Ingen mer Tennisarmbåge!

Hej!
I dagens samhälle har vi en överdriven användning utav datorer och mobiltelefoner, där vi använder oss utav enformiga rörelser men vi har även långa och tunga jobbskift (servisen, städning, omvårdnad, skrivbords baserade arbetsplatser etc) och det är fler och fler människor som upplever att de får ”Tennisarmbåge”. Det är inte så konstigt.

Vi ställer en del väldigt höga krav, avsätter mycket tid och ansträngningar på jobbet och många av oss fortsätter även att jobba när de väl kommer hem. Vilket även inkluderar hushållssysslorna så som matlagning, städning och ta hand om barnen. Alla dessa aktiviteter kräver lyft av olika saker (och människor) i udda positioner som kan skapa en obalans med hur vi gynnar och distribuerar vår styrka, vilket leder till vår ”tennisarmbåge”.

Vad är då en ”tennisarmbåge”?

Det är när du upplever smärta i muskelfästena på armbågens utsida och även på underarmens ovansida. Du kan även bli stel och ha svårt att sträcka ut armen helt och dessutom få svårt att greppa om otympliga saker, så som exempelvis ett mjölkpaket.
Det är alltså muskler som har blivit överansträngda eller skadade av bland annat upprepade och enformiga rörelser. Det  går över utav sig självt men du kan självklart lindra smärtan genom bland annat sjukgymnastik och träning.

Här får du träningsövningar för att hjälpa dig att bortarbeta Tennisarmbåge:

Infraspinatus_
Infraspinatus

1. Infraspinatus

Håll ut armarna i en 90-gradig vinkel med händerna rakt mot taket. Rotera hantlarna så att de pekar ner mot golvet, med armen helt statisk i rät vinkel och lyft tillbaka. Repetera 10-30 gånger eller 30-60 sekunder om du gör på tid.

 

Sittandes infraspinatus
Sittandes_infraspinatus

2. Sittandes Infraspinatus

Sitt bekvämt på golvet eller på en bänk. Ta en lättare hantel och placera din aktiva armbåge ( i detta fallet din vänstra armbåge) på insidan av ditt vänstra knä för support. Förläng underarmen och knogarna långsamt mot taket, dra ihop den nedre delen av din överarmsmuskel för 2 sekunder, sänk sedan ner armen och repetera 10-12 gånger, 3 set.

Rear Delts
Rear_delts

3. Rear Delts

Denna övning kan utföras i kabelmaskin eller med hantlar. Stå med fötterna lite mer än axelbrett isär och lätt böjda armar i kors, strax framför ansiktet. Rotera armarna bakåt och neråt, så långt bak så att du känner en kontraktion i baksidan av axlarna. Repetera 10-30 gånger eller 30-60 sekunder om du gör det på tid.
Gör dessa övningar dagligen, speciellt innan du aktiverar dessa muskelgrupper. Så som före du sätter igång och jobbar, tränar eller sitter framför datorn under längre perioder!

Hey, du vet väl om att du kan finna några utav dessa övningar i min träningsbok? Du hittar den bland annat hos oss på gymmet till försäljning.. Vi ses på Skeppargatan 28. www.d-flex.se

LOADING..