Vad är det med män och mjölk?

Vi pratade om mjölk  på en föreläsning häromveckan och i publiken fanns några män som ivrigt försvarade denna dryck. De berättade att de drack mellan en och två liter per dag. Samma sak har jag hört massor av gånger tidigare av män i viktgrupper och i individuell kostrådgivning. 

mjölk1
Majoriteten av alla vuxna har inte råd med att stoppa i sig energi i flytande form flera gånger om dagen. 

En liter mellanmjölk, det är 400 kcal rakt ner i strupen och det mättar inte ens. Toppen om du är 17 år och spelar hockey åtta gånger i veckan, men är du vuxen med stillasittande jobb och med en önskan att bibehålla vikten/gå ner i vikt – då är mitt bästa tips att sluta (eller i alla fall minska). Något som verkar lättare sagt än gjort. I många fall har jag fått jobba med nedtrappning – gå från en liter per dag och sen successivt byta ut en deciliter i taget mot vatten.

Jag tänker att alla dessa män som så gärna dricker mjölk, alltid har gjort det. Som barn, som aktiva ungdomar, som unga vuxna utan viktproblem. Men så kommer dagen då det inte längre går att äta på samma sätt som tidigare. Förbränningen har minskat något (p g a ålder), men det som framförallt har hänt är att livsstilen förändrats. Aktivitet har successivt bytts ut mot passivitet. Kilona smyger sig på, ett par om året bara, men på fem år är det tio kilo och plötsligt syns det väldigt väl.

Alla män som vill bli av med dessa extrakilon – mitt första tips: plocka bort flytande energi, det vill säga mjölk (och juice, saft, läsk). Några av de män jag jobbat med i viktminskningssyfte har faktiskt gått ner tio kilo och den enda förändringen de gjort, är att ha plockat bort just mjölken. Blir effekten på vågen inte tillräcklig så får man gå in och göra justeringar i maten – kanske förändra fördelningen mellan kolhydrater, protein och fett, se till att maten är mättande och så vidare. Men börja med mjölken!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..