Nu bekräftar den senaste forskningen att vi inte ska äta efter kl 20.00, läs gärna hela artikeln här, vilket egentligen inte är en stor nyhet men det är alltid intressant med bekräftande fakta. Läs även gärna mitt inlägg om att äta efter kroppens dygnsrytm här.

Det är ju däremot inte alltid man kan styra sin tid och är man väldigt stressad, har tränat på kvällen och uppe i varv kan det faktsikt hjälpa att äta något litet för att varva ner, lugna nervsystemet och sova bättre.

Mandlar, som inte är en nöt utan ett frö, är ju rena rama  ”superfröet” som både ger kanonbra näring och lugnar.

Ät därför gärna en näve mandlar på kvällen.

Se nedan innehållet i mandlar och deras funktioner. (Näringsvärde per 100 gr.)

 • Magnesium ca 270 mg– lugnar nervsystemet, verkar muskelavslappnande, bra mot förstoppning och används mot bland annat mot restless legs och kramp.
 • Järn ca 3,7 mg – är bla med i produktionen av dopamin, hormonet  som påverkar vår muskelfunktion och vårt humör.
 • Tryptofan – en essentiell aminosyra och viktig för produktionen av serotonin och melatonin, två ämnen som bla bidrar att vi slappnar av och motverkar sömnlöshet.
 • E-vitamin – en stark antioxidant som verkar antiinflammatorisk och skyddar cellerna. Är en fettlöslig vitamin som bl a hjälper mot muskelvärk och skyddar dessutom mot åldrande.
 • Enkelomättat fett 31gram – bidrar till hållbar mätnad och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Kalcium – Stärker skelett och används i produktionen av sömnhormonet melatonin.
 • Protein 21gram: bidrar till hållbar mättnad och stabiliserar ditt blodsocker.
 • Kostfibrer 12 gr – bra för matsmältning, mättnad och tarmfunktion, stärker tarmfloran och bidrar till stabilare blodsocker.

Sammanfattningvis och dessutom sägs mandlar:

Skydda mot diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, viktökning och fetma. Sänka blodtryck, insulinpåslag och det dåliga kolesterolet.  Bygga starka ben, balansera pH värde och blodsockret. Bidra till hjärnans och nervsystemets funktion och sist men inte minst verka lugnande och bidra till bättre sömn.

Jag finns också på www.charlottef.se, insta och fb; @charlottef.se.

Vi ses!

Fullsizeoutput 36c9

Mandlar

 

 

 1. Minna skriver:

  Hej.
  Vad säger du om att man bör blötlägga mandlar innan man äter dem (i flera timmar)? Har hört att man på detta sätt ”gör” dem mer nyttiga/tar bort något onyttigt i dem (kommer inte riktigt ihåg hur eller var jag läst det)? Detta verkar gälla alla nötter och mandlar, vad jag förstår. Har du hört något om det?
  Mvh Minna

  1. Hej!

   Ja det stämmer, det frigör fytinsyran som skyddar nöten/fröet och som vi har svårt att smälta. När vi blötlägger frigörs den och vi tar sen lättare upp all näring från nöten.
   Hälsningar
   CHarlotte

   1. Minna skriver:

    Okej, tack för svar.
    Men är det ett måste att göra så, att blötlägga? Är det totalt bortkastat att äta icke-blötlagda? Det kräver ju trots allt tid och planering att blötlägga, då går det ju bort att äta mandlar spontant, om du förstår hur jag menar..? Hur länge kan man ”spara” redan blötlagda mandlar innan de blir dåliga? Tacksam för svar.
    Mvh Minna

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..