Från lustlös till energifylld + rysarövning för baken

Det första som hände var att jag hörde sucken. När jag vände mig om såg jag blicken. Jag har sett den så många gånger. En hopplös och lustlös blick man bara kan se när någon kommer in i gymmet och inte vet vad hen ska göra. Denna gång var det en kvinna i 40-års åldern. Men det händer lika ofta att helt vänliga män med putmage och dålig hållning kommer in i gymmet med noll lust. Men denna gång var det alltså en vanlig kvinna i 40-årsåldern som suckandes gick till hyllan med Kettlebells (klot med handtag). Hon tog ett lätt klot med ena och hon lät det hänga utmed höften. Plötsligt började hon vicka med överkroppen från sida till sida så att klotet åkte upp och ner utmed låret.

Eftersom kvinnan hade lite mage hängandes utanför de tighta tightsen och jag har förutfattade meningar antog jag att hon ville bli tightare över det vi kallar core-området. Hon gjorde en vända med klotet innan hon gick och ställde sig framför hantelstället. Efter ett tag tog hon ett par hantlar och började lyfta dem ut från kroppen enligt konstens alla regler, hon gjorde som hon sett att man ska göra. Sen hände det! Efter att ha stått still med hantlarna ett tag började hon sträcka ut en arm i taget, som om hon kände sig fram inom ett främmande område. Då såg jag min chans och stegade fram till kvinnan. Hej! vill du ha lite hjälp- sa jag. Hon stirrade nyfiket på mig och jag lyckades med näppe passera som “troligt normal kille”. Ja tack, sa hon lite osäkert.

Du ser ut att ha skittråkigt sa jag. Om jag inte känner in dig helt fel så har du inte speciellt roligt just nu?
Nej! sa hon med ett skevt leende.

Anledningen till att jag gick fram till dig var det som ände när du började utforska lyft med en hand i olika riktningar. Då hände något i din blick. Nu såg hon åter lite osäkert på mig.. -var jag en jobbig knäppgök trotts allt?

När jag förklarade fördelarna med ett enarmslyft kom hennes nyfikna blick tillbaka igen. Jag var på banan igen och fortsatte ivrigt- om du söker obalanserade övningar och där söker balans och kontroll kommer du väcka liv i samarbetet mellan små och stora muskler. Om du gör det med större kroppsrörelser som i utfallssteg med olika överkropps rörelser ökar puls, förbränning och du aktiverar hjärna-nerv- muskelfunktion på ett väldigt effektivt sätt, sa jag.

Jag tror inte ens att hon märkte hur hon lyfte på ett ben och gjorde en drake. Hon stod på tå, knep med fötterna, snurrade på handlederna. Det var som att hon plötsligt förstod att hon hade en kropp med en rad leder som kan, och bör, röra på sig. När jag visat några utmanande och effektiva rump och coreövningar som hon enkelt kunde anstränga sig med gick jag tillbaka till min träning. I spegeln såg jag hur den tidigare hopplöst lustlösa kvinnan ivrigt började trixa och fixa med helkroppsövningar. Ja kom på mig själv att känna mig behövd och att jag tillfört, jag fick en dos med dopamin som lyfte sista kvarten av min egna träning.

Låt mig avsluta med tre tips som fyller på energi och en rysarövning för baken.

  1. När det går trögt för dig, när du kört fast. Hjälp en annan person så kan du surfa på energin som kommer tillbaka.
  2. Funktionella helkroppsövningar stimulerar mentala och fysiska muskler och dess samspel. Samarbetet skapar naturlig energi.
  3. Våga gå fram till en främling och lyssna om det finns något ni kan lösa tillsammans.

En av övningarna jag visade kvinnan ligger bakom lucka 21 och det är en riktigt bra rumpa/ben- övning. Allt du behöver är ett gummiband!

Nu blir det inget mer inlägg här innan jul men du kan alltid följa mig på instagram under Moveoo.

GOD JUL!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..