Saknar du baken?

Det finns mycket att säga om vår rumpa. Men oavsett vad som sägs, och vad vi tycker om den, så är den viktigt eftersom det mesta vi gör är i upprätt position. Rumpan spelar in när vi ska stå, gå och springa. Rumpan är med och stabiliserar rygg och den samverkar med magen. Kort sagt den är väldigt viktig.

Det har utvecklats till vad den är av rörelser från höftleden. Sällan endast i höftleden, utan i samarbete med muskler som går över andra leder.

Nu till min spaning- idag gör vi inte mycket för att stimulera vår rumpa på ett naturligt sätt. Alltså fungerar den sämre på väldigt mång, och det helt i onödan. Med en sämre funktion i rumpan får vi sämre stabilitet och kontroll i ben och rygg. Med sämre kontroll kommer en olust till att röra sig och en ond cirkel har börjat. Det dröjer inte länge innan du kommer att få problem i knä, rygg och kanske till och med i höft och nacke.

Med onödigt menar jag att du med enkla medel kan råda bot på väldigt mycket krämpor. På så sätt kan du skaffa dig en bättre livskvalité och samtidigt sluta belasta vår sjukvård.

Övningen nedan kan göras med boll, utan boll, med en vattenflaska eller en pärm med kvitton.

Det handlar om att stå på ett ben, spänna ”ståbensskinkan” och samtidigt jobba med olika böj och sträckrörelser samtidigt som du fokuserar på balans och spänning i skinkan.

På så sätt aktiverar du inte bara rumpan på ett effektivt sätt. Du får aktivitet i fötter, fotled, knäled, höftled och du aktiverar även rygg och nacke… inte illa pinkat av en övning.

Så nu har du inget att skylla på om du känner dig ”smärtig”. Ta av dig offerkoftan och sätt igång. Skyll inte bort dig på tid, lust och brist på resurser. Du har inte råd att inte ta dig tid att skaffa dig lust.

Saknar du baken ? – Tre viktiga saker att göra ofta varje dag!

  1. Stå mycket på ett ben, gör olika rörelser
  2. Rotera och vrid på alla leder
  3. Sitt på huk och lyft saker 
    xbolldrakenupp
    xbolldrakenfram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..