Snabbfix eller många små steg?

joseHARD_Vawl
Som coach för människor som vill skapa förändring ställs jag ofta inför frågan vad som fungerar bäst. Snabbt eller långsamt? Svaret är att båda kan fungera. Vi måste alltid ta hänsyn till att vi har olika tankar om oss själva. Och det är tankarna som skapar vårt görande. Ser vi bakåt i tiden, som jag ofta gör, ser vi vissa naturliga mönster.

Vi är ett djur som uppskattar lugnet före hetsen. Vi vill ha harmoni i gruppen och vi vill tillföra och känna oss behövda.  Det är en mänsklig strävan och det är vårt behov för att må bra. Men plötsligt händer det. Förutsättningarna förändras. Ibland krävdes det snabba åtgärder som vid brand, översvämning, jordbävning. På kort tid ändrades förutsättningarna omkring mig och jag tvingades att anpassa mig till det nya förutsättningarna. Sen vet vi att vissa förutsättningar förändrades långsamt som vid torka, att maten sinade och så vidare. Vi började  långsamt vandra vidare för att finna nya områden. Vi har alltså utsätts för olika typer av utmaningar där vi ibland tvingades till förändring snabbt och abrupt och ibland fick vi mer tid på oss. Eftersom människan lever än idag kan vi konstatera att vi har egenskaper som gör att vi klara både snabba och långsamma förändringar.

Vem du är avgör bara du, och du kan vara en individ som klarar båda scenariona. Vad jag brukar få påtala vid coaching, speciellt när det kommer till önskan om snabba förändringar, är att vi sällan ändrar tillräckligt mycket.

Förr- Hela vår tillvara förändrades och jag tvingades snabbt anpassa mig. Eftersom miljön, och kanske även gruppdynamiken, blev helt ny påmindes jag ständigt om vad som gällde. Varje dag, varje timme varje sekund vart jag påmind om de nya förutsättningarna. Vare sig jag ville eller ej så påverkade de nya förutsättningarna min personlighet.

Nu- Vi ändrar en liten sak i hopp om personlig förändring. Men en liten förändring är oftast för lite. Oftast finns för mycket ”gammalt” som drar tillbaka till gamla vanor.

Så om du har bråttom bör du göra en ordentlig och total förändring.  Se till att bli ständigt påmind om vart du strävar. Lämna inga gamla lösa trådar som du kan hålla fast vid. Enklare om man är själv, knepigare om det finns sambo och barn omkring dig. Men görbart är det:-)

För oss som har en grupp omkring oss gillar jag tanken om många små steg som strävar åt ett håll. Att se sig som en ledare som tar små steg med gruppen. Stegvis byts livsmedel ut, mer aktiviteter smygs in, även mellan träningar. Lugnare kvällar med mindre TV och telefon och mer av det som stimulerar huvud och själ på ett naturligare sätt.

Med små smarta steg märker du knappt att du tar dig fram. Fördelen med att inkludera omgivningen är att du inte behöver gå ensam. Det har vi aldrig velat göra. Om vi inte tvingas till det, eller på annat sätt pressats till det.

Men även för dig med långsiktig och organisk strävan gäller ihärdighet och regelbundenhet.

Förr- När regnet uteblev såg vi hur det gröna förvandlades till gult. Det gav oss signaler om att förändring var nödvändig. Hela vårt biologiska system visste vad som väntade. Vi började vandra och anpassa oss till det nya.

Nu- Vi vandrar inte tillräckligt långt och vi går oftast ensam. Se till att skapa en tydlig strävan och förmedla det till de som finns omkring dig. Och sluta inte gå förrän du är framme. Inse att du ibland väljer fel stig. Byt riktning och gå vidare utan att döma dina tidigare val och beslut. Du kommer snabbt märka hur de som finns omkring dig, och som du leder med dig, påminner och stöttar dig när du behöver det som mest.

 

Över tid har vi alltid vart starkast tillsammans – Jose

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..