”Att träna ska vara roligt”… eller inte?

Som fortsättning på föregående inlägg så hittade jag en fantastisk krönika i senaste numret av Runners World. ”Enkel matematik” av Mårten Klingberg. Oj, han håller minsann inte igen ang. det egna ansvaret. Han inleder med ”Att säga att man ska försöka träna tre gånger i veckan är lika fräscht som att ha samma ambition ang. sin tandborstning eller jag ska försöka torka mig efter åtminstone vartannat toabesök”… Han liknar dessa mål vid att man spikar fast ribban i golvet och lyckas ändå inte komma över den. Vidare påminner han om att detta motsvarar 2% av vår vecka (3 timmar av 164). Love it!! Han har ju sååå rätt. Eller hur?!! (okej, fortsätter antagligen att provocera en hel del människor nu..). I slutet av artikeln har han ett citat från P1´s kropp och själ ”att träna ska vara roligt”. Ja, jag kan skriva under på att jag oxå har sagt så ibland… Mårten hävdar dock att träning inte ska vara roligt. Att det är just den villfarelsen som gör att folk inte får till sin träning. Och ja, jag tror han har rätt. Amen!

Ja, vissa saker här i livet måste vi göra oavsett om de är kul eller ej, ex. tandborstning, duscha, jobba.. etc. vi gör det för att vi vet att vi måste. Vi tänker inte så mycket på det och funderar inte på hur vi ska göra det roligare. Det är absolut ingen dum idé att vi ska se nyttig mat och regelbunden träning på samma sätt. Kanske borde vi bara se det som en bonus om vi dessutom tycker att det är kul. Men det ska inte vara prio 1. Min PT berättade en mycket intressant och tankeväckande ”historia”. Hon och hennes pojkvän hade varit hemma hos pojkvännens familj i sommar. På morgonen hade pojkvännens pappa frågat vad de hade för planer för dagen. Min PT hade svarat ”jag tänkte träna och…”. Pappan hade då förklarat att ”att man ska träna” räknas inte. Det är ungefär som att säga att du ska äta lunch, eller att du ska borsta tänderna. Träna är alltså något man bara gör. Han, pappan, lär oxå ha sagt att träningsskorna aldrig ska hinna bli riktigt torra mellan träningspassen. Intressant inställning.

Jag tror jag har skrivit om det tidigare när det handlar om mat. Att vi väldigt felaktigt alltid ska koppla maten till det roliga här i livet. Jag vill inte gå så långt att säga att mat inte ska vara gott eller roligt.. men vi kanske bör tänka på att äta för att vi behöver det och för att det är bra istället för att bara jaga det godaste och ”roligaste” maten hela tiden. Fyll livet med andra roligheter och andra kickar istället för att kicka på mat.

 1. Mie skriver:

  När jag tänker på att träning ska vara rolig menar jag inte att jag flabbar hela tiden eller att jag inte tar den på allvar.
  Jag spinner t.ex. väldigt mycket eftersom jag tycker det är kul. Väl på passet så är jag totalt fokuserad och tar det på största allvar, annat går inte.
  Det är precis likadant med styrketräningen… total fokus och jag tränar allvarligt och riktig ordentligt. MEN jag tycker det är superkul!

 2. Carina skriver:

  Kul inlägg 🙂

  Jag har också läst Mårtens krönika och jag håller med helt och fullt.

 3. Sofia skriver:

  Hej! Håller med väldigt mycket på det angående mat. Det är för mig inte roligt eller njutning med kakor. Däremot njuter jag på et naturligt sätt av hälsosam mat och det leder till att jag fokuserar på en massa andra saker än på vad man ska äta eller vara sugen på at äta. Kanske har att göra med att om man äter bra är kroppen nöjd och då uppstår inte tankar kring mat lika lätt för att kroppen får det den behöver.

 4. Cissi skriver:

  LOVE IT! Tack för detta inlägg. Du satte ord på det jag gått runt och tänkt på ett tag nu. Jag har tjatat på min man utan att riktigt få fram vad jag menar med att träning ska vara en del av livet. Din text är spot on!

  På tal om något annat, såg du Landet brusås igår? Intressant det där med att personer från andra länder säger att godis är för småbarn medan vi svenskar, i alla åldrar, trycker det ena kilot lösviktsgodis efter det andra.

  1. Ja absolut. Det som fascinerar mig mest är vår inställning till sött och snacks både när det gäller barn och vuxna. Att det är något ”man måste få äta”. Att det är så otroligt viktigt för oss ”att få lov” att äta godis och kakor. Många tycker att det är synd om barn som inte får äta godis eller kakor. Det är väl tvärtom otroligt omtänksamma föräldrar som gör det bästa för sina barn. Ger dem bra vanor från dag 1. (Naturligtvis kan det gå till överdrift även åt detta hållet.. balans är ju alltid bäst) Visst är det gott och trevligt men faktiskt också något som i stora mängder är farligt för oss och gör oss sjuka. Jag älskar kakor, tårtor, bakelser etc. Det kan vara himmelskt gott.. men jag äter det ändå väldigt sällan eftersom jag vet att det inte är bra för mig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..