Balansen mellan mjukt och hårt

En av mina stora förebilder när det kommer till träning är min coach Frida Lindström. Inte nog med att hon är en fantastiskt fin person, hon är också den mest allroundtränade människa jag känner. Hon är stark som en oxe, snabb som en vessla och rörlig som ett gummiband. Jag blir alltid lika imponerad och inspirerad när jag får chansen att träna med Frida. En av de sakerna som jag har lärt mig från Frida är hur viktigt det är att hitta balansen mellan mjukt och hårt. Det är en vanlig missuppfattning att träningen måste vara blodigt jobbig för att det ska ge något. Jag hade själv den uppfattningen under många år.

Frida pratar mycket om våra nervsystem: det sympatiska och det parasympatiska. Det sympatiska reagerar på stress genom att bl.a. höja blodtrycket och öka hjärt- och andningsfrekvensen. Det parasympatiska systemet aktiveras när vi är i vila och gör att blodtrycket istället sjunker och hjärtat slår långsammare. Lever du ett typiskt storstadsliv 2016 med möten, lokaltrafik, ett hårt träningspass inslängt under lunchen och en smartphone som ständigt pockar på din uppmärksamhet så är du i extra stort behov av att träna det parasympatiska nervsystemet. Det gör du exempelvis genom andningsövningar, meditation och yoga.

Efter flera dagar med högt tempo, stenhård löpträning och en ständigt pipande mobil så bestämde jag mig i går för att hoppa över mitt backpass och ta en långpromenad istället. Huvudet var slitet, benen var slitna och det var uppenbart att min kropp behövde behandlas mjukt snarare än hårt. I dag gav jag kroppen ytterligare en dag av mjuk träning genom yinyoga coachad av Frida på lunchen. I morgon hoppas jag att kroppen känns stark igen så att jag kan utmana den med ett tufft backpass.

Känner du dig stressad och sliten i dag? Ge dig själv några minuter yoga för att andas, hitta närvaro och koppla på det parasympatiska nervsystemet. Vi gjorde övningen svanen på yinyogan i dag och det är en fantastisk övning för avslappning, men också för stela löparhöfter.

Gör så här:

Rulla ut yogamattan eller en mjuk filt.

Ta fram ett bolster eller bygg upp med flera kuddar.

Ställ dig i en planka med armarna i axelhöjd.

Vik sedan in höger knä så att det kommer i höjd med höger hand.

Sänk vänster ben ner mot underlaget.

Höfterna ska vara parallella.

Sjunk ner så djupt som du känner dig bekväm med, inte längre ner än att du kan fortsätta djupandas.

Stanna i positionen i 3 minuter innan du byter sida. Djupandas hela tiden och försök att vara helt stilla.

Antingen på raka armar.

Frida Lindström instruerar svanen.

Eller sänk överkroppen och lägg ner kinden åt samma håll som det utsträckta benet.

Frida Lindström instruerar svanen.

Ha en underbar 22:a december och ge dig själv och din kropp ett litet andningshål i dag!

Kram Lisa

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..