Ursäkta, men jag går med solen.

Det här med ursäkter är ett ständig återkommande gissel. Varför är det så lätt att komma med undanflykter när vi innerst inne vet att det känns väldigt bra efter genomförandet då dopaminpåslaget ger tillfredställelse.

Jag tror att det har med våra medärvda gener att göra. Generna som vill skjuta bort det som inte är naturligt. Det som inte tillför överlevnad prioriteras ofta bort. När våra förfäder ansträngde sig över det naturliga slogs det för mat, sina liv eller så höll de på med skoj lekar. De hade ett naturligt och starkt varför när de skulle överanstränga sig.

Vi vet alla hur lätt det är att komma med undanflykter inför ett tufft pass. Även den mest motiverade svajar ibland. Vi som tar på oss rollen som inspiratörer brukar ofta använda olika knep för att inspirera till kontinuitet i träning.

Att bestämma tid med sig själv är poppis. Alltså in med träningen i almanackan. Det kan hjälpa, men sällan över tid. Det är så mycket annat som pockar på tiden så jag tror att det är fel sätt att ändra ett beteende på.

Jag målar upp en annan bild. Jag ser ursäkten som en liten filur. Ett svart litet troll med dålig andedräkt. Du vet ett sådant där äckligt, slemmigt, svart troll som inte vill dig väl. Jag ber de som lyssnar att plocka fram trollet, att hålla trollet i handen. Titta på det. Verkligen titta och ta in hela trollat med lukt och allt. Sitter inte fanstyget och hånler åt dig?. I den lediga handen håller du det som trollet vill undvika, som ett träningspass. Se det som en varm och behaglig sol. Inte varm så att du bränner dig. Bara en värme som sprider lust och glädje.

Solen luktar inget, ändå så luktar den så förföriskt gott. Nu har du bokstavligen beslutet i dina händer. Titta på dem noga, känn in, lukta. Vill du gå iväg med trollets hånfulla och illaluktande leende eller bara låta dig svepas iväg med solen ner till spinningpasset eller vad det nu är ”kampen” står emellan?

Med ”solen & trollet” kan du hela tiden ta beslut som för dig i rätt riktning. För det är bara du, ingen annan, som kan göra det på ett hållbart och långsiktigt sätt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..