Adventsgott utan gluten – raw food style

I eftermiddag har jag experimenterat i köket. Mission: något gott att äta/fika med istället för lussebullar och pepparkakor som inte innehåller gluten. Inspiration: Drottningen av Rawfood i Sverige, Erica Pamlcrantz Aziz. Jag har dock förenklat recepten. Ofta innehåller rawfood recept så otroligt många ingredienser – jag tröttnar halvvägs :). Jag har oxå dragit ner på det söta. Ofta används både torkad frukt och honung. Jag har dragit ner på det dels för att jag inte tycker om när det blir för sött och dels för att jag skulle vilja ha något gott som inte triggar igång mitt sötsug.
Bollar på nötter och torkad frukt är verkligen super. I och med att de inte är supersöta + att de är gjorda av nötter så mättar de superbra. Visst, man kan äta flera stycken åt gången men gör man det så äter man inte mer av något på väldigt väldigt länge 😉 Jag måste erkänna att det blev över förväntan!

Pepparkaksbollar rawfood style  (smakar pepparkaksdeg 🙂 )
(ca 6 st) 

Ca ½ dl sötmandel
Ca ½ dl cashewnötter
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 krm mald ingefära
4 st dadlar
ca ½ – 1 msk rapsolja
en droppe vatten

Mixa mandlar, nötter och dadlar. Blanda ner kryddorna. Tillsätt olja och ev. några droppar vatten om det behövs för konsistensen. OBS! 1-2 droppar räcker annars blir det för kladdigt.

 

Saffransbollar rawfood style
(ca 6 st) 

Ca ½ dl sötmandel
Ca ½ dl cashewnötter
4 dadlar
0,25-0,5 g saffran
några droppar vatten.

Mixa nötter, mandlar och dadlar. Blanda ut saffran (blanda ordentligt). Tillsätt några droppar vatten, rulla.

Det jag gillar bäst med lussekatter är precis där russinen sitter. Eftersom dessa bollar är gjorda på torkad frukt så blir det den smaken hela tiden :). Naturligtvis kan ni experimentera och lägga till mer sött (ev. honung) eller använda samma bas och krydda med något annat. På bilden har jag även chokladbollar med torkade blåbär och kakao.

När jag ändå höll på i köket så passade jag på att göra ”mickes ostkaka”. Även denna experimenterade jag lite med och la i saffran. Det blev riktigt bra, men jag tror att man ska ta bort bittermandeln om man har saffran.

Saffransostkaka

(8-10 portioner som mellanmål)

500 g keso
6 ägg
2 dl hackad/mixad sötmandel
2 små bananer
ev. 1 msk honung
saffran
Bär till servering ex. hallon och granatäpple

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda keso och ägg (+ev. honung och vaniljstång) Kör gärna några varv med satvmixer för att få en något jämnare smet. Mixa sötmandel. Rör ner mandelmjölet i smeten. Blanda ner saffran. Blanda ordentligt. Häll blandningen i en ugnsfast form (ca 30×20 cm) och grädda i ugnen 25-30 minuter, tills den fått färg. Servera med bär och ev. lite mjölk.
Har ingen koll på mängden saffran. Jag testade bara med en liten del av smeten i en muffinsform. Muffinsform är föresten ett smart sätt om man vill göra att ta med sig som mellanmål.

 1. Petra skriver:

  Hej Kristina! Tack för mysiga recept. Jag gillar inte dadlar, kan jag ta något annat smaskigt istället? typ aprikoser

  1. Jag har oxå länge varit skeptisk mot dadlar och har alltid bytt ut det mot just aprikoser eller fikon. MEN, denna gång bestämde jag mig för att testa dadlar – även om de inte alls ser goda ut. Och, jag måste erkänna att jag är positivt överaskad. De bidrar verkligen bara med sötma. Aprikoser har en tendens att även ge lite egen smak så att säga. Men visst funkar det oxå. Skulle säkert även gå med russin om man skulle vilja.

 2. Mario skriver:

  Bollarna ser väldigt gott ut; jag har fastnat för såna gottisbollar…. 🙂
  Räknas 2 bollar som ett mellanmål? (Precis som 2 iso-äpplebollar?)
  /Mario

 3. Mario skriver:

  Hej.
  Tack för recepterna.
  Bollarna är väldigt lockande; jag har fastnat för såna gottisbollar…. 🙂
  Räknas 2 bollar som ett mellanmål? (Precis som 2 iso-äpplebollar?)
  /Mario

  1. Ja, det kan bli lagom :). Men råkar du äta mer så löser det sig som sagt genom att man håller sig mätt länge…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..