Frukosten – är den så viktig som alla säger?

Tillhör du de som studsar upp ur sängen och njuter av ägg och smoothie eller ligger du hellre och snoozar så länge som möjligt, tar en kaffe på väg till jobbet och sparar mackan till förmiddagsrasten? Eller är det till och med så att din första måltid är din lunch?

image

Mycket energi och näring som ryms i en liten skål.

Många som tillhör denna sista kategori, som alltså inte äter någon frukost överhuvudtaget har dåligt samvete för det. Och ofta får jag frågor om hur man kan lära sig att äta frukost. Det dåliga samvetet kommer sig av att vi i alla år blivit matade med att ”frukosten är dagens viktigaste måltid”. Och jo, visst finns det studier som visar att frukostätare har lite lägre BMI och mer sällan drabbas av metabola sjukdomar, men sannolikt beror det inte på frukosten i sig – utan på att de som äter frukost tenderar att leva ett mer hälsosamt liv.

Det är den totala mängden energi och näring du får i dig under hela dagen som är av relevans för hälsan. Du kan äta tre gånger, sex gånger, äta i ottan, äta sent på kvällen – det spelar ingen roll så länge du ligger i energibalans och får i dig alla näringsämnen du behöver. Det här gäller vuxna. Barn och ungdomar tycker jag däremot alltid ska äta frukost. De växer, de ska kunna koncentrera sig en hel förmiddag i skolan. Många idrottar dessutom mycket.

Är du ingen frukostätare men vill lära dig? Här är några tips:

  • Kliv ur sängen lite tidigare. Om du varit uppe en stund brukar hungern komma igång, att gå direkt från varm säng till frukostbord brukar vara sådär. Klä på dig, duscha, packa väskan och ät det sista du gör innan du går hemifrån.
  • Drick din frukost. Många som inte är vana vid att äta frukost får kväljningar bara av tanken på mackor, gröt och fil med flingor. Så, mixa en smoothie istället (gör det kvällen innan så sparar du tid). Du kan få i dig exakt samma mängd energi och lika mycket näring som från en ”vanlig” frukost.
  • Ta med dig frukosten. Frukosten behöver faktiskt inte ätas hemma. Ta med den och ät det första du gör när du kommer till jobbet eller skolan.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..