Metod, för dig som inte vill tänka själv!

SONY DSC

Har haft en häftig vecka med många intryck från olika människor. Säkert därför som veckans sista blogg blir som den blev. Skönt att helgen ska tillbringas med ett gäng som ska utbildas till Moveooledare. Då kan mina tankar och funderingar slappas fria i rummet. Brukar alltid bli intressanta samtal. #längtar

                                                                                                                                                                                                                                                                     Människans utveckling saknar motstycke på jorden, kanske i hela vårt solsystem. Ser vi på den historia vi känner till har vi utvecklats från att vara ett lättåtkomligt byte till att bli ett fruktat rovdjur som tänjer på gränser. Vi gör det inte nödvändigtvis för att vi behöver, vi gör det för att vi kan. Det har faktiskt gått så långt så att människan är beroende av metoder för att leva. Vi har fasta metoder i skolan, vi har namngivna metoder för hur vi ska äta. Vi har metoder för föräldraskap och vi har metoder för hur vi ska träna. Vi har gått från att stäva efter att vara fri, mätt och lycklig till att sätta mål för att orka bli gammal.

Och vi gillar att lära oss metoder. Inlärningsprocessen stimulerar oss. Men när vi väl lärt sig en metod smyger sig det monotona spöket fram. Vi gillar att kunna, att inte bli överraskad, att inte behöva ”övertänka”. Vi vill höra ”super” och ”effektiv” för inte kan man väl lita på sina egna känslor…? Metoder är en förpackningsform vi utvecklat för att bringa ordning och reda i ett samhälle där vi har förmycket alternativ och där allt går för fort. Vi litar hellre på en snygg förpackning än vårt egna omdöme. Och budskapet ska vara tydligt för vi tar oss inte tid att fundera. Ett bra varumärke ska tilltala oss blixtsnabbt.

Men är de det vi saknar? Snabbt, lättfattat, inte känna efter?

När vi skapade ett passivt samhälle var vi inte sena med att förpacka rörelser. För att sälja en jobbig och ansträngande träningsmetod tar vi hjälp av affischer med halvnakna och inoljade kroppar, gärna med lite eld i bakgrunden. Kan vi får en instagramkändis att ge tummen upp är lyckan gjord. Man kan också använda sig av film och/eller idrottskändisar. ”va, tränar han/hon det, då vill jag också”. Metoder är ett bra hjälpmedel men det får oss också att inte tänka och känna efter.

Är du slav under en metod står du och upprepar rörelser för att bli trött och förhoppningsvis få lite mer muskler, du söker en prestation. Lyckas du inte bra känns det negativt. Ditt fokus ligger på att härma det som ska utföras så bra som möjligt. ”Enkla” övningar, snabbt att lära, snabbt att bli trött. Lätt hänt att den inställningen spiller över på livets övriga timmar. I mitt coachande träffar jag ofta hårt tränande människor som har följt denna metod. De styr livet hårt och metodorienterat och de söker prestation och kontroll även i träningen.

Är det inte långsamt och variation vi behöver mer av? Mer tid för varandra, att skapa relationer. Tid för tankar, nyfikenhet och att lära känna sig själv bättre.

Lever du fritt i en metod tillåts du vara kreativ i tanke och att lyssna på dina känslor. Kan du vara nyfiken och samtidigt frågande i din träning tar en spännande och utvecklande inlärningsprocess vid där du lär känna dig själv bättre över tid. Du blir aldrig riktigt klar, och det är i positiv mening. Tanken är att vi ska vara nyfikna och hörsamma på vår inre röst livet ut. Den här metoden kan också spilla över på livets övriga timmar. Hit försöker jag få mina ”lyssnare” vid träning och coaching. Tränar gärna hårt, men känn efter själv, lista ut hur och vad som ska göras. Självklart med lite stöttning från mig när det behövs. De som ska tävla i en prestation får mer stöttning än de som bara ska bli trötta för att må bättre.

En fråga att ta med in i helgen kan vara- vilken metod du söker dig till och varför? Vilken vill du vara i? Vilken behöver du? Var inte kritisk och dömande. Bara nyfiken och fundersam över de svar du ger dig själv. Se vad som kommer ut till på måndag.

Ha en skön helg. Har vi tur får vi snart en ny spännande vecka.

  1. Hej Joze
    Har försökt få tag på dig men inte lyckats förrän nu. Tyckte jag läste någonstans att du öppnat nytt gym! Var ligger det i SÅ fall och vad heter det?
    Med vänlig hälsning
    Ewa Bakalis

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..