Hälsotrender i Kalifornien

En sak som jag alltid undersöker när jag är på besök i mitt gamla hemland USA är vilka som är de starkaste rådande hälsotrenderna för tillfället. Några saker som jag lagt märke till på denna resa är att:

Den sociala scenen börjar nyktra till – det erbjuds massor av barer där det inte serveras alkohol alls. Exempelvis är kombuchabarer väldigt populära.

Kombucha

Antiinflammatorisk mat tar över menyerna – det är tydligt att gurkmeja är en av de absolut starkaste trenderna just nu. Det är inte längre bara i maten som gurkmeja har en naturlig plats, det dricks gurkmejalatte (givetvis gjord på nötmjölk istället för vanlig mjölk), äts gurkmejagodis och gurkmejaglass (givetvis utan socker i).

Gurkmejalatte

Grönt protein ger köttmarknaden tuff konkurrens – ärt- och hampaprotein har många av oss stött på även hemma i Sverige, men veganska hamburgare som är så lika kötthamburgare att de till och med blöder? Den veganska maten börjar bli så lik kött i både smak och utseende att det är möjligt att leva som en vegan och ändå kunna njuta av traditionella kötträtter.

Vegetariska burgare

Buljong anses vara en skönhetsdryck – bone broth som det heter här, är otroligt omtalat. Den anses vara en riktig skönhets- och hälsokur som ska ge allt från glansigare hår och friskare hy till en lugn mage och bättre sömn.

Buljong

Amerikanarna har blivit kokoscrazy – kokosolja är knappast någon nyhet för hälsointresserade människor, men kokossmörgåsar, kokoschips och kokostortillas? Det var nytt för mig i alla fall!

kokosnöt

Lila är det nya gröna – bort försvinner de gröna juicerna för nu är det lila som gäller. Det finns lila sparris, lila blomkol, lila potatis och såklart den gamla godingen acai.

Lila blomkol

Jackfrukt istället för kött – en grön bubblare är jackfrukten som börjar toppa listorna som en utmärkt ersättning till fläsk i exempelvis en pulled pork då den har samma konsistens när den är tillagad.

Jackfrukt

Stoppa matsvinnet – här i Kalifornien pratas det otroligt mycket om hur matsvinnet ska minskas och hur det kan bidra till ökad hälsa. Några exempel är ”ugly produce” det vill säga sneda morötter eller deformerade äpplen som tidigare har slängts har nu blivit favoriter att visa upp på sociala medier med captions som ”I saved an apple!” Nu har dessa deformerade grönsaker börjat flytta in i grönsaksdisken hos stora hälsokedjor som Whole Foods. På samma tema så har stjälkar och kikärtsspad börjat användas istället för att kastas. Denna är min favorittrend och definitivt något som jag själv skulle vilja bli bättre på!

Ugly produce

Löpning då? När det kommer till träning pratas det framför allt om mindfulness (yoga, pilates, meditation) och HIIT (hög intensiv intervallträning), men med det sagt så är bordwalken fortfarande fylld med löpare så att löpartrenden lever råder det inga tvivel om!

Hoppas att solen skiner på er hemma i Sverige. Här borta är det över 30 grader varmt och strålande sol. Får jag säga att det för för varmt, eller är jag bortskämd då? 🙂

Kram Lisa

Alla bilder kommer från Pinterest

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..