning på egen hand.
 •  Förbättrad matsmältning. Sellerin bidrar till återuppbygnad och balanserad magsyra som är mycket viktig för nedbrytning av födan, framförallt proteiner samt att skydda oss mot främmande bakterier. Bra att veta är att vi producerar mindre magsyra ju äldre vi blir.  
 • Lugnar nervssystemet: Tack vare sina utrensande egenskaper och innehåll av fibrer lugnar den vårt nersystem bla genom att hjälpa kroppen bli av med toxiner och restprodukter.
 • Hjärthälsa: och sist men inte minst finns det forskning som menar att sellerin kan bidra till att sänka blodtrycket, och skydda mot stroke och plack i våra artärer.
Ja ni hör ju, det är bara att börja knapra selleri!
Jag återkommer snart med en grön supernyttig smoothie för er som kanske inte tycker om selleri eller bara tycker det är enklare att dricka era grönsaker.
Fullsizeoutput 3513

Sellerismoothie kommer i nästa inlägg

Trevlig lördag:)
Jag finns även på www.charlottef.se, insta och FB: @charlottef.se
LOADING..

Många sätter nya mål under semestern. Det är toppen, för under ledigheten hinner man ofta reflektera över hur man vill att ens liv ska se ut. Sen kastas man tillbaka till vardagen och har genast glömt bort det man bestämde. 

Här kommer tips på hur du kan fullfölja och nå dina mål inom träning på ett enkelt sätt. 

 • Fundera på vad du vill och vad som är rimligt. Vilken typ av träning/motion gillar jag och vad har jag för utrymme i kalender för att det ska vara genomförbart.
 • Skriv ner dina mål. T ex ska börja träna 2 ggr i veckan, springa milen under 1 timme, vara med i ett lopp, gå till en PT, börja jogga, yoga, gymma, powerwalka eller vilken typ av motion som du vet passar dig.  
 • Skriv ner syftet med att nå målen. T ex jag vill bli starkare, hälsosammare, mindre stressad, gå ner i vikt, få bättre kondition, mer harmonisk, träffa nya människor etc.
 • Skriv ner det du behöver ändra på i ditt liv/vardag för att nå målen: T ex sluta snooza bort morgonen, inte ta med jobbet hem, inte hitta ursäkter för att slippa träningen, frigöra mer egentid, ta mer hjälp med t ex barnen.
 • Prioritera – När vardagen kickar in och du känner att det inte kommer att gå, eller du glömmer bort alla dina mål och syften – titta på det du skrivit ner och prioritera om – Träning är alltid viktigare än tvätten;).
 • Tro på dig själv – var positiv och känn att du klarar detta, beröm dig själv när du gjort något och var snäll mot dig själv, justera dina mål om du märker att dom inte funkar, sätt delmål osv.
 • Skyll inte på andra eller hur du är; ” jag är ingen träningsmänniska”, är något många säger om sig själv – men det kanske är just det du är! Du kan aldrig veta om du inte testar. Och kom ihåg ge det minst 3 veckor.
 • Boka in den där PT, löpträningen, yogaklassen eller vad de nu än är. Står det i kalendern är det lättare att det blir gjort.
 • Behåll känslan från semestern när du hade ork och tid och känslan efter varje träningspass. Vi har alla 24 timmar, det handlar bara om hur du använder din energi, prioriterar din tid och vilken inställning du väljer att ha.
 • Skapa rätt förutsättningar – se till att du äter och sover bra så att du orkar träna, planera in tiden så att inget annat blir lidande och ta hjälp om du märker att du vacklar.

Mitt personliga träningsmål i höst är att lära mig handstående utan vägg. Varför? För att det är kul och jag har övat halvdant i flera år. Jag ska också börja träna något riktigt fysiskt utmanande som boxning. Varför? För att jag älskar den typen av träning men inte prioriterat det senaste åren oh jag längtar efter den typen av träning.

Vad är ditt mål?

Img 2509

Övar handstående, målet är utan vägg.

Lycka till!

Ni hittar mig även på www.charlottef.se, insta och FB: @charlottef.se

LOADING..

Skaldjur med kantarell- och kronärtkockspaj – Nyttigt och supergott!

Hur gott är det inte med kantareller och skaldjur, två riktiga favoriter som också passar bra ihop!

Ikväll ska vi äta kräftor och då gör jag alltid denna ”kantarell- och kronärtkockspaj” till. Den här pajen är full med nyttigheter,  lågkolhydrat, glutenfri och fiberrik. Och du slipper hela pajbotten grejen. Först lite om nyttigherrna, receptet hittar du längst ner;)

 • Kantareller (och de flesta andra svampar) – innehåller bl a stor mängd kostfibrer, som gynnar matsmältningen, nyttiga mineraler som selen, mangan, zink, kalcium och järn. Men framförallt är kantareller rika på C- och D-vitaminer (enda naturligt icke animaliska källan till D-vitamin förutom solen).
 • Svampen innehåller även mycket vätska och är basisk vilket stabiliserar pH-värdet i magen som stöttar vår mag- och tarmfunktion. En sur kropp gör oss trötta, försämrar vårt immunförsvar och triggar igång inflammationer.  

Img 0330

 • Skaldjur är en bra källa till protein, D-vitamin, (som ju är bra att börja fylla på med redan nu inför vintern) och selen, viktig mineral för immunsystem, leverns funktion och är även en kraftig antioxidant som skyddar mot fria radikaler som bl a påskyndar åldrandet (När metall oxideras rostar det, när celler oxiderar åldras vi, enkelt förklarat).
 • Dessutom får vi i oss den essentiella Omega 3 fettsyran som bl a skyddar hjärnan mot nedbrytning.
 • Till sist sägs det att skaldjur är bra om man har sömnproblem eftersom det innehåller tryptofan, en essentiell aminosyra som vi bara får i oss via födan, finns också i t ex banan, kött och ägg. Den behövs för att producera serotonin, vårt ”må bra” hormon, som i sin tur producerar melatonin, hormonet som gör oss trötta och förbättrar vår sömn.

Img 0334

 • Kronärtskockan i sig är också supernyttig, läs allt om den här.

 

Recept ca 6 personer beroende på vad du serverar till.

 • Köp eller allra helst plocka ca 1 liter kantareller.
 • 2 burkar med Kronärtskocksbottnar (finns bland konserverna).
 • 2 st charlottenlök
 • 1 knippe persilja
 • Smör
 • 3-5 dl grädde, havre eller sojagrädde går också bra.
 • Riven västebottenost (kan skippas eller bytas mot veganost)
 • Salt och peppar efter smak.

Gör så här:

 • Värm ugnen till 200 grader
 • Ta ur kronärtskocksbottnarna ur burkarna och låt rinna av.
 • Lägg dem så att de täcker botten på en ugnsfast form
 • Stek den rensade och delade svampen i lite smör tills vätskan är ute.
 • Lägg i en stor klick med smör och den finhackade charlottenlöken.
 • Stek en stund och blanda runt
 • Tillsätt hackad persilja, salt och peppar
 • Häll långsamt på grädden
 • Låt koka ihop några minuter till en stuvning, smaka av med salt och peppar.
 • Bred stuvningen och över kronärtskockarna.
 • Strö över Västerbottenost.
 • In i ugnen i ca 15-20 minuter.

Lägg upp kräftorna (eller valfria skaldjur) på ett fat, servera dem först med de klassiska tillbehören och ”pajen” gärna efteråt med en grönsallad.

Img 0367

Stek kantarllerna länge på låg värme

Img 0370

Kantarell och kronärtskockspaj

Efter skaldjur blir man ofta sötsugen och då kankse någon av mina söta recept passar, tex denna eller denna.

Om du gillar musslor kanske du även vill läsa om varför det är rena supermaten.

Jag finns även på www.charlottef.se, Insta och FB @charlottef.se.

Ciao:)

 

LOADING..

5 livsstilsvanor som kan addera 14 år till ditt liv!

Visste du att, enligt en forskning utförd av Harvard T.H. Chan School of Public Health, har man funnit att 5 livsstilsvanor kan påverka din livslängd och addera ca 12- 14 år efter att du fyllt 50. Om du sköter dem rätt i vuxen ålder.

I de här vanorna ingår såklart en balanserad och hälsosam kost och daglig motion utöver de andra vanorna som forskarna tittade på;
 • Sluta röka
 • Ät hälsosamt
 • Motionera dagligen
 • Håll en hälsosam vikt
 • Drick lagom med alkohol

Forskarna fann också att de som levde mest hälsosamt minskade risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar med 82% och cancer med 65% jmf med de som levde minst hälsosamt över en 30-årsperiod.

Det är för många ganska sjävklara livsstilval men kan ändå vara bra att bli påmind om att små förändringar kan göra stor skillnad i fråga om bl a livslängd men också livskvalité.

Lycka till och hör gärna av dig om du har frågor!

Img 7702

Rör på dig dagligen.

Img 9089

Andas frisk luft.

Jag finns även på www.charlottef.se, insta och FB: @charlottef.se

 

 

LOADING..