Vet du inte vad?

Många reagerade på min blogg där jag var inne på att- vi alltid har ett val!

”hur vet man då att man gör rätt val och fattar rätt beslut?”

Svaret är, det vet vi aldrig! Det finns mycket att säga om beslutsfattandet. Rädslan att förlora är naturligtvis starkare än viljan att vinna, det är en överlevnads strategi. Förr var det alltid säkrare att ”fega ut”. Våra förfäder hade samtidigt en promille av våra beslut att fatta. Och de större besluten hade nästan utan undantag med vår överlevnad att göra. Fattade du ett dåligt beslut bland de få som fanns att fatta kunde de snabbt få dödliga konsekvenser. Idag lever du i ett groteskt multibeslutsamhälle med obetydliga beslut som ska fattas. Jag träffar dagligen människor som krampar kring beslut som har med vad, och om, de ska äta. När, och hur, det ska träna. Vilken av instgrambilderna ska publiceras och om dessa passar till texten? Massor av beslut som hanteras med en gammal strategi.

Fortfarande är det klokt att backa ur ibland. Men jag tror att vi kan utvecklas om vi tar oss an små och mellanstora utmaningar i större utsträckning. Vår nya strategi bör helt enkelt bli att tänka om kring risker och konsekvenser. Att inte låta automatiken styra. Om du känner osäkerhet inför ett ”världsligt problem” där det väger 50/50 mellan ja/nej, säg ja och se vad de ger.

Jag drar ofta paralleller när jag lär ut Moveoo i träning. Om du känner osäkerhet inför en komplex rörelse bör du bromsa in, känna efter, och söka dig framåt på ett sätt som passar dina förutsättningar. Stanna inte upp och fly från utmaningen för då skapas ett mönster där du hämmar nyfikenhet, kreativitet, och dina komplexa förmågor. Och är du på väg in på det spåret naggas lusten ner tills att du blir frågande och håglös.

Kanske kan mina Moveoofierade träningstips hjälpa dig att fatta nya beslut i vardagen?

  1. Sök dig till utmaning- det är ett naturligt grundkrav för att kunna utvecklas
  2. Uppskatta ansträngningen- prestationen är inte viktigast, det är ansträngningen
  3. Döm inte resultaten- gör så gott du kan, vem kan begära mer?

Klämmer in ett fjärde tips- lyssna på beslutspodden med Mona & Ari Riabacke

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..