Den här förätten, eller tilltugget, har jag bjudit på ett otaligt antal gånger och den går alltid hem! Den är lätt att göra och dressingen håller flera dagar i kylskåp om du får något över.

Jag brukar använda Salmalax, men det går lika bra med räkor, pilgrimsmusslor eller tofu om du vill ha den vegansk!

Ingredienser ca 10 st

  • 1/2 tärnad mango eller 1/2 pkt tinad mango
  • 1 tärnad avokado eller 1/2 pkt tinad avokado
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 4 tunnt skivade rädisor
  • 4 tärnade körsbärstomater
  • 500 gram tinad lax eller Salmalax (går att byta ut mot pilgrimsmusslor, tofu eller räkor).
  • 1 kruka koriander
  • 2 gem (hjärt) salladshuvud
  • 1 tsk sesamfrön

Dressing:

  • 1 msk sesamolja
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tamarisoja
  • juicen från 1 citron
  • juicen från ½ pressad lime (spara andra halvan till dekoration)
  • ½ hackad chili – utan frön
  • 2 cm riven ingefära
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

  • Blanda dressingen och smaka av om du vill ha mer chili.
  • Tärna den råa laxen och blanda med en del av dressingen, det får inte blir för rinnigt men så att det marineras.
  • Tärna avokado, mango och tomater.
  • Skiva lök och rädisor tunt.
  • Klipp och grovhacka koriandern, spara några blad till dekoration.
  • Blanda ner resten av ingredienserna i laxen och rör om försiktigt, häll på mer dressing tills allt är täckt men utan att bli för rinnigt.
  • Skölj och plocka bladen från gemsalladen, torka lätt och lägg dom på ett fat.
  • Skeda upp på salladsbladen och toppa med några droppar lime och dekorera med resten av koriander och sprinkla lite sesamfrön. Eller servera som på bilden nedan, i olika skålar så får gästen själv lägga upp.
  • Kan vila i kylskåp en stund före servering.

Laxceviche; här får gästerna lägga upp själv.

 

www.charlottef.se. Insta och FB; @charlottef.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..