Hur tar du i?

2017-08-20 14.50.24

(Mitt härliga premiärgäng som gick ”bli din egna PT”)

I en artikel som presenteras i dagens DN (insidan) tar man upp träning och vårt förhållande till den. Det generaliseras så kanske ska jag säga- vissas förhållningssätt . I artikeln menar journalisten att många tränar för hårt. Så hårt att de finner olika ursäkter som en lämplig anledning till att sluta träna. Hon, journalisten,  menar att hälften som börjar träna slutar efter 3-6 månader. Om det är så kan jag inte bekräfta, men vad jag minns från mina 25 år som gymägare är att väldigt många slutar efter ett kort tag. Men är det den tuffa träningen som får oss att sluta? Kan det också vara för att träningen inte överensstämde med dina förutsättningar. Och då tänker jag inte bara på att du var för svag, eller hade för dålig kondis. Är inte ansträngningen i linje med vad du för stunden klarar av ligger du risigt till. Leder inte träningen i en riktning som motsvarar det som triggar din lust är du nästa körd, du kommer att lägga av.

Du som följer mig vet att jag ofta hämtar inspiration från djurens beteende. Du vet förmodligen också att jag gärna refererar till vårt ursprung och hur vi utvecklades till människor.

Med det som grund är det spännande att se på vårt beteende. I vår historia finns inget som liknar det beteende som framträder när vi lär oss att träna som en tokar. Traditionell, tillrätta lagd, och monoton träning där vi räknar och återupprepar är allt annat än ett naturligt beteende. Dessutom har ”hårt” blivit synonym med ”effektiv” vilket många gånger leder till förödande resultat.

Jag tror att anledningen till att så många slutar är för att träningen blivit för onaturlig inom flera områden. I helgen introducerade jag min första- bli din egna PT kurs i samarbete med tidningen ToppHälsa. Frågar du mig blev det en sagolikt rolig succé. Jag hoppas att deltagarna hade lika kul som jag hade. Det lät så iallafall. Genomgående kommenterades att den spontana och oregelbundna rörelsen lockade fram lust och skratt. När deltagarna förstod  vilka möjligheter som öppnas med Moveoometoden så skapades också kreativa lösningar. Vart efter kusen fortskred började deltagarna använda redskapen  på ett mycket individuellt anpassat och utmanande sätt. De såg inte bara ut att ha kul, de blev väldigt trötta också.

Min erfarenhet säger mig att monotona upplägg, isolerade ”rörelser” och alla regler och tekniker får fler att sluta än att vi skulle träna för hårt. Människan blir gärna trött om det ger glädje och lust. Annars krävs som sagt mål och disciplin.

Hur är du? Söker du dig fram kring lust och glädje i din träning…. Eller har du ett mål där du m å s t e träna för att lyckas?

Här finner du DN’s artikel som fick mig att skriva ner mina tankar. Tyvärr är den låst till medlemmar.

http://www.dn.se/insidan/sa-far-du-motivation-till-att-borja-och-fortsatta-med-traningen/

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..