Mot nya äventyr!

Efter många trevliga år som bloggare på ToppHalsa.se går jag nu vidare till nya äventyr. Jag kommer från och med nu att blogga på den nya sajten ”Healthy living”, healthyliving.se, som lanseras i dagarna.  Jag hoppas att ni följer med dit!

Men, jag kommer inte att lämna tidningen Topphälsa utan med glädje fortsätta att sprida mina tankar, ideer och kunskaper till er läsare både i tidningen och på resor!

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Internationella diabetesdagen – satsa på kosten!

IMG_0528.JPG

Idag är det internationella diabetesdagen, eller världsdiabetesdagen som det oxå kallas. Igår körde DN därför en artikel om hur viktig kostbehandling är och hur man inom vården och forskningen borde satsa mer på just kostbehandling vid diabetes. Detta är inget nytt, men börjar få mer och mer fäste. Kosten är otroligt viktig vid diabetes. Har man typ 2 kan man med kost och livsstilsförändringar bli ”villkorligt fri” – dvs bli symtomfri så länge man sköter sig. Typ 1 kan man inte bli av med men även här är kosten superviktig för att skjuta på komplikationer, följdsjukdomar och inte minst öka livskvaliten!

Jag brinner själv lite extra för just det här ämnet och har skrivit två böcker i ämnet. Den första kom 2006 och har redan tagits bort från marknaden. För ett par år sedan bestämde jag mig för att skriva en ny som är uppdaterad med nya trender och forskning. ”Diabetes – du kan själv påverka” heter den och det är just vad man kan. Och det är inte något svårt, komplicerat och extremt det handlar om utan enkla förändringar som gör stor skillnad.
Jag har fått flera mail genom åren av både diabetiker och folk som jobbar med diabetes som använder denna i sitt jobb. SÅNT gör mig glad!
 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

NYC Marathon 2014 – I did it!!!

Tjohoooo!!!
Igår var det då dags. NYC marathon 2014. Helt galet underbar upplevelse. 42 km är sjukt långt. Speciellt när det längsta jag sprungit tidigare är 23 km. Det gjorde ont, va inte skönt någonstans .. men som sagt vilken upplevelse. Att få springa i denna underbara stad, vilken miljö och inte minst vilket jäkla drag på publiken!

Okej, vi tar det från början.
05,30 gick bussen till starten. Vi har som tur är ett litet hak runt hörnet som har öppet 24h och har underbara omeletter. Så strax innan 05 drog vi i oss en omelett på 3 ägg med ost, bacon och svamp + stekt potatis. Jag bad om äggröra att ta med som jag tänkte äta innan start tillsammans med bananer.

typ 06,30 var vi framme på startområdet. 4 timmar innan start. Det blåste storm och va svinkallt. Vi hade fått tips om att klä oss varmt men kan skulle ha tagit i lite mer … ihop kurade för att dela på kroppsvärme, inpackade i sopsäckar för att slippa vinden satt vi och laddade tillsammans med Pia, Patrik, Patrik och Hasse.


Här blev det vattenpåfyllning och mitt medhavda mellanmål. äggröra med ketchup och banan ca 2 timmar innan start.


10,30 var det då dags för start. Loppet börjar med ca 3 km över en bro i hård sidvind – kändes nästan som att man skulle kastas av bron. Men sen kom man över i Brooklyn där man möttes av den fantastiska publiken. Så underbart härligt. De första kilometrarna bara flög förbi. ”fatta att du springen ett maraton Kristina… NYC marathon” – va typ det som upptog min hjärna.

Hela loppet hade jag som strategi att hålla mig i kanten längs publiken och suga ut all energi jag kunde få från dem. High-five och hejarrop.  Vi hade fått tipset på att ha våra namn på tröjan. och jag skulle säga att det inte bara bör vara ett tips utan en order.

Det är helt klart energin från publiken som fick mig runt. När det inte var publik så kändes det hur tungt det va men med publik. Shit vilken känsla. Till slut tog jag lite osvenskt beslut att själv ta initiativ till att få igång publiken genom att klappa och veva i gång dem. Den energi det stal från mig fick jag tillbaka flerfaldigt genom den energi de gav. ”Go Kristina” spred sig likt vågen – underbart! Glöm sportdryck och geler – den energi jag fick från detta är outstanding. All smärta, stelhet etc. var som bortblåst. När jag kom i mål var det till och med folk som kom fram och tackade mig för att jag hade fått igång publiken – de hade ju oxå dragit nytta av energin.

På tal om sportdryck. Min plan som funkade super var en klunk sportdryck och en klunk vatten vid varje depå och några bitar banan på slutet. Laddningen med fett och protein (ägg, ost) innan kändes klockren för att hålla grundmättnad utan att bli tung.

Det var med ett löjligt stort leende jag passerade mållinjen. Otroligt stolt över mig själv och att det kändes så pass bra.

Jag var inte förstörd. Jag kunde gå. Jag fick till och med till ett litet hopp – kanske inte lika graciöst och snyggt som två dagar innan när vi va och kollade målgången på morgonjoggen men dock.

Det är galet mycket folk kring Central Park och målgången så att ta sig hem är ett litet projekt. Nedkyld, trött, glad, lycklig i klädd en fleeceponcho  gick jag faktiskt de 40 kvarteren hem till hotellet. Det va faktiskt skönt för benen. Hemma låg grymma Emma med världens finaste överraskning. En finisher-hood som hon hade gjort!

Innan loppet har jag sagt – aldrig mer. När jag gick över mållinjen massade jag samma sak till min syster. Men redan i går kväll börjar tankarna gå igång.. kanske en gång till :).

Jag känner mig så galet glad, tacksam, stolt över min grymma kropp som klarar av detta!

LOADING..

NYC Marathon 2014 – hjälp!

Idag damp startbeviset ner i mailkorgen. Shit, det är på riktigt och det börjar komma skrämmande nära. Panik. Hjälp! Mäktigt. Coolt. Vad har jag gett mig in på?!? är tankar som rusar runt i min hjärna. Om 2,5 vecka (2 nov) är det dags. Det va mer än ett år sedan jag bestämde mig men det har hela tiden varit lååååångt fram i framtiden. Men nu är det .. Typ nu!
Pga galet mycket jobb hela året och nu en förkylning som däckade mig i två veckor så är jag absolut inte där jag hade önskat träningsmässigt men men … Vi får se hur långt det håller.
Har inte ens kunnat tänka på att jag faktiskt har en hel vecka i en underbar stad New York oxå – det enda min hjärna fokuserar på är det där loppet som jag är mentalt inställd på kommer att vara det värsta jag någonsin utsatt min kropp för. Upplevelsemässigt hoppas jag dock på en av livets häftigare upplevelser. Men skräcken tar lite över just nu. Sjukt nervös! Kommer vara så galet stolt över mig själv om jag fixar det!

IMG_0084.JPG

  1. Läser just nu din och Erikas bok, ”Äta träna leva” och har precis sträckläst delen ”äta”. Wow! Helt fantastisk. Tipsade precis om den på min blogg. Du är verkligen grym! Hoppas på fler inlägg här 🙂 Alltid lika lärorik & rolig läsning.
    Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Grönkålschips

Kanske ska berätta hur jag gör dem oxå 🙂

Riv den färska grönkålen i mindre bitar. Lägg i en skål. Ringa över olivolja. Salta lite. Massera bladen så att de blir lite smidiga av oljan. Sprid ut på en plåt. Kör dem i ca 10-15 min i 175 grader. Det går väldigt snabbt på slutet. Man vill ha dem krispiga men inte bruna/brända.

IMG_0063.JPG

  1. Hej!
    Låter som en spännande kombo som måste testas!

    Jobbar du fortfarande med ISO-dieten?
    Planeras det några utbildningar för coacher?

    Ha en bra dag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag är kär!

Nu skulle man kanske vilja skriva/läsa att jag är tokkär och varit i en förälskelsebubbla och därför inte bloggat på länge… Men nej, tyvärr inte så .. Bubblan består snarare av galet mycket jobb. Men nu har jag ny telefon och dessutom uppdaterad app för bloggen så nu kanske jag ska kunna bli lite bättre på att blogga igen.

Nåväl till, min nya kärlek! Håll i er: rotmos med grönkålschips! Lät det inte gott? Det är supergott!
Jag ska erkänna att jag själv är lite seg på att testa en del nya ”hälso-trendiga-påhitt” så som ex grönkålschips eller gröna drinkar eller rawfoodbollar eller chiapudding etc. ”Ärligt, Hur gott kan det va??” Och jag måste oxå erkänna att jag oftast oxå kommer till slutsatsen att det mest är konstiga substitut som jag inte riktigt förstår varför och hur jag ska ha i mitt liv. Så, det tog ett tag innan jag gav mig på grönkålschipsen (jag vet, väldigt 2013 egentligen). Och de visade sig vara riktigt grymma. I veckan kom jag sen på värsta bästa kombon. Just rotmos toppad med grönkålschips! Sååå gott!
Eftersom jag lätt blir besatt av viss mat och sen bara vill äta den jämt så sitter jag nu på ett hotellrum i Göteborg och längtar tills på torsdag då jag kan äta det som lunch igen (trots att jag åt det till lunch idag).

Jag gör min rotmos med ca lika delar potatis, morot och kålrot. Sen har jag lite smör i när jag vispar den.
Serverar med kyckling, senap och GRÖNKÅLSCHIPS 🙂

Rotmos är förövrigt en lite bortglömd supemat! Massor av näring, snålt med kalorier, relativt snålt med kolhydrater, superbilligt och gott!!

IMG_0078.JPG

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Föreläsning i Skåne

Dyker in och tipsar om några kommande eventföreläsningar.

Först ut är ett tjejevent på Örenässlott i Skåne.
Den 28 september håller jag en föreläsning. Utöver det blir det massor av träning och inspiration med underbara tjejer. Lysande tillfälle för lite inspiration inför hösten!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Föreläsning om socker på idrottsmässan i Malmö 28 augusti

Just nu är jag på väg till Malmö. Imorgon ska jag hålla två föreläsningar på idrottsmässan. Det är en ny mässa med grymt bra uppställning av experter och föreläsare som man bara inte får missa om man är intresserad av idrott och hälsa. Kika in på idrottsmassan.se

Jag kommer att föreläsa om socker och dess påverkan på hälsan och prestationen + ge tips på hur man blir kvitt sötsuget. Samt om kostknepen som gör dig till en ”Biggest loser” – dvs kostknepen som ger resultat och skonar kroppen vid hård påfrestning.

Kl 16 och 17 imorgon är det dags för mig.

IMG_7573.PNG

  1. Åh vad spännande! Hade varit guldvärt att gå. När jag äntligen insåg att jag var sockerberoende så blev allting så mycket lättare. Nu har jag lyckats gå ner över 70 kilo på egen hand. Efter att ha fått gå igenom och fortsätta min resa så bestämde jag mig för att läsa till Livsstilsrådgivare för att kunna hjälpa andra med samma fantastiska prestation. Under utbildningen läste vi mycket om just sockerberoende, man önskar att fler kunde förstå det. För många verkar det bara vara skitsnack att det finns någon sånt.

  2. jag följer din blogg med stort intresse. har även en del av dina böcker. kan du utveckla lite mer kostknepen som gör dig/ mig till en biggest loser. Jag har nu gått ner 19 kilo sedan 1 jan, men nu är det så svårt att försöka klara av de sista 2-3 kilo. Håller strikt min kost, men det händer inget.

  3. Hej! Har en fråga som skulle vara guld värt att få besvarad.
    Det är så att min familj är väldigt ohälsosam. Inte i bemärkelsen totalt överviktiga, inte heller att de lever på Big Mac. De äter näringsfattig mat, fikar ofta på raffinerat socker, dricker läsk, äter mycket godis och varken tränar eller vardagsmotionerar…
    Kosten består av mycket halvfabrikat, snabbmakaroner/vitt ris/vanlig potatis, bullens varmkorv, blandfärs, ja – you name it. De väljer alltid vad jag skulle kalla det sämre alternativet istället för att exempelvis göra ”köttfärsås och spagetti” på nötfärs, grönsaker, zucchini etc så är det blandfärs och snabbmakaroner.

    Jag har introducerat frukostar, mellanmål och lagar idag annan mat, till mig själv, än den de äter. Jag har tjatat om träning, försökt motivera. Skrev även ut massa inlägg från din blogg och gjorde ett häfte av med diverse fantastiska fakta, tips etc, men ändå lyckas jag inte få dem på fall…

    De har ingen kunskap och ingen vilja. Jag bryr mig ju om dem & vill kunna ta en springtur eller ett pass på gymmet ihop. Vill kunna äta den mat de lagar, att de skall bli pickare och hålla sig friska men då de bara är lite överviktiga ser de inte hälsoproblemet. Köpbröd/bara gröt & bär – pasta – fika/frukt/ingenting – vitt ris & inga grönsaker är ungefär ett dagsintag för dem. Räddningen mot övervikt är just att mängden mat inte är speciellt stor, men jag ser ett hälsoproblem. Vad gör man? Har du några fina knep? Det känns som jag testat precis ”allting” 🙂 Lycka till på föreläsningarna. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Boktips och strategi för att bli kvitt kvälls-sötsuget

Jag gjorde nyss en intervju för Expressens, Min hälsa, med en journalist som jag har haft kontakt med många gånger under ”min karriär”. Vi pratade bl.a om sötsug på kvällen och hur man jobbar bort det. En strategi som jag propagerar hårt för är att man ska stanna upp och fundera på vad men egentligen känner. För vi har en tendens att äta av en massa olika anledning: uttråkad, trött, stressad, rastlös, ledsen etc. Eller kanske bara på ren rutin – för att vi brukar göra det framför tvn etc.
Men den enda gången äta är lösningen är ju när man är hungrig.
Här kommer en favorit i repris på en bild jag snickrade ihop i vintras. En eating – graph. Är man på väg ner i vikt (och även bara hur hälsopersoektivet) så är att röra på sig ofta en bättre lösning på de olika problemen.

En annan sak är naturligtvis att inte dra ner för mycket på maten under dagen så att hungern/suget slår över på kvällen. Detta är en av grundbultarna i isodieten, där vi rekommernderar 5 måltider per dag, frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag – allt för att hålla hungern på behörigt avstånd. ”aldrig hungrig” är en av isodietens gyllene regler.

Hur som helst, Lotta som journalisten heter påminde mig om en ”gammal” bok som jag har skrivit.  Hon sa att ”viktiminskning 50+” som jag skrev 2008 var hennes favorit och en bok som hon gick tillbaka till ofta. Jag plockade fram boken och insåg att ja, den är ju riktigt bra (får man säga så om sin egen bok?!?) – kanske en av mina egna favoriter oxå när jag tänker efter.
Boken bygger på de viktminskningskurser jag höll mycket av på den tiden. Näringslära och kunskap om hur man ska tänka och förhålla sig till mat varvas med knep och tips om beteendeföränring. Massor av tips om just kvällsug, lockelsen att köpa ”3 för 10” vid kassan (heter nog snarare 3 för 20 nuförtiden), hur man ska tänka kring resturangbesök, etc. En liten del av boken handlar om just vad som händer med ämnesomsättningen kring 50 för oss kvinnor – i övrigt passar den precis lika bra för alla åldrar, kvinnor som män, och oavsett om du vill gå ner i vikt eller bra få till en beteendeförändring till hälsosammare matvanor.

  1. Kul att du är tillbaka med inlägg igen!
    Jag vill gärna ha tips på vad man ska tänka på att ge sitt barn, i mitt fall 3,5-åring, som inte dricker mjölk eller äter ost, för att tillgodose kalciumbehovet. Han får visserligen i sig en del via matlagning, äter yogurt och får en del smoothies (havremjölk går heller inte hem). Jag är ändå bekymrad att han inte får i sig tillräckligt med kalcium. Det enda han dricker är osockrad juice, försöker begränsa 1-2 glas per dag, samt vatten.

    Tack på förhand!

  2. Tack snälla!! Med sådana kommentarer får jag massor av energi att blogga :). Håller på att avsluta bok nummer 2 för sommaren, sen hoppas jag kunna blogga mycket mycket mer 🙂 Ha en underbar helg.

  3. Tog en morgonpromenad i höstkylan och lyssnade, ännu en gång, på avsnittet av ”hälsa på dina villkor” där du gästar. Otroligt bra!
    Tänkte att nu ska jag gå in här och kommentera att du måste börja skriva på bloggen igen…och möts av några nya inlägg och något jag tolkar som, ”hej jag är tillbaka”? Blev SÅ glad 😀 tycker att du har ett helt fantastiskt sunt tänk, underbara inlägg, tankar och att du bidrar med otrolig inspiration! Trevlig helg. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mot nya mål!

Ja, nu är det den där måndagen… måndagen efter semestern… På riktigt. När nyhetsmorgon börjar med sina ordinarie programledare nere i studion. När skolor och dagis börjar. När höstschemat på gymmet drar igång… då, när man ”ska ta tag i allt”. Gymmen blir knökfulla och hyllorna med kvarg, havregryn och andra hälsoprodukter töms.

Men du, innan du kastar din in i detta skulle jag vilja uppmana till lite eftertanke och påminna om några rutor från boken ”äta träna leva”. 
Först och främst… innan du kastar dig in i detoxkurer, raw food-, paleo utmaningar, cleanse och jucier.. anmäler dig till klassikern 2015, Ironman, maraton, luciapokalen, plank- eller squatutmaningar… ta dig en funderare på om det verkligen är DITT mål? Vill DU det? Vill/behöver DU ens förändra? Det är väldigt lätt att ryckas med i att alla andra gör eller det man uppmanas göra enlig tidningar och löpsedlar.
Stanna upp, fundera och hitta DITT mål. Då ökar chanserna att du lyckas explosionsartat!

För det andra! 
När du har hittat ett mål som verkligen är ditt och som DU vill uppnå. Fundera på bästa vägen dit. Det är återigen lätt att lockas att kasta sig ut på motorvägen mot målet. Men frågan är om det är rätt väg för just dig? Kanske är den slingriga landsvägen ett bättre val? Det må ta längre tid till målet men å andra sidan kan du njuta och uppleva fantastiska saker längs vägen som förgyller livet… och, inte minst, sannolikheten att nå fram till målet är större.



 När du väl är igång.. då kan det oxå vara smart att stanna upp och tänka till. Stämma av att du fortfarande är på väg mot målet. Att du fortfarande VILL till samma mål!? – kanske har det ändrat under resan? Kanske dags att rita ny karta? Och att du verkligen gör saker som tar dig dit du vill. Att du gör saker du mår bra av.

 
L
ycka till!

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Trender och kom-i-gång tips i sport å sånt!

Förra veckan hade jag den stora äran att få gästa Pamela och Annas podcast Sport å Sånt på Expressen. Det blev en hel del skratt och snack om trender och kom-i-gång tips inför hösten.

Länk.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Back in business…

Oj vilket lågt blogguppehåll det blev. Hoppas att du har njutit ordentligt av sommaren. Jag hoppas att jag kunde säga att jag har.. men min sommar har varit fylld av jobb, bokskriveri med allt därtill närmare bestämt. Jag älskar att skriva böcker på sommaren då jag kan gå in i skrivarbubblan totalt och inte tänka på så mycket annat. Inte störas av mail, telefonsamtal och behöva ta ställning till en massa andra saker samtidigt. Men nu är verkligheten tillbaka med föreläsningar, utbildningar, mail, bokningar etc. etc. Vilket oxå är superkul! Utan semester känns nystarten inte fullt så kraftfull och kreativ men känner mig ändå laddad inför kommande fullspäckade höst. Jag skriver fortfarande på det som kommer att bli två böcker som kommer ut under 2015. Ämnena är än så länge lite hemliga men jag hoppas verkligen att ni kommer att gilla dem 🙂 (så att århundradets finaste sommar inte jobbades bort förgäves ;)…)

En riktig stranddag fick jag till i sommar och då valde jag naturligtvis Sveriges finast strand – Sandhammaren! Firade med huvudstående :). Perfekta strandmaten för varma dagar: gazpacho  (smidigt att ta med sig i termos) och kokt ägg.
Observera hur extremt vit och fin sanden är i Sandhammaren – äggen syns knappt på bilden :). Det är även så kallad ”pipsand”. Inte många ställen som har sånt. Går man barfota i sanden så förstår man vad jag menar – det piper om fötterna :).

Men nu när sommaren börjar ta slut är det kanske inte strandmat som du vill ha inspiration kring utan snarare ”komma in i nya rutiner” ”komma in i jobbkläderna !?!” etc.
När jag känner att jag behöver den där mentala kicken av maten så kör jag en massa olika grönsaker i olika konsistenser på tallriken. Klassisk (enligt mig) släng-ihop-middag. Det händer egentligen inget speciellt i dig när du äter detta – ur ett fysiologiskt perspektiv – ingen detox eller sånt.. men det känns fantastiskt bra i kroppen. Ungefär som att gå och träna. Det är ju knappast så att man blir smalare, starkare, mer vältränad av ett enda träningspass men känslan är underbar. Och i ärlighetens namn är det ju det som är det viktigaste – känslan! ta vara på den. mental-, placebo- detox eller nåt. 🙂

Jag älskar kombinationen av olika texturer – geggigt, knaprigt, krispigt om vartannat. Helst blanda allt i varje tugga.  Och färgerna! Man blir ju glad av att äta det.. och känns hälsosamt att bara titta på det! 🙂

Följ mig gärna på instagram (kristinaskostpepp) där lägger jag upp matinspiration och lite annat och är lite flitigare på att uppdatera även när det är mycket jobb runtikring :).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vetenskapens värld om 5:2

Igår handlade vetenskapen värld om den svenska forskningen kring 5:2. När de sände den brittiska BBC dokumentären för ett år sedan så fastnade professor Kerstin Brismar för upplägget och bestämde sig för att forska på det. Det finns nämligen ingen forskning på just 5:2 vilket många blir förvånade över. Michael Mosleys 5:2 har han ”hittat på” utifrån annan forskning men foskning på just 5:2 upplägget saknas.
Hur som helst. Nu var det dags att presentera halvtidresultatet från Kerstins forskning på 5:2. ”Spännande”, tänkte jag. Det måste jag se.

Men herre gud så besviken och irriterad jag blev. De har låtit 100 personer testa 5:2, olika åldrar och olika utgångslägen (övervikt, normalvikt etc etc) – vilket är en jättebra utgångspunkt. Men sen fallerar det helt. Nästan alla försökspersoner har även börjat träna och det nämndes oxå att många äter bättre de dagar de inte fastar. What?!?! Hur kan man i seriös vetenskaplig studie godkänna detta? Hur ska man då kunna utvärdera resultatet av 5:2 upplägget? Hur ska man kunna utesluta att det inte är träningen och den bättre maten som gör att de får bättre värden (när vi dessutom vet att just träning och bra mat är faktorer som påverkar vikten och de testade värdena)? Helt plötsligt är det ingen skillnad från det man brukar skämta om och som man kan läsa på bantningspiller ”fungerar bäst tillsammans med en hälsosam kost och fysisk aktivitet” Läs: själva pillret har ingen effekt (det är bara något vi tjänar pengar på) men om du tränar och äter bra så kan du gå ner i vikt.

Det är lika dumt som att jag skulle börja stå på ett ben 10 minuter per dag för att se om jag blir bättre på chins. Under den här tiden så träna jag även mycket dragövningar på gymmet för axlar, rygg etc.. Efter 3 månader så visar det sig att jag blivit det – jag kan göra 5 chins! Slutsats: att stå på ett ben 10 minuter per dag gör dig bättre på chins! Hurra!

Okej, nu är jag hård. Men jag blir faktiskt lite uppgiven. Jag hejar normalt sätt på foskningen som bedrivs på KI och andra ställen. Jag har sett fram emot denna forskning som Kerstin Brismar bedriver med tanke på att det är seriöst, och så blir det så här. Nu är ju inte studien klar. Detta var ett tv-program, jag hoppas verkligen att studien kommer att vara mer givande (hur det nu ska kunna rättas till.. ).

Jag tycker att 5:2 är superintressant men jag skulle vill veta:
1. om jag fastar 2 dagar i veckan kan jag då verkligen äta vad som helst de andra dagarna dvs. jag skulle vilja se ett upplägg där man äter ohälsosamt 5 dagar och fastar 2 och ser resultat.
2. Är upplägget att fasta 2 dagar i veckan verkligen ”mirakulöst” eller får du exakt samma effekt av att äta lika kalorirestriktiv med  bra 7 dagar i veckan?
3. Hur står sig olika 5:2 upplägg ex. där man totalt sett får i sig mindre kalorier, där man kompenserar så att man får i sig lika mycket kalorier som på 7 dagar, där man äter hälsosamt de 5 dagarna, där man äter skärp de 5 dagarna.
4. Jämförelse med fysisk aktivitiviet (5:2 med och utan mot 7:0 med och utan fysisk aktivitet).
osv osv
Jag tror nämligen inte att det är så mirakulöst. Det jag har hittat i forskning runt fasta på olika sätt så finns det inget som tyder på att det är mirakulöst. ex. den där nybildningen av celler i hippocampus i hjärnan där minnet sitter, den får man även vid promenader.  Och framför allt är det socker och snabba kolhydrater som skadar dessa celler (så, sluta ät socker och rör på dig så får du samma effekt!)

Slutligen en liten ”sätt saker i perspektiv”-reflektion. Jag och en kompis pratade om detta för ett tag sedan. Hon hade testat 5:2. Vi började räkna.. Hon är i dag 40 år, om hon fastar 2 dagar i veckan resten av sitt liv (ja, för det måste du ju annars försvinner effekten) så kan hon kanske leva 10 år längre. Låt säga att hon blir 90 år istället för 80. Då innebär det att hon behöver fasta i 13 år!! 13 år utan man för att ev. leva 10 år längre – jobbigt om man råkar bli påkörd av en bil den dagen man fyller 80 ;).

Jag är inte emot 5:2 men jag tycker inte att det presenteras på rätt sätt. Det är vad jag kan se ett beteendemönster – ett sätt att uppnå kalorirestrikion. Det gäller att du tycker att det är värt det. Jag kommer nog aldrig tycka att ”inte äta” är värt det. Jag tycker för mycket om mat och att äta. Jag äter mycket hellre bra mat och mindre 7 dagar i veckan. Och så vitt jag kunnat se finns det inget som talar för att det inte skulle vara minst lika bra. Men det är jag. Hur funkar du?  Det är det som är avgörande för om du ska testa.

Nej, vetenskapens värld och Kerstin Brismar – gör om gör rätt!

  1. Hej,
    Jag har en intressant fråga angående lätt-produkter som jag tror fler än jag lätt förvirras av.
    Hur anser du att man ska ställa sig till light/lättprodukter? Många hälsoförebilder verkar ta helt avstånd från dessa för att dom ofta kan vara proppade med mer socker än originalprodukterna medan andra gladeligen väljer dessa lättare varianter med tanke på kaloriinnehåll etc.

    Hur tänker du kring ämnet och hur bör man resonera — socker vs energiinnehåll?

  2. Hejsan.:)

    Skulle du inte kunna skriva om kost och sömnproblem. Kan man få bättre sömn om man lägger om kosten?? Finns det något samband dessa emellan??

    Väldigt tacksam för svar.:) mvh Therese.

  3. INSTÄMMER!!!!!!!!

    Jag äter det jag tycker om, jag rör mig, jag njuter av mat och goda tillbehör…Livet ska njutas….dieter är påhittat! gå tillbaka till tiden när inga dieter fanns….ren glädje och god hållning till mat….snarare ett bortskämt västerland…

  4. Intressant Annmarie – hur ska det justeras för den fysiska aktiviteten? Hur mycket av effekten kan man säga kommer därifrån?
    Att man inte kan hindra folk från att träna kan jag köpa låter hårt … men att folk som inte redan tränar inte ska börja under denna tid är väl inte så farligt. Finns väl defintivt vetenskapliga studier där man utsätter folk för stilasittande. Så oetiskt är det väl knappast. Miljontals människor är ju stillasittande helt lagligt världen över.

  5. Jag mår bäst av att äta lagom storlek på portioner, frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag. Undvika socker och för mycket mjölmat. Jag kan få ont i magen av att vara utan mat mer än 5 timmar.

  6. Precis som det framgår i programmet så är det kalorirestriktion som gäller för att minska i vikt. Hur du sedan gör denna kalorirestriktion är av mindre betydelse 2 olika dieter med samma dagliga intag av energi kommer i slutänden att resultera i en viktnedgång. För vissa är det lättare att minska kaloriintaget rejält 2 dagar för att sedan ha utrymma att äta normalt de andra dagarna. För dig passar det bättre att nyttigt hela tiden. Människor är olika helt enkelt. Vad det gäller studiedesignen så är det inte etiskt försvarbart att hindra/avråda någon från fysisk aktivitet under studietiden, det går däremot att kontrollera/justera (ta bort effekten av) för fysisk aktivitet i analysen så länge deltagarna rapporterar det i studieprotokolletet. Summa sumarum den perfekta forskningsstudien med fokus på kost & betenende är en utopi, och studien som nu genomförs på KI är ett fullgott alternativ för att fullfölja forskningsfrågan.

  7. Tråkigt med studien. Hoppas någon genomför en vetenskapligt korrekt studie inom snar framtid.

    Personligen finner jag det enklast att äta mindre genom att hoppa över måltider. Detta är enklast på vardagar och jag struntar bara i att ta med mig en matlåda. Då är det större sannolikhet att dagen slutar med ett trevligt energiunderskott. Men den dagen tränar jag inte hårt. Däremot kan jag ta en lång joggingtur (i lugnt tempo och utan prestationskrav) innan mitt första mål mat.

    Syftet med en sådan dag är alltså helt sonika att ha ett energiunderskott. Det enda som spelar roll är hur länge jag fastar, för ju tidigare jag äter mitt första mål mat, desto mer kommer jag äta under dygnet.

    Att äta samma mängd kalorier uppdelat i 5 måltider är inte lika effektivt för mig, eftersom jag lätt ger vika och passar på att äta lite till. Så för mig känns det bäst att äta mig mätt när jag väl äter, och således hoppa över måltider helt och hållet istället.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Livsnjutare – really?

För en tid sedan så pratade jag med en tjej som beklagade sig lite över att hon svullnade så i samband med mens. Lite senare i samtalet kom en kommentar om att det var lite skönt att det regnade får då slapp man ju besvären med pollen. Sedan tidigare så vet jag att denna tjej också har en del problem med magen och känner igen sig i beskrivningen att magen svullnar under dagen.

SÅ, när alla dessa saker kommit upp så säger jag: ”Du, jag tror att du skulle testa att ta bort gluten. Jag tror att du skulle kunna må lite bättre då.” Anledningen är att jag vet många som just blivit av med liknande besvär eller åtminstone fått mildare besvär. Vi pratade sen vidare om hur i mina ögon ”enkelt” det är trots allt. Det handlar ju om att ta bort vete, korn och råg. Och är man bara känslig behöver man ju inte leta efter varje litet mjölkorn som kan finnas gömt utan det räcker att ta bort de stora källorna i kosten: mackor, pasta, bulgur, couscous etc, etc.
Efter en massa förslag på hur hon skulle kunna äta så säger hon: ”Nej, men alltså jag är en livsnjutare, jag vill ha pasta och bröd i mitt liv” 

Jag kunde inte låta bli att reagera på detta. ”Livsnjutare” – att äta och leva på ett sätt så att man besväras av svullnad, inte kan var ute fritt i naturen på våren/sommaren utan att besväras av pollen, ha magbesvär etc. är det att vara livsnjutare?
Jag menar absolut inte att hänga ut denna specifika tjej (läser du det här så ta det inte personligt), det är inte det specifika fallet som det handlar om…. jag hör liknande resonemang från flera håll hur ofta som helst. Jag vill bara röra om lite i våra tankegångar. När vi använder ”livsnjutare” som ett argument (framför allt för oss själva) för att äta eller leva på ett sätt som man inte mår bra av – blir det inte fel då? Matnjutare, smaknjutare absolut – men livsnjutare? Njaa… eller?
Om man är livsnjutare ska man inte då göra så mycket som möjligt för att få ut så mycket som möjligt av livet? Att kunna njuta av livet utan att störs av svullna ben, uppblåst och kanske krampande mage och kliande ögon? Att leva, äta och träna på ett sätt så att kroppen orkar med allt det där man vill? Så att man kan upptäcka och verkligen ta till vara på livet på bästa sätt?  (måste ju oxå poängtera att alternativet är ju inte att leva på rårivna morätter och vatten)

Man kan absolut få äta pasta och bröd och massor med gluten även om man svullnar om man vill det. Om man på riktigt tycker att det är värt det. Men jag uppmanar alla att ta en funderar kring tankegången. Är du verkligen med på dina egna tankegångar? Köper du dina egna argument? Eller lurar du dig själv med argumentet att du är en livsnjutare? 
En annan vanlig ”livsnjutar-tankegång” är ju att äta sötsaker. Man vill ha det i sitt liv för man är livsnjutare. Men man går omkring och lider av sötsuget och ”rösten” som ber en äta onyttigt i tid och otid. Och man kämpar med att stålsätta sig för att inte falla för frestelser i vardagen. Kanske till och med går omkring med lite dåligt samvete för att man ”syndat” eller ”unnat sig” och att det kanske spänner lite i linningen. Kan det vara så att det vore mer livsnjutande att försöka bli kvitt den där rösten och leva livet utan det starka drivet? Bara en tanke….

Innan ni hoppar på mig så vill jag klarlägga några saker :):
1. Alla mår inte bättre av att ta bort gluten, glutenfritt löser inte alla problem, men det kan vara värt att åtminstone prova om man har besvär.
2.  Att i resonemnaget komma fram till att ”ja, att ”få” äta pasta är lätt värt att gå med svullen mage, svullen kropp etc” är helt ok. Då ska du fortsätta och njuta av livet på ditt sätt.
3. Att vara smaknjutare/matnjutare och samtidigt livsnjutare är ju inget som står i motsats till vartannat. Det handlar inte om att äta 100% perfekt mat. Det finns kanske onyttigheter som du inte mår dåligt av – då är det ju inget snack om saken. Och man kan ju göra nyttig mat hur smakrik och livsbejakande som helst. Nyttigt är långt ifrån grönsaker i pulverform som ska blandas ner i vatten.

  1. Hej,

    Jag är en man på 37 år som i princip tagit bort gluten helt. På mig stämmer det väldigt bra med minskade allergisymptom. Kan nu tex äta ett gäng frukter som jag inte kunnat äta på länge, kiwi, melon, papaya etc. Bättre hy i ansiktet i tillägg och nu får jag ofta visa leg på systemet:)

  2. Ja du Bella. Förstår ditt resonemang. Jag tänker ofta: ”Jag skiter väl fullständigt i vad folk äter” i trötthet/uppgivenhet. Och det gör jag. Jag vägrar stånga pannan blodig för att omvända folk. Vill man inte må bättre så får man ju skylla sig själv. (jo, jag vet hela samhället skulle må bättre om folk tar ansvar men JAG orkar inte förpesta min vardag och ödlsa min energi på människor som inte vill ha hjälp). Hemligheten är nog att lyckas nå folk utan att de känner sig trängda, att lyckas motivera och inspirera så att man helt plötsligt är beredd att ändra. Det är det som gör en bra PT/kostrådgivare.
    Jag ska ta ett exempel. Jag hatade bönor innan. Skulle inte kunna tänka mig att äta det. Skulle aldrig ta av en bönsallad på en buffe etc. Så var jag på en föreläsning med en kvinna som pratade om hur man kunde göra sallader med bönor. Hon pratade så inspirerande om smaker etc. så även om jag bara hörde henne prata så kände jag mig tvungen att köpa bönor och göra en bönsallad dagen efter. Och sen den dagen.. (låter som en saga.. ;)..) har jag ätit massor av bönor :).

  3. Tänkte bara berätta att jag blev fri från min migrän genom att utesluta gluten. Det är värt varenda kanelbulle, pastarätt, smörgås etc som jag nu tackar nej till! Och som du skriver finns det ju många goda alternativ.

  4. Jag är ganska väl insatt med kost & motion sen många år tillbaka!
    Har många gånger funderat över att utbilda mig vidaste till PT/kostrådgivare.
    Men just sådana reaktioner som du nämner här ovan får mig att tappa lusten. Jag har hört från många just något liknande , el.som en klassisk kommentar jag hört; ”Jag tänker minsann inte lägga av å äta pasta el bröd, de är ju så otroligt gott!”
    Jag förstår inte tankesättet,de betalar mängd e för att få hjälp med sin viktnedgång men de är inte speciellt medgörliga!
    Varför betala så mkt pengar och sen bara göra tvärtemot??? Finns de verkligen behov utav PT/kostrådgivare??? Är de någon mening att utbilda sig & lägga ner sin själ på människor som egentligen inte alla vill lägga ner utav sig sin själ på att må bra el gå ner i vikt???
    Hur kan man ändra en persons inställning & försöka att få dem att se saker & ting från ett annat perspektiv? För de verkar som att många bara vill att de ska se bra ut om de går till en PT/kostrådgivare!
    Bara en tanke jag har funderat över länge, vore intressant & få feedback på detta

  5. Jag tillhör en av dom som ofta upplevt problem med magknip och en svullen orolig mage. Jag har misstänkt laktos men också varit inne på gluten. Jag tillbringade nyligen en vecka vid medelhavet och efter 3-4 dagar insåg jag att min mage aldrig mått bättre. När jag funderade på vad som var annorlunda jämfört med hemma kom jag på att jag inte hade ätit gluten. Sagt och gjort, jag har inte ätit gluten sen dess och min mage mår fortsatt jättebra. Jag har mycket hellre en mage och kropp som mår bra och fungerar än stoppar i mig gluten så för mig har det inte varit någon uppoffring att låta bli. Och jag får passa på att tacka för många bra tips på glutenfri mat och mellanmål från dina böcker 🙂

  6. Tack!! Det lät ju inte så svårt att byta ut. Det är så lätt att bli förvirrad av alla råd som poppar upp över allt. Man ska utesluta mjölk, gluten, socker… Kolhydrater ska bort, liksom light produkter och tillslut känns det som om det inte finns något kvar att äta.

  7. Jag måste äta en glutenfri diet och jag tycker det känns tråkigt att läsa att det för någon innebär att jag inte skulle kunna njuta av livet för att jag inte får äta gluten. Visst är det jobbigt att läsa alla innehållsförteckningar, men jag njuter av mitt liv! Och jag njuter av mitt glutenfria nybakade bröd! Det är inte gluten som gör brödet gott!

  8. Är det bara gluten du ska plocka bort så är det verkligen inte svårt. Ät rotfrutker, potatis, ris, baljväxter (bönor/linser), quinoa, bovete till lunch och middag. Havregrynsgröt, hemgjord musli på havregryn, frön, bovete etc, Gör det inte krångligare än det är. Det är ju trots allt bara vete, korn och råg som du inte ska äta. Du behöver inte lära om allt – du kan säkert massor av recept redan som är bra om du tänker efter 🙂
    Nästan alla recept i mina böcker är glutenfria. Sen har du ju isodieten som oxå är helt glutenfri.

  9. Hej! Jag kan känna igen alla bortförklaringar men det svåra tycker jag är att man alltid får reda på vad man ska plocka bort. Det är då det blir svårt och då är det lättare att komma med ursäkter. Jag skulle så gärna vilja få tips på vad jag ska äta, inte bara på vad jag ska plocka bort. Det blir ju att lära sig laga mat på nytt igen och hur gör man det? Vad blir gott? Hur kombinerar man? När man behöver något snabbt som inte är för svårt. Har kollat i kokböcker och allt ska det vara nötter eller mandlar i, om man inte tål det? Då finns det inte mycket att välja på eller?

  10. Hej Kristina.

    Tycker du har så rätt, men det är så enkelt att gömma sig bakom bortförklaringar. levde själv så i många år, förnekelsen ligger oss starkt i hjärtat. Själv har sockret aldrig varit mig grej utan salt och fett, men även det ger ett sug( efter pizza, pasta med gorgonzolasås, ostbågar och skinkmackor med mycket bregott) När jag till slut såg mig själv i spegel på riktigt insåg jag ju att den enda jag ljuger för mig är ju mig själv. På vilket sätt gör det mig lyckligare att proppa i sig mat. Ångest, fettma, dålig hy och utebliven mens är vad man får.

    Kan tänka att det är en del som bemöter dig med ” vad vet du, DU har ju aldrig varit fet eller haft svårt att hålla igen” eller sagt att ”Du gillar ju träning”. När du kommer med förslag på förändring i deras liv. Men det handlar ju bara om att de själva inte vill inse att de är slöa förändringsrädda tjockskallar som slår bort alla tankar på förbättring för att de inte orkar. Inte vill orka. Det är lättare att säga att man är en livsnjutare….

    Och sen tycker jag att du med högburet huvud nångång visst kan köpa Ben &Jerry glass på ICA. Det tycker jag visar omvärlden att man kan leva i en kombinerad hälsosam värld, och inte bara asketiskt gör sin egen mandelmjölk!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Gör egen mandelmjölk

Idag har jag gjort egen mandelmjölk för första gången. Löjligt enkelt. Är lite skeptisk till hysterin kring mandelmjölk etc. De köpta varianterna innehåller typ 95% vatten och sen lite mandel och oftast socker. Att köpa 1 liter vatten och 10 mandlar för dryga 30 kr känns inte helt smart. Klimatsmart (i jämförelse med komjölk) är ofta ett argument men hur miljö/klimatsmart kan det vara att bära hem vatten på detta vis när det behöver produceras en förpackning, industrin som gör drycker, transporten och sen ta hand om förpackningen?? Nej, ska du använda det så gör den själv.

Lägg mandlar i en blender, fyll på med vatten och mixa!
Sila sedan drycken genom en tygbit (finns speciella att köpa med jag tog en bit tyg).
I vissa recept uppmanas det till att blötlägga mandlarna först men det funkar även utan. Resterna kan man blanda ner i nötbollar vilket innebär att du då dessutom får i dig all näring från mandlarna som du annars missar till priset av mandelmjölen.
Låter komplicerat men tar kortare tid än att gå till affären och köpa. #tänkomtänkrätt #enklareänmantror #diy #mandlemjölk

20140511-195046.jpg

  1. Hej!
    Vad tar du för proportioner, är det 10 mandlar till 1 liter vatten? Blev intresserad att prova för jag har också varit väldigt skeptisk till den köpta varianten.
    MVH Helena

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Frantzén (och jag) styr upp!

I somras jobbade jag lite med programmet ”Frantzén styr upp”, kom med näringsfysiologiska inputs på familjernas kosthållning och tips på hur produktionen skulle tänka kring förändringarna som skulle göras. Det mesta var jobb bakom kulisserna men ett case fick jag vara med i rutan och det sändes visst igår  🙂
Huvudfokus var att pappa Johan var överviktig hade misstänkt sömnapne etc. Han behöver gå ner i vikt och ändra sina vanor. Men min poäng var/är en annan. Fokuset ska inte bara var på Johan. Han må vara den enda som fått symtom/problem av livsstilen men alla som lever på det sättet (inkl. barnen och resten av familjen) riskerar tids nog att hamna där. Det innebär att alla behöver ändra och bryta denna livsstil. Varför fokuserar vi bara på de som fått symtom av dålig livsstil? Jag hör ofta (som jag oxå skrivit om) att man inte ska peta i barnens mat för de är ju inte sjuka/tjocka etc. Föräldern som har viktproblem, hälsoproblem äter nyttigt och ”specialmat” men barnen ”måste ju få vanlig mat”. Som att man i det här fallet skulle säga: ”det är ju Johan som har problem, då är det han som behöver ändra vanor”. Okej, så då väntar vi 30 år tills barnen står där i samma situation och lär dem äta rätt då, väntar på att de utvecklat symtom, riskerar att ha fått skador på blodkärl etc.. Eller, så lär vi dem bra vanor idag, och förebygger. Denna familjen ska inte ändra vanor för att Johan ska gå ner i vikt utan för att ingen annan i familjen ska hamna där han är idag.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Fruktarian och wellness-TV

Förra veckan filmade jag ett inslag till Aftonbladets Wellness-TV där en man som varit fruktarian sedan 1985 oxå var med. Se min kommentar om det och att äta 51 bananer på en dag här

.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Utbilda dig i isodieten

Är du utbildad kostrådgviare och vill jobba med kurser i isodieten så finns det fortfarande några platser kvar på nästa veckas utbildning.
Maila mig på info@kristinaandersson.se om du vill anmäla din.

Utbilda dig till isodietencoach

Ett axplock av innehållet i utbildningen:

– Vad är isodieten?
– Varför ser kostprogrammet ut som det gör?
– Hur individanpassar man upplägget?
– Motion i isodieten
– Beteendeförändring – en nyckel till bestående viktminskning
– Hur håller man framgångsrika kurser
– Effektv marknadsföring
– Hur får man deltagarna att lyckas
– Hur får man deltagarna att komma tillbaka
Utbildningen syftar till att lära dig allt om isodieten, dess bakgrund och hur man anpassar efter olika individer och situationer. I kursen presenteras ett komplett kurskoncept som du kan använda när du håller egna isokurser. Konceptet går även att applicera på individuell rådgivning.
Kursen sträcker sig över 3 heldagar kl. 9.00 –
LOADING..

Trainingcamp i Portugal

20140429-091556.jpg

Långt uppehåll igen,.. oups!  just nu befinner jag mig på traningcamp med Springtime travel och ToppHälsa i Portugal. Det är 10 e gången för mig om jag har räknat rätt. Lika fantastiskt underbart varje gång. Träning från morgon till kväll i solen och med Atlanten mitt framför ögonen. Morgonjogg längs vattenbrynet i glödande soluppgång – ja, bara det kan jag säga är en av de absolut bästa sakerna med dessa resor. Gåshud varje gång.  I söndags tog jag det lite lugnt med träning. Med över 200 resenärer så blir det pullspäckat på passen första dagen. På kvällen körde jag och Erika vår ”äta, träna leva” föreläsning för fullt hus.   I går tog jag igen vilodagen. Då drämde jag till med 4 pass. Morgonjogg följt av yoga. Sen en paus för jobb (vanligt jobb framför datorn), solning och lunch på stranden i form av nygrillad fisk. Sen blev det ett thaiboxningspass med bästa Rickard Nordstrand (fd världsmästare) och så toppade jag det hela med ett löppass där långa intervaller stod på schemat. 3 minuter – kan vara väääääldigt långt och fruktansvärt jobbigt. Adderar man 25-30 gradig värme, sol och stillastående luft i skogen ja, då har du en bra bild över passet. Klaga? – nej, aboslut inte J.

Jag säger/skriver samma sak varje gång.. men jag kan inte låta bli. Gillar du träning, sol och värme så bara måste du åka på en resa med oss någon gång.

 

LOADING..

Hur utvärderar du dina mål/resultat?

På senare tid så har målen kring kost, hälsa och träning förändrats. Nu tränar, äter och lever man i mycket större utsträckning för att bli starkare, friskare, piggare, orka mer, hålla längre, tightare, uthålligare etc. vilket jag tycker är helt fantastiskt! Visst finns det fortfarande de som har som främsta mål att gå ner i vikt men som sagt, allt fler börjar inse att det är andra saker som man egentligen vill uppnå.

Så, hur vet man då om man har nått sitt mål? Hur utvärderar man insatsen? Jo, de allra flesta ställer sig på vågen. Alltså, jag vill bli starkare, slankare, tightare, piggare, friskare.. etc. och för att se om veckor av träning och rätt kost har gett resultat då ställer jag mig på vågen?!!? hur kan vågen berätta om jag är piggare? Hur kan siffran på vågen berätta om jag är starkare? Om jag ens är slankare eller tightare? Ja, så länge ni inte har någon specialvåg så skulle jag säga att det är omöjligt. Ändå envisas vi om att använda vågen för att utvärdera och mäta framgången.
Och vad gör vi när siffran på vågen inte stämmer överens med det vi trott innan vi klev upp på den? – jo, då ändrar vi vår känsla. Siffran på vågen blir verkligheten och sanningen. Visst är det fascinerande!  Tänk såhär: du har tränat bra, sovit bra, ätit bra, känner dig stark, pigg, tight etc.. tänker ”nu måste det ha hänt nåt”. Ställer dig på vågen med ett leende… väntar med spänning och förhoppning på beskedet.. och BOOOM! – siffran på vågen visar inte alls det du förväntat dig, kanske till och med samma som sist du klev på vågan. Det som kändes så bra för bara 1 sekund sedan har det vänts till ”va fan, det här funkar ju inte”. Plötsligt blir vågen sanningen och det som har känts rätt, gjort att du mått bra kastas bort på en sekund med tanken ”det funkar inte”. Men vad är det egentligen som inte funkar? är det verkligen träningen, kosten etc? Nej, utan snarare att utvärdera om du har blivit starkare med hjälp av en våg? Eller hur? Ska du veta om du har blivit starkare så kolla om du kan lyfta/dra/pressa etc. tyngre. Ska du ta reda på om du har blivit slankare och tightare – mät din kropp med måttband eller känn efter hur kläderna sitter. Ska du utvärdera om du blivit piggare och känner dig friskare – ja, känn efter! och lita på den känslan. Den enda gången du ska använda en våg för att utvärdera är om det är just vikten som är det viktigaste för dig.

På Biggest Loser är det vågen som är lag. Det är den som avgör om det gått bra eller ej eftersom det är en tävling i att tappa så mycket i vikt som möjligt. DÅ kan man inte använda något annat. Men för alla er som inte är med i biggest loser skulle jag rekommendera att istället kasta ut vågen. Den gör ofta mer skada än nytta. Jag har för en tid sedan avreagerat mig i ett inlägg kring detta.  Tänk efter vad du egentligen vill uppnå och fundera sen ut lämpliga mätmetoder för att kunna utvärdera de målen. Rättvisa metoder.  Tänk efter, vi skulle aldrig någonsin tillåta så galna, missvisande och orättvisa utvärderingsmetoder i något annat sammanhang. ”Nu ska vi se om mars-månad har varit  varmare än tidigare år – så vi kollar hur mycket det har regnat”
Det handlar i grunden att vara rättvis, ärlig och schyst mot dig själv.

  1. Jag äter hälsosamt ca. 1400kcal i dagen. Målet är gå ner 71 kg totalt. Jag har tänkt väga mig varje vecka samtidigt dom gör det i tv 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kosten i Biggest Loser

I måndag startade årets omgång av Biggest Loser. Jag har återigen fått äran att hjälpa till med kostupplägget. Det innebär bl.a att det är jag som tagit fram recepten som deltagarna lagar sin mat ifrån (den receptsamling som Mårten delade ut i tv i tisdags). Jag har även varit ute på slottet och pratat kost med deltagarna (inledningsvis), hur de ska tänka och förhålla sig till mat.
Det handlar om att uppnå så stor viktminskning som möjligt (det är ju det som hela tävligen går ut på) men samtidigt försöka undvika att gå sönder, bli skadad, bli sjuk eller ge upp av orkeslöshet, för stort sug eller liknande. Det handlar vidare om att ge kroppen de byggstenar den behöver och maximera tillfredställelsen trots att kaloriintaget är lågt. Slopa allt som kan störa och irritera kroppen och istället boosta den med så mycket hälsobringande faktorer som möjligt. Sockerfritt och glutenfritt är två verktyg. Rena råvaror och tajming på måltider två andra. Känns det igen? – ja, kanske inte helt oväntat är det samma grundläggande faktorer som jag brukar rekommendera och samma grundläggande faktorer som vi jobbar med i isodieten (vill du se vad ett sådant upplägg skulle kunna göra för dig så kolla in www.isodieten.se). Visst finns det individuella skillnader i vad som funkar bra för olika individer men i ärlighetens namn är det väldigt lika. Min erfarenhet är att de allra största skillnaderna, den främsta individanpassningen, ligger i beteendet snarare än att bra mat skulle vara olika för olika personer.
Det efterfrågs mer kost i programmet och i år har vi faktiskt filmat lite mer kostsnack. Om de inte bestämt sig för att klippa bort allt så kommer ni nog kunna se mitt nylle i rutan någon gång de närmsta veckorna :). Följ oxå gärna biggestlosersverige på instagram och facebook så kanske det dyker upp lite tips även där.
Huruvida det är rätt eller ej att tävla i hur mycket siffran på vågen minskar på kort tid kan ju diskuteras. Men nu är det de reglerna som gäller för just detta tv-koncpet. Andra upplägg skulle kräva andra format/tv-program. Hur som helst, kanske kan man inspireras av upplägget och applicera det på sitt eget liv? När jag var hos min frissör senast berättade hon att hon och hennes syskon körde en egen ”Biggest Loser”. De tävlade dock inte i viktminskning utan mot sina egna mål. Alla behövde styra upp kost och träning men med olika fokus och slutmål: En skulle bli starkare, en smalare och en uthålligare. Kul upplägg tycker jag. Behöver du en kick är det ett perfekt upplägg. Samla ihop några vänner, kollegor, familj eller liknande och kör. Stäm av utgångsläge och bestäm vad era mål är. Det är ca 12 veckor till midsommar. Vilket är en perfekt tidsram. Den som kommer närmst sitt mål står som vinnare. Utröstningen kan ni kanske skippa ;).

  1. Kan inte du lägga ut recepten på de chokladbollar som du hade gjort till Biggest Loser?
    Det verkade som att deltagarna tyckte om dem och jag letar efter lite nyttigare alternativ till fredagsmyset!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag blir så ledsen när jag tänker på att folk äter detta…

”Italienska läckerheter”, ”kocken rekommenderar” och ”vi har lyssnat på vad konsumenterna vill ha..” etc. marknadsförs den nya ”maten” från Allevo med.  ”Riktig mat” har nu alltså även nått pulver- och barsföretagen i bantningsindustrin. Så bra och så dåligt på samma gång. För vad det handlar om är en påse med torrfoder som man tillsätter 2 dl vatten till. Kör i micorn och låter sen stå och ”svälla” en stund. Usch, jag blir så ledsen när jag tänker på att folk faktiskt kommer att äta detta. Torrforder. Luktar som kattmat. Ser inte aptitligt ut och smakar inte speciellt kul. Det är inte så att påsen är fylld av tillsatser utan för att vara torrfoder så är det helt klart godkänt… men ändå. Ledsen. Återigen, folk äter detta. När man kan äta mat. Jag blir ledsen.

En annan irriterande sak är att man kallar den ”con mozzarella”. Jag trodde con betyder med… men av det här att döma låter det mer som ”kan finnas spår av”. För enligt ingredienslistan framgår att 0,5% är mozzarella. Eftersom påsen väger 65 gram så innebär det ju alltså 0,32 gram mozzarella. Suck!
Påse innehåller 250 kcal. Bara för skojs skull så gjorde jag idag en portion på 250 kcal – RIKTIG MAT!

Ska jag ens fråga vilken som ser mest lockande ut? Nu valde jag kanske inte den roligaste maten att jämföra med men ändå?
Min mat består av: 100 g kycklingfilé, 50 g spenat, 70 g tomat, 100 g zucchini, 70 gram potatis, 50 g morot och 1 tsk olja. – dvs. 44o gram mat. att jämföra torrfodret som då väger 65 gram och när det blandats med 2 dl vatten – 265 gram.

Nästa relevanta fundering är ju varför man ska äta 250 kcal – till middag/lunch!?!
Själv gjorde jag dubbelt upp och när jag tagit bilden la jag på resten. 500 kcal tycker jag är alldeles ypperlig lunch/middag om man är relativt stillasittande som jag (jag tränar en hel del men sitter i ärlighetens namn oxå väldigt mycket still om dagarna). Så, min portion bestod alltså av: 200g kyckling, 50 g spenat, 140 g tomat, 200 g zucchini, 140 g potatis, 100 g morot och 2 tsk olja – 500 kcal och 880 gram mat 🙂. Jag älskar mat. Älskar att äta. Skulle aldrig byta det mot torrfoder. Defintivit inte när man kan få ”samma sak” – kalorier – för mycket godare, roligare och mer mat.

  1. Nej, inte regelmässigt. Ibland tar jag proteinpulver i en smoothie eller blandar ner i mina muffins alt. bollar. Men jag äter ordentligt med vanliga råvaror som innehåller protein så jag ser inte att jag behöver extra tillskott.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Meet and greet på Academy

Är du intresserad av att jobba med kost och träning och funderar på vilken utbildning du ska gå? Eller är du kanske redan utbildad PT? Kom på ”meet and greet” på The Academy den 9 april och prata med utbildarna, mingla med andra i branschen och inspireras. Jag och Mårten Nylén kör dessutom föreläsningar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..