Jättenyttigt: kokt, kall potatis

Något av det nyttigaste du kan äta är kokt, kall potatis. När potatisen är rå innehåller den resistens stärkelse, men när du kokar potatisen omvandlas denna stärkelse till sockerarter som kroppen tar upp och använder som energi. Inget fel i det, men du missar den fina effekt som resistens stärkelse kan ge: nämligen att agera mat till de goda bakterierna som finns i tjocktarmen och bidra till bra blodsockerbalans. Blodsockret mäts ju ofta i GI. Kokt potatis har ett GI på ca 80-90, medan en kallnad potatis ligger så lågt som 30. Detta tack vare att resistent stärkelse har bildats.

Nyttig varm, ännu nyttigare kall.

potatis

Men hur gott är det då med kall potatis? Faktiskt jättegott! Sväng ihop en potatissallad på gårdagens potatis. Smula i lite favoritost, olja, vinäger (sänker GI ytterligare), kapris och andra grönsaker. Eller ät det på grovt rågbröd med örtsalt. Mer mättande macka får du leta efter. Det får också fint att slänga ner en kall potatis i smoothien!

Resistent stärkelse finns förutom i kall potatis även i omogna bananer (lite svåranvänt kanske), linser, bönor, havre och råris.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hemgjort, nyttigt cashewsmör

Olika former av nöt- och mandelsmör är näringsrikt och gott att ha på mackan. De funkar också fint att ”dippa” morotsstavar, äppelbitar eller jordgubbar i. Eller varför inte lägga en klick på toppen av din fruktsallad eller mixa ner lite i smoothien.

mandelsmör

Gör hemma i köket, eller gå till Paradiset och mixa där.

Det finns en hel del bra och billiga jordnötssmör. Kolla så att de är ekologiska och att de enbart består av jordnötter och så lite salt. Smör gjorda på mandlar, cashew och andra nötter är betydligt dyrare. Men – har du en bra matberedare så fixar du enkelt ditt eget nöt/mandel-smör.

Det här cashewsmöret blir jättegott. Särskilt om du rostar nötterna innan du mixar dem. In med dem i ugnen, ca 200 grader i några minuter. Vill du köra ”raw style” så blötlägg nötterna några timmar, så blir det lättare att mixa dem.

5 dl cashewnötter
2 msk kallpressad kokosolja eller rapsolja
Lite salt

Så här gör du: Lägg nötterna i en matberedare och mixa för fullt. Tillsätt sedan olja och salt. Ev. kan du ta i en skvätt vatten för lite mjukare konsistens.

I en matsked får du i dig protein (ca 3 gram) och en del magnesium, fosfor och selen.

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ljuvligt god och nyttig smoothie

Gjorde en sån väldigt god smoothie häromkvällen! Var så där irriterande sötsugen, testade denna – och vips, sötsuget försvann. Bara grejen att dricka en smoothie ger en nyttig känsla i kroppen. En känsla som liksom inte gör det passande att efter sista klunken gå till frysen och hämta glass.

godissmoothie

Den här smoothien är långt ifrån kalorisnål. Och visst är ett äpple eller sex valnötter ett ännu nyttigare alternativ. Men jämfört med socker- och gelatinstinna godisbitar eller glass som dryper av fett, socker och E-nummer så är det ju helt fantastiskt.

Till två glas hade jag detta:
Kokosdryck (går givetvis bra med vanlig mjölk, havredryck eller liknande också)
1 stor banan
Ett gäng frusna jordgubbar
En rejäl klick jordnötssmör

Det här gav en hel del näring: 5 gram fibrer (motsvarar 2 små äpplen), 8 gram protein (motsvarar ett ägg), 1,2 mg järn (motsvarar 1 msk leverpastej), 30 mg C-vitamin (motsvarar 1/2 apelsin).

Testa gärna!

    1. Hej! Ja, såklart! Det finns många bra, till exempel Kung Markatta, Urtekram, Monki, Green Choice och Garant har alla bra sorter. /Karin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Spring Topploppet 16 september

Tillhör du dem som ägnat semesterveckorna till att passa på att ta långa (eller korta), sköna (eller osköna) löprundor? Eller har det blivit mer av varan hängmatta? Oavsett vilket så ta dig gärna till Hagaparken den 16 september och mät dina krafter i Stockholms härligaste lopp – ToppLoppet. Loppet för alla; kompisgänget, barnen, familjen, företaget eller bara för dig som inte kan få nog av att springa lopp!
Läs om årets nyheter och anmäl dig på topploppet.se

toploppnyhetsbrev96dpi

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Syrlig helgsmoothie

En mycket god och nyttig smoothie att njuta av i helgen. Jag gjorde den främst för att bli av med stora mängder citronmeliss. Smaken är frisk-syrlig, en smak som många upplever att det dämpar sötsuget – testa!

citronmeliss

2 glas =

En avokado
En banan
En stor näve citronmeliss
En citron (skalet och köttet)
En näve frusen mango
Tre cm färsk finriven ingefära
Några deciliter havredryck (går säkert med allan mylk, vanlig mjölk eller yoghurt också!)

Mixa, häll upp och drick!

Citronmeliss (liksom andra örter) innehåller väldigt mycket antioxidanter. Dessutom sägs det vara rogivande och sömnfrämjande.

 

  1. Hej Karin! Har du några tips på bra veggomat för mig som är allergisk mot gluten, nötter och baljväxter? Tycker ofta det blir svårt att hitta bra recept då proteinet ofta försvinner med köttet och baljväxterna. Tack på förhand!

    1. Hej Elsa! Jobbigt med allergi och som du skriver så är baljväxter (och nötter till viss del) en viktig proteinkälla om du är vegetarian. Om du äter yoghurt, fil, ost, kvarg, ägg etc. så är dock proteinintaget inget problem för dig, eftersom du får i dig så pass mycket därifrån. Protein finns ju också i havre, så om du äter glutenfritt havre får du i dig en del där. Tål du frön? Mandlar? Hampa? Isf kan du få i dig en del därifrån också. Om du är osäker så kontakta en dietist som kan gå igenom noggrant vad du äter i dagsläget och se hur mycket protein du får dig och sen komma med förslag om vad du ev. behöver lägga till. Lycka till! /Karin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nyttigt knäckebröd

För inte allt för många år sedan fanns det ungefär två sorters knäckebröd att välja mellan. Det lite ljusare ”rutiga” eller vanliga ”husman”. Idag är knäckehyllan nästan lika stor som avdelningen för mjukt bröd och de flesta är överens om att om man vill äta bröd, så är knäckebröd ett betydligt nyttigare val jämfört med ljust – eller?

avokadomacka

Nyttigt bröd, nyttigt pålägg – ibland får man till det…

Att få tag på ett riktigt bra mjukt bröd är ofta svårt. Det är de som består av fullt med kärnor/korn eller de som är bakade på surdeg som gäller. Knäckebröd är generellt sett mer hälsosamt. Bara det faktum att en skiva knäckebröd väger mindre än hälften jämfört med en mjuk macka gör att det ger dig halva mängden kalorier och halva mängden kolhydrater. Dessutom innehåller knäckebröd ofta mer fibrer.

Men, det är stor skillnad på olika knäckebrödssorter. Vill du hålla dig mätt länge och få i dig mycket näring, så undvik de som är bakade på vete. Vissa av dessa innehåller också en del socker.

Satsa i stället på knäckbröd bakade på råg och havre. Förutom det är det vatten, jäst och salt som behövs. Det finns också många varianter som är bakade på en stor del solroskärnor, pumpakärnor, chiafrön och linfrön, eller de som är bakade på groddat mjöl! De är också bra alternativ.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nyttig nutella

Efter en helg på Legoland där jag levt på mat som varit gulbeige och friterad är det skönt att starta dagen med en vitaminkick. Denna bowl innehåller förutom ett gäng jordgubbar, bananskivor och granola även något så gott som nutella. Fast såklart nutella utan vanligt socker, palmolja och tillsatser.

bowl

Du svänger lätt ihop den själv. Och faktum är att den till och med är godare än den färdigköpta. Mer intressant och komplex i smaken – och mer crunchy i konsistensen.

Så här gör du: Blötlägg ca 200 g hasselnötter i några timmar. Rosta dem i en varm stekpanna i några minuter. Gnugga dem i torr handduk så att delar av skalen faller av. Lägg i en mixer/matberedare och kör för fullt. Det tar lite tid och du får vara beredd på att stänga av och skrapa ner det som fastnar på kanterna några gånger. Det du väntar på är oljan som finns i nötterna ska läcka ut, för det är då den härliga, krämiga konsistensen bildas. Tillsätt sen 2 msk kokosolja, 3 msk kakao, 3 msk lönnsirap/yaconsirap/agavesirap/flytande honung, lite vaniljpulver och en nypa salt.  Är det för tjockt så i med några msk vatten eller valfri ”mylk”.

Massor av energi, men också en del nyttigheter. Jämfört med vanlig nutella som har en innehållsförteckning som ser ut så här: socker, palmolja, hasselnötter (13%), fettreducerad kakao (7,4%), skummjölkspulver (6,6%), vasslepulver, emulgeringsmedel: lecitiner (soja) och vanillin, så är den hemgjorda betydligt bättre.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Matig macka

Här är ännu ett exempel på en verklig supermacka.

-Surdegsbröd (surdeg gör att kolhydraterna blir långsammare och tarmarna får ett tillskott av goda bakterier)
-Stuvad spenat (mörkgröna blad är verkligen det nyttigaste som finns – järn, C-vitamin, kalcium, K-vitamin…)
-Ruccola (mera mörkgrönt)
-Långsamt stekt lök (lök innehåller prebiotika, fibrer som fungerar som mat för de goda bakterierna i tarmen)
-Stekt ägg (protein, fett, D-vitamin, A-vitamin).

frukostmacka

 

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Grötlunch

De dagar jag jobbar hemifrån blir det ofta gröt till lunch. Men står man sig verkligen på det? Definitivt, det handlar ju helt om vad man gör med gröten. Idag körde jag med jordnötssmör, kokosflakes, blåbär och så vaniljpulver och kardemumma på det. Drygt 400 kcal, 15 gram protein och 8 gram fibrer. Dessutom snabbt att göra och viktigast av allt – gott!

gröt

Snabbmat!

 

    1. Hej Malin! Ledsen för sent svar, semestertider du vet… Jag äter nog mest havregrynsgröt, men ibland blir det rågflingor också. Favoriten just nu är steel cut-havre, som ger en tuggigare gröt. Och så massa topping i form av knapriga nötter och färska bär. /Karin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mättar vegomat?

Tänk att det fortfarande finns de som hävdar att de inte blir mätta på vegetarisk mat, ja eller när de inte får äta kött helt enkelt. Anledningen till detta argument är troligen att man tror att vegetarisk mat innebär att man plockar bort köttbiten från tallriken och ersätter den med några salladsblad. Såklart blir du inte lika mätt då. Både kalori- och proteinmängden sjunker ju dramatiskt.

vegomat

Mättnadsgaranti…

Däremot hävdar jag att rätt sorts vegomat mättar alla. Kyl- och frysdiskarna är fulla med schyssta vegoalternativ till köttet och korven – korvar, bullar, falafel, biffar, schnitzlar, puckar, burgare gjorda av linser, bönor, frön, grönsaker, kikärter, soja och quorn. Har du tid och intresse är det superlätt att göra egna vegobiffar. Att blanda upp bönorna/linserna med riven ost (t. ex. halloumi) och malda nötter är jättegott. Så halvfabrikat eller egengjort och massa grönt till det så blir du garanterat mätt. Det gjordes till och med en liten studie i Danmark förra året där man såg att biffar gjorda på bönor och linser mättade bättre än biffar gjorda på kött. Bönor och linser innehåller ungefär halva mängden protein jämfört med kött, men också betydligt mer mättande fibrer!

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Bästa hälsotipset: Syrat

I helgen föreläste jag för ett härligt gäng Topphälsaläsare och fick utmaningen att ge mitt allra bästa tips! Vad säger man då? Ät mer blåbär? Ät mer mörkgröna blad? Det finns hur många bra och viktiga hälsotips som helst, men mitt fick bli: syrat! Det råkar ju dessutom vara en jättetrend, så utbudet av syrade produkter lär bara öka.

surkålsjuice

Surkålsjuice, någon…?

Anledningen till varför syrat är så bra är att det gynnar tarmfloran. Och väldigt många sjukdomar verkar ha sitt ursprung just i mage och tarm. Syrat håller dig helt enkelt friskare. Smaken är speciell, i början kan du se det som medicin, men efter ett tag kommer du bli beroende.

Kör på två portioner per dag, varav en lite ”snällare”, nämligen naturell yoghurt, filmjölk eller kefir och så en mer hardcore: mjölksyrade grönsaker, kombucha eller surkålsjuice.

 

 

 

  1. Hej. Tack för trevlig och nyttig information. Jag blir glad varje gång jag läser tidningen eller kostbloggen. Mjölksyrade grönsaker är verkligen bra mat. Jag älskar att mjölksyra på hösten. Jag har ändå erfarenheter att mjölksyrad mat kan ge mera tarmbesvär, klåda och slemhinnebesvär för en minoritet av oss.
    Jag har en känsla av att de som inte tål mögel eller har svampinfektioner, mår inte bättre av mjölksyrat. Förklaringen kan kanske vara att också mögel finns i mjölksyrat. Vad anser ni?
    Maija Ruisniemi

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Snäll juice

Det här är  så fint! Frukt med ”fel” form, med skrapsår, blåmärke eller annat som gör att vi inte kan tänka oss att betala för den i en butik (helt galet ju) som istället för att slängas, räddas och blir juice.

rescued

C-vitaminrikt är bra för ditt immunförsvar och för att hjälpa kroppen att ta upp vegetariskt järn. Animaliskt järn, alltså det som finns i rött kött, blodpudding etc. tar kroppen upp ändå. Men järnet som finns i spannmål, nötter, torkad frukt etc. tar alltså tacksamt emot lite C-vitamin för att tas upp bättre.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hemgjort nyttigt mandelsmör

Jag är en flitig konsument av nöt- och mandelsmör av alla de slag. Detta är ju produkter som – likt kokosen – gått från riktiga skämsgrejer till att få högsta klassens hälsostämpel. Det finns fortfarande en del sämre alternativ ute i butikerna, t ex jordnötssmör med både tillsatt socker, maltodextrin, sirap och palmolja, men det finns också många produkter av toppkvalitet, som enbart innehåller nötter/mandel och ev. lite salt. Och det är såklart dessa du ska hålla utkik efter.

mandelsmör
Nygjort, ljummet och nyttigt mandelsmör från Paradiset

Nöt- och mandelsmör är extremt kaloririkt så det går ju inte direkt att vräka i sig det om man vill hålla vikten. Näringsmässigt består det till nästan hälften av fett, en tredjedel av protein och resten kolhydrater. Lägg det på en knäcke så har du eftermiddagsmellanmålet klart. Det är också gott att ha som ”dip” till morotsstavar eller äppleklyftor. Ja, eller varför inte lägga i det i en krämig smoothie tillsammans med banan, havremjölk, kakao, vaniljpulver och blåbär…

Om du inte vill köpa kan du göra det själv.

Du behöver: Nötter/mandlar + lite salt

Och så här gör du: Rosta nötterna/mandeln i en torr stekpanna. Häll ner i en stark mixer/matberedare. Lägg i en nypa salt. Kör på full fart till nötternas/mandlarnas oljor tränger ut (tålamod – det kan ta lite tid) så det bildas ett härligt, krämigt smör.

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Bli din egen kostrådgivare – kurs i höst!

Nu kör vi igen! 28-29 oktober har du chansen att gå en kurs som vi döpt till ”Bli din egen kostrådgivare”, ja eller någon annans såklart om du hellre vill det. Vi kommer prata näringslära, dieter och heta ämnen och produkter som gluten, socker och proteinpuddingar. Dessutom blir det en hel del om ätbeteendet – och om hur du kan förändra det.

Anmäl dig här: https://bonshop.se/event/grundkurs-kost-och-naringslara

kostkurs

 

 

  1. Hej Karin! Är det här samma kurs som vi gick i november-16? Eller massa nytt och spännande?

    1. Hej Mikaela! Kul att höra från dig, hoppas det är bra! Kursen i höst kommer innehålla en hel del från förra kursen, men också lite nytt såklart : ) /Karin

    1. Hej Johanna! Nä, inga titlar delas ut, men ett diplom får du där det står vad vi gått igenom på kursen. Hoppas vi ses : ) /Karin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Himmelskt god – och nyttig – fika

Blev bjuden på en av de godaste fikorna någonsin häromdagen. Och så var det dessutom nyttigt! 

rawfood

De här godbitarna är från Gott by Malin och är gjorda på mandel, valnöt, dadlar, cashew, rissirap, kokosolja, frystorkade hallon, rå kakao, vanilj och lite salt. Massor av energi – men också mycket näring.

Raw food-fika innehåller ofta dadlar och jag får ibland frågan om det verkligen är bättre att söta med det i stället för med vanligt socker.  Jag säger ja!

100 gram dadlar (ungefär 12 stycken) ger 68 gram kolhydrater, 6 g fibrer och 650 g kalium. Ingen näringsbomb direkt, men betydligt bättre än 100 g socker (en dryg deciliter) som ger 100 g kolhydrater och förutom det – ingen näring överhuvudtaget.

Fikar du sällan så spelar det inte så stor roll, men fikar du ofta – så prova att byta till nyttigare, men lika god, fika ibland!

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Finchoklad

Jag ska inte hymla med att jag äter helt vanlig choklad då och då. Och även chips, glass och andra ”fulprodukter” med långa, krångliga ingredienslistor och skyhögt innehåll av socker, fett och salt. Varför? För att jag ibland är väldigt sugen på det helt enkelt.

 

kakaobolaget

Men ändå blir jag så glad när jag får tag på fina produkter som den här chokladkakan med en ingredienslista som består av två saker: kakaobönor och socker. Uppenbarligen det enda som behövs för att få till (väldigt god) choklad!

All choklad – mörk, ljus, ful, fin – innehåller ungefär samma mängd energi, drygt 500 kcal/100 gram choklad. Fettmängden varierar lite, men brukar ligga på 30-40 gram/100 gram. Sockermängden varierar mer, så där kan det vara värt att hålla utkik om du vill undvika det. Och ju mer kakaobönor chokladen är gjord på desto mer antioxidanter!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ett bra eftermiddagsmellis

Ett bra mellanmål ska ju som bekant bestå av protein, fett och fiberrika kolhydrater. Här är ett exempel: minikeso, hasselnötter och frukt. 

Många tar bara en frukt på eftermiddagen, men prova att lägga till lite protein och fett. Det gör ofta stor skillnad för mättnadskänslan och – den kanske ännu viktigare –  nöjdhetskänslan.

minikeso

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lunchmacka med groddar

Blev en snabb lunchmacka idag efter härlig topphälsapromenad genom stan. Jag riktigt hör hur ”snabb lunchmacka” låter som något ohälsosamt och dåligt. Men den här, den var fantastisk! 

blueberrymacka

Spana in brödet, så här ska det se ut för att ge långsamt stigande blodsocker. Och så pålägget: gröna blad, lagrad prästost, marmlead med aprikos/ingefära. Plus groddar.

Groddar är något vi (i alla fall jag) borde äta mycket mer av. Grodden innehåller allt växten har för att kunna växa, så den är extremt näringsrik med höga värden av framförallt B,- C,- och E-vitaminer. När man groddar minskar också mängden fytinsyra, vilket gör att vi kan ta upp mer av mineralerna.

Grodda själv är superlätt, det finns massa enkla ”recept”. Hitta dina favoritgroddar och ha dem som macktopping eller ät dem istället för sallad till maten.

 

 

 

    1. Men hej Yasmin! Ja, visst är den grym! Hoppas det bra med dig och hoppas vi ses i nåt sammanhang framöver : )

  1. Hej!

    Hjälp, kan du ge mig tips på kost behöver få ner midjemåttet igen, var på bra väg för ett par år sedan men nu har det vänt upp igen, gick på lite lchf hållet men inte strikt, vet att träning måste till också mer än det jag gör idag. Men vilken sorts kost skulle du rekommendera mig dras med högt blodtryck också, väger idag ca 73-74 till mina 1,67 skulle vilja ner till ca 67 eller vad som skulle vara bra egentligen?
    Min frukost ser idag ut så här ägg, mild yoghurt Arla 3,8-4,5% Finn crisp med skinka eller liknande, lunch sallad vanlig(kyckling, kebabkött)middag broccoli, bönor istället för potatis till kyckling, fisk, korvstroganoff eller liknande.
    Mitt fusk som jag är medveten om är popcorn ibland samt ostbågar..

    Hälsn Mona

    1. Hej Mona! Ja det där 5-6 sista kilona är inte lätta att gå ner. Jag tror som du, att det är träning som skulle ge bäst resultat. Vet inte om/hur mycket du tränar i dagsläget, men min varmaste rekommendation är att lägga till minst 30 minuter per dag – snabb promenad, lätt jogging, cykling eller liknande. Tycker det verkar som att du äter bra mat, men det är såklart svårt att säga i och med att jag inte vet hur stora dina portioner är, vad du äter på helger/semestern, mellan måltiderna och liknande. Popcorn och ostbågar kan sabba en viktnedgång beroende på hur mycket du äter. Försök att begränsa det till en gång i veckan. Det – tillsammans med mer träning – tror jag kommer göra susen. /Karin

  2. Tack för tipsen, jag ska lägga till mer träning mår bra av det blir piggare också så kanske dessa kilona försvinner, som är värt mycket för mig./Mona

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lunchpromenad imorgon

Att röra på sig 30 minuter per dag är ju egentligen ingenting – och det minsta vi borde ge våra kroppar för att tacka dem för att de står ut med allt stillasittande (eller kanske för stenhårda träning) och för stora mängder näringsfattig mat.

Så, nu kör vi! Bor du i Stockholmsområdet – häng med på en skön lunchpromenad med Topphälsagänget imorgon!

topphälsapromenad

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Raw puck vs chokladboll

Helgfika med raw puck! Inget annat än dadlar, kokosflingor, kokosolja, kakaonibs, kakao och vaniljpulver. 

raw puck

Jämför man näringsinnehållet i en sån här raw puck (eller boll för den delen, innehållet i dem är oftast ganska snarlikt), så är det identiskt med en vanlig chokladboll vad gäller kaloriinnehåll, fett, kolhydrater och protein. Så om det är det som är relevant för dig så spelar det egentligen ingen roll vilken du väljer.

Är du däremot mån om att äta ”ren” mat och vill undvika tillsatser så är valet enkelt, för här är de vanliga chokladbollarna (såna du hittar på vilket café som helst):

Socker, havregryn, vegetabilisk olja (palm, shea, raps), vatten, kokosflingor, kakaopulver, salt, arom, konserveringsmedel (kaliumsorbat), emulgeringsmedel (vegetabiliskt E471, sojalecitin), färgämne (sockerkulör).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Dags att byta protein mot kolhydrater

Häromdagen skrev DN en artikel med rubriken: ”Kolhydrater bakom världens friskaste hjärtan”. Kan inte låta bli att tycka det är lite skönt att läsa sånt. Mest för att jag börjar tröttna på det enorma proteinfokus som råder. Och då menar jag inte trenden att övergå från kött till bönor, alltså att vi satsar på grönt protein – det är fantastiskt och helt nödvändigt. Nä, det som ibland gör mig aningen matt är fokuset på mängden protein och all oro inför att man inte få i sig tillräckligt. Detta proteinintresse mynnar sen ut i mängder av produkter, många av dem proteinrika redan från början, som proteinboostas. Mest protein vinner. Detta trots att det, även på en vegokost, är SÅ LÄTT att få i sig tillräckligt. Det är liksom bara att äta lite av varje så ordnar det sig. Visst, vissa grupper har högre behov, men även detta är enkelt att uppnå. 

proteinbröd

Kolhydrater har varit skambelagda under några år nu. Vissa upplever att de nästan fått ursäkta sig om de tagit en potatis eller en skiva bröd till lunch. Men kanske har det varit nödvändigt med denna totala kolhydratskräck en period. För nu, när de börjar kika ut i ljuset igen, kommer vi se dem på ett helt annat sätt. Vi kommer älska och hylla de som är bra för oss – de näringsrika, prebiotiska kolhydraterna – och vara restriktiva med de som inte tillför annat än god smak, de näringsfattiga kolhydraterna som triggar oss att äta mer.

För att klumpa ihop kolhydraterna och tala om linser och geléhallon som om det vore samma sak, eller potatis och vitt fluffbröd eller havregryn och kakor, är inget annat än dumt.

 

  1. Hej!
    Tycker det är märkligt att det är så många olika bud på vad man skall äta. Tror själv på medelhavsmaten tex Italien där man lever lika länge som vi men har färre hjärt o kärlsjukdomar. Det som förvånar när du skriver om Ingefära och Gurkmeja är att du inte nämner hälsoeffekterna som sänkt blodtryck, kolesterolreglerande och antikoagulerande. Finns eller finns inte de egenskaperna enligt dig?

    1. Hej! Ja det är minst sagt en uppsjö av olika bud om vad som är bra mat för oss. Troligen för att vi tolkar forskning på olika sätt, få saker är ju helt svart eller vitt. Dels är det ett myller av personer som uttalar sig om vad som är bra mat – bloggare, författare, kostrådgivare, dietister, läkare, personliga tränare – alla har ju en åsikt om vad som är ”bästa” maten.

      Om du med medelhavsmat menar mängder av grönsaker, baljväxter, fisk och skaldjur och vegetabiliska oljor så är jag helt enig med dig om att det är jättebra mat. Det gäller bara att få folk att äta den : ) Vad gäller ingefära, gurkmeja etc. så är jag väldigt förtjust i det och använder det flitigt. De är fulla av kraftfulla antioxidanter. Sen finns det väl inga starka vetenskapliga bevis för att de fungerar mot t ex högt kolesterol. Men – det skadar inte att äta dem ändå! De har ätits i tusentals år och många vittnar om mängder av hälsoeffekter, likt de du nämner. Tror också starkt på att om man börjar äta den här typen av hälsosam mat så är det lättare att leva hälsosamt för övrigt. Börjar du dagen med en ingefärsshot tar det liksom mer emot att äta småkakor kl. 10. Och äter du en raw boll med gurkmeja på eftermiddagen är risken mindre att du äter chips på kvällen. Ha en fin dag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En näringssprakande bowl

Så lätt det är att inte äta kött när man får sån här mat! En ”bowl” fylld av smak, konsistens och näring. Proteinkällan i den här lunchen var sojabönor. De innehåller mer protein än kött! Och dessutom fullvärdigt sådant, vilket innebär att alla livsnödvändiga aminosyror finns med. 

bowl2

Andra bra vegoproteinkällor för dig som vill vara lite 2017 och äta mindre kött är ju såklart vanliga bönor och även linser. Dessa innehåller ungefär halva mängden protein jämfört med kött. Även havregryn, quinoa och bovete har bra proteininnehåll.

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Frukosten – dagens oviktigaste mål?

Sån här fin frukost fick jag i helgen på Skepparholmens spa, där jag befann mig med ett gäng trevliga Topphälsaläsare! Just frukost är något många funderar över. Kanske för att man lärt sig att ”frukosten är dagens viktigaste måltid”, något som verkligen har blivit en sanning för många. Stämmer det då? Nej, säger jag. 

frukost1

För att du ska må bra behöver du en viss mängd energi plus massa näring. När under dygnet du väljer att inta detta spelar väldigt liten roll. Du kan alltså äta dagens första måltid klockan sex på morgonen, vid nio, eller först framåt lunch. Det viktiga är att du känner att du mår bra och orkar med det du är i färd med att göra.

Tillhör du den stora skara som mår bra av frukost ska du givetvis äta det! Det är vanligt att uppleva att man inte kan tänka klart, är lättirriterad och helst vill gå hem och lägga sig, om man inte fått något i magen på morgonen. Och en grupp som absolut bör äta frukost är växande barn och ungdomar. De både växer och ska prestera i skola – och i bästa fall också i någon form av idrott.

Du som äter frukost, se till att den är bra också. Just frukosten tenderar ofta att bli väldigt kolhydratrik, så in med fett och protein! Naturell yoghurt, filmjölk, kefir, kvarg ägg och keso är toppen, liksom nötter, frön och ost! Det du bör se upp med är sockrig yoghurt och sockriga och/eller näringsfattiga flingor. Likaså fluffbröd och så alla typer av söta drycker.

 

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..