Saknar du baken?

Det finns mycket att säga om vår rumpa. Men oavsett vad som sägs, och vad vi tycker om den, så är den viktigt eftersom det mesta vi gör är i upprätt position. Rumpan spelar in när vi ska stå, gå och springa. Rumpan är med och stabiliserar rygg och den samverkar med magen. Kort sagt den är väldigt viktig.

Det har utvecklats till vad den är av rörelser från höftleden. Sällan endast i höftleden, utan i samarbete med muskler som går över andra leder.

Nu till min spaning- idag gör vi inte mycket för att stimulera vår rumpa på ett naturligt sätt. Alltså fungerar den sämre på väldigt mång, och det helt i onödan. Med en sämre funktion i rumpan får vi sämre stabilitet och kontroll i ben och rygg. Med sämre kontroll kommer en olust till att röra sig och en ond cirkel har börjat. Det dröjer inte länge innan du kommer att få problem i knä, rygg och kanske till och med i höft och nacke.

Med onödigt menar jag att du med enkla medel kan råda bot på väldigt mycket krämpor. På så sätt kan du skaffa dig en bättre livskvalité och samtidigt sluta belasta vår sjukvård.

Övningen nedan kan göras med boll, utan boll, med en vattenflaska eller en pärm med kvitton.

Det handlar om att stå på ett ben, spänna ”ståbensskinkan” och samtidigt jobba med olika böj och sträckrörelser samtidigt som du fokuserar på balans och spänning i skinkan.

På så sätt aktiverar du inte bara rumpan på ett effektivt sätt. Du får aktivitet i fötter, fotled, knäled, höftled och du aktiverar även rygg och nacke… inte illa pinkat av en övning.

Så nu har du inget att skylla på om du känner dig ”smärtig”. Ta av dig offerkoftan och sätt igång. Skyll inte bort dig på tid, lust och brist på resurser. Du har inte råd att inte ta dig tid att skaffa dig lust.

Saknar du baken ? – Tre viktiga saker att göra ofta varje dag!

 1. Stå mycket på ett ben, gör olika rörelser
 2. Rotera och vrid på alla leder
 3. Sitt på huk och lyft saker 
  xbolldrakenupp
  xbolldrakenfram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Du kan enkelt lyckas om…

Det är inte så lätt att ändra sitt beteende och förhållningssätt. Speciellt inte om vi inte skapar förändringar omkring oss. Har du som mål att bli aktivare och fylla din vardag med sundare vanor måste du göra vissa förändringar, eller hur!?

Jag tänker på alla saker som ständigt drar dig tillbaka i gamla hjulspår. Saker som din arbetsmiljö, dina kompisar och störst utmaning av de alla- dina egna tankar.

Men och du fokuserar på de två första så kommer den tredje att lösa upp sig automatiskt.

Du kan enkelt lyckas om du följer dessa råd:

 1. Din miljö- lägg in saker som du kan aktivera dig med såsom bollar, balansplattor, gummiband med mera. Bli ”den där” som alltid håller på. När du väl är igång kommer omgivningen att hjälpa dig med din nya identitet då de kommer att börja behandla dig som en aktivare människa.
 2. Dina kompisar- tala om för dem att det från nu kommer att ska vissa förändringar för att du ska må bättre. Förklara att du vill röra dig mer utmanande för att höja din lägsta nivå. Och bjud med dem. Skapa ett nätverk med individer som har samma behov (jag lovar, det är många) När du har en dålig dag lyfter gruppen dig, när någon annan i gruppen segar efter lyfter ni andre den individen.
 3. Din tankar- du behöver inte bry dig. När du väl är igång med punkt ett och två kommer du märka att du redan nu tänker annorlunda. När man väl höjer lägstanivån blir man naturligt nyfiken på nästa nivå, så har människan alltid vart. Dina tankar kommer att få dig nyfiken och därmed mer utmanande… du är på gång- GRATTIS!

Övningen nedan är guds rörelse till den som sitter förmycket. Det är bara till att trycka på play och lyssna;-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Grym rumpövning!

Vad tänker du när du ser meningen grym rumpövning?

Jag tänker i alla fall funktionell rumpa. Och den har inte så mycket med det visuella att göra. En rumpa fungerar som den ska när den stabilisera och ger kraft. Den är bästis med rygg, höft och mage när du ska till att röra på dig.

Rumpan är kroppens största muskel, för stor tycker kanske en del. Men faktum är att smaken är som baken. Det finns de som uppskattar den beniga och de som uppskattar den fylliga, resten gillar de som är däremellan. Jag brukar påminna om det när en del kunder hetsar iväg på det visuella, framför allt inför sommaren. Jag vet inte hur många som tränar till sig problem och sämre utveckling för att den nöter monotona rumprörelser till förbannelse. När resultaten uteblir kör de hårdare och skadan kommer som ett brev på posten.

Se rumpan som vilken muskel som helst. Den behöver aktiveras, den behöver vila och den måste få fungera i ett sammanhang. Övningen jag visar är en rörelse som inkluderar det viktigaste för en allsidig rumpträning. Den innehåller själva basrörelsen för att aktivera rumpan. Men eftersom den innehåller instabila inslag och rotationer får du galet mycket mer på köpet.

Så dela denna övning till alla som gillar rumpträning

Har du ingen moveoosäck kan du köpa den på min hemsida, eller någon annan distributör eller prova dig fram med andra redskap.

Grym rumpövning!

Ta steget bak, sänk bakre knäet mot marken samtidigt som du vrider överkroppen så att säcken hamnar på utsidan av främre knäet. Vrid överkroppen ordentligt. Övningen vänder och du upprepar den på andra sidan. I videon ger jag dig viktiga tips!

 

Tre tips till grym rumpövning!

1- kontrollera och balanser steget bak så vet du att du har bra kontroll på höft.

2- undvik krum hållning. Sträva efter att vara stolt och naturlig i din hållning.

3- viktigast av allt. Utmana dig! Sök efter moment i rörelsen som utmanar dig. Uppskatta dem.

Vidareutveckling-Moveoo: Träna på att bli bättre på att ta längre steg. Prova på att gå djupare ibland. Gå snabbar upp från låga läget något pass. Någon gång kör du övningen i slow motion…. Var hela tiden nyfiken och varierad i din träning.

Tack Karin Johansson för dina frågor om lite nya rumpövningar.  Har ni andra frågor eller önskemål… låt mig höra!

Trevlig helg;-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Tiden räcker inte till!

Jag hör vad du säger- men tiden räcker inte till!  Tiden är alltid en faktor som spelar in. Men det borde inte begränsa oss från att göra det vi behöver göra, nämligen anstränga oss mer.

Jag har nyss lämnat ett coachingsamtal där tiden kom upp igen. Tiden räcker inte till…… När vi tittade på vad som hände under dagen så var det precis lika mycket tid där som för en som får till träning och ett sunt liv. Lika mycket tid, olika beslut

När vi förstår att livet är orättvist och samtidigt att alla har möjlighet att påverka sin framtid kan det börja hända säker för den som vill skapa förändring. Oavsett utgångsläge så kan ett steg tas åt ett eller annat håll. Framåt eller bakåt, du bestämmer.

Bland de som vill stärka sin form, hälsa och sitt välmående hittar man alltid en brist på positiva upprepningar.

Tiden räcker inte till!

Räcker inte tiden till fyller du alltså tiden med fel saker vilket skapar brist i utrymmet för bra saker. Här är tre säkra tips på hur du kan vända stegen åt rätt håll.

 1. Ta reda på när, och hur, situationerna uppstår som för dig åt fel håll. Skapa ett mönster där du undviker dem. #sitterochstårförmycket #gårhopparstudsarförlite #drarpressarlyfterförlite
 2. Ta reda på vad som skulle krävas för att göra bättre saker. Hitta en miljö, människor, redskap som underlättar.                                                         #aktivaremänniskor #småträningsprodukter #gåkuperat #varieradingångitrappor
 3. Gört! Det som krävs ligger oftast  inte längre bort än bakom dina självvalda tankar om dig själv. För att komma förbi krävs att du tränar upp dina mentala muskler. Har du svårt för förändring? Steg för stegprincipen gäller. Börja med mindre enklare steg, lyckas ofta. Då blir du snabbt starkare i tanke och i ditt görande.                                          #siktalagomhögt #blinöjdofta #låtskönatankarhaföreträde

När jag är ute på olika företag försöker jag skapa ett sunt görandet i små aktiviteter som man kan le åt. På HiQ, där jag är stolt Sportchef, blir vi fler och fler som drar åt samma håll. Vi ser till att skapa små tillfällen där vi ofta blir aktiva och kan skratta.

Här är VD’n på Stockholmskontoret, Magnus Gudéhn, som anstränger sig och får en cool sticker i belöning;-)

Img 3670

Så se till att skapa små bra tillfällen ofta. Och du, börja inte på måndag eller den första nästa månad. Vänta inte till januari.

Du lever nu- gört nu!

För vardagstips!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Livets möjligheter skapar du själv!

I helgen som var hängde jag på scen i Umeå. Hade förmånen att få prata inför föräldrar med aktiva barn. Min insatts var en av flera. Jag var på Change the game. Ett event som samlar cirka 3000 ledare, föräldrar och barn i olika aktiviteter och pep-talks. En röd tråd genom eventet är att man ska variera sig i sin träning, även som idrottare av motion och elitklass. Och jag tror att det är det är det bästa tips man kan ge som ett generellt tips- variera din träning!

Men det är en utmaning. I dag upplever vi oss leva i tidspress. Livets pussel är för många ett begrepp som är väldigt knepigt att lägga. Och det är pusselläggaren som får göra avkall på allt som är skoj. Då är det lätt hänt att man fastnar i  ett app-program eller att man följer en gammal PDF med övningar. Monotont och förutsägbart leder snabbt till understimulering

Jag vill koppla behovet av variation till möjligheter i livet. Samma stund som vi inser att det lilla gör stor skillnad kan vi börja skapa sunda vanor i vardagen. När du förstår att toalettbesöket kan kopplas till fotaktiviteter kommer fötterna dina att börja utvecklas. När du ser varje trappsteg som en möjlighet att gå på olika sätt kommer det att påverka din höft och core i rätt riktning.

För att väcka tankar och samtidigt ge idéer lägger jag under hela september ut en rörelse per dag i mitt instaflöde. Det är en rörelse som du enkelt kan göra och du behöver inga redskap.

Du får gärna höra av dig om du har önskemål på övningar som kan göra skillnad i ditt pussel.

En rörelse för höft och fot.

View this post on Instagram

Nu när jag reser mycket blir det en del sittande. Huvudet trött men det ska inte kroppen behöva lida för. Varje dag hela september visar jag en smart övning som din kropp har glädje av. Utan redskap och enkel att göra. Denna använde jag när jag resande in på hotellet vid midnatt. Ville inte få upp pulsen innan nattning ändå mjuka upp. Något liknande kan du göra på jobbet eller i bilen också om du vill hålla kroppen mjuk och smidig. Pressa ner knät så det stramar skönt i höften samtidigt som du skapar rörelse i fot och tåleder.👍✅👍 #sökdinutmaning #görtvarjedag #underarmour #topphälsa #ymr_track_club #topphalsatravel #topphalsamagazine #ledarskap @twiik.me #twiik #apollosports @apollosports #functionaltraining #trainingmotivation #core #coreworkouts #coreworkout #changethegame

A post shared by Moveoo By Coach Jose (@moveoo) on

En rörelse för triceps, rygg och axel.

View this post on Instagram

Såg att gårdagens övning inte kom upp. Det gör den nu;-) Varje dag under hela september visar jag en smart och effektiv rörelse som kan göras utan redskap. Gör dem ofta och du skall undvika smärta och andra obehag såsom rygg, nacke, axel och höftproblem. Denna övning gör du enkelt vid skrivbordet. Placera armen så långt bakom huvudet som det är möjligt. Pressa bak huvudet så att det stramar emot samtidigt som du rör dig lite fram och tillbaka och sida till sida. Så enkel så att inga ursäkter godtas,, gört😘 #sökdinutmaning #görtvarjedag #underarmour #topphälsa #ymr_track_club #topphalsatravel #topphalsamagazine #ledarskap @twiik.me #twiik #apollosports @apollosports #functionaltraining #trainingmotivation #core #coreworkouts #coreworkout #changethegame

A post shared by Moveoo By Coach Jose (@moveoo) on

En rörelse för bröst och axel

View this post on Instagram

Varje dag under hela september lägger jag ut en enkel övning som kan göra stor skillnad.. om du gör den! Inga redskap och du kan göra dem vart du vill. Denna är för dina stela bröst och bicepsmuskler, de som ger dig en "gorillahållning" om du inte håller koll på dem. Ligg på mage, armarna sträckte ut från kroppen som vingarna på ett flygplan. Händerna i nivå med axlarna och handflatorna ner mot golvet. Gör som jag gör. Håll position i 6-7 långa lugna andetag, fler om du vill. Leta stretch i bröst och i biceps. Byt sida. Upprepa 2-3 gånger. Oj så bra du kommer att känna dig🏆☀️☀️ #sökdinutmaning #görtvarjedag #underarmour #topphälsa #ymr_track_club #topphalsatravel #topphalsamagazine #ledarskap @twiik.me #twiik #apollosports @apollosports #functionaltraining #trainingmotivation

A post shared by Moveoo By Coach Jose (@moveoo) on

En rörelse för rumpa, baksida lår, ländrygg och höft

Skuldror, axlar, nacke

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Släpp fötterna lösa, de kommer att löna sig.

Hur kul är det när kroppen får små skador som gör att man inte kan träna? Inte kul alls!

Jag försöker att motivera människor med att använda tiden klokt, speciellt den vi har på jobbet.

Kan vi förstå vilka möjligheter som finns kring vår arbetstid är mycket vunnet. Inte så att vi ska byta om och kämpa oss igenom ett pass, det är något annat. Jag är inne på att man kan ta hand om de mindre rörelserna. De som är så viktiga för den stora helheten. Ta våra fötter som exempel. Sicket öde att bli en mänsklig fot. Helt instängd och bortglömd tills att man behövs. Då jäklar ska man helt plötsligt prestera. Grunden till vår stående position är med en eller två fötter i marken. I skor passiviseras våra fötter och det är bara en tidsfråga innan det börjar påverka och begränsa oss. Bär med dig insikten att foten är skapt under oregelbundna och ofta sandliknande underlag så förstår du möjligheterna med Moveoos sandsäck. En säck du som är händig kan skapa själv. Vad som är viktigt om du vill stärka dina fötter är att du utsätter dem för det som skapat dem. Alltså för utmaningar som påminner om de när vi gick barfota. Gör du dem dagligen innan lunch och efter lunch dröjer det inte länge innan du har stärkt din förutsättningar att prestera på en högre nivå.

Håll ögonen på bloggen så kommer det snart fler små tips på viktiga övningar som du kan göra på jobbet;-)

Jag blir jätteglad om du vill dela detta till människor du bryr dig om. Tillsammans kan vi göra mycket större skillnad.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ont om tid skapar möjligheter

”jag har så ont om tid för att träna!”

Det är nog den vanligaste orsaken till att människor i vår del av världen inte tränar.

Själv väljer jag att se det som att bristen på tid skärper kreativförmågan. Har jag inte det jag vill ha blir jag alltid nyfiken på hur jag ska skaffa det. Om du har prioriterat bort tiden på annat så är frågan egentligen bara hur och vart ska du då anstränga dig. För att söka ansträngning, det är du skyldig din kropp.

Du har inte ont om tid, du fyller den bara med olika saker

När det är ont om tid för mig går jag antingen ner i Friskis tomma gruppsal eller så tar jag vardagsrummet som ansträngningsyta. Här får du ta del av ett pass där jag bara är ute efter att anstränga mig på ett sätt som gör överkroppen och core trött samtidigt som själen blir harmonisk.

Sätt på en skön spellista och släpp loss;-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Skapa rätt tryck i magen!

Magen hälsa bedöms lätt av det visuella. En hård och ribbad mage är stark. Och på ett visst sätt är den det. Men pratar vi funktion och välmående är det inta alls säkert att den är så stark.

Magens främsta funktion är att samverka till bålkontroll vilket är likställt med funktionell styrka. Klarar den av sin uppgift är det en bra funktionell mage oavsett hur den ser ut. Så i tider då fler suktar efter quick-fix och snabba bantarråd vill jag lyfta din blick så att du ser inifrån och ut istället för tvärt om.

Magen består av väggar, en botten och ett lock. När de jobbar ihop på ett effektivt sätt blir de som en ”trunk” som ger ett kraftfullt stöd till rygg, ben och överkropp, speciellt i rörelser. Att bara köra en massa crunchrörelser för att få fram din magrutor är ingen bra ide om du vill ha balans och funktion.

Beroende på dina behov och din träningserfarenhet bör fösta steget vara att hitta rätt kontroll, och det är ofta att skapa ett positivt ”tryck” i magen.

Enkelt förklarat: Lägg handen över naveln. Ta ett djupt andetag så att magen pressas ut något mot handen. Och inte bara rakt ut, du ska försöka få lite bredd på magens nedra del också. (klurigt för den ovane) Försök sen att andas lugnt och behåll trycket i magen. När du förstår hur att göra, och har en kontroll, blir nästa steg att utmana.

Tänk på:

 1. En tvättbräda är per automatik inte en funktionell mage.
 2. Magen bidrar med en viktig funktion, prioritera den före utseendet.
 3. Börja träna magen innefrån och ut, kontroll går före deff.

Övningen nedan är en kanonövning. Skapa rätt tryck, utmana sen med kontrollerade rörelser.

Inled med armarna och benen så sträckta som möjligt. Bli inte knäckt om du inte kan sträcka benen. Fortsätt bara med att sträcka dem så mycket du kan så ska du se att du snart får ut sträck i benen. Sänk ena armen och diagonalt ben sakta mot marken. Upprepa med andra armen och benet växelvist. Aldrig snabbare eller tuffare än att du kan hålla rätt trycka i magen.

Img 0232

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lägg ribban på rätt nivå!

Nu är det många som kommer tillbaka till träningen efter en het sommar. Med blandade känslor ska vi börja komma in i det som vi brukar kalla ”normala banor”. Det är ju i själva verket den verklighet vi skapat som väntar. Jag vet inte om du har en skön känsla, längtan eller ångest inför det som väntar. Vad som är viktigt att påminna varandra om är att allt kommer att ändras, inget består. Det behöver inte vara negativt. Bra kan vara bra, bara på ett annat sätt. Det kan också bli bättre.

Ständigt bombas vi med intryck som bidrar till att våra tankar skapar den verklighet vi lever i.

Denna insikt öppnar upp för vissa genvägar som kan bidra till ett ökat välmående.

När det gäller träning styrs våra tankar ofta av vår senaste prestation. Eftersom vill tar intryck av olika prestationer styrs våra tankar till prestationer. Jag vill, jag ska… och ofta lite för mycket. När vi sätter ribban för högt når vi sällan fram. Utan dopaminpåslag får vi mindre lust att fortsätta och vi börjar ”harva”- Tyyypiskt att jag ska vara så dålig…

Jag tänkte inleda ”höstens” bloggande med ett par tips in till höstens träning.

 1. Sänk ambitionsnivån. Se till att lyckas ofta.
 2. Ta små steg som du vet att du klarar av. Ett par centimeter varje dag blir snabbt till meter och kilometer.
 3. Hjälp andra att känna sig bra- då ökar din ToppHälsa mycket mycket snabbare…

Min filmsnutt handlar om något som fick mig att tänka, det handlar om att skapa glädje.

P,S Du har väl koll på alla resor som ToppHälsa gör? Jag hänger med på 3-4 stycken och jag hoppas vi syns på någon av dem D,S

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Färgglatt eller svartvitt!

Jag gick bredvid en familj som bestod av en kvinna, man och ett barn på max 15 år. Vi gick parallellt och vi gick förbi en tiggarkvinna. Hon var klädd i rosa träskor, röda strumpor, turkos klänning och en flerfärgad kofta. Kvinnan i familjen kände sig manad att kommentera- fy fan vilken hemsk blandning av färger…. Kvinnan från vilken kommentaren kläcktes bar kläder i svart och vitt.

Jag kunde inte låta bli att fundera medans vi gick vidare. Svartvita kvinnan har rätt och tänka, tycka och säga vad hon vill, jag dömer henne inte. Jag hade själv aldrig valt liknande ”kombo”. Samtidigt kunde jag inte låta bli att fundera över om familjekvinnan klädde sig som hon levde- i svart och vitt.

Man kan ju bara se tiggarkvinnan som felklädd utifrån sin preferensram. Då utgår man från att man är snygg, rätt och bra. Allt annat är märkligt, fel och äckligt.

Jag vet inte om det stämmer på alla, men dessa människor brukar vara snabba på att gnälla över det mesta. Vädret är för varmt, vattnet för kallt, För många flyktingar, för lite brandbekämpare. De försöker spänna upp och exponera självförtroendet men orkar inte beröra sin självkänsla. Svart eller vitt.

Samma begränsningar kan jag se när diskussionen lyfts över till träning. Rätt eller fel, svart eller vitt.

Rätt kläder till rätt pass- inte tusan kan man köra cross fit i balett kläder. Hur många kommer att hitta sitt rotlås på yogan om jag kommer in i cykelkläder och cykelskor till passet?

Egentligen är det inte så svårt att förstå våra förutfattade och dömande uppfattningar. Genom 100 000-tals år har det vart något som fått oss att undvika obehag, det var en överlevnads mekanism. Vi hade inte tid att ”omtänka” ifall lejonet var kompis eller fiende. Det finns så mycket att välja på idag så vårt psyke behöver gallra ut, och hålla fast, vid vissa saker. Vi vill tror på det, och vi gör allt för att övertyga andra. Kvinnan ville få familjen med sig- visst ät det fult att blanda färger?

Men idag ser vårt liv annorlunda ut. Aldrig förr har vi behövt varandra så mycket som nu. Aldrig förr har vi behövt variera oss i vår träning så mycket som nu. Vi behöver varandra för det är vår och våra barns sociala framtid som står på spel. Vi behöver variera oss i träning för att tiden mellan träningen är liksidigt, passiv och… svart eller vit.

Jag tror att träningen som skapar inkludering är framtiden. Där man inte utmärker sig om man kommer i gröna, rosa eller bruna kläder. Man är där för att tillföra gruppen energi. Vad jag gör underordnas att jag gör. Ansträngning prioriteras före prestation. I framtiden måste vi bli bättre på att se tillgångarna i varandras olikheter. Inom träningen bör vi inte se en blivande träningspartner på ett pass som en möjlig ”förstörare”. Det kan faktiskt vara någon som lyfter ens träning. Det kan också vara så att jag får bjuda till och lyfta individen för att få min träning bättre och samtidigt hjälpa en medmänniska. Och visste du inte redan det så är bästa självhjälpen att hjälpa någon annan.

Jag såg på svartvita kvinnans höftomfång att hon var i behov av träning och bättre kost. Hennes hållning och energi skvallrade om att hon troligtvis skulle må bra av att träffa lite färgglada människor och smittas av deras energi, tankar och erfarenhet.

Vad säger du, ska vi sätta lite färg på tillvaron?

Trevlig vecka önskas 🙂

 1. Mer färg åt folket har jag sagt länge! Tror du har helt rätt. Har ett paraply i regnbågsfärger och oj så många glada kommentarer jag fått när jag haft det 🙂 Så som du nog får kommentarer om moveoo!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Matsmart miljö!

Att äta bra idag är inte lätt.

Dålig mat är billig och den finns överallt. Idag skapar branschen ett osmakligt överflöd med produkter bara för att tjäna pengar på dig oavsett om det leder till din ohälsa. Bättre mat hamnar på andra sidan, den är dyrare och svårare att finna.

Idag har ”att äta” blivit en statuspryl där man kan spendera sjuka pengar bara för att få i sig lite energi till dagen.

Men för de flesta är maten dyr. Det är svårt att få pengarna att räcka, speciellt om det ska vara lite bättre produkter. Så ser det ut idag. Men jag tror inte att samhället kan tillåta detta så länge till.

Vi blir sjuka av att vara passiva och av att äta dålig mat. Det kostar i lidande och det belastar stadskassan på ett våldsamt sätt. Idag är det accepterat, det är bara så det är. Men i framtiden kommer statsapparaten inse att vi som lever i den blir billigare och bättre när vi mår bra.

Men i väntan på att den (stadsapparaten) ska reagera och aktivera nya levnadsnormer så kan du och jag som lever här och nu göra en hel del.

Till dig som vill äta bättre men av olika anledningar känner att det är svårt och dyrt har jag några små tips.

Matsmart miljö!

Här är några tips som gör det lättare att fatta bättre beslut.

Sök dig till miljöer som skapar ett bättre beteende.

Tips 1

 1. Vart finns det mer av bättre mat och mindre av dålig mat? Sök dig till hyllor med bra saker, undvik butiker och hyllor med det som ska bort.
 2. Vem äter lite bättre än dig? Sök dig till denne. Bjud hem dem eller bjud dig till dem.
 3. Skapa ett socialt nätverk med likasinnade, de som vill äta bättre. Du blir förvånad hur generösa människor är med tips och råd.

Tips 2- Effektiv benträning utan redskap;-)

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ha skoj tillsammans!

Områden nedanför Skanstull, mot Årstaviken, har åter förvandlats till ett litet mecca för oss som gillar att träna.

Du har Eriksdalsbadet, Eriksdals utegym och alla löpare. På det kommer cyklister, barnvagnar och hundar. Alla är aktiva och alla bidrar till en härlig atmosfär. Jag väljer ofta att lägga mina utepass här. Dels för att vi får ta del, och bidra till, energin som råder i området. Men också för att väcka tankar hos andra tränande.

När jag kommer ner med min fulladdade trehjuling drar den alltid till sig uppmärksamhet. Våra pass börjar bli kända av andra tränande. Vi är ”dom där tokiga som svettas och garvar”.

När vi tränar kommer det alltid fram nyfikna och frågar vad det är vi gör och varför det verkar så kul. Mitt korta svar är- för att vi har kul!

När jag har tid för ett längre svar- För att vi hjälper varandra till en träning där alla tillåtas att utmana sig efter sin förutsättningar. Skratten kommer av att vi lägger in spontanitet och oregelbundenhet i lämpliga övningar, det får oss att skratta.

Ibland blir det frågor på det- ”är det bra träning då?”

-”Det beror på varför du tränar” (mitt standardsvar)

-”för att må bra, hålla vikten och känna mig stark” (säger de flesta)

-”bra, då är rolig och jobbig träning där du pressar, drar, böjer och bänder med ett leende på läpparna den bästa.

Nedan har du en rump-ben-core-rygg-övning från ett av våra pass där ett av inslagen var med käppar.

Prova gärna och återkom med feedback och tankar på den;-)

Djupa benböj med sund ryggaktivitet! Om vi tar och tänker nytt och utmanar traditionella träningens tankar händer spännande saker. Benböj där man busar och utmanar sin partner skapar aktiviteter i händer, axel, rygg som inte skulle skapas om man körde "säker och tillrättalagt". Utmanande för att du ska utmana din kompis samtidigt som du utmanas av den samme. Men frågan är om inte det nästa är energin som skapas i träningen. Svett, jävlaranamma och skratt blandas i en skön röra☀️🙏☀️ #träning #träningsglädje #functionaltraining #varieradträning #topphälsa #topphalsatravel #springtimetravel #casall #casallpro #casalltraining #training #fitness #fitnessmotivation @apollosports @hiqinternat @theacademyutb @springtimetravel @ymr_track_club @topphalsamagazine @casalltraining @mantrasport #mantrasport #training #core #coreworkout @twiik.me #underarmour

A post shared by Moveoo By Coach Jose (@moveoo) on

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Självhjälp dig inte ensam.

När jag får feedback på det jag tänker, skriver och pratar om handlar det ofta om reflektioner kring stress och press. Två närbesläktade ”symtom” som lätt uppstår när man saknar mening och trygghet i sin person och i det man gör. Allt fler försöker hitta självhjälp på nätet och med hjälp av coacher och terapeuter.

Och kanske är det just här många kliver lite fel, när vi ska hjälpa oss själva. Det är ett ”tänk” som inte skulle tillåtas för 30 000 år sedan. Och vi behöver inte gå så långt tillbaka i tiden för att se hur syftet för individen var att tillföra gruppen. Vi behöver i själva verket bara backa några dagar så ser vi hur viktig individen för laget var när vårt fotbollslandslag överraskade i fotbolls-VM.

Som individ är du unik och väldigt viktig. Men syftet är inte att du ska klara allt själv. Syftet med dina unika egenskaper är att du ska tillföra mening och ett syfte i ett större sammanhang.

Våra blågula hjältar lyfte ständigt trygghet som en bidragande faktor till att man vågade. Man visste varför man var i laget och man visste att man var viktig. Därför var det inget snack om att man ville göra sitt bästa. Och man visste att uppskatta de andra för deras unika egenskaper. För utan dem, ingen framgång.

Jag tror att det är viktigt att bli påmind om detta när vi stressar omkring ensamma i själen och räknar ”likes” på instagram. Vi vill så gärna tillhöra ”de som är bra” i olika sammanhang och vi hakar på med matbilder, pussmunnar och söta katter. Vi spänner ryggar och vi slå volter.

Alla skriker vi SE PÅ MIG!

Undrar hur vi kommer reagera när det blir allmänt känt att cirka 95% av alla bilder bara försvinner förbi i tomma intet. Mindre än 5% av det du lägger ut läser inte människor. Många av dina gillamarkeringar kommer från ”robotar” som ska hålla igång oss som missbrukar mediet. Och människor av kött och blod är nästa lika oengagerade som roboten. Tänk efter själv. Hur mycket gillar du på automatik utan att egentligen engagera dig i bild och eventuell text? Just det, det mesta scrollar du bara förbi.

Inte konstigt att allt fler detoxar sig från sociala media då och då, vi fylls ju mest med skit.

Jag vet att många mår väldigt mycket bättre när de inser att det inte är meningen att man ska klara av allt själv. Att vi alla bär med oss egenskapen att gilla hjälpa, utan den skulle en grupp inte fungera, och människan inte finnas kvar. Och hjälp från andra söker man inte från en app, eller med att samla in gillatryck med en magbild på Facebook.

Hjälp att hantera press och stress görs fortfarande ansikte mot ansikte och med talet som främsta verktyg. Upplever du dig pressad och stressad kan du se dina problem som tillgångar. En eller flera anledningar till att låta andra hjälpa dig. Men det är viktigt att minnas en sak. Det ska vara tvåväga kommunikation. Du ger och du får. Att bara be om hjälp är att glupskt förbruka omgivningens välvilja och förtroende.

Förra månaden träffade jag en häftig kvinna som var kund till mig för ett par år sedan. När hon då flyttade hamnade hon i ett motlut och det blev jobbigt på flera personliga plan. Cool som hon var/är gick hon ut i sitt nätverk och frågade om det var fler som kände som hon. Var det fler som dunkade pannan i väggen? Idag har hon ett stort, slutet nätverk med kvinnor som hjälper varandra med tankar, idéer och ibland resurser. Hur coolt är inte det?

Känner du press och stress?- du är inte ensam. Och det kan bli du som gör skillnad för dig och för andra.

Ställ dig själv frågan om du har något mer att förlora. Vad mer kan bli fel om du frågar om fler vill hjälpas åt?

Tillsammans blir vi starkare / Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag är inte starkare än jag är svag.

Sitter och eftersvettas efter ett spontant stretchpass på SATS innan jag ska gå på massage. På gymmet överhörde jag ett samtal som satt igång mina tankar. Två killar pratade om deras träningsupplägg, hur de upplevde att de blev starkare på det de gjorde. Samtidigt beklagade de sig för varandra. Det fanns saker som du inte var starka i, och de fick vara så.

Tillbaka till mina tankar. Varför stärka det som är starkt när man inte blir starkare än sin svaga länk?. Visst, allt är relativt. Hur stark du är avgörs till stor del av vilken situation du är i, vad du ska använda styrkan till. Men om jag i mindre utsträckning umgås med mina styrkor och istället bekantar mig med mina svagheter så blir ju summan att min lägstanivå blir högre.

Ser vi till livet i allmänhet, går det att applicera tankarna även där?. Istället för att bara göra det som fungerar bra, och därmed  fördjupa klyftorna till det som inte fungerar kanske man ska släppa på prestationskraven och chilla lite med det som utvecklar, eller?

Tänk om jag inte blir lyckligast när jag är som bäst utan när jag är mindre dålig, oavsett vad det nu gäller. Känner du dig inte träffad? Kanske känner du dig fulländad? Då är du ung. Insikter kommer krypande med åldern ha ha.

Nu är det dags att knådas;-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vet du inte vad?

Många reagerade på min blogg där jag var inne på att- vi alltid har ett val!

”hur vet man då att man gör rätt val och fattar rätt beslut?”

Svaret är, det vet vi aldrig! Det finns mycket att säga om beslutsfattandet. Rädslan att förlora är naturligtvis starkare än viljan att vinna, det är en överlevnads strategi. Förr var det alltid säkrare att ”fega ut”. Våra förfäder hade samtidigt en promille av våra beslut att fatta. Och de större besluten hade nästan utan undantag med vår överlevnad att göra. Fattade du ett dåligt beslut bland de få som fanns att fatta kunde de snabbt få dödliga konsekvenser. Idag lever du i ett groteskt multibeslutsamhälle med obetydliga beslut som ska fattas. Jag träffar dagligen människor som krampar kring beslut som har med vad, och om, de ska äta. När, och hur, det ska träna. Vilken av instgrambilderna ska publiceras och om dessa passar till texten? Massor av beslut som hanteras med en gammal strategi.

Fortfarande är det klokt att backa ur ibland. Men jag tror att vi kan utvecklas om vi tar oss an små och mellanstora utmaningar i större utsträckning. Vår nya strategi bör helt enkelt bli att tänka om kring risker och konsekvenser. Att inte låta automatiken styra. Om du känner osäkerhet inför ett ”världsligt problem” där det väger 50/50 mellan ja/nej, säg ja och se vad de ger.

Jag drar ofta paralleller när jag lär ut Moveoo i träning. Om du känner osäkerhet inför en komplex rörelse bör du bromsa in, känna efter, och söka dig framåt på ett sätt som passar dina förutsättningar. Stanna inte upp och fly från utmaningen för då skapas ett mönster där du hämmar nyfikenhet, kreativitet, och dina komplexa förmågor. Och är du på väg in på det spåret naggas lusten ner tills att du blir frågande och håglös.

Kanske kan mina Moveoofierade träningstips hjälpa dig att fatta nya beslut i vardagen?

 1. Sök dig till utmaning- det är ett naturligt grundkrav för att kunna utvecklas
 2. Uppskatta ansträngningen- prestationen är inte viktigast, det är ansträngningen
 3. Döm inte resultaten- gör så gott du kan, vem kan begära mer?

Klämmer in ett fjärde tips- lyssna på beslutspodden med Mona & Ari Riabacke

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lägg om pusslet på semester!

Har du hört dig säga- äntligen semester, nyligen?

Är det för att du planerat något att se fram emot eller är det för att du slipper något som håller dig tillbaka? Kanske är det lite av båda?

Jag hamnar ofta i samtal kring livet och dess innehåll. Samtal som ofta ramlar ner i förväntningar och förhållningssätt. Vi har skaffat oss en självbild där vi för in oss i en miljö som vi sedan längtar bort ifrån.

Är du förvirrad i känslan över att önska trygghet samtidigt kvävas av den. Du är inte ensam. Vi har aldrig uppmätt en mental ohälsa som den vi har idag. Vad har då förändrats. Mycket handlar om hastighet. Vi får kommunicerar snabbt och ytligt. Vi förhåller oss till varandra på ett snabbt, ytligt och onaturligt sätt. Och vi delar intryck snabbt och falskt.

Det är helt enkelt för mycket att förhålla sig till på för kort tid, och det mesta är helt onödigt.

Även jag dras iväg med jämna intervaller. Det är inget som går att värja sig mot, men man kan lära sig att förhålla sig till det på olika sätt. Och jag kommer alltid tillbaka med tankar som berör vårt ursprung.

När jag tänker på varför vi ser ut, och fungerar, som vi gör kan jag lättare förstå vad som felar.

Känner du dig pressad, längtar bort, och tror det har med ”allt omkring dig” att göra. Bra, här kommer några tips till din semester.

3 lägg om pusslet-tips

 1. Sätt upp E N telefontid om dagen. Övrig tid svarar du bara på samtal. På så sätt pressas du inte av andras intryck. När dessa sjunker släpper du automatiskt fram dina egna tankar.
 2. Stäng ner mailen h  e l t. Ärligt, du kommer att gå vidare i livet även och du replikerar inkommande mail med ”jag laddar upp”. Det kommer förmodligen istället inspirera andra till sundare vanor.
 3. Sök dig till långsamma möten. Ta dig tid att vara tyst, fåordig och lyssna på det som sägs utan att känna krav på smarta svar. Dra helt enkelt ner på det mentala tempot.

Tre punkter som du kan läsa upp varje morgon, praktisera under dagen, och reflektera över på kvällen.

Bonus- håll dig aktiv varje dag. På min Insta-kanal delar jag frikostigt ut saker att göra för individer, par och barn: moveoo

Vi hörs i sommar;-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vi har alltid ett val!

Vi ser dem på tröjor, i tidningar och de pumpas ut i sociala media. Jag tänker på alla kloka ord!

Jag är en sådan som går igång på kloka ord. Jag kan få en riktigt kick av ett skrivet ord, speciellt när jag läser det då jag behöver det som mest. Men ibland blir jag stressad av dem. Ett exempel är – Du har alltid ett val!

Det är så sant som det är skrivet. Men hur lätt är det?

Det finns ju en anledning till att du kört fast i ett beteende som du kanske inte gillar så mycket. Samtidigt kan du alltid välja att gå en annan väg. Men om det bara vara att byta riktning skulle inte mental ohälsa vara ett av våra största samhällsproblem.

Med mina kunder och vänner pratar jag ofta om balans. Att ta rätt val! Se där, ytterligare en utmaning. Först ska du byta riktning, sen ska du dessutom ta rätt riktning innan du ens vet vart det leder…

Just nu är jag själv inne i en väldigt intensiv fas, i huvudet. Mycket som jag vill göra händer, och ska hända. Men hur vet jag att jag gör rätt och hur ändrar jag på det som känns fel?

Det snurrar tankar som under lång tid stoppat mig från att göra det jag skulle vilja göra fullt ut. Sunda tankar som ska hindra mig från att ta fel väg, samtidigt har de hindrat mig från att ta rätt väg, tror jag…

Du har alltid ett val!

Ett av de klokast ord jag hört är värmländskt och jag tror det stavas- GÖRT!

Har nyligen valt att ta det till mig än närmare. Tänker låta det ordet få mig att göra det som för stunden känns rätt och låta framtiden skriva facit.

Jag är nu en tacksam 52-åring som är väl medveten om att många som vart omkring mig inte nått dit. Hur lång tid har jag på mig? Inte en susning! Så nu har jag tagit ett nytt val- jag gört nu, sen är det för sent.

Vad har du som ligger och puttrar under locket? Vad vill du släppa ut? Gört nu!

Tips till att få igång görandet:

 1.  ta reda på vad d u vill på r i k t i g t
 2. skriv upp vad som krävs för att nå dit
 3. gört, en liten sak varje dag kommer att få igång dig snabbt

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ingen rörelse är fel.

SONY DSC

Jag vet att jag har retat gallfebern på vissa när jag påstår att det inte finns en felaktig rörelse. Speciellt personliga tränare. Men jag står för mitt påstående och jag förstår att  det kräver en förklaring.

Rörelsen du kan göra kan aldrig vara fel. Däremot kan du belasta en rörelse på ett sätt som visade sig vara fel. Alltså inte fel på själva rörelsen utan ditt omdöme. Så ja, inte bli sur på mig nu. Vad jag vill åstadkomma när jag retas och skruvar på ord är att vi ska sluta ängslas och oroas kring vad som är rätt och fel. Jag vet att jag hamnat i ett ”fack” där allt ska vara lite gränslöst och småtokigt. Och jag kan ta den rollen även fast jag jobbar kvar i den traditionella träningen. Jag tar gärna rollen för jag tror att det är viktigt att jag, och fler med mig, tar den rollen och skapar lite nya tankar inom träning.

Anledningen till att vi kontrollerar rörelse i övningar är för att vi vill ha kontroll. Så var det i alla fall från början. Någon gång för länge sedan började någon att göra något som denna ville sprida. I samband med att vi lärde oss att kontrollera och förmedla åkte träningen med i samma spår. När vi väl fastnat i spåret grävde vi det allt djupare. Vi började även att prestera i övningar i syfte att bli bättre på just en övning. Undantaget idrotten där vi använder vissa övningar för att stärka oss i helt andra rörelser!? Blev det krångligt? Jag förstår det. Senaste 100 åren har vi gjort det allt krångligare att röra på sig.

Så i all välmening har vi i gymbranchen plockat ut ett fåtal, och begränsade, rörelser. Vi förvandlade dem till övningar och så sa vi- this is the shit!  Allt för att du på ett enkelt sätt ska bli trött i en muskel och förhoppningsvis få den att växa lite. Bra så långt. Men så kom vi liksom inte längre. Idag sitter vi med våra övningar och saknar inspiration. Vi brottas med en ängslan över att göra fel. Vi känner oss nedstämda över att inte hinna träna mer och vi önskar att prestationen var bättre. Detta inlägg riktar sig till dig som känner igen dig på beskrivningen.  Med detta inlägg hoppas jag väcka din nyfikenhet, kreativitet och samtidigt skapa variation i din träning.

En rörelse som kan göras bör göras…

När jag verkar inom Moveoo finns det tre viktiga punkter som kan skapa fantastiskt resultat i form av utmanande, varierade och effektiva rörelser och träningspass.

 1. Under ett pass, undvik att göra samma rörelser två gånger. Din utmaning är alltså att komma på små varianter som gynnar din strävan.
 2. Sök dig till jobbiga positioner. Alltså motstå ”reflexen” att göra det så lätt som möjligt för dig.
 3. Tänk inte muskel, tänk zoner. Jag kan ibland dela upp kroppen i övre, mellersta, och nedre zonen. Ibland framsidan och baksidan. Ett pass kan sen handla om att bli trött i en zon. Och minns…  använd inte samma övning två gånger i rad 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Skaffa dig enkelt bättre balans

”Jag har ingen bra balans!” Jag vet inte hur många gånger jag har hört det i träningen jag förespråkar. Ofta säger vi det med en negativ klang i rösten. Vi dömer ut oss själva med en mening. I min värld är balans ingenting man har. Den är som den är, och den kan bli bättre. Balans är något man skaffar och underhåller livet ut.

När vi uttrycker oss kring balans syftar vi sällan till den balans som påverkas av sinnrika funktioner i örat. (bland annat) När vi i träning, och även i livet, säger att vi inte har balans handlar det nästan jämnt om brist på kommunikation. Inom Moveoo tänker vi så här- Våra ”rörelsemuskler” är dumma, de vet inte vad de ska göra innan någon säger åt den vad som ska göras, och när det ska göras. Dålig balans är alltså brist på kommunikation mellan musklerna. Och precis som i ett förhållande eller på arbetsplatsen behöver musklerna prata med varandra för att de ska fungera bättre ihop.

Därför handlar Moveoo väldigt mycket om att utmana det traditionella sättet att tänka träning. Där sitter vi på bänkar med ryggstöd och lär oss kommunicera på ett sätt som för kropp och knopp är helt onaturligt.

Med Moveoo vill jag få människor att tänka till när de säger att de vill träna ”säkert” skonsamt och/eller skadefritt. Jag vill få fler att fundera över varför de tragglar med olika tekniker om syftet med träningen är att må bättre. Är det en övning som gör dig välmående eller en rörelse?

Du får aldrig glömma ditt ursprung. Du är skapt under oregelbundna och osäkra förhållanden. Där gjorde våra förfäder så gott de kunde utan att döma varandra. Kan du ta den tråden in i nutid så förstår du värdet av att vingla lite i din träning, att inte ha fötterna balanserat, att inte upprepa en rörelse monotont. (Helt andra tankar gäller när du vill prestera i en övning eller i ett tävlingsmoment)

När jag som ledare fått en grupp eller en individ in i Moveoo har jag också lyckats döda mångas självvalda sanningar om vad de kan och inte kan. Jag har fått människor att tänka om i träningen på ett sätt som även smittar av sig i livet.

 

Är jag ett geni? Är Moveoo för vanligt folk? Varför har ingen kommit på detta tidigare?

Jag säger inte att jag har rätt. Efter 30 år som tränare är jag väldigt ödmjuk inför vad man kan göra och inte kan göra. Men jag kan också min historia. Jag ser vad till som fungerat under 100 000-tals år. Jag vet vad som fungerat och inte fungerat för mig under 30 år. Och på gott och ont har jag sällan fallit in i sagda normer utan att ifrågasätta dem, som med träning.

 

Att utmana kroppen på ett sätt som påminner om det som skapat oss blir ett sätt att bryta kroppens förfall. Att röra oss på ett sätt som skapar lust och skratt ger glada färger till själen. Att vistas under omständigheter som får våra muskler att prata med varandra skapar balans.

 

Och du, det bästa av allt! Beslutet ligger hos dig. Det är du, och ingen annan, som bestämmer hur vältalig du ska bli i din rörelse.

Tre tips som enkelt utvecklar din balans:

 1. Stå på ett ben oftare. Böj stödbenet. Leta efter positioner som utmanar din balans i träning och i vardagen.
 2. Stå på tå oftare i din träning och i din vardag så kickar du igång trötta och svaga fötter
 3. Stå mittemot någon, gärna på tå. Knuffas och busa med varandra och försök håll fötterna still på marken.            (Unik balansövning där du ska försöka förhålla dig till dina egna rörelser samtidigt som du måste hantera det som din kompis hittar på.)

 

 

Ha skoj!

 

LOADING..

Är i mig själv!

Befinner mig just nu på ett tokhett Samos, en av Greklands fina öar. Är på ”svärfars” marker och vi bor i deras hus vid havet. Huset ligger nära mynningen till Turkiet, ett område som senaste tiden fått besök från såväl havet i form av flyktingar som från Turkiet i form av deserterande soldater. ”svärfar” är ingen yoghurtgubbe” än, men jag blir inte förvånad om han blir det om 20-30 år. Trots att han nyss blivit påkörd av en motorcykeln när ha kuskade runt på moppen är han vid god vigör. Stark och senig och jag tror att det var hans fysik som räddade honom vid olyckan. Hans fysik kommer inte från strikta dieter och avancerade träningsprogram, den kommer från sunt förnuft och lite hederligt kroppsarbete.

Det är rätt nyttigt att komma förbi och se hur man skulle kunna leva enklare och sundare utan konstigheter. Visserligen hjälper den Grekiska staten till när det kommer till återhållsam kosthållning. De hjälper faktiskt till med en rad personliga neddragningar när de skär ner pensionen som redan är nedskuren till under hälften. När jag går upp bakom huset för att träna säger han inte mycket. Men hans blick, det grekiska ögat, det säger med än 1000 ord. Hade han vart 30 centimeter lång och från Småland hade han nog frågat- ”vaffö gör du på detta viset”.

Är i mig själv!

När jag tränade var det varmt, jäkligt varmt. Och ändå väntade jag till 18:00 innan jag började träna. När jag funderade på varför jag drog fram mattan och körde ett loopprogram hörde jag mig säga- ”för att jag trivs i mig själv”.

Jag förstod knappt själv vad jag menade. Men jag tror att det är för att jag vill vara med mig själv en stund. Det känns skönt att röra på kroppen som jag vill, inte som någon annan säger att jag ska göra. Inte heller som en situation eller en tekniskt beskriven övning kräver. Kanske fungerar det som ett träningstips till dig som har lite ledig tid på landet eller redan är på resande fot. Istället för att göra det som skall göras kan du göra det som känns rätt för stunden. Det kanske inte behöver vara prestationen som räknas hela tiden. Själv tycker jag att själva ansträngningen är minst lika viktigt. Och trött av träningen blev jag;-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Når du inte hela vägen fram?

Når du inte dina mål? Lätt åtgärdat, skippa dem! Släng dem i vasken och se istället på livet som en lång strävan utan mål men med en tydlig riktning.

Att få möta människor och ibland även coacha dem är en livssträvan för mig. Jag ser till att hamna i dessa situationer så mycket som möjligt. Men jag har inget mål med hur många gånger i månaden jag ska träffa människor, eller coacha dem. För 15 år sedan hade jag det. Jag byggde strategier för hur det skulle gå till. När jag inte nådde fram hade jag misslyckats och fick göra om. Men med stöd från andras tankar började jag tänka annorlunda. Jag strävade efter att träffa så många som möjligt så fick det bli som det blev. Då fanns inget nedlåtande och dömande kvar. I början var jag inte nöjd så jag såg till att öka trycket och se till att sätta mig i situationer och miljöer där jag träffade fler människor och bland dem var det flera som ville ha min hjälp. Jag ser likheter med hur fler idrottare börjar jobba i större utsträckning. Målet är inte att vinna, målet är att göra så bra man någonsin kan, sen får man se hur långt det räcker.

Lek med ord kanske någon tänker? Exakt! Nya ord som kommer av nya tankar som tillsammans skapar ett nytt görande.

Är det något nytt? Nej egentligen inte. Människan är det enda däggdjur som skapar isolerade och kontrollerbara mål för att kunna fungera i dagens samhälle. Vi har dem för att göra det lättare att hantera den röra vi lever i. Ibland är mål bra, men oftast stöter jag på problem och ohälsa som kommer av misslyckade mål.

Hur du når ända fram:

Känner du dig pressad av mål som du inte når kanske du är nyfiken på att prova mitt tips som jag vet har hjälpt väldigt många framåt, inklusive mig själv.

Plocka ut tre saker som du vill lyckas bättre med:

 1. -din strävan
  •  Vilka tre saker bör du göra ofta för att nå dit?
 2. -din strävan
  •  Vilka tre saker bör du göra ofta för att nå dit?
 3.  -din strävan
  • Vilka tre saker bör du göra ofta för att nå dit?

Du har nu nio saker att fokusera på varje dag. Skriv upp dem på en lapp som du läser varje morgon. Försök visualisera hur och när du ska göra dem under dagen. Påmin dig ständigt om varför du ska göra det.

Innan du går och lägger dig tar du fram lappen. Vad gick bra? Vad ska göras lite bättre i morgon? (misslyckas finns inte i din tanke)

Känns det maffigt med tre x 3 punkter kan du börja med 1×3 och sätta det som rutin. Sen lägger du på en till, tills du tränat upp dig så du kan hantera 3×3. Och du, detta är en process som bör omprövas och korrigeras med jämna mellanrum. Lycka till och trevlig helg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Tappa inte träningsrytmen!

Rädd för att tappa din träning under semestern?

Det är inte alla som är bekväma med tanken att ta ledigt och därmed tappa sina träningsrutiner. Och det kan jag förstå. Människan är i sin grund ett vanedjur som är tryggast en miljö den känner igen. Samtidigt mår vi bra av variation. Se bara på alla lyckliga människor som kommer med på ToppHälsas alla resor. Men alla kan eller vill inte åka på en träningsresa. För vissa kan semestern innebära husvagn eller ett vandrarhem i en avlägsen by. Inte helt lätt att veta vad man ska göra då. Men om vi håller fast vid tråden som säger att vi mår bra av variation så kan den nystas ut till något som är väldigt bra. Åker du med en partner skulle jag vilja påstå att du är i hamn, du kan lugnt skapa perfekta träningspass med en partner som bollplank, belastning eller mänskligt viktmagasin. Det sistnämnda brinner jag för. Att ha en kompis som kan utmana och samtidigt anpassa belastningen efter min förmåga är något ingen träningsmaskin i världen klarar av,,, än så länge!

Så har du inte vart med på någon Moveoo/ToppHälsa resa kommer här några förslag på hur du och din partner kan träna tufft och effektivt med ett par gummiband som du hittar i en välsorterad sportaffär.

Det viktigast att komma ihåg är att ni gör detta ihop, inte mot varandra. Se alltså till att anpassa belastningen jämnt, rytmiskt, samtidigt utmanande och tillåtande.

Undvik tappa träningsrytmen under semestern med mina gummibandsövningar.

 • Inled med sträckt hållning, armbågar nära öronen, händer på nacken. I rörelse: pressa upp armarna mot taket, lyft samtidigt upp ena knäet.. Återgå till utgångsläget, upprepa med andra benet. Den som passar jobbar belastat och följsamt.
 • Klurig övning:-) Börja i låg position. Dra dig upp med armen samtidigt som bakre benet lyfts fram/upp. Håll emot när den som passar drar tillbaka armen och du går ner i utgångsposition. Sträva efter att dra bak armbågen långt bak när du står med lyft ben.
 • Inled i låg position. Ta steget bort från densom passar samtidigt som du sträcker armen bort från den samme.. Den som passar drar tillbaka dig medan du bromsar rörelsen.

Men alla har inte en partner. Här har du ett youtubeinlägg där jag visar 5 grymma övningar med gummiband.

:

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Bra träning för löpare!

Sitter och förbereder inför kvällens event som ska hållas för löpare. Min uppdragsgivare är Urban Tribes. Ett fantastiskt gäng som får många att vilja springa på ett bättre sätt. De flesta som söker sig till löpgrupper gör det för att de vill springa snabbare. Och det är där en sådan som jag kommer in i bilden. För att minska skaderisken och samtidigt öka prestationsförmågan krävs en bra och balanserad styrka som kommer från bra träning.

Vad är då bra träning för löpare?

Korta svaret blir-  den träning som stärker individens svagheter. Tråkigt svar va!? Men det ör sant. Men jag ska ge dig några generella och väldigt bra tips.

 1. Ligg på rygg, ena benet böjt, andra sträckt. Pressa upp rumpa och sträckta benet så högt du kan utan att tappa kontroll på höften. upprepa med samma ben sträckt ett förutbestämmt antal innan du byter ben.
 2. Sidoplanka där du lyfter övre ben och höft upp och ner från marken med så mycket rumpkontakt (spänd) som möjligt.
 3. Ligg på rygg, armarna ut från kroppen, benen sträckta upp mot himmelen/taket. Fäll ner benen sakta och kontrollera åt sidan, spjärna emot med armarna, sträva efter att gå kvar skulderbladen i marken när du pendlar benen från sida till sida.

Jag kommer att lägga ut program för löpare i appen som släpps skarp i mitten på Juni. Är du intresserad av att prova min nya app gratis en månad? Maila mig på jose@moveoo.se så skickar jag en ToppHälsakod som gäller för de 50 första som hör av sig.

 

(bildens övning är en variant på föslag två)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..