Självhjälp dig inte ensam.

När jag får feedback på det jag tänker, skriver och pratar om handlar det ofta om reflektioner kring stress och press. Två närbesläktade ”symtom” som lätt uppstår när man saknar mening och trygghet i sin person och i det man gör. Allt fler försöker hitta självhjälp på nätet och med hjälp av coacher och terapeuter.

Och kanske är det just här många kliver lite fel, när vi ska hjälpa oss själva. Det är ett ”tänk” som inte skulle tillåtas för 30 000 år sedan. Och vi behöver inte gå så långt tillbaka i tiden för att se hur syftet för individen var att tillföra gruppen. Vi behöver i själva verket bara backa några dagar så ser vi hur viktig individen för laget var när vårt fotbollslandslag överraskade i fotbolls-VM.

Som individ är du unik och väldigt viktig. Men syftet är inte att du ska klara allt själv. Syftet med dina unika egenskaper är att du ska tillföra mening och ett syfte i ett större sammanhang.

Våra blågula hjältar lyfte ständigt trygghet som en bidragande faktor till att man vågade. Man visste varför man var i laget och man visste att man var viktig. Därför var det inget snack om att man ville göra sitt bästa. Och man visste att uppskatta de andra för deras unika egenskaper. För utan dem, ingen framgång.

Jag tror att det är viktigt att bli påmind om detta när vi stressar omkring ensamma i själen och räknar ”likes” på instagram. Vi vill så gärna tillhöra ”de som är bra” i olika sammanhang och vi hakar på med matbilder, pussmunnar och söta katter. Vi spänner ryggar och vi slå volter.

Alla skriker vi SE PÅ MIG!

Undrar hur vi kommer reagera när det blir allmänt känt att cirka 95% av alla bilder bara försvinner förbi i tomma intet. Mindre än 5% av det du lägger ut läser inte människor. Många av dina gillamarkeringar kommer från ”robotar” som ska hålla igång oss som missbrukar mediet. Och människor av kött och blod är nästa lika oengagerade som roboten. Tänk efter själv. Hur mycket gillar du på automatik utan att egentligen engagera dig i bild och eventuell text? Just det, det mesta scrollar du bara förbi.

Inte konstigt att allt fler detoxar sig från sociala media då och då, vi fylls ju mest med skit.

Jag vet att många mår väldigt mycket bättre när de inser att det inte är meningen att man ska klara av allt själv. Att vi alla bär med oss egenskapen att gilla hjälpa, utan den skulle en grupp inte fungera, och människan inte finnas kvar. Och hjälp från andra söker man inte från en app, eller med att samla in gillatryck med en magbild på Facebook.

Hjälp att hantera press och stress görs fortfarande ansikte mot ansikte och med talet som främsta verktyg. Upplever du dig pressad och stressad kan du se dina problem som tillgångar. En eller flera anledningar till att låta andra hjälpa dig. Men det är viktigt att minnas en sak. Det ska vara tvåväga kommunikation. Du ger och du får. Att bara be om hjälp är att glupskt förbruka omgivningens välvilja och förtroende.

Förra månaden träffade jag en häftig kvinna som var kund till mig för ett par år sedan. När hon då flyttade hamnade hon i ett motlut och det blev jobbigt på flera personliga plan. Cool som hon var/är gick hon ut i sitt nätverk och frågade om det var fler som kände som hon. Var det fler som dunkade pannan i väggen? Idag har hon ett stort, slutet nätverk med kvinnor som hjälper varandra med tankar, idéer och ibland resurser. Hur coolt är inte det?

Känner du press och stress?- du är inte ensam. Och det kan bli du som gör skillnad för dig och för andra.

Ställ dig själv frågan om du har något mer att förlora. Vad mer kan bli fel om du frågar om fler vill hjälpas åt?

Tillsammans blir vi starkare / Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..