Skapa rätt tryck i magen!

Magen hälsa bedöms lätt av det visuella. En hård och ribbad mage är stark. Och på ett visst sätt är den det. Men pratar vi funktion och välmående är det inta alls säkert att den är så stark.

Magens främsta funktion är att samverka till bålkontroll vilket är likställt med funktionell styrka. Klarar den av sin uppgift är det en bra funktionell mage oavsett hur den ser ut. Så i tider då fler suktar efter quick-fix och snabba bantarråd vill jag lyfta din blick så att du ser inifrån och ut istället för tvärt om.

Magen består av väggar, en botten och ett lock. När de jobbar ihop på ett effektivt sätt blir de som en ”trunk” som ger ett kraftfullt stöd till rygg, ben och överkropp, speciellt i rörelser. Att bara köra en massa crunchrörelser för att få fram din magrutor är ingen bra ide om du vill ha balans och funktion.

Beroende på dina behov och din träningserfarenhet bör fösta steget vara att hitta rätt kontroll, och det är ofta att skapa ett positivt ”tryck” i magen.

Enkelt förklarat: Lägg handen över naveln. Ta ett djupt andetag så att magen pressas ut något mot handen. Och inte bara rakt ut, du ska försöka få lite bredd på magens nedra del också. (klurigt för den ovane) Försök sen att andas lugnt och behåll trycket i magen. När du förstår hur att göra, och har en kontroll, blir nästa steg att utmana.

Tänk på:

  1. En tvättbräda är per automatik inte en funktionell mage.
  2. Magen bidrar med en viktig funktion, prioritera den före utseendet.
  3. Börja träna magen innefrån och ut, kontroll går före deff.

Övningen nedan är en kanonövning. Skapa rätt tryck, utmana sen med kontrollerade rörelser.

Inled med armarna och benen så sträckta som möjligt. Bli inte knäckt om du inte kan sträcka benen. Fortsätt bara med att sträcka dem så mycket du kan så ska du se att du snart får ut sträck i benen. Sänk ena armen och diagonalt ben sakta mot marken. Upprepa med andra armen och benet växelvist. Aldrig snabbare eller tuffare än att du kan hålla rätt trycka i magen.

Img 0232

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..