Utvecklas med kroppen som redskap.

Tillbringar min weekend i Lund då jag ska hålla utbildning här.

Sitter och kollar ”gårdagssiffror & trender” för kommande föreläsningar. 2013 hade friskvårdsbranchen de senaste 5 åren ökat med 10% per år. De omsatte ca 3,5 miljarder, sysselsatte dryg 3000 personer fördelat på 800 träningsställen. (Källa: branschorganisationen Frisk och Folkhälsoinstitutet)

Exakt hur många som tränar på gym saknas tyvärr. Frisk drog till med att en miljon Svenskar tränar på gym vilket ska vara en fördubbling sedan 2000. Mätningen görs utifrån köptillfället. Jag tycker att det skulle vara mer intressant att se hur många som är aktiva tre månader efter kortköpet. Och hur ser det ut idag?

Vid samma tid såg Matthew Richardson på Folkhälsoinstitutet ingen statistisk skillnad i mängden daglig fysisk aktivitet, trots ökande försäljning av gymkort och att exempelvis Vasaloppet och Vätternrundan. Enligt honom sågs heller inga tecken på att livsstilsrelaterade sjukdomar minskar, snarare tvärtom.

– Det kan vara så att vissa socioekonomiska grupper har ökat sin aktivitetsnivå och får ökad uppmärksamhet i medier, men på befolkningsnivå verkar det inte vara så, säger Richardson.

Tittar jag till vad som idag görs i friskvårdsbranchen ser jag ingen generell skillnad. Vi tränar på som vi alltid har gjort. Samtidigt ser jag en ökad medvetenhet, eller ska jag säga oro, för vad passiviteten kan förorsaka. Från att tidigare lägga fokus på fett, puls och muskler börjar vi nu i allt större utsträckning intressera oss för vad som händer i vårt huvudet och i vår själ. Det kommer naturligtvis från att vi i större utsträckning springer in i olika motlut (springa in i väggen låter så dumt). Men vad i vår träning ska hjälpa oss med att stärka vår själ? Är det inte så att träningen bidrar med ytterligare press om prestation?

Sitter du inne med press kring din träning? Känner du att du borde göra mer? Att du inte räcker till?

Ja då är du långt ifrån ensam. Mitt arbete gör att jag dagligen är i kontakt med människor som upplever att de inte ”får till det”. På olika sätt hjälper jag dessa med lösningar i miljöer de tidigare inte såg som aktivtetsmiljöer. Jag försöker väcka inspiration kring att det lilla, det som ska göras regelbundet. När jag kommer åt försöker jag visa hur träning med hjälp av Moveoometodens ”tänk” kan bli varierad, utmanande, kreativ och rolig med endast kroppen som redskap. Till dig som ska ut på landet och vila upp dig och samtidigt känner lite stress över att du inte kan träna styrka ger jag här några övningar som du direkt kan omsätta i ett pass för hela kroppen. Känns något för tungt får du bli kreativ och finna lösningar. Det gäller även för dig som vill utmanas.

Viktigast. Våga prova utan att döma och vara kritiskt till din prestation:-)

Missa inte Min och toppHälsas utbildning- bli din egna PT!

insidan
ryggrotation
kryp

sidan
corehoft
bensträck
pushup
corerotation
Ruma

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..