Våga vägra hälsohets!

Messade med en god vän nu på morgonen, kunde inte svara när hon ringde då jag just då gurglade kokosolja (oh yeees, kallas ”oilpulling” och ska vara toppen för munhälsan. Ayurvedisk tradition som seglat upp på topplistan hos hälsofolk världen över senaste tiden, men mer om det en annan gång).
Fick svars-sms som fick mig att haja till: ”vilken hälsohets, bovetegröt till frukost och gurgla olja ;)”. (tilläggas bör att sms:et var välmenat och med glimt i ögat, this is one of the best persons in my life). Men för att understryka min poäng med detta inlägg…
Jag förstår kommentaren! Men den fick mig att vilja förtydliga några saker:
1. Vi lever i en tid då det tack vare bloggar, podar och sociala medier är lättare än någonsin att ta del av andras liv, knep, trix, tips. Och även att sprida sitt budskap, vad det än må vara, i mitt fall: träning och hälsa.
Det gäller dock att komma ihåg att det du ser på instagram, facebook och bloggar är utvalda delar ur helt vanliga liv. En bild ur ett liv som högst troligt även innehåller överhoppade morgonträningar, en väskmasserad (läs brun och geggig) banan som krismat mellan möten, orimliga mängder choklad, barn som skriker högt(!) i protest när maten krockar med barnkanalens Lolo Zipadou (eller vad sjutton hon nu heter)… ja ni fattar… There is more to it then one picture!

2. Mitt yrke är träning och hälsa. Att träna, coacha mina klienter, skriva, läsa och prata om ämnet. Det gör att stor del av mitt liv kretsar kring just detta och – det är inte alls jobbigt! Det liksom går av sig själv…
Såhär: En person som jobbar med datorer skulle förmodligen ha väldigt svårt att förstå varför i hela fridens namn jag inte sorterar mina dokument mer logiskt, inte styr upp att icloud fungerar, inte gör en kopia av min hårddisk som backup etc. För den personen är det de självklaraste saken i världen och sååå enkelt. För mig… andas iiiiiin ,andas uuuuut, en sak i taget och helst med en hjälpande hand på vägen. Jag gör framsteg ibland och är helt sjukt nöjd varje gång jag rensat skrivbordet.
Min revisor uttryckte det väl sist jag lovade dyrt och heligt att jag från och med nu skulle vara ”nitiskt noga med mina kvitton”:
Hon svarade: ”Haha, du låter precis som jag varje gång jag säger att jag ska lägga om min kost”.
Vi har helt enkelt olika specialområden och tur är väl det… hur världen skulle se ut med min tekniska nivå törs jag inte ens tänka på…

Så, my point: Jag vill inspirera, ge idéer, alternativ och tips som kan få dig att må bättre. Men det betyder inte
1. att mitt liv är fläckfritt och allt igenom hälsosamt (tror inte ens att det är det som är grejen med hälsa. Jag lever inte för hälsa, jag är hälsosam för att leva! Och med leva menar jag glittra, skratta, njuta, softa, njuta, känna kraft, styrka, power, men också stillhet, avslappning och harmoni. Och ja för det är vin och choklad, dans en hel natt och långa sovmorgnar precis lika effektivt som ett vibrerande yogapass, meditation vid havet och gröna supersmoothies…
2. att du borde göra allt jag gör. Använd bloggar och sociala medier till att inspireras och få tips och idéer. Men låt det inte bli en press, något du ”borde” klara av. Addera de tips du mår bra av, testa det som känns spännande, men ha lite stake och skippa sådant du inte är intresserad av. Gör hälsosamma val när du kan och vill – för att du är värd att må så bra som de valen får dig att må. Men kom ihåg – i samma stund som valen slutar vara just val och istället känns som press/hest så upphör det att vara hälsosamt.

Hälsa handlar om att ta hand om sig, om att ge sig själv bra saker, om att må bra inifrån och ut.
Våga vägra hälsohets. Njuter varje cell av dig när du får sätta tänderna i en ångande färsk kanelbulle? Ät den. Och njuuuut! Men samma sak åt andra hållet: Om du inte vill ha den, sluta artighetsäta, våga tacka nej och ge DIG det DU behöver och vill ha.
Inspireras av andra, men låt dem inte styra dig.
Stake. Stolthet. Sundhet. Skratt. Styrka.
Hälsa!

  1. Simon skriver:

    Vilket fint inlägg Erika! Jag själv är en av dom som många gånger lider av att jag borde göra saker. Man jobbar på det… Det är en process helt enkelt. Det här var berikande att läsa. Kram!

  2. Jättebra skrivet. Jag har själv försökt påpeka detta och tror tyvärr att det behöver upprepas ofta, för många. Kraftfullast blir det när ”hälsoprofiler” som du själv gör det – så tack! 🙂

  3. Så bra skrivet!!
    Delar dina tankar och hoppas att du når ut till många!!
    Tycker så synd om alla som håller på och ”straffar sig” hela tiden och som ständigt mår dåligt av att dom ”slarvat/syndat” Tänk om alla kunde fått en lite sundare inställning till mat och njuta lite mer av livet som du så klockrent skriver!! Ha en härlig och njutningsfull helg!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..